Върни се горе

Интервю с д-р Петър Москов - Нова тв „Здравей, България“

 

Водещ: Петър Москов ни е на гости. Готов е с два тома документи – той ни каза, че това представлява здравната карта, ще поговорим и за това. Добро утро.

Водеща: Добро утро.

Д-р Петър Москов: Добро утро. Надявам се най-вече за това.

Водеща: Най-вече за това, но започваме с политическите въпроси и с днешната карикатура на Чавдар Николов – тя е посветена на избора на Меглена Кунева за министър на образованието. Хайде да я видим в секунди в звук и картинa.

Водещ: Бърз прочит на това от Петър Москов, на това, което се случи и то в правителството се случи като рокада и в Реформаторския блок като интрига.

Д-р Петър Москов: Аз и от карикатурите на господин Николов и господин Комарницки, и другите като тях не си правя изводи и не ги коментирам, а по-скоро се опитвам да си взема поука, защото наистина има много мъдрост в част от тези неща. Да се опитам да кажа първо по вчерашния ден. Вчерашният ден показа две неща или вчерашното гласуване да кажем. Първо, сложността на начина, по който е формирано управляващото мнозинство, коалицията, широкият му парламентарен формат. Още от първия ден ние сме абсолютно наясно с цялата тази сложност – има и идеологически различия, има и конкретни различия. Сложна, понякога невзаимодействаща си по добрия, по максималния начин, коалиция и парламентарна подкрепа. Това е едното, което показа вчера денят и вероятно тук е ролята на форматите, които има коалицията и управляващото мнозинство като Съвета за развитие и всичко останало, за да може да бъде изчистено напред. Нашите различия са преодолени като сме се подписали общо под програма за управление – това е общият документ. А иначе между мен и господин Първанов има много различия.

Водеща: Как така се оказа управляващото мнозинство, с всичките му особености, за които говорите, подкрепено от извънкоалиционни партии като ДПС и Атака и хората на Местан?

Д-р Петър Москов: Второто нещо, което да кажа, че се получи…

Водеща: Заради отсъствието им и осигурения малък брой хора.

Д-р Петър Москов: …защото отсъствие, което се прилепва като подкрепа на управлението. Не. Всъщност другото нещо, което показа е, че има вероятно връзка с предстоящите президентски избори. Има тежко, драматично, много потно съревнование между различните части на опозицията - кой, как ще изиграе конкретните си ходове, за да бъде максимално автентична, максимално ясна опозиция. Тоест, присъствието, отсъствието, различното говорене на различните фракции на опозицията в парламента – БСП, ДПС – в двете си крила, Атака, независими депутати и така нататък, това е част пък от другия процес на препозициониране на опозицията – кой бил автентичен, те това се бореха да доказват, че има. Не колко е добре или колко е лош ход на правителството, а коя опозиция е по-автентичната. Това е тяхно свято право. А сега да кажа…

Водещ: За Реформаторския блок, доразбит ли беше той, защото отново имаше интрига покрай Реформаторския блок – преди беше основно с Вас и Вашето лично присъствие в правителството, сега въпросът е, че половината Реформаторски блок гласува за Кунева, а половината не я ще и казва – ние сме Граждански съвет, тя не ни уважава процедурите.

Д-р Петър Москов: На Реформаторския блок предстоят тежки организационни и политически решения, за да даде ясния си дневен ред. А иначе, за последно може би днес, защото по тази тема много се говори и по нея също се спекулира - пак на тема позициониране, между другото. Аз съм заел тази позиция, която и във Вашето студио публично съм аргументирал, защото аз не виждам разум в това, което се случва в Реформаторския блок в момента. Връщането, Реформаторският блок е усилие за обединение, за кохерентност, за заедност, ако трябва да използваме едни термини на опозиция, тоест за това една част от обществото, което до този момент беше загубила реалното си политическо представителство и възможност, да влияе върху управлението, да бъде там и да го прави както е в момента. И връщането към разказа, аз съм по-морален, аз съм най-автентичният, аз съм еди-какъв си, дори да съдържа в себе си правилни и смислени позиции, той е грозен от гледна точка на политическото бъдеще на България. Аз не виждам…

Водеща: На кого го казвате това, на кого от Реформаторския блок го казвате?

Д-р Петър Москов: На всеки, на всеки един. Реформаторският блок трябва да се събере отново и да вземе решенията си. Единственото смислено решение е да се консолидира. Разцепване е мечтата на днешната опозиция в лицето на БСП и ДПС, повярвайте ми.

Водещ: То не се ли случи, не се ли случи реално?

Д-р Петър Москов: Не, има път назад, има път назад и аз държа на този път. И затова моето…

Водеща: А пътя на кого го казвате, на Радан Кънев ли го казвате това с пътя назад?

Д-р Петър Москов: На всеки един.

Водеща: Ами той човека, който е тръгнал нанякъде.

Д-р Петър Москов: Не, както на гражданското представителство. Вижте, няма добри и лоши – Реформаторският блок по начина, по който функционираше досега, той организационно вероятно беше обречен на това да започне да се дели. Затова казвам, че в момента сме в състояние да направим своята организационен и политически дневен ред за следващите месеци. И това ще виждате в следващите месеци от Реформаторския блок – като се започне с анекса към коалиционното споразумение заедно с ГЕРБ. А да кажа още нещо за вчерашния ден и всички изстъпления, които чувам и с това наистина Ви моля да приключим по тези теми, които вероятно са вълнуващи за политическия „естаблишмънт”, но не толкова за хората. Правителството, управлението в момента, в следващите месеци навлиза в решителна фаза на реализация на промени, реформи, на различно моделиране на системите. Желанието на страшно много хора, чиито политически говорители има в парламента, чиито икономически интереси са засегнати от тези неща, да спрат точно тази решителна фаза, необратимостта на тези промени и реформи, всъщност стои зад цялата медийна политическа истерия. Това е и причината за поведението на част от парламентарните фракции в парламента. Наистина решителна фаза на реализация, предстои административно законодателство и законодателство свързано с електронизацията на управлението. Предстои законът за лекарствата, предстои законът, който заедно с господин Калфин.., в много закони, внасяме за промените в ТЕЛК-овата система. Всичко това означава прозрачност, светлина, ефективно изразходване на ресурс.

Водеща: Не чух да казвате, че предстои съдебна реформа.

Д-р Петър Москов: Това е първото, което предстои. Вчера, ако сте видели стенограмата от заседанието на правителството. Госпожа Захариева ясно каза какъв е графикът на законите, които ще бъдат приети в тази пролетна и лятна сесия на парламента.

Водещ: Добре, всеки по сектора си ще коментира.

Д-р Петър Москов: Единственото, което ще кажа, аз не искам да ги разделям на сектори, но фазата на решителен прелом за това в някакви сектори да се превърти колелото на системата, ще се случва през следващите месеци. Борбата е това да не се случи, повярвайте ми.

Водещ: Кажете, нещо, което помолихме и господин Даниел Вълчев да коментира и да разсъждава – по различен начин не се ли стигна до развенчаване на основните лица на Реформаторския блок като лица на Реформаторския блок? Пак Ви казвам, Кунева е описана днес… как на косъм и по милост е избрана, по втория начин - с интрига, падащ кворум, Петър Москов завъртян в скандал с ваксини, Радан Кънев маргинализиран като някакъв човек, който не знае какво може реално да се постигне, ама много го иска. В общи линии онези авторитети, които привличаха тази част от населението, които са гласували за Вас, са в друга светлина. Развенчани ли сте според Вас или просто сте препозиционирани?

Д-р Петър Москов: Аз мога да продължа някак си…

Водещ: Ако има още примери, дайте ги.

Д-р Петър Москов: …персонализацията, по линия на която вървят атаките – госпожа Бъчварова, тежко атакувана за позициите ѝ за реформите, които прави в МВР, ред други министри – тежко атакувани за нещата, които правят. Това…

Водеща: Кои са тези други министри, които са критикувани?

Д-р Петър Москов: Ами вижте върху кой е съсредоточен огънят в последните дни.

Водеща: Министър Иванов беше критикуван, той си тръгна и…

Д-р Петър Москов: Христо Иванов. Огънят, който се случи от декември досега върху госпожа Бъчварова беше малък ли?

Водеща: Е кои са другите?

Водещ: Тоест, какво очертавате, добавяйки Бъчварова?

Д-р Петър Москов: Нека да кажа следното - формулата на дясноцентристката коалиция, която трябва да вещае политическа стабилност и гаранция, за да може да се осъществяват реформите, е проблем за статуковото.

Водеща: Кои са другите министри, които са атакувани, че…кой от Реформаторския блок, Лукарски не е.

Д-р Петър Москов: Не, не, оставете Реформаторския блок. Аз не деля управлението на Реформаторски блок и ГЕРБ, аз го деля на управление, което се е подписало под обща програма. Никога няма да си позволя лукса да говоря за това, че един министър, защото бил от ГЕРБ, не бил толкова качествен колкото друг министър, който е от Реформаторския блок.

Водеща: Позволете си да отговорите на въпроса, защо един плува в медиен комфорт, а друг не?

Д-р Петър Москов: Защото те много добре знаят къде трябва да бъдат насочени хората, които създават медийния комфорт или дискомфорт – хората около ДПС, хората около групировката на господин Пеевски, хората около всички икономически лобита, които правителството във всеки един от секторите удря безпощадно всеки един ден. Извинявайте, но тези данни, които виждате от НОИ, от НАП, от митниците, те не са някакви числа ей така във въздуха – това са реалните параметри на промяната. Има ли държавата възможност да събере това, което е дължимо като мита, като акцизи, като осигуровки, има ли възможност да ги инвестира ефективно. Тоест веднъж да се спре изтичането, втори път да се осигури ефективността на вложението.

Водеща: За протокола и Ваньо Танов, и той плува в медиен комфорт, ако говорим, че е ударил тези, които създават това, за което говорите.

Д-р Петър Москов: Знаете ли да кажа, аз не искам да звуча като адвокат на управлението, въпреки че съм такъв, защото знам, че управлението върши добри неща. Януарската сметка за постъпленията, които са постъпили от мита и от акцизи и въобще в Министерство на финансите – с 900 милиона повече от януари миналата година. Има ли нужда от коментар? Тоест, ако Москов крал ваксини, Борисов крал от не знам си къде, Бъчварова не знам си какво правила с някакви фирми за паспорти или не знам си какво, тези 900 милиона нямаше да са в бюджета. Разбирате ли? Няма друг аргумент срещу това, няма смислени аргументи.

Водещ: Добре. Дайте към това, което е най-важно във Вашия сектор. Аз видях заглавия – Недостиг от 5500 медицински сестри, вчера говорихме и за над четиристотин и колко джипита и педиатри са под минимума и защо е толкова голяма тази здравна карта, ако наричате тези два тома здравна карта? Това не е ли просто констатация, че има едни липси?

Д-р Петър Москов: Не ги наричам аз. Законът ги нарича така. Сега, да кажем, че тези два тома – този и този другия до мен, всъщност това представлява разгънатият хартиен вариант на Здравната карта – това е огромен, огромен труд, първо. Това е констатация за снимката, ясни, на базата на ясни методологични критерии, доказателства кои части от Здравната система са неадекватно кадрово, структурно функциониращи, кои са раздути от гледна точка на реалните потребности на населението. Ще се опитам да Ви разкажа и за методиката. Това означава, че там, където това, което казвате – медицински сестри, лични лекари, педиатри, определени лекари в доболничната помощ - дефицитите, които е констатирала по ясна европейска, смислена методология здравната карта – това вече е държавен документ. За първи път базата има база за анализ и за правене на политика оттук нататък. Дефицитите – минус 100 специалисти по еди-каква си специалност, които трябва да гарантират достъпа по европейските критерии на Вас, на мен до определен вид медицински дейности, това е целта, която правителство, каса, съсловна организация, цялата държава като координирано усилие трябва да гони.

Водещ: Дайте основния извод. Аз видях, че има много легла, а пък няма лекари и сестри.

Д-р Петър Москов: Три са. Вижте, нека да не влезнем, ако искате ще влезнем и в конкретика, но да кажа трите основни, генерални извода. Първият извод е, от цялото това нещо, което виждате, то е недостиг на базови специалисти и базови медицински услуги главно в доболничната помощ. Второ…

Водещ: Джипита и педиатри, добре.

Д-р Петър Москов: И не само. Във всяка една практически от специалностите в доболничната помощ има дефицит – той е различно изразен в различните региони на страната, но като цяло за страната този дефицит в доболничната помощ…

Водеща: Липсват лекари.

Д-р Петър Москов: Лекари липсват в доболничната помощ категорично, както на ниво лични лекари, така и на ниво специалисти в доболничната помощ. Това означава, че системата…

Водеща: Това са онези тръгналите си, избягалите лекари?

Д-р Петър Москов: Не, не, аз не мога да кажа кои са си тръгнали, кои са избягали.

Водещ: И колко липсват.

Д-р Петър Москов: И кои са се върнали, защото има и такива, а толкова липсват. Тоест това означава, че системата на ниво първия, ежедневен досег на хората до нея – с личния лекар, специалиста в доболничната помощ, към когото ви насочват за преглед.

Водещ: В поликлиниката.

Д-р Петър Москов: В поликлиниката, да, там системата катастрофира, там системата се провяла.

Водещ: Значи всички ще се разболяват повече и ще отиват в болницата.

Д-р Петър Москов: Дори и това не значи. Значи следното, че, вторият извод – системата се развива не спрямо нуждите на хората и нуждите на пациента. Ще се опитам да Ви дам конкретни примери, а следва една изкривена и порочна финансова логика – не парите следват пациента, а пациентът следва някаква изкривена финансова порочна логика налагана в годините.

Водещ: Защото лекарите казват, че нямат избор да ти излекуват детето с добро и скъпо и хубаво лекарство, ако не напишат фалшива диагноза, която да им осигури пари, за да го излекуват.

Д-р Петър Москов: И за това има цяр и сега ще се опитам да обясня. Третият извод е, че всъщност имаме абсолютно неефективно изразходване на личния ресурс. Да дам пример защо системата не следва потребността на хората. Потребността означава, че ние тримата имаме някакъв общ проблем и когато го имаме, той е ясен, защото ние често се обръщаме към лекар с нашия общ проблем – такъв лекар трябва да съществува. Това означава системата да следва потребностите на пациентите, нали. Да, но например да кажем, че и в София има 22 ортопедии, но пък има със 110 по-малко от нужните лични лекари. Да кажа как се изчислява нуждата, потребността и достатъчността от такива хора. Когато говорим за специалистите в доболничната помощ, то е просто и обективно – взели сме три години назад – 2013, 2014 и първата половина на 2015 година. Искам Вие и Вашите зрители да влезнат в логиката на това, което е направено.

Водещ: Това не е ли как се смята?

Д-р Петър Москов: Не, не е как се смята. Обяснявам, че зад тази цифра 103-ма педиатри за София по-малко стои реален анализ, той не е изсмукан от пръстите. Тоест обективном както за болниците, така и за болничната помощ, количеството обръщания на хората към определен вид специалист за тези три години назад – към педиатър, към гинеколог, към ортопед.

Водещ: Аз смятам, че сте ги сметнали сравнително добре, но как ще се обърне тенденцията?

Д-р Петър Москов: Не сравнително. Никой, по никакъв начин не може да спори вече с фактите и с доказателствата. И тук разказа…

Водеща: И се връщаме към онзи въпрос, който Вие подценихте и той е това ли са онези избягалите лекари, защото е важен отговорът на въпроса дали това са тръгнали си лекари от България…

Водещ: Или с друга специалност излишно скъпоплатена.

Водеща: …или има проблем във висшето образование. Просто висшето образование не дава на пазара това, което е необходимо.

Д-р Петър Москов: Има проблем не само в начина на образование, има проблем в начина на финансирането. И това, което искам да кажа, още две думи по принцип и после по конкретиката ще говорим. Всъщност резултатът от работата на картата не е това, че картата, защото това някак си е злобата на годината, а картата предвижда и казва ясно на базата на тези методики, че да кажем на територията на цялата държава има около 3100 допълнителни, свръхнуждите на населението, активни болнични легла. Дали в края на публичните обсъждания те ще станат 2900 или ще станат 3300, това никого не бива да притеснява. Важното е, че ние имаме ясен държавен документ, който след като се валидира като постановление на Министерски съвет, трябва да стане отправна точка за цялостна политика и да каже какви трябва да бъдат, как се лекува дефицита.

Водещ: Тя тепърва ли ще почва тази политика? Така излиза. Досега изследвахме какво е, ама ние знаем много добре, че няма сестри. Окей, вие сте сметнали – 5500. Знаем, че няма педиатри – окей – минус….

Д-р Петър Москов: Не, господин Николаев. Нека да кажа, защото когато говорим за безумните спорове в парламента, Вие казвате, че знаете, само че спорът в парламента е, че не, не било така.

Водещ: Оставете парламента.

Д-р Петър Москов: Не, не мога да оставя парламента, защото е парламентарна република и Вие 10 минути ме разпитвахте за работата на парламента. И Вие много добре знаете, че зад дебата в парламента не стои сериозно усилие нали.

Водещ: Може би картата е, за да затапите Вашите опоненти в пленарна зала, тя е с друга цел и тя би трябвало да е пациентът, вярвам, че е второто.

Д-р Петър Москов: Не, казвам следното, когато водиш тази битка…

Водещ: Трябва да сте…

Д-р Петър Москов: …кое е достатъчно, кое е смислено, трябва да си конкретен, трябва да почиваш на факти и данни. Държавата за първи път прави това.

Водещ: Оценяваме това.

Д-р Петър Москов: Благодаря Ви.

Водещ: Но кажете как заснетите данни ще задоволят потребностите на пациентите?

Д-р Петър Москов: Оттук-нататък да кажа какво трябва да бъде първото усилие, което държавата и касата още с този рамков договор трябва да направи. Очевидно е, че не е въпрос на пожелание или просто на констатация, както Вие го казвате, няма едни специалисти там, дайте да ги помолим да идат. Не, трябва да има икономически механизъм, през който да отиват. Това означава следното – ако констатацията е, че в доболничната помощ имаме такъв дефицит, това означава, че още с този рамков договор финансирането като обем и като дейност, тоест като количество прегледи, количество изследвания, които Вие може да имате, съответно Вашият лекар да може да изпише, за да може да се чувства комфортно и част от него да отиде, от тези пари да отидат за неговото възнаграждение, това трябва да бъде увеличено като финансов обем.

Водещ: Например, за да го разберем, липсват педиатри – какво ще е различното тази година, за да има повече желаещи да бъдат педиатри?

Д-р Петър Москов: Това означава по-голямо количество отпуснати стандарти за личните лекари.

Водещ: Повече пари за?

Д-р Петър Москов: Повече пари за доболничната помощ, хайде така да го кажем.

Водеща: Това как ще се отрази на конкретната заплата, на конкретния педиатър, който е отишъл в Германия, защото там заплатата му е друга.

Д-р Петър Москов: А, не, не, вижте, това, че германският педиатър отива в Америка, че словенският педиатър отива в Германия, българският педиатър отива във Франция, това е така и това е дълъг процес, който по-дълготрайни усилия изисква. Но да кажа следното…

Водеща: Вижте, но тук системата е сбъркана в степен такава, че един хигиенист, без да подценявам работата на хигиенистите, в една частна фирма, взема повече пари от един педиатър например, ако говорим за педиатри.

Водещ: От медицинска сестра със сигурност.

Д-р Петър Москов: И когато говорим за различен начин на заплащане, защото това е разковничето, в смисъл, другото е комунизъм в действие - дайте да дадем. Не съм такъв човек. Казвам какво трябва да се случи с доболничната помощ – тоест по-голяма част от финансирането на касата, по-голямо усилие от страна на държавата, да кажем през програмата, която ние направихме за детско и майчино здравеопазване на правителството, по-голямо финансиране, за да може тези хора да остават, да започват да работят в доболничната помощ и вие да имате осигуреността с такива хора. А за болниците – там наистина има определени специалности, които наистина по финансови причини, поради сгрешени лобистки финансови потоци са раздути. Това означава, че в днешния момент имате много добър педиатър, който взима 700 лева и много добър примерно кардиолог, който взима 7 хиляди.

Водещ: Там ли е голямото засищане с пари и с желаещи да го получават, което е логично?

Д-р Петър Москов: Там има също регионален и по специалности огромен дисбаланс. Вие ще видите, че в болничната помощ по различните специалности също има тежки дисбаланси – има липса на санитарния минимум специалисти по определени неща и има свръхпредлагане на друг вид специалисти.

Водещ: Какъв специалист най-малко има в момента в България и е най-дефицитен, изчезващ, липсващ, бягащ?

Д-р Петър Москов: Като започнете от ендокринолози, вътрешните специалности на педиатрията – детски ендокринолози, детски гастроентеролози, детски хирурзи и така нататък. След това отидете по тежките специалности, ние неслучайно планираме определени видове дейности само на национално и на регионално ниво. Това са клинична имунология, клинична токсикология, по лъчелечение и онкология, гръдна хирургия, детска хирургия, кардиохирургия.

Водещ: Това са липсите така ли, кое изброявате?

Д-р Петър Москов: Да. Неврохирургия, от педиатричните – детска гастроентерология, детска неврология, детска пневмология, детска ревматология – това са специалистите, които нямат. И за да кажа, първото решение е през финансовите лостове, защото държавата след приемането на тази Национална здравна карта със задължителен характер, екипът на министерството ще внесе цялостен проект.

Водещ: Откъде ще вземете пари, за да дадете повече на тези, които имат нужда да получат повече?

Д-р Петър Москов: Ето сега ще Ви кажа усилията на правителството и на министерството, касата в последната година, на съсловието, защото отчитам ролята на съсловните организации, всъщност за това публичните пари да бъдат охранявани и да бъдат инвестирани ефективно - не да се спестят, а да бъдат инвестирани ефективно. Неслучайно тази година касата има с повече от 130 милиона повече бюджет от миналата година – това са парите, които трябва да се инвестират допълнително в доболничната помощ. Отделно парите, начинът, по който се финансират болниците… И тук ще ми позволите ли две изречения или ще кажете, че нямаме време.

Водеща: Давайте.

Д-р Петър Москов: Добре, да кажа тогава. За различните болници и за различните специалности в момента има геноцид, за едни специалности финансов и охолство и добър живот за други.

Водещ: Имате ги тези минути. Искахме това да разберем.

Д-р Петър Москов: Искам да кажа следното - начинът, по който трябва да бъдат финансирани вече болниците, не трябва да бъде свързан с това дали една клинична пътека е високо или ниско остойностена, Вие, Вашето или моето дете да бъдат приемани или неприемани в съответната болница спрямо това какъв дивидент носят на…, колко ни е скъпа пътеката. А ние не сме ходеща клинична пътека, ние имаме своето заболяване – белодробно, гръдно, ето сега има грипна епидемия, гледах по Вашите новини, наистина със сериозно засягане на деца. Това означава следното - ако за болницата всеки пациент е пациент, който има нужда от болнично лечение, такъв със съответните показатели и ние гарантираме на болниците обеми, които те могат да направят, тогава трябва да се промени начина на финансиране. Това се нарича средна стойност на един пациент - колко струва в съответната болница – колко на болницата струва лечението на Виктор Николаев, на Петър Москов или на техните деца.

Водещ: Геноцидът къде е в момента?

Д-р Петър Москов: Геноцидът е в търговския характер на системата. Когато на пациента се гледа…

Водещ: Не, не, конкретно.

Д-р Петър Москов: Да, да, ами ще кажа конкретно – защо липсват педиатри? Защото клиничната пътека е 500 лева, за разлика от другата, която е 5 хиляди и има ли начин всеки един пациент за болницата, когато той е клиент на тази болница, защото пациентът е клиент на определено лечебно заведение, нали така, той да получава от касата еднаква сума пари за всеки пациент. И когато достигне своя обем…

Водещ: Значи проблемът е в пътеката?

Д-р Петър Москов: Не, проблемът е в начина на финансиране – сгрешен, брутален, лобистки. Оттук нататък с този рамков договор, надявам се пациентите няма да бъдат повече ходеща клинична пътека. Ще Ви дам конкретен пример - вижте за какво става въпрос, когато говорим за ефективност на изразходеното, ако искате ще Ви то оставя това листче.

Водещ: Какво е това, трябва да го обясните?

Д-р Петър Москов: Могат ли да го видят Вашите зрители – това е една много голяма областна болница в един от наистина първите десет български града. Имаме хирургично отделение от трето ниво, най-голямото, 27 легла в първото му отделение и 11 лекари, всеки един от тези лекари има под 100 операции на година, това означава, че през две трети от годината той не оперира. Използваемостта е 62 процента. Преминалите болни за една година са 1200 – тези 1200 болни, това е трето ниво на компетентност със заложено финансиране от касата и това значи големи…

Водещ: Тоест това е най-добре като ниво?

Д-р Петър Москов: Да, да, най-добрата, най-тежката. Това е за големи и много големи хирургични интервенции. 14 от всички 1200 болни преминали всъщност имат нужда от големи и много големи хирургични интервенции. Останалото нещо, с което се занимават колегите в тази болница са например консервативно лечение на хирургични заболявания, консервативно лечение бъбречни колики или малки оперативни интервенции.

Водещ: А това лечение на анус – 94 какво е?

Д-р Петър Москов: Ами забавляват се. Това е да кажем пътека, контролът върху чието изпълнение и показатели за лечение не може да бъде съвсем обективен. Да не говорим, че показателите на това отделение…

Водещ: Тоест могат да се точат пари, това ли казвате?

Д-р Петър Москов: Точно това казвам. Да не говорим, че това отделение има тези показатели, но в тази болница има и второ отделение със същата структура – отново 27 легла, 10 лекари и 1600 преминали пациенти. Това е примерът за начина, по който неефективно се харчат ресурсите.

Водещ: Понеже ми е познат този упрек към болниците, аз…

Д-р Петър Москов: Не, то не е упрек, то е констатация. Затова трябва да имаш тази база, за да можеш да кажеш това, трябва да имаш тази база.

Водещ: Много бърз въпрос, наистина ни притиска времето, аз дадох друг пример, болници казват, лекари на място – по този начин са остойностени леченията и парите, че не можем да Ви излекуваме добре, пишат друга пътека, за да получат повече пари. Може би затова не Ви отговаря на истината там използваемостта, броя на интервенциите, защото те се опитват да лекуват качествено, но невинаги могат.

Д-р Петър Москов: Не, тук говорим за следното – капацитетът на тази областна болница не е изпълнен, възможността ние да бъдем лекувани в тази областна болница, която има ниво да ни лекува от най-сложните неща, не е изпълнен.

Водещ: В кой град е това?

Д-р Петър Москов: Не, няма да кажа това.

Водещ: А Вие ги криете? Давате лош пример, ама ги криете после.

Д-р Петър Москов: Не, това не е изолиран пример, това не е единичната областна болница, която не работи добре – навсякъде ситуацията е такава. Изпълнението на капацитета на това нещо, запълването на неговия капацитет означава ефективно изразходване на вашите пари.

Водещ: Добре, това трябва да се промени например.

Д-р Петър Москов: Не само това. Начинът, по който се финансират болниците, количеството на финансиране в доболничната помощ. Тази година Вие ще имате по-голямо количество направления, по-голяма възможност за изследвания в доболничната помощ. Защото това показва резултата от Здравната карта – там е дефицитът, а и стратегията за това болниците да бъдат, от там да бъдат извадени неспецифични за тях дейности продължава. Да кажем, касата за първи път започва да финансира три пътеки за продължително лечение – след като имате голяма хирургична, ортопедична или неврологична операция. Тоест досега вие бяхте изписвани от болницата, сега касата започва да финансира след острия ви прием и операцията, рехабилитацията Ви след ортопедичната операция. Част от нещата, за които трябваше да лежите 3 дни в болница, сега ще бъдат еднодневни. И по-голямо финансиране за доболничната помощ, защото там е разковничето. Така работи медицинската система по света.

Водеща: Министърът на здравеопазването д-р Петър Москов беше наш гост. Благодаря Ви.

Д-р Петър Москов: Благодаря и аз.

Сподели в: