Върни се горе

Интервю с д-р Петър Москов - вестник „Монитор“

 

- Д-р Москов, Националната здравна карта (НЗК) показа остър дефицит на лекари в доболничната помощ. Имате ли дългосрочна визия за държавна политика, с която може да се преодолее този недостиг?

- НЗК не е интелектуално усилие, изолирано от реалността. Тя е аналитична база, която българската държава досега нямаше възможност да ползва за разлика от другите европейски страни. Всеки констатиран дефицит трябва да намери решение. След окончателното приемане на картата ще внесем цялостен доклад в МС за това какво трябва да бъде целенасоченото усилие на държавата – финансово, кадрово, в сферата на образованието и инфраструктурно, т.е. къде, в кои нива на системата е необходимо да се отдели допълнително, да се промени начинът на финансиране, структурата на системата, така че пациентите да получат по-голям достъп до медицински услуги, а лекарите да имат мотив да работят определена специалност, която в момента не е привлекателна било заради неатрактивност или лошо заплащане. Картата е аналитичната база за държавна политика, която до този момент се вършеше на парче и на сляпо спрямо конкретната ситуация или след възникнал медиен проблем. Първо променяме начина на финансиране. Това е ангажимент на МЗ и в рамковия договор тази година държавата ще търси сериозно увеличаване на финансите, които отиват в доболничната помощ – това означава увеличение на количеството направления и изследвания. От друга страна част от тези пари винаги остават като възнаграждение за лекарите и сестрите, които работят. Това ще даде и възможността дефицитът на тези специалисти да бъде преодолян. 

- Заявихте, че местната власт също трябва да се ангажира със задържането на медицински кадри по места. Как да се случи това? 

- Когато говорим за дефицит в доболничната помощ, ролята на местната власт никак не е малка. Общината трябва да има отношение към осигуряването на базовата нужда на населението. Извън канала, водопровода и градинката общинският съвет трябва да има ангажимент и към общинската болница и общинския медицински център. В програмите на някои от кандидат-кметовете, с малки изключения, чух, че ще подменят асфалта на главната улица, но не чух, че през бюджета на общината, чрез допълнителна такса ние ще гарантираме стабилността на местната болница и задържането на лекарите, които работят там. Защото НЗК показва дефицитите не само при кадрите, но и по райони. Картата чертае пътя на пациентите, който трябва да гарантира, че системата ще посрещне болния и ще отговори на неговото заболяване. Всяка една държава прави това. Целта е равномерно насищане на регионите в България с основни медицински услуги главно в доболничната и в болничната помощ на ежедневно ниво, както и концентрация на високоспециализирани медицински дейности в няколко големи центрове. Планираме цели специалности като високотехнологична кардиохирургия, различните подспециалности на педиатрията – детски ендокринолози, детски кардиолози на регионално ниво, т.е. трябва да е ясно, че за ежедневната патология има ясна и равномерна мрежа, а високоспециализираната медицина трябва да бъде концентрирана в определени центрове.

- Разписано е с наредба, че личните лекари трябва да викат пациентите си за профилактични прегледи в определен ден и час. Как ще се контролира тази разпоредба, ще има ли санкции и не звучи ли просто като добро пожелание?

- Става въпрос за нещо много просто, което в добре уредените държави съществува като правило. Вашето желание да посетите личния си лекар в планов порядък трябва да съвпада с конкретната възможност на джипито да ви прегледа в конкретен ден и час. Лекарят трябва да направи тази информация публична - в интернет или пред кабинета си, т.е. пациентът трябва да отиде пред кабинета - не за да чака два часа, а за да бъде прегледан по график. Това е нещо нормално, затова се питам защо и срещу него има брожение. Ако това не се случи, ще има санкции.

Остана ли нещо скрито около скандала с ваксините и какви мерки ще вземете, за да предотвратите бъдещи такива ситуации?

От последните седмици има документ от ЕК, от който става ясно, че в половината държави в ЕС е имало криза с ваксините през изминалите две години. Тази криза е довела до промяна на имунизационните календари, до отпадане на ваксинации на децата, до промяна на прилаганите ваксини, които до момента на територията на ЕС изобщо не са били използвани. Англия е минала на трикомпонентна ваксина, Франция, която е производител на тези ваксини, е променяла имунизационния календар, т.е въпросът е как всяка една от държавите в ЕС е успяла да гарантира на децата си, че имунизациите, които ги предпазват от най-страшни заболявания, ще бъдат осигурени. Все пак това е ангажимент на държавата. Може би това, което остана скрито, е, че в същия ден, когато договаряхме дарението на френските ваксини от Турция, нашата работна група отиде в турското министерство. Тогава ведомството беше приело делегации и от Испания и Хърватия, които искаха същите тези ваксини. Но ги получи България, защото имахме БЦЖ ваксината, от която Турция имаше специфична нужда. Наистина ли на някого му е хрумнало, че испанският или хърватският министър е обвиняван за това, че се е опитал да намери решението, което е абсолютно легитимно, но не минава през зачитането на определен търговски интерес? И това не е повод за гордост, ние сме си свършили работата, но не е и повод за политически атаки на тази тема. За в бъдеще сме нормализирали процеса на разговори с българските представители на разрешение за търговия в България, имаме вече сключени договори през октомври и до април имунизационният календар е осигурен. Две години в България не беше правена реваксинацията на шестгодишните деца с 4-валентна ваксина. От декември миналата година ние осигурихме нужните количества и тя започна да се прави отново. Имаме ангажимент с фирмите, че ще можем да оставим нужните количества, за да наваксаме пропуснатите два набора деца на 6 години.

Имате намерение да въведете устройство за пръстов идентификатор в болници и аптеки, но казвате, че с тях нямало да се оставят отпечатъци. Какво всъщност ще се случва тогава, хората се притесняват за личните си данни?

Не, категорично не става въпрос за събиране на биометрични данни. Структурата на пръста е уникална и при контакт със системата тя не генерира снимка на отпечатъка, а генерира собствен уникален код на базата на уникалността на пръста. И именно този код, а не пръстовият отпечатък, се свързва с вашето ЕГН и разрешаваме на НЗОК да плаща. От този код пръстов отпечатък категорично не може да се възпроизведе. Всеки ще може да взема на по-възрастните си родители, баби, дядовци или на децата си. В малките населени места пък ще се предвиди възможността кметът да може да взима лекарствата на възрастните хора, като той ще бъде оторизиран от системата.

Колко пари всъщност очаквате да спестите по този начин?

В европейски мащаб се счита, че злоупотребите с публични средства за здравеопазване са около 5%. По данните на НЗОК този процент у нас е между 12 -13%. Ние разчитаме както на идентификатора, така и на другите механизми на контрол, които въвеждаме, да сведем този процент до средноевропейския.

- Т.е целта е да намалим финансовите злоупотреби повече от двойно?

- Да.

Започнаха консултации за вот на недоверие срещу кабинета на тема „здравеопазване“. Уверен ли сте, че ще получите подкрепата на мнозинството на НС?

- Да, защото в сферата на здравеопазването ние стриктно изпълняваме програмата за управление на правителството. Това е общият документ, под който мнозинството се е подписало. В мнозинството ние сме различни, има различни партии и идеологии, но общият знаменател е програмата за управление. Ако такъв вот се внесе, степента на изпълнение на програмата на правителство може да бъде докладвана на НС точка по точка. Всъщност това се случва и в момента.

Какво ще бъде бъдещето на ДСБ след май месец, когато се очаква партиите в РБ да подпишат ново коалиционно споразумение? Тогава ли ще настане време разделно?

- Ако някой - дали РБ, дали ДСБ, дали отделни говорители на блока са създали усещането за „време разделно“, това е неразумно и късогледо. Смисълът на създаването на РБ, в който имам известно участие, е прекратяване на процесите на разделение. Както и за да могат определена част от българските граждани да намерят своето представителство там, където през лостовете на управление, през законодателни инициативи и участие в мнозинство всъщност променяш държавата. С приказки колко е лошо и колко са лоши „лошите“ промяна не се осъществява. Тя се случва с промяна в нормативните актове, с промяна на законовите актове, с ежедневно притискане на лошите практики и изсветляване на начина на харчене на публичните пари. Трябва да има единен РБ, а за да се стигне до криза в блока, няма невинни. Но ако не се реорганизира и не продължи напред, това означава, че трайно за в бъдеще, а може би завинаги, една сериозна част от българските граждани ще загубят възможността да имат политическо представителство, от което да следва промяна в държавата. Може би всички ще бъдем представени в собствените си партийни или местни клубове, където много умно и идейно ще обосноваваме защо държавата работи лошо. Когато държавата работи лошо, ти правиш нужното, за да си част от промяната. Омръзна ми да слушам от български политици как дадено нещо няма да стане. Въпросът е как да направиш то да стане.

Борисов неведнъж е казвал, че сте в много добри лични отношения. Нещо променило ли се е в последните месеци и как виждате бъдещето си в политиката – с премиера или с лидера на ДСБ Радан Кънев?

- През тези години, в които се занимавам с политика, винаги съм работил професията си. Всичко, което правя в МЗ, се дължи на това, че познавам системата. Знам, че гилдията има нужда от определени промени. А иначе политикантстването, наречено професионална политизация, винаги ми е било чуждо.

Сподели в: