Върни се горе

Интервю с д-р Петър Москов - БТВ „Тази сутрин“

 

Водещ: Здравният министър в оставка Петър Москов е наш гост и е вече в студиото. Добро утро.

Д-р Петър Москов: Здравейте на вас и на вашите зрители и за много години.

Водещ: Как сте, отдавна не сме се виждали между другото?

Д-р Петър Москов: Добре. Слава Богу, излизам от грипа, който карах по Нова година, да мислят тези, които тепърва им предстои.

Водещ: Здравният министър вече е здрав.

Д-р Петър Москов: Е, грипът си е грип – не мори, но мъчи много.

Водещ: Излизате обаче и от управлението…

Д-р Петър Москов: Гласът ми вероятно напомня на някакви такива неща…Не ви разбрах?

Водещ: Излизате обаче и от управлението. С каква равносметка, с какви чувства излизате от властта?

Д-р Петър Москов: С чувството за изпълнена с много труд и с много процес на много трудно, но вълнуващо въвеждане на правила, на прозрачност и на ефективност за харченията.

Водещ: С повече приятели или с по-малко приятели например излизате от управлението?

Д-р Петър Москов: Тук да не повтарям класиците, но когато държиш на принципите си, когато си във властта, приятелите остават на заден план. Приятелите ми са точно толкова, колкото и когато съм влязъл в това нещо, защото това са приятелите, а не хората, които искат нещо от теб заради позицията ти.

Водещ: В ДСБ имате ли приятели сега?

Д-р Петър Москов: Разбира се.

Водещ: Е, те пък ви обвиниха като че ли изневерявате вие на принципите на ДСБ и отивате в една друга посока?

Д-р Петър Москов: Вие говорите за това с изключването?

Водещ: Ами, за изключването говорим. Защо ви изключиха, господин Москов?

Д-р Петър Москов: Знаете ли, може би ще е интересно за вашите зрители и за вас, нещо, което малко хора знаят, а и не е важно да се знае. Когато учредявахме ДСБ преди повече от десет години, имаше много спорове. Аз съм инициатор на създаването на тази партия – тогава много спорихме как да изглеждат правилата, как да изглеждат уставите и начинът, по който се взаимодейства вътре в партията. И след много спорове тогава решихме, в устава на ДСБ тогава не фигурираше възможност, механизъм, по който хората, които мислят различно, имат различно мнение, могат да бъдат изключвани. Така се роди ДСБ, като територия на смисленото говорене, на разума, на противопоставянето на идеите и на добрия смисъл в политиката. Очевидно сега там е вече нещо друго.

Водещ: Очаквахте ли, че пишейки това нещо, вие един ден ще сте жертва на изключване, на това да изключат човека с различното мислене? И огорчен ли сте?

Д-р Петър Москов: За огорчение, огорчен съм. Но как да кажа, мнението на ръководството на ДСБ по никакъв начин не мисля, че е мнението на членовете на ДСБ, на хората, които заедно написахме този устав, в който направихме партия, в която е важно и ценно да имаш мнение. А не е важно и ценно да бъдеш като другия и ако не бъдеш като другия, ти си лош, престъпник, отцепник и не знам какво.

Водещ: Но приемате ли се като човек, който се е отрекъл от ДСБ, от идеите на ДСБ?

Д-р Петър Москов: За Бога, господин Хекимян и тук вече излизаме от графата лични мнения, а говорим за смислено политическо поведение – защото ДСБ не е клуб по интереси на някой, а е политическа партия. Смисълът на една политическа партия е нейните политически идеи или да получат мнозинство от подкрепата на българските граждани, или тази политическа партия да може да накара другите политически партии, които формират мнозинство, нейните идеи да станат и техни. Това е смисълът на една политическа партия. Защото…

Водещ: Казвате, че който цепи дясното, прави престъпление.

Д-р Петър Москов: Разбира се.

Водещ: ДСБ разцепва ли дясното?

Д-р Петър Москов: Реформаторският блок беше, е и ще бъде усилието за обединение, единство на десницата, защото само по този начин десницата може да има политическо представителство. Вижте, темите на деня – прекрасно е да говоря аз сега с вас в студиото, утре ще бъде друг политик, примерно от опозиция или от управление. Но дневният ред на промяната, на това какво реално се случва и ще се случва, не е в медиите – то е в парламента. С програмата на парламента за следващия сезон ще се очертае какво ще се променя, какво ще остане същото. И ако ти с твоите идеи като политическа партия искаш да бъдеш там, това е единственият начин да влияеш на промяната. Иначе да говорим с вас, вие и без моето присъствие тук имате вероятно фантастични тези и идеи за това, че не трябва да има корупция, че трябва да има справедливост, че трябва да има смислено харчене на публичните пари, нали така? Това обаче е…

Водещ: Въпросът е как това ще се случи през политиката.

Д-р Петър Москов: … занимание за журналист, за човек, който осветява проблема. А когато се занимаваш с политика, целта на заниманието е да промениш механизмите и да създадеш конкретните предпоставки това да не се случва. Това става с бюджет и управление.

Водещ: Ама изглеждаше така сякаш вие сте жертвали идеи и принципи, за да запазите мястото си на министър. Така ли е?

Д-р Петър Москов: Идеите и принципите са свързани с изпълнението на програмата за управление. Твърдя, че точка по точка всеки един от пунктовете, които РБ, ГЕРБ, ПФ държаха, се изпълняваха в това управление. А колкото до поста ми на министър, наистина ли вие или някой от вашите зрители счита, че това е нещо, което нормален, смислен човек заслужава да пази и да стои? Вижте, дясното освен всичко друго не е разказ и говорене за нещо, а е носене на отговорност и изпълнение на нещо.

Водещ: С Радан Кънев успяхте ли да говорите между другото след това, преди това, след изключването?

Д-р Петър Москов: А не, в рамките на този период не сме.

Водещ: Не сте. С него обаче имахме възможност да говорим, както го правим сега и с вас. Нека да го чуем.

Радан Кънев: Понеже десет пъти в това студио сте ме питал член ли е господин Москов на ДСБ.

Водещ: Почти толкова.

Радан Кънев: Да. Девет пъти отговорът е бил „да”, сега отговорът е „не”. Но за мен с това въпросът приключва. Искам да кажа, че Петър е човек на когото дължа много в личен план, много добро ми е направил и като лекар, и в друга роля. Познаваме се от няколко дни преди учредяването на ДСБ, тоест много отдавна. Не очаквайте от мен да кажа лоша дума, но нашите политически пътища се разделиха много ясно. А и те се разделиха, защото някак си заобиколиха туловището на Бойко Борисов от двете страни, много голямо е това разстояние, защото е много едър Бойко. Поводът Москов да не е член на ДСБ повече е решение на арбитража на партията, а не мое решение – така че разделянето на политическите пътища е едно, неговото членство е съвсем отделно.

Водещ: Раздели ли сте се около туловището на Бойко Борисов – единият от едната страна, другият от другата?

Д-р Петър Москов: Нека да кажа, че да вкарваме разговора в някаква лична плоскост между мен и Радан не е правилно, погрешно е.

Водещ: Ами ето, не си говорите.

Д-р Петър Москов: Не, оставете дали си говорим или не, това едва ли има значение за развитието на световната история. Аз съм взел определена политическа позиция, свързана с бъдещето на ДСБ, с бъдещето на десницата, с бъдещето на държавата, такова, каквото аз го виждам. Защото моето мнение е, че това да продължаваме да обясняваме защо не можем да направим нещо, не е полезен ход нито за мен, нито за вас, предполагам и за някои от вашите зрители.

Водещ: Не каза лоша дума за вас, вие оставате ли приятели с Радан Кънев?

Д-р Петър Москов: Аз няма как да кажа лоша дума за човека Радан Кънев. Аз говоря за политическите решения, които Радан Кънев е взел и които противоречат на логиката, която аз обяснявам в момента.

Водещ: Ама ето говорите, една партия не може да е клуб на интереси, казахте го преди малко. ДСБ превръща ли се в клуб по интереси?

Д-р Петър Москов: Абсолютно. Това е погрешен политически ход – връщане на ДСБ в изолация. Знаете ли, аз съм преживял, Радан е преживял, бившият председател на партията Костов, Бъчваров, Калин Янакиев, всички ние сме преживели, Евдокия Манева, Екатерина Михайлова, всички ние сме преживели 2013 година. Когато ДСБ се яви самостоятелно на избори, в много по-добра кондиция, с изключително количество мощни политически фигури. Резултатът е такъв какъвто е. Знаете ли каква е причината за този резултат, господин Хекимян? Защото ако я наречем реформаторска, градска, традиционна десница, тя има своите количествени параметри и те са в рамките на 350-400 хиляди човека в нашата държава. Толкова са хората. Не по политически причини, поради липса на нужните послания и не знам си какво още, а по демографски причини. Толкова са хората, които реално, смислено, убедено, имат историята на антикомунизма, имат желанието България да бъде наистина пълноправен и ефективен член на ЕС и на НАТО, искат демократични институции, прозрачност и реални действия.

Водещ: Да, но те продължават да се цепят между вас, РБ или каквото остава от него, между ДСБ и нова формация сега се появява – „Да, България”.

Д-р Петър Москов: И затова аз твърдя, че това са погрешни стъпки. РБ взе част от своите решения на заседанието на изпълнителния съвет във вторник. Имам честа или бедата да бъда…

Водещ: Ръководител на предизборната кампания?

Д-р Петър Москов: …ръководител на предизборната кампания на Блока, тоест отговарям за провеждането на кампанията, за актуализацията на програмата, за групата, която ще се грижи за разширяването на блока.

Водещ: Но като самостоятелен член в РБ, така ли ви приемаме сега? Не част от партия.

Д-р Петър Москов: Блокът, вълнуващото на блока, не е събирането на две или на три претърпели самостоятелно крушение партии, а идеята за това, че всички сме осмислили, че не индивидуалното партийно и лидерството върху 50 човека и крясъка, ние сме единствено прави и всеки, който не е с нас, не е съгласен с нас – греши, води до реални стъпки. Защото аз, господин Хекимян, може би и нататък в разговора ще минем към това, аз мога да кажа какво съм направил тези две години и какви резултати имам. Нека хората, които твърдят, че смислената позиция е да седиш в опозиция и да казваш защо не можеш да го направиш, да кажат какво са направили те.

Водещ: Добре, обаче ето, вие ще ръководите предизборната кампания на РБ. А Найден Зеленогорски отново ще е председател на предизборния щаб.

Д-р Петър Москов: Разбира се.

Водещ: И какво точно ще прави единия, какво ще прави другия?

Д-р Петър Москов: Ръководителят на кампанията е човекът, който се нагърбва с тежката задача да координира и отговаря за цялостното поведение на РБ в рамките на следващите месеци. Тоест, както работата на щаба, така и актуализацията на програмата, така и целите и политическите послания, с които блока ще излезе. Тоест това е…

Водещ: Въпроса е дали за всеки отново ще има някакъв пост или дейност, която да извършва, за да не се излъчи например единен лидер на РБ?

Д-р Петър Москов: Ето нещо, което пак да кажа, дали е новина, дали не е, не знам, защото Блокът в последните години някак си се занимаваше с това да обяснява на света как трябва да изглежда структурата му и организацията му. За Бога, вие знаете ли как се взимат решенията в ПФ или в БСП? Някога интересувал ли сте се? Но те излизат и ги артикулират. РБ се занимаваше с това да обяснява, ама как ще ги взимаме ние тези решения, с какви квоти, с какво мнозинство и така нататък – нещо, което нито вълнува някой, нито е смислено.

Водещ: То може да не вълнува някой, но вие още в началото не се бяхте разбрали как ще се вземат тези решения.

Д-р Петър Москов: Не, бяхме се разбрали, бяхме се разбрали. И се надявам че сега вече категорично сме надживели идеята, че смисъл на РБ е събиране около някой, който да командва четата. Демокрацията е сложно нещо, господин Хекимян и да лидираш, да събираш мнения, да си носител на тези на една политическа формация не е свързано с назначаването ти, а с това хората да го поискат. Блокът надживя идеята за това, че някой трябва да надделява в него- блокът е съвкупност, които имат собствените си разлики.

Водещ: Но оставате безпартиен, така ли? В блока вие ще бъдете самостоятелен член.

Д-р Петър Москов: О да, както и с огромна част от привържениците на блока.

Водещ: Качвате се както се казва на мансардата, самостоятелно жилище, така ако го приемем по-нагледно.

Д-р Петър Москов: Ами аз тези алегории строителни някак си са ми странни. Аз съм строил РБ именно с идеята, че загърбваме десетилетието на разцепление и унижение на десницата, което произтичаше  от това разцепление. Загърбваме причините, заради които избирахме хора като Първанов, българският народ избираше хора като Първанов, като Виденов, в които имаше мнозинства около Орешарски. И РБ получи доверието на хората, влезе в парламента и изпълняваше, за Бога, програма свързана с ясни приоритети. Искате ли да кажем няколко думи за тези приоритети, защото, да, блокът е в кампания. На 28-ми, да кажем и на вашите зрители, ако не са го чули вече, не че представлява нещо друго, но 28-ми е първия съюзен конгрес, на 28 януари е първия съюзен конгрес на РБ.

Водещ: Ще има ли отново трикове - ГЕРБ да ви бъдат опоненти, а пък после да ви видим заедно в управление?

Д-р Петър Москов: Ние с ГЕРБ сме различни политически партии – а това, че дясноцентристко мнозинство трябва да управлява България и че РБ и ГЕРБ трябва да бъдат част от това мнозинство, за мен никакво съмнение. Другото е, вижте, смисленият човек избира между възможните реалности. Едната възможна реалност е управление на БСП и ДПС. Аз не искам тази реалност. Другата възможна реалност е дясноцентристко управление, коалиция около РБ и ГЕРБ. Различни политически сили, обединени около разписана програма. Човек, който избира между реалността и някаква своя детска мечта за това как трябва да изглежда животът му, не е смислен човек и не би трябвало да се занимава с това, с което се занимавате вие или аз.

Водещ: Тогава не наричате смислен човек и Радан Кънев?

Д-р Петър Москов: Аз не наричам смислен човек всеки, който не може да обясни какъв ефект ще има неговото политическо поведение. Аз казвам защо сме направили РБ, защо РБ е влязъл в управление, защо РБ трябва да бъде центърът, около който традиционната десница трябва отново да бъде единна и защо РБ при ясни условия за програма трябва да влезе в управленска дясноцентристка коалиция.

Водещ: Министър Москов, вие сте /…/, може ли вие да поемете лидерството например на РБ, като не сте част от партия?

Д-р Петър Москов: Не е въпрос за лидерство. Въпросът е за това може ли вашият глас да бъде даден за политическа формация, от която да зависи нещо в следващия парламент.

Водещ: Да, но вашият политически партньор Бойко Борисов неведнъж е казвал, че не знае с кого да говори там – с Меглена Кунева ли да говори, с Радан Кънев, с вас ли?

Д-р Петър Москов: Господин Борисов много добре знае с кого, ако иска да говори с РБ, с кого трябва да говори. РБ има своите органи, те взимат своите решения. А иначе, разберете, много хора могат да говорят за това как трябва да се промени нещо. Много е трудно реално да поемеш отговорността да променяш. Искате ли да ви дам конкретен пример, защото не искам да говоря някакви отвлечени неща по принцип за левицата и десницата. Всъщност ако трябва да завършим този общ политически разговор, да кажа, че аз не приемам някои от тезите, които вълнуват обществото в момента – за това, че няма ляво и няма дясно. Има дясно и има ляво. И то има своите ясни разделителни линии, а лявото в България, което управляваше България през по-голяма част от така наречения преход, всъщност е носителят на всичко това, което днес наричаме корупция, липса на правила, фасадна демокрация. А, да кажа какво означава, защото чувам, има свобода да се говори за борбата с корупцията, господин Хекимян. Усещате ли го? Това е като разговор от 80-те години – имахме свобода да говорим за перестройка. И какво от това?

Водещ: Ама чакайте сега, много я споменавате корупция, а пък „Да, България” споменава на всяка втора-трета дума корупция, борбата с корупцията. Натам ли клоните сега?

Д-р Петър Москов: Ами тя и госпожа Нинова вчера много, каза, че и тяхната работа е да се борят с корупцията, господин Карадайъ каза. Аз бих бил резервиран към изваждане на един обществен проблем пред скоба. Корупцията е страшен бич, но корупцията е част от общата тема за ефективността на използването на ресурс. Като говорим за корупция аз мога да ви кажа прекрасни неща.

Водещ: Ами аз веднага мога да ви питам дали сте се справили с корупцията в здравеопазването, защото тя там не е по-малка отколкото в други сектори?

Д-р Петър Москов: Ами нека да ви дам пример…

Водещ: Бърз коментар обаче за „Да, България” за да изчерпаме политическата тема и за да ви питам за здравеопазване?

Д-р Петър Москов: РБ взе своите решения и един от екипите, който аз като ръководител на кампанията ще координирам, всъщност е по развитието на РБ – и той ще търси контакти с всяка една дясноцентристка формация, от гледна точка на това наистина смисълът на РБ, той е средище, общност, която да може количествено да защити интереса на десните хора, да бъде реализиран.

Водещ: Защо Христо Иванов направи партия? Очаквате ли подкрепа от него?

Д-р Петър Москов: Аз не мога да кажа от името на господин Иванов защо е направил партия, аз само казвам, че наистина не приемам тезата, че няма ляво и няма дясно, защото има ляво и дясно и мога да го аргументирам много. То е свързано и с носенето на отговорност. И понеже ме питахте какво значи борбата с корупцията и ефективността на изразходеното. Ще взема пример от вчерашното ви предаване, вчера сутринта. Имахте представител на НЗОК, който трябваше да обясни на вашите зрители обществено напрежение свързано с лечението на пациенти с хепатит С.

Водещ: С хепатит С.

Д-р Петър Москов: Да. Нека да кажа, защото това е много показателен пример през конкретния проблем на хората. През изминалата година държавата направи следното за първи път, защото борбата с корупцията е свързана с това, да направиш механизмите, да направиш органите, да направиш прозрачността на процедурата, така че това да не се случва. Иначе това е фишек и лозунг. Защото ако си говорим истината, господин Хекимян, в нашата държава няма масово настроение, извън това по принцип срещу корупцията. Живеем в държава, в която срещу 50 лева произволен гражданин ще разглоби ядрения реактор. И въпросът на управление, занимаващо се с това да изкоренява и да намалява нивата на корупция, е свързано с това да създадеш институции и прозрачност на тези институции, които правят невъзможно моето или вашето желание да бъдем корумпирани.

Водещ: Добре, къде е корупцията, защото там разписаните правила за това, че хората болни от хепатит С, реално се чувстваха втора ръка, именно защото се лекуват по евтиния начин.

Д-р Петър Москов: Някой ви каза това нещо. А сега чуйте истината – миналата година лекувахме пациентите с хепатит С за сума за едно лечение от порядъка на 45 хиляди лева. През изминалата година държавата взе своите решения, в изпълнение и на препоръките на ЕК за смислена лекарствена политика и Касата, министерството и Съветът по цени, който всъщност вписва в позитивната листа, чуйте ме, защото това е примерът какво значи да се бориш с корупцията – а не да вдигам лозунги при вас. И направихме такъв механизъм за преговори с фармацевтичните компании, където различните институции, където досега тези фирми ходеха и с някакви чиновници под масата, над масата нещо се разбираха, от което следваше актуализация на бюджета на касата с 200-300 милиона всяка година. Резултатът от дейността на тази комисия е, че фармацевтичната индустрия ще заплати като задължителна отстъпка на Касата 137 милиона тази година. Това са пари, които досега отиваха като част от печалбите на тази индустрия. И едно от нещата, до което се доби тази комисия е, че различна, друга фирма, която предлага същия този медикамент, със същата ефективност, добихме двойно по-ниска цена за лечение. Двойно по-ниската цена за лечение, позиционирана като първи избор на касата. Ако моите или вашите съпътстващи страдания предполагат, че не първия избор по медицински причини, а някой от вторите избори е нашето подходящо лекарство, то ще ви бъде дадено. И тук нека да кажа, защото тук е и начинът, по който медийната среда, която говори срещу корупция и отразява тези неща също е превратен. Чуйте ме още една минута.

Водещ: Дайте, но набързо.

Д-р Петър Москов: Има засегнат търговски интерес на една фармацевтична фирма. Това е всичко.

Водещ: Значи вие отново, фармацевтичната мафия, която е повдигнала въпроса и е създала…

Д-р Петър Москов: Аз не говоря за мафия. Аз казвам, че след като една фирма е продавала на Касата нещо за 45 хиляди лева и има друга фирма, която ще продава същото нещо за 20 хиляди лева, това е добре, нали. Можем да излекуваме два пъти повече пациенти с парите от моите и вашите здравни вноски.

Водещ: Ама едното лечение не е ли по-евтино, а другото, по-скъпото лечение, което пък допринася за излекуването на хората?

Д-р Петър Москов: Ако някой ви е казал, че има разлика медикаментът, който е позициониран на първа позиция, е най-използваният медикамент в Щатите или от най-използваните в Европа. Това, че държавата и Касата…

Водещ: Вие твърдите, че една фирма прави дезинформация в случая, създава дезинформация?

Д-р Петър Москов: Не, една фирма се бори за търговския си интерес. Но разказът за ефективността на използването на публичния ресурс спрямо цел, част от който разговор е за корупция, е този разказ. И това е ежедневна експертна битка.

Водещ: Добре, но помня един друг ваш разказ, за това, че линейките отиват към конкретни болници, частни болници, за да източват Касата по определени скъпи процедури, а по-тежките случаи отиват в „Пирогов”, така ли е? Продължи ли това нещо, успяхте ли да го спрете?

Д-р Петър Москов: За да завършим, вие разбрахте ли ме, че всъщност става въпрос за това, че когато държавата и институциите са си на мястото, всичко си идва на място. А иначе, ако искате да говорим за…

Водещ: И тогава обаче идва атаката срещу вас, така ли, затова ли в здравеопазването бяха едни от най-големите скандали, включително с пръстовите отпечатъци, които пък твърдят за вас, че просто са дадени един пари наистина на вятъра.

Д-р Петър Москов: Сега ще ви кажа и за това. Нали разбирате, че като говорим за 137 милиона, това е около 16 процента от разходите на Касата за медикаменти, които сега Касата…Ако искаш да направиш нещо ново и различно, първо трябва да си събереш вересиите, трябва да можеш да си охраняваш стопанството. Тези пари са можели да бъдат взети от Касата и досега, защо не са били взети – оставям на вашите зрители. Но да вземеш от едни бизнес структури, които са твърде мощни и финансово, и икономически, и медийно…

Водещ: Добре, спряхте ли тези линейки например да ходят в конкретни болници, за които имахте съмнение?

Д-р Петър Москов: Не, да кажа, да вземеш 137 милиона, това означава тежка съпротива. А в момента всяка една от софийските линейки прави през контрол на GPS-а си, прави маршрута до най-близкото лечебно заведение, което има компетентност.

Водещ: Един спешен случай, за който отново се намеси премиерът, трябва ли всеки път той да разпорежда авиоекип да ходи например до Бургас – там едно дете се нуждаеше от спешна помощ, беше транспортирано до София. Какво е състоянието му да кажете на детето?

Д-р Петър Москов: Първо, разбира се, че това, че ваш колега, госпожа Нери Терзиева беше сезирала във…

Водещ: Във Фейсбук, да.

Д-р Петър Москов: …да, премиера. Това, че премиерът се е ангажирал с конкретен проблем, въобще не означава, че всъщност държавата, министерството, Спешна помощ няма изградена ясна система.

Водещ: Каква щеше да е съдбата на това дете, ако беше останало в Бургас?

Д-р Петър Москов: Не, то нямаше да остане в Бургас, защото екипите и ръководството на болницата в Бургас беше сезирало МЗ. Ние се обърнахме към специализираната клиника…

Водещ: Добре, вие щяхте ли да изпратите авиоекип, за да вземете детето?

Д-р Петър Москов: Знаете ли, изпращането на авиоекипи и хеликоптерни екипи е ежедневие. Това, че аз не считам, че с това да дойда тук и да кажа, ние вдигнахме самолета за трансплантацията на еди кой си човек…Миналата седмица екип на военните, между другото благодаря на министър Ненчев за изключително добрата колаборация с военните, миналата седмица летя екип с 4-месечно бебе до Виена. Да сте чули? Не. Това е ежедневие. Въпросът е, това, което трябва да искате от мен, е това да бъде система. Прав сте, това не бива да бъде система свързана с реакцията на министър-председателя и на президента.

Водещ: Да, но това се случва, защото бюрократичните стъпки са много, те бавят, тромав е процесът и най-вероятно това дете не е ясно кога щеше да дойде в София, за да се лекува от усложненията си.

Д-р Петър Москов: Казвам, винаги, във всеки един момент има ясно изграден механизъм, има национален координационен медицински център, в който има дежурни в Медицинска дирекция в министерството, в който ръководството на една болница, обажда се, представят случая, взима се моментално и това е ежедневие, разбирате ли.

Водещ: Добре. За разговор свързан със здравеопазването ще ви поканим като изтече мандата ви. Наистина тогава да направим една равносметка – от пръстовите отпечатъци, през здравните карти, до обвиненията, които ви повдигна прокуратурата.

Д-р Петър Москов: Може ли една дума или нямаме за…

Водещ: Само една дума, защото Биляна ни чака със също здравна тема и съвети, които можем да получим.

Д-р Петър Москов: Когато говорите за отпечатъци, говорим за идентификация и когато говорим за възможност за идентификация и вие да управлявате системата, това е ваше право на пациент. Резултатът от 15-дневното оптимално изпълнение на контрола на пациентите, защото това е контролът на пациентите с идентификацията, беше 15 милиона харчове на болниците надолу. Дали ще има съпротива срещу това? Как мислите? Но аз знам, че контролът трябва да бъде в гражданите и в пациентите. Само това има значение.

Водещ: Темата за здравето е неизчерпаема. Благодарим на министър Москов за участието.

Д-р Петър Москов: И аз благодаря.

Сподели в: