Върни се горе

Интервю с д-р Петър Москов - БНТ „Денят започва“

Водещ: Отдавна чакан и много търсен гост в студиото на „Денят започва” – здравният министър д-р Петър Москов. За реформите в Спешната помощ, сливанията на болници и новата здравна карта, за отхвърления антикорупционен закон, за предстоящия местен вот – за много неща имаме да си говорим. Добро утро.

Д-р Петър Москов: Добро утро и на вас.

Водещ: Това, с което започнахме преди малко…

Д-р Петър Москов: Майко, като се погледнах на какво приличам, но както и да е.

Водещ: Това, с което започнахме преди малко беше, че трябва да си правим наистина някакво афтърпарти, за да можем да съберем наистина всички въпроси, които има към вас.

Д-р Петър Москов: Аз наистина и това, което си говорихме преди това, аз наистина моля вашите зрители, ако има много въпроси, които винаги, когато касаят здравеопазването и са свързани с някаква конкретика, аз не и заради времето ми, но просто не мога да разполагам с информация, но поемам ангажимента през сайта на БНТ, където вашите зрители задават въпроси, нашия екип ще върне отговори по начин, по който вие ще намерите за нужно да оповестите на хората, че са върнати, поемам този ангажимент.

Водещ: Преди да стигнем до здравето обаче да си говорим за политика. Завършихме с Делян Добрев преди малко…

Д-р Петър Москов: То по-голяма политика от здравето едва ли.

Водещ: Така е, да, но политиката в парламента влошава политиката по здравето на всеки един от нас. Патриотичния фронт и АБВ вчера бламираха антикорупционния закон, предложение на вицепремиера Меглена Кунева. Знак за какво е това – демонстрация на лично отношение, както го нарече Радан Кънев във Фейсбук?

Д-р Петър Москов: Тук искам да бъда много ясен и категоричен, първо, това не е някакво действие изолирано на госпожа Кунева, това е предложение на правителството. За Реформаторския блок е категорично неприемливо възможността българския парламент да отхвърли и то на първо четене закон или законопроект под мотото „борба с корупцията”, категорично не приемаме. В тази връзка днес има Съвет за развитие, това е събиране за изглаждане на приоритетите през есенния сезон на партиите от коалицията и подкрепящото мнозинство и наистина въпроса ще бъде поставен много остро. Вчера единствено ГЕРБ и Реформаторския блок подкрепиха всъщност една от основните цели, заради които беше създадено това мнозинство и наистина ще имаме много сериозен разговор с ПФ. Аз отказвам да приема, че ПФ може да бъде част от прокорупционно мнозинство, което да спира антикорупционен закон. Съзнателно правя разлика, защото поради някаква причина, когато днес отново ще дискутираме, с АБВ разговорите стават по-трудно и във връзка с промените в конституцията, и във връзка с това. Но категоричната позиция на блока е, че парламент, който отказва да приеме антикорупционно законодателство, не е парламент, а е нещо друго.

Водещ: Защо обаче отказа парламента, стана ли ви ясно какви са аргументите на опозицията да гласуват против? И не само опозицията всъщност.

Д-р Петър Москов: Нека да ви кажа, че много малко ме интересува какви са аргументите. Аргументи един човек може да намери за всичко, но закон, който изсветлява имуществото, закон, който дава определена яснота какви органи ще се занимават с изсветляването на моето имущество като министър, на това на премиера като премиер, на това на депутатите като депутати, той е нужен. Нужен е първо на самите нас, за да можем след това да казваме от името на това, че всичко е ясно, че плановете, които представяме като стратегии, концепции и реформи, се базират на почтеност и на цел. Когато имаш само цел, без да имаш почтеност, с ясното съмнение на обществото, че трупаш кинти от това, нищо не върви, защото хората не вярват. Защото години наред, това обяснявах вчера на депутатите на ДПС в комисията, които говорят за дясното, за реформата, пазара и не знам си още какво, че ей такива хора, които спират антикорупционно законодателство, направиха така, че заместиха или обясниха, че демокрация, това е равно на беззаконие, на липса на държавност и на липса на правила. Това мнозинство няма да приеме това. Горд съм с това, че коалицията Реформаторски блок и ГЕРБ гласува единна за това нещо, наистина ще имаме сериозен разговор с Патриотичния фронт и наистина това е огромен залог – залог за самите нас като политици, залог пред хората, които са ни избрали и залог пред света, който гледа и днес е получил съобщението, че българските политици не желаят антикорупционно законодателство. Блокът е изключително твърд в това отношение.

Водещ: След три месеца нов закон или исторически компромис, какво очаквате след три месеца?

Д-р Петър Москов: Не, не, няма исторически компромис, по това исторически компромис няма. Антикорупционно законодателство в България трябва да има, ако някой не желае да има, трябва да излезе и да го каже.

Водещ: В същия вид, в който не беше одобрен вчера или?

Д-р Петър Москов: Аз не искам да дискутирам детайли. Сигурно има какво да се чисти, сигурно има какво да се дискутира още. Първо, отново казвам, за блока това е точка, от която няма отстъпление, за ГЕРБ също. Знаете ли, ако РБ имаше 123-ма, а не 23-ма народни представители, въпросите щяха да са ясни. Блокът и ГЕРБ нямат заедно собствено мнозинство. Мисията на блока          , респективно в този случай за антикорупционния закон на блока и на ГЕРБ е всъщност да създаде, да формира това мнозинство, което да придвижи тези закони, да придвижи промените в конституцията, да придвижи здравното, образователното законодателство. Това е мисията на коалицията в този парламент и ние трябва да сме на висотата на целите си.

Водещ: На откриването на първото заседание на есенната сесия и Бойко Борисов, и Лютви Местан някак си според анализаторите предначертаха едно несигурно бъдеще за РБ във властта, поне така твърдят наблюдаващите изкъсо работата на Народно събрание. Възможно ли е наистина в мандата на това правителство блокът да остане извън управляващата коалиция?

Д-р Петър Москов: Първо, формално отговорът на въпроса ви, ако ДПС е част от управляващата коалиция, блокът не заради невъзможност, а заради нежелание няма да бъде част то нея. Второ, аз моля заради коректността, наистина ГЕРБ и РБ са различни организации, с различен тип хора, които ги подкрепят, но моля наистина да се чете ясно декларацията, да се четат ясно декларациите от първия ден на парламента. Наистина не можете да слагате знак за равенство и общ знаменател между речите на господин Борисов и на господин Местан – съвсем различни, съвсем противоположни като значение. Това, което говори господин Борисов е в голяма степен и господин Цветанов, в голяма степен препокрито с това, което говори Радан Кънев. Господин Местан отново говори за това кой колко власт имал, кой нямал и така нататък. Властта като самоцел, съчетана с отхвърляне от страна на ДПС на антикорупционно законодателство е лошия модел, от който сме избягали.

Водещ: Пак Борисов каза, че местния вот…

Д-р Петър Москов: Дали тази коалиция и това мнозинство е най-добрия вариант времето ще предстои да докаже.

Водещ: Борисов каза, че местния вот ще ревизира най-вероятно ситуацията във властта.

Д-р Петър Москов: Не, Борисов каза следното, че коалицията трябва да се бори, за да докаже, че нейното създаване, нейното поддържане и нейното бъдеще всъщност получава и признанието на хората. И в това отношение той е абсолютно прав, ние заявяваме същото.

Водещ: Добре, има ли тогава, поглеждаме въпроса от друга страна, има ли причина, която може да изкара Реформаторския блок от властта, вие да вземете подобно решение?

Д-р Петър Москов: Излизането от параметрите на коалиционното споразумение и на програмата за управление на правителството – толкова е просто.

Водещ: Местния вот, понеже го споменахме, след като се явявате сега единни на вота, доколко сте готови за следваща крачка и обединение вътре в Реформаторския блок и на едни следващи избори да се явите като единна партия, с общ лидер?

Д-р Петър Москов: Аз съм категоричен, че постигнатото онзи ден решение за единна регистрация на изборите, не може да бъде цел, ние сме го постигнали. Дали е било лесно или трудно, кой е бил прав по пътя, хората да преценяват. Това трябва да е стъпка. Аз държа практически до края на месец септември блокът или тези от тях, тези части от блока, които са решили по този път, да декларират ясните стъпки във времето, най-много до края на годината, в рамките на които блокът се превръща в единен политически субект. Това не е самоцел, не е желание за власт, не е каквото и да било. Ако щете начина, по който блока отстоява единно това вчера с антикорупционното законодателство, начина, по който блока отстоява един от приоритетите на правителството, те трябва да имат форма, те трябва да има начин на взимане на решения. Блокът в това насипно състояние е продължение на разказа за фрагментацията на така наречената десница.

Водещ: А ще бъдете ли единни…

Д-р Петър Москов: Блокът, новата формула на блока трябва да означава скъсване с лошата традиция на десницата – 5 души да се отделят и си правят партия, за да може да консумират власт от това.

Водещ: Точно тук идва въпроса за местните структури.

Д-р Петър Москов: Ако няма да стане с всички, ще стане само с част от тях.

Водещ: Общинските листи като редите, ще успеете ли да сте толкова единни?

Д-р Петър Москов: Те са практически наредени.

Водещ: Кметът на Варна, кой ще бъде кандидатът на Реформаторския блок?

Д-р Петър Москов: Чавдар Трифонов.

Водещ: Сигурно ли е това?

Д-р Петър Москов: Абсолютно сигурно.

Водещ: СДС изразиха ли подкрепата си за него?

Д-р Петър Москов: Разбира се, казвам кандидатът на блока- това означава кандидатът на всяка една от партиите и на блока заедно. Чавдар Трифонов е кандидатът за кмет на РБ във Варна. Това е взето решение от Реформаторския блок.

Водещ: Добре, да си поговорим сега за вашата реформа. Притеснява ли ви, че Здравната реформа ще последва съдбата на антикорупционния закон?

Д-р Петър Москов: Не. Нека да кажем така, начина, по който, това е вече втория закон, който в момента е на второ четене, след закона за здравното осигуряване, това е закона за лечебните заведения. Искам да кажа, че работата в комисията, която върви под пара от началото на тази седмица, всеки ден комисията имаме извънредни заседания, за да се отхвърлят текстове, целта, която сме си поставили всичките в мнозинството е в сряда законът да влезе на второ четене в парламента. Искам наистина да отправя и благодарност и как да кажа, всичките си добри чувства към работата на цялата комисия, на председателя на комисията д-р Дариткова и на партиите от, представителите на партиите от мнозинството. Тежък е диалога, текстовете са силни, тежки и водят след себе си много сериозни промени – това е реформата, да промениш сериозно една система, която изначало не харесва на никой. Тези текстове постепенно намират консенсус в рамките на мнозинството. Това, че БСП и ДПС са против това не е изненада, нали така.

Водещ: Ама системата сама си се харесва, доказателство за това е това, което става в спешната помощ в София и София-област.

Д-р Петър Москов: Защо, извинете?

Водещ: Защото протестираха. Работещите там казват, че им харесва варианта преди намесата на здравното министерство?

Д-р Петър Москов: Да кажем сега, със закона изчистихме ли нещата? Ако сме изчистили нека да кажем още веднъж, всякакъв вид вой срещу това нещо е вой срещу слагане на ред, срещу връщане на държавността и в сферата на здравеопазването. И това нещо се променя и още веднъж, има стабилно мнозинство зад нуждата от това да се промени, колкото и тежко да бъде това. Ясни са целите, ясна е времевата рамка на промяната. И още веднъж благодаря на депутатите от мнозинството, защото това е тежък ангажимент. А относно спешната помощ. Ако влезем в конкретния казус за взетото решение на Министерски съвет за сливането на центровете за спешна медицинска помощ в София град и София област. Нека да кажем всъщност какво следва от това решение, после ще ви обясня и структурата, ако искате. От това решение следва следното за хората, които ползват спешна помощ. Дотук двата центъра на спешна помощ в София град, който се намира на Сточна гара и на София облост, който се намира в „Младост” 1, ще се обединят и ще станат един. Дотук на вас като ползвател на спешна помощ това по някакъв начин проблем ли ви е? Надявам се не. Оттам нататък от прехвърляне, преструктуриране на администрацията и на заетите не реално на екипи в линейки хора от двата центъра, повтарям, екипите работещите и в двата центъра по Кодекса на труда ще се явяват да защитават всеки позицията си, няма привилегировани, няма добри, няма по-лоши, няма тези от селото, няма тези от града. Това ще бъде ясно следено от министерството. От преструктурирането на това 50 щата, 50 щатни бройки, които до този момент са били администрация и координатори в центъра, ще бъдат прехвърлени като щатни бройки на екипи за работа в линейки на терен. Това ще формира възможността 5 нови екипа да бъдат наситени в София област.

Водещ: Там притеснението беше дали тези хора ще имат физическа възможност да го вършат?

Д-р Петър Москов: Не ви разбирам.

Водещ: Ами според д-р Кателиева има хора, които са в неравностойно положение, работейки в администрацията и прехвърляйки ги в самите линейки, няма как да си вършат работата.

Д-р Петър Москов: За хората в неравностойно положение, тоест инвалиди, има Кодекс на труда и начина, по който да се случва тяхното трудоустрояване е ясен. Но пък от друга страна нека да сме наясно, спешната помощ не е място, където хора с тежка инвалидност могат да бъдат повикани от вас да ви спасяват в състояние на безпомощност, нали така. Това е друга тема, по какъв начин и каква част от хората заети в администрациите са инвалиди. Но нека да кажа още нещо – 520 хиляди лева годишно ще бъдат спестени от административни разходи, от издръжка и ще бъдат насочени директно в заплатите на тези хора. Нека да кажем, че ако досега заради погрешна политика, заради несистемна политика спешна помощ не е била приемливо, атрактивно място, тази тенденция благодарение на действията, отново казвам, както всичко, което прави това правителство, знам, че не е добре в медиите да се казва, не е прието да се казва, че правителството върши добри неща, но нека да кажем следното…Ами така е някак си. Правителството е приело концепция, финансирало я е и тя работи. Вчера дадохме сертификата за акредитация на спешната помощ в София. Вчера само има девет нови постъпили млади лекари в спешна помощ. Заплатите на тези хора се вдигнаха с 20 процента тази година, следващата ще бъдат повишени отново. Там заплащането на труда вече е равно и до голяма степен надвишава заплащането в болниците, тоест тази кадрова криза през финансирането се ликвидира и все повече хора считат, че има причина да работят в спешна помощ. С акредитацията спешна помощ става място, където те могат да получат своята квалификация и обучение, става център, база за обучение – тоест те могат да извършват кариерното си развитие в областта на спешната помощ. Трето, преоборудването технологично на автопарка и на инфраструктурата на центровете за спешна помощ ще доведе и до подобряване на условията на труда. Тези хора ще получат всичките предпоставки, за да могат да работят в спешна помощ, а ако някой в Спешна помощ София област, при състоянието, в което първо екипите ще бъдат увеличени, тоест натоваряемостта ще намалее на сегашните. Второ, работната им заплата ще бъде увеличена, да не ви казвам по какъв начин се е случвало разпределението на парите в спешна помощ София област досега, то е, хайде ще си спестя думата. Трето, новото оборудване, което вчера демонстрирахме за телемедицина, ще бъде на разположение на тези хора и главно на фелдшерските екипи. Ако това не са предпоставки да останеш да работиш в спешна помощ в крайна сметка никого не задържаме насила.

Водещ: Добре, извън редиците на самата спешна помощ…

Д-р Петър Москов: Отново ви казвам, девет млади лекари вчера.

Водещ: … извън техните редици за пациента какво означава това?

Д-р Петър Москов: А правителството е направило това усилие, а резултатът от това усилие е, че вчера центъра за спешна помощ в София град получи акредитация. Преди една година това нямаше да може да бъде възможно, защото преди една година на ваше и мое разположение в София имаше 12 екипа средно.

Водещ: Добре, оставяме ги тези работещи…

Д-р Петър Москов: Нека да кажа, сега в момента, вчера те бяха 23. Това е ясна цел на правителството, финансирана, защитена със срокове и изпълнена.

Водещ: Приемаме, че тези хора да кажем имат неоснователни претенции. Какво за пациентите…

Д-р Петър Москов: Не, не, дали са основателни или не аз не мога да оценявам.

Водещ: Приемаме го просто така. Какво обаче за пациента означава това сливане? За колко време една линейка ще стига при спешен сигнал, защото и там имаше едни размисли, че 8 минути не могат гарантират по никакъв начин.

Д-р Петър Москов: Да различим стандарта за спешна помощ и конкретното управленско действие, срещу което не виждам сериозен аргумент. Нека да кажем и последния аргумент срещу сливането, че центъра, call центъра на спешна помощ, където вие се обаждате, при сливането на двата центъра ще бъде пренатоварен и видите ли, ще се забавят обажданията. Средната натовареност на един оператор в момента в центъра на София град е 1.5 повиквания на час, на един оператор. Със сливането на двата центъра в един координационен call център, отчитайки натовареността на call центъра на София област, натовареността на един оператор ще бъде 1.8 повиквания на час. Считам, че с това отговарям на притесненията на всички граждани на София и София област и дали това би довело до забавяне. Няма да доведе до забавяне. Това са ненужни административни структурни разходи, които ще бъдат прехвърлени в директни екипи, които директно ще бъдат до вас на линейките. Това е целта.

Водещ: Хората, които са чакали до тук по час-два линейка, как ще отговорите на техните притеснения – това слага ли му се края или не можете да поемете такъв ангажимент?

Д-р Петър Москов: Нека да кажем, че това е процес. Всъщност, хайде да ви задам един въпрос, ние бързо свикваме с това, когато нещо става по-добре, малко по-добре, но по-добре. Но нека да си дадем сметка, запитайте се себе си и вашите зрители, помните ли, че преди само няколко месеца практически всички новини, включително и на вашата телевизия започваха със спешна помощ не дойде, спешна помощ я няма, три часа я няма, не знам си кой бил другия и така нататък. Тези новини в последните месеци отсъстват или са в нормата, в която във всяка една нормална държава, дори при криза съществуват.

Водещ: Е да де, ама ги поставяме като сравнение между по-лошо и лошо.

Д-р Петър Москов: Да, но между по-лошо и лошо означава, че от лошото се е стигнало до нещо по-добро. Целта е ясна и тя е записана в концепцията,  в рамките на 3-годишния период всъщност изискванията на стандарта за 8 минути червен код, вие имахте възможността и във вашето студио да разисквате тези кодове, нека не звучи драматично, но тези изисквания ще бъдат подплатени и кадрово и инфраструктурно. И отново казвам, затова е нужна политическа воля – политическата воля я има, концепцията на правителството е ясна, тя е финансирана с пари от бюджета и от европейската програма и вървим ясно стъпка по стъпка и показваме доказателствата си. Нека да се похвалим с още нещо, което направихме вчера – с постановление на Министерски съвет финансирано вече имаме в 18 центъра на спешна помощ, така наречените телемедицински устройства. Това означава следното – ако вие сте гражданин примерно на някое от селата в София област и при вас дойде фелдшерски екип каквато е основната характеристика на екипите между другото в момента в София област, малко екипи на линейка са с възможност да има лекар в тях, телемедицинското устройство означава следното. Върху вас се качват лепенките и това устройство отчита вашия пулс, вашето кръвно налягане, вашата електрокардиограма, количеството на кислород в кръвта ви – това се предава директно онлайн в центъра на спешна помощ. Там с цялата мощ на квалификацията на хората, които работят, този човек ако има нужда, вече не е изправен сам, вие със страданието, той със собствената си нервност, напрежение и лимитирани познания, а цялата мощ на структурата стои зад това на вас да ви бъде предоставена максимално точна диагноза. До края на септември ние ще свържем тази система по онлайн път и с няколко от големите болници в София, за да може при такова състояние консултацията да не бъде дори само на ниво спешна помощ, а екипът, който ще ви чака в най-близката обородувана за това болница, вече ще е наясно с това и това отговаря на времето за реакция и на пълноценността и на добрата диагноза. Много говоря, но мисля, че хората разбраха, че става по-добре, а?

Водещ: Ами надявам се, че са го разбрали. Дайте да кажем и конкретно – ако се забави линейка, къде хората могат да сигнализират за това?

Д-р Петър Москов: Могат да сигнализират на телефона на министерството, който е на сайта на министерството, на горещата линия. Наистина на всяко едно такова обаждане, специално….

Водещ: Ще реагира ли обаче министерството?

Д-р Петър Москов: О, да, реагираме, реагираме във всеки един момент. Другото, което искаме да направим е, че ние искаме да извадим от анонимност цялата тази история. Заедно с това, което говорим, ако искате да го направим заедно с вас, давам ви идеята, не е драматургия за зрителите, искаме да извадим от анонимност първо, защото това, че  аз ви казвам, че вчера 23 екипа са се грижили за софиянци, това някак си, сега, всички си пием кафето и заминаваме на работа, хайде да видим имената на тези хора. Хайде заедно с вашата телевизия да направим това усилие публично и да направим също така и некадърността, лошото изпълнение също публично и персонализирано. Да направим и така да персонализираме идиота, който е пиян и вика спешна помощ за такси, да го направим публично, хората да го видят, защото този труд е тежък и изисква и признание, а лошата работа пък изисква моментална реакция и обществена, и моя като министър.

Водещ: Така е, така е, ние показваме и двете страни.

Д-р Петър Москов: Но да го направим системно, хората да го видят, разбирате ли. Защото, когато говорим за спешна помощ обикновено казваме, леле не дойде. Ама като дойде, ще ви представят нашите хора какво количество писма имаме, благодарим, защото хората са се отзовали. Ето сега имаше едно нещо, спешната помощ в Трън. Хубаво, хубаво е да се казват и добрите новини – когато някой си върши работата добре, съвестно като лекар, въпреки тежките условия на труд.

Водещ: Какво се е случило в Трън?

Д-р Петър Москов: Ами хората са реагирали няколко пъти изключително адекватно на базата на повиквания и това е новост за хората, които работят там. И някак си се радват.

Водещ: Добре, излизаме от бърза помощ и стигаме до тези допълнителни и основни пакети. Вчера тук, не знам дали сте гледали, но си говорих с четирима ваши колеги депутати…

Д-р Петър Москов: Признавам си, че не.

Водещ: …които признаха, че нямат идея какво означават тези пакети, какво е включено в тях. Дайте малко да го разясним този казус, защото едва ли хората, които гледат в момента са наясно.

Д-р Петър Москов: Нека да върнем лентата назад,това е дебат, който водихме може би зимата. Няма основание някой от здравноосигурените български граждани да има притеснение. В смисъл основния пакет е за тежките, инвалидизиращи, с ясни медицински последствия върху здравето, качеството на живот или въобще живота на хората, да бъдат финансирани на 100 процента. Там достъпа до доболнична, болнична помощ да бъде гарантиран до моментно, защото това изисква алгоритъма на лечение и да няма нуждата от това да си доплащате. Това е философията на основния пакет. Тоест ако в момента вие с онкологично, с кардиологично, с белодробно, детско и майчино, където е голямата драма в здравеопазването, всички знаете, че трябва да си доплатите – било регламентирано на едни списъци, които висят на вратите на клиниките, било защото някой така ви е казал. С финансирането и със структурирането на тези приоритети, защото ние от тях страдаме, формираме основния пакет и всеки здравноосигурен български гражданин само срещу Здравната си осигуровка ще може да има добро качество и гарантиран цялостен алгоритъм на лечението. Това е смисъла на основния пакет. Да видиш основните проблеми, от които мрем, от които децата ни боледуват повече от европейските, да финансираш това нещо и да кажеш, че това е приоритет. Разказът за това, че всичко било приоритет, защото мен ме боли, знаете ли, бях, хубаво, то бива, бива, ама какво беше там, какво каза премиерът, нещо вол ли бил, за мезе ли…Е те са такива цитати, надживели вековете, един депутат тук от левицата обясняваше, ами мен, ако мен ме боли пръста, за мен това е важно. Да бе, галфон, ама теб ако те боли пръста, а в същото време умира дете, има приоритет и всяка държава приоритизира. И ако държим на това здравеопазването да бъде качествено, а качествено здравеопазване означава след година, след две, след три да има ясни резултати в това колко е продължителността на живота, дали адекватността на терапията води до това да прекарваме по-голямата част от живота си в здраве и дали децата ни умират и боледуват повече от европейските. Това означава добро здравеопазване, а не дали едномоментно в момента, в който те заболи пръста, за теб трябва света да се свърши и да викнеш спешна помощ. Приоритетите са тези. Държавата и политиката в здравеопазването е да приоритизираш важните, тежките неща, за които не трябва да има значение дали сме богати или бедни, защото този депутат може да извади пари от джоба си и да ги плати, а вашата майка не може.

Водещ: Лекарите, които се занимават с такива приоритетни заболявания, ще получат ли повече пари за това, че са включени в този пакет?

Д-р Петър Москов: Категорично искам да излезем от порочната система, в която възнаграждението на лекарите в болниците говорим, е обвързано с част от стойността на някакъв консуматив или на стойността на клиничните пътеки. Няма причина много добър педиатър, или професор по педиатрия да получава 700 лева и също така много добър професор по кардиология да получава 7000, няма формална причина за това, защото видите ли на единия клиничната му пътека е била по-скъпа и вътре имало една тръбичка дето самата струвала 2000.

Водещ: Как ще го промените?

Д-р Петър Москов: С ясна квалификационна скала за заплащане както е в целия свят. Ще отвържем частта разходи на касата за възнаграждение на медицинските, на работещите в медицината сестри и лекари като отделно перо. След това ще отвържем следната разходна норма за административни разходи, за да е ясно дали с пари на касата финансираме мащабни строителни проекти на директори на болници или  пък здравеопазване и ясно ще остойностяваме всъщност клиничния алгоритъм на всяко едно заболяване. Като гаранцията е, че ще остойностим на 100 процента заболяванията, срещу които трябва да има остра и масивна реакция и за които е важно да няма значение дали си беден или богат, за да доплащаш и защото от това зависи живота ти.

Водещ: Ето тук идва въпроса обаче с частните болници, за заплащането в частните болници. Неща, които Здравната каса поема, ние отиваме в частна болница, но там трябва да доплатим, как ще го ограничите това като практика?

Д-р Петър Москов: Доплащането в частна болница е доброволно, нали така? Тоест вие сте избрали по някаква причина да отидете в тази частна болница, защо и как, това е ваш избор. Но доплащане за финансирани от Здравната каса заболявания от основния пакет няма да бъдат допускани. Избор на екип, избор на специалист, това е свято ваше право, вие сте избрали мен като лекар поради някаква причина, аз от своя страна съм учил повече, специализирал съм повече, отделил съм повече на професията и съм по-добър от другия мой колега.

Водещ: Сега обаче се доплаща, как ще го ограничите това?

Д-р Петър Москов: Аз мисля, че решенията в закона за лечебните заведения и за Здравната карта до голяма степен ще дадат отговор на този ваш въпрос. Тук казвам нещо много тежко.

Водещ: Малко за децата, понеже го споменахте, а пък ние говорихме преди известно време за тази просволута национална детска болница, кога ще напусне чекмеджето и ще стане реално тази болница?

Д-р Петър Москов: Нека да кажем, че като говорим за приоритетите, те трябва да имат своето изражение, тоест, когато едно нещо ти е приоритет, то трябва да има изражението си в бюджета. Приоритетите на министерството за тази и за следващата година бяха спешната помощ, майчиното и детското здравеопазване и електронизацията на здравеопазването и това има своето отражение в бюджетните програми на министерството. За първата стъпка с програма на министерството, която направихме, това са, вече има сключени договори по програма на правителството във всяка една от областните болници. Там вече работят или ако не работят, в следващите дни ще заработят, защото процеса на сключване на договори отнема формално време, финансирани от програмата на правителството медико-социални центрове, където децата от областта и техните родители с вродени или хронични заболявания, могат да получат ясна консултативна помощ, на функционален принцип с всички специалисти от болницата, да се състави техния медико-социален план. И майките, родителите на тези деца да имат спокойствието, че имат гарантиран алгоритъм на лечение. Тоест ситуацията, в която сега те в момента се лутат през личния си лекар, втори специалист, трети специалист, се прекъсват. Те ако искат могат да продължат това, но във всяка областна болница ще фигурира такова звено, където ако нашето дете недай си Боже има такова страдание, то може да бъде заведено, да бъде обгрижено, да бъде съставен неговия план. Ако неговото страдание изисква по-висока квалификация, на ниво университетски болници по съответните видове заболявания, тази програма продължава и детето се насочва натам. Като цялостната му диагноза, алгоритъм на лечение и социалния му план, което често включва децата с вродени увреждания и с хронични заболявания, бъде изработен за спокойствие на родителите и за възможност за пълноценно лечение на детето. Дали ще има…

Водещ: Тоест с една дума, проектът остава замразен засега?

Д-р Петър Москов: …дали ще има отделна сграда на детската болница, това е амбиция не просто на министерството и кабинета, но в момента не мога да кажа нищо ново по въпроса.

Водещ: Наши зрители, лекари и родители алармираха пак за липса на ваксини. Как ще бъде решен проблема този път?

Д-р Петър Москов: Нека да кажа, че в началото на годината ние бяхме изправени пред поредната криза, с която индустрията обикновено сблъсква поредно българско правителство, с това, че фирмите просто не се явиха на търг, който беше обявен. Искам да успокоя всички ваши зрители, както и колегите – в момента нужните количества от 5-валентна ваксина са налице, правим всичките усилия, имунизационния календар ще бъде покрит по начина, по който го изисква българското законодателство.

Водещ: Пропуснахме ли нещо важно? ДДС-то върху лекарствата може би.

Д-р Петър Москов: Знаете ли, хайде да кажем няколко думи за лекарствата, защото това е цяла нова тема, аз искам, следващата седмица ще направим отделна пресконференция в министерството на тази тема и може да довършим този разговор във ваше студио, след това…

Водещ: Поемате ангажимента нали?

Д-р Петър Москов: Знаете ли кога се появи разговора за ДДС-то върху лекарствата? В момента, в който правителството и касата наложиха задължителна наредба за отстъпки, които фирмите трябва да правят от цените на медикаментите и тя изглежда така. В момента действащата наредба изглежда, че 10 процента от стойността на медикаментите, които определени фирми по определени позиции, разходоемки за касата, плащат, трябва да се връщат обратно като задължителна отстъпка в бюджета на касата. Това значи между 40 и 60 милиона годишно. Това, разбира се, че не е приятно за големите фармацевтични фирми. Нека да кажем обаче, че нормата на печалба в държави като България заради ниските разходи, достига до 80 процента за тези медикаменти, които в момента с наредбата облага. Когато направихме това нещо, което не е приятно за индустрията, която до този момент е прибавяла тези пари, които сега ще връща в касата към печалбата си, се появи разказа за ДДС. Първо, аз съм склонен да обсъждам разказ за ДДС заедно с финансовия министър в момента, в който тези фирми се регистрират да плащат данъци в България. Ако направят това, аз съм отворен за този разговор, финансовия министър също. Дотогава това е просто дим над водата, за да се прикрие истинския проблем, че държавата си влезе на мястото и този марж от 13 процента увеличение на средствата от касата и от бюджета за лекарства всяка година, при средностатистически за Европа 3 процента, богатите държави, ще бъде обран и интереса на държавата, на данъкоплатците и на касата ще бъде защитен през задължителна наредба, която вече е факт.

Водещ: Обещайте сега, че няма…

Д-р Петър Москов: А не мога, не знам.

Водещ: …да чакаме много за следващото ви гостуване тук, защото направихме над 32-33 минути  разговор и пак има неща, които останаха неизказани.

Д-р Петър Москов: Аз пак казвам, поемам ангажимента, но вие трябва да направите съответния начин и ние ще върнем в рамките на началото на следващата седмица отговор на всеки въпрос, на който успеем да отговорим и вие ще направите нужното вашите зрители да разберат.

Водещ: Добре, благодаря ви много за това гостуване.

Д-р Петър Москов: Благодаря и аз.

Водещ: Надявам се, че сме дали отговори на основните въпроси.

БНТ, „Денят започва”

Сподели в: