Върни се горе

Интервю с д-р Петър Москов - БТВ „Тази сутрин“

 

Водещ: Петър Москов, здравният министър ни е на гости. Добро утро.

Д-р Петър Москов: Добро утро.

Водещ: Доста въпроси са събрани отново към Вас във фейсбук страницата ни.

Д-р Петър Москов: Ами Вие понеже бяхте в отпуск и така.

Водещ: Най-вероятно да. И предишния път пък разговорът отиде в малко обвинения и лични нападки или отговори към конкретни обвинения към Вас. Та да започнем с това, наесен ще има ли…

Д-р Петър Москов: Аз само да кажа, че аз лични обвинения не съм отправял, аз боравя с документи и с факти. Прокуратурата също.

Водещ: Да, но отговаряхме на такива въпроси помня.

Д-р Петър Москов: Помня.

Водещ: Задава ли се поправка на болничната реформа наесен, каквито очаквания има? За това например болниците да се сливат по свое собствено желание или пък по повод акредитациите на болниците и това например дали ще отнемат лицензите или не… Здравната карта - готов ли сте на отстъпки? Доста неща са.

Д-р Петър Москов: Вие говорите за определени мнения, спекулации и съждения на анализатори дали проектозаконът за лечебните заведения, внесен от Министерски съвет, ще претърпи в залата на парламента на второ четене някаква промяна? Възможно е. Това, което ще кажа със сигурност, и това, от което правителството няма да отстъпи е наистина гаранцията на комплексността на лечението на пациентите и привеждането на болничната инфраструктура, тоест количествата болници, количествата активни болнични легла в едни нормални средноевропейски норми, които са доказали, че могат да лекуват ефективно. Това са нещата, от които правителството няма да отстъпи и ще се бори с всичките си аргументи. А иначе…

Водещ: Правителството или Вие конкретно?

Д-р Петър Москов: Законът за лечебните заведения е проектозакон на правителството, както законът за енергетиката беше проектозакон на правителството – аз не деля и никой в правителството, повярвайте ми, не дели законопроектите на такива на Москов, на Бъчварова или на Петкова, това е работата на правителството. За да се изработи един такъв документ са правени предварително всички нужни консултации за тази цел. Правителството е свършило своята работа, хайде така да кажем.

Водещ: Вие много добре знаете, че някои от текстовете остават, падат или биват променяни между първо и второ четене?

Д-р Петър Москов: Разбира се. Аз казвам, че ако поради някаква причина, въпреки че аз не виждам такава причина, поради някаква причина в текстовете, когато това стане закон, няма гаранция, че нашият фонд, касата, ще сключва договор само при определена комплексност на лечението, тоест целият път на лечението Ви е гарантиран за основните заболявания и че има ясни лостове, ясни оръжия, с които държавата и касата да могат да регулират разрастването на болничната мрежа, ако има такъв проблем – това е проблем не със закона, това е проблем с целите, които всеки един български гражданин иска да бъдат постигнати. Тоест тук въпросът не е към правителството, което отново казвам си е свършило работата, внесло е този законопроект. Там има текстове, които ясно дават тези оръжия на касата и гарантират на пациентите другото. Ако някой иска да прави нещо различно, той ще обяснява.

Водещ: Да, но и доста критики има за това дали здравната каса трябва по някакъв начин да спира или да разрешава дейността на конкретни болници.

Д-р Петър Москов: Не, не става въпрос за спиране и разрешаване на дейност, става въпрос за сключване на договор, там където има  по ясни критерии достатъчност, комплексност и пълноценност на това лечебно заведение. Защото това е нашата здравна каса и тя от наше има сключва договори. Ако целта на цялото занимание до този момент беше, е било и поради ред причини продължава все още, частично или повече да бъде – как да финансираме някаква инфраструктура, защото издръжката й струвала толкова, то целта трябва да бъде променена към това, как да финансираме Вашето, моето, на всеки един здравноосигурен лечение. Има разлика във философията.

Водещ: И въпросът, който обещах на Жечка Дечева – каква е разликата осигурен - неосигурен, след като всеки те гледа в ръцете?

Д-р Петър Москов: Ами точно, защото всеки те гледа в ръцете в момента разликата осигурен - неосигурен категорично ще бъде ясна от началото на годината. И за здравноосигурените български граждани, между другото това, което говорим и аз, и финансовият министър, и министър-председателят за това, че изрядността и коректността спрямо здравноосигурителните плащания трябва да се промени, искам да благодаря на българските граждани, ние имаме повишаване на събираемостта с 13 процента на здравните вноски тази година. За тези, които продължават да не са си направили този труд, разликата ще бъде видима. А госпожа, извинявайте, забравих…

Водещ: Дечева.

Д-р Петър Москов: …на госпожа Дечева ще кажа следното, целта на разделянето на пакетите, целта на новия начин на финансиране на лечебните заведения, на лекарствата, за които ще стане дума предполагам след малко, то е все по-малко да има нужда да доплащате за нещо, когато сте изряден здравноосигурен български гражданин.

Водещ: Вие решихте ли, министър Москов, какво ще има в тези задължителни и допълнителни пакети?

Д-р Петър Москов: Те не са задължителни и допълнителни, а основен пакет, който всъщност бори с цялата сила на финансирането, на кадровия потенциал и на инфраструктурата с основните, тежките заболявания, от които всички боледуваме. И не го решавам аз, решават го здравно демографските показатели. Една от темите Ви тази сутрин беше, че умираме много, раждаме се малко и децата ни умират повече отколкото в Европа. Е, когато това е ясно и когато НСИ го казва, изведнъж всички ние казваме „о, какъв кошмар“ и там 5 милиона, 4 милиона, някакви прогнози, врачки ще дойдат тук и ще обясняват, ще поканите в някое от съботните си предавания. Решението на това не е врачката да каже как да се променим, откъде ще потече светена вода. Решението е ясно – държавата, правителството, политиците в тази държава да намерят решение и пресрещнат този проблем. Пресрещането е, когато болести, от които умираме, са ясно заложени в основния пакет на касата и за тях българският гражданин не доплаща. Точка. Не ги измислям тези неща, те са обективни. Мрем ли от тумори, мрем ли от сърдечно-съдови заболявания, децата ни умират ли от ред видове заболявания.

Водещ: Това ли ще са заболяванията, които ще влязат в този здравен пакет, основен?

Д-р Петър Москов: Решава го заболяемостта на българина – когато имаш определен ресурс, трябва да го концентрираш там, където той ще даде ефект.

Водещ: Не се ли страхувате, че дори едно заболяване да отпадне и накрая на Вашата глава ще се стовари това, че това заболяване и…

Д-р Петър Москов: Така или иначе всичко ще се стовари на моята глава. Само че нека да кажем ясно – ако в момента независимо от това, че за едно заболяване…, от него може да умрете, може да се инвалидизирате, детето ни може да умре, Вие ще доплатите – както за друго, което приемът Ви след два месеца в болница няма да промени нито Вашето състояние, нито прогнозата за живота и здравето Ви. Целта на това е държавата и касата да сключат договор с гражданите и да кажат - за тези заболявания, които инвалидизират, от които мрем, които са причина за тези катастрофични демографски характеристики, за които плюем в пазва да не се случват, те ще бъдат изцяло, на 100 процента финансирани. И ако искате да почваме перо по перо.

Водещ: Преди малко си говорихме със Стоян Георгиев за цените на горивата, че са едни от най-скъпите у нас. Не плащаме ли ние прекалено скъпо здравеопазване и накрая резултатът да клони към нула?

Д-р Петър Москов: Аз понеже слушах тук и разговора Ви с господин Хърсев за лекарствата, знаете ли, това, което ми направи впечатление? Мисля, че Вашият колега каза, важно е каква е политиката на държавата, за горивата ставаше въпрос.

Водещ: Господин Хърсев го каза.

Д-р Петър Москов: Окей, извинете. Важно е каква ще бъде политиката на държавата и какво държавата е решила по обективни или субективни държавни причини да оставя като печалба в производителите и продавачите, в случая на горива, аз казвам на лекарства. Нека да кажем на Вашите зрители, защото в следващите дни ще се появят много спекулации, че от петък публикувана в Държавен вестник е Наредба 10. Това е наредбата, която определя отстъпките на медикаменти и спрямо тази наредба, която вече е нормативен акт, задължителен, фармацевтичната индустрия по позициите, които законът изисква това, ще прави задължителни отстъпки към касата в размер не по-малко от 10 процента на годишна база. Тоест количеството печалба, което до този момент е оставало в тази индустрия, ще бъде намалено за сметка на това, че тези пари обратно ще се връщат в касата и ще бъдат използвани за Вашето, за моето, за всички здравноосигурени.

Водещ: Фирмите ще връщат пари в касата?

Д-р Петър Москов: Да, както го правят във всяка една европейска държава. Знаете ли аз помолих за едни графики, ако ги имате да ги пуснем, за да стане ясно на хората за какво става въпрос.

Водещ: Имаме графиките, въпросът е, плащаме ли достатъчно скъпо за лекарства по същия начин, по който плащаме достатъчно скъпо и за горива, в сравнение с другите европейски страни и защо?

Д-р Петър Москов: Ами плащаме, защото държавата веднъж не е наложила до този момент ясни механизми на базата на това… Искате ли да кажем какво виждат хората в момента? Това са разходите на касата за лекарства по години – от 2011-та до 2015-та, за 2015-та е прогнозен разход - тя не е завършила още. Вижте как расте цялото това нещо, питате дали плащаме повече – очевидно плащаме повече. Но по-интересното...

Водещ: 887 какво е в случая?

Д-р Петър Москов: Милиона лева, това всичкото е в милиони левове. Тоест 2011 година сме тръгнали 653, близо 900 за 2015 година. Върху тази сума 887 на базата на закона и на базата на подзаконовите нормативни актове, които съм разписал миналата седмица, фармацевтичната индустрия, за които тези пари 887 милиона са приход, а са разход за касата, ще дава задължителна отстъпка в размер на не по-малко от 10 процента.

Водещ: И фармацевтичната индустрия няма да скочи срещу това и фирмите няма да скочат срещу това?

Д-р Петър Москов: Знаете ли, фармацевтичната индустрия може би, ако вземеш между 40 и 60 милиона на една индустрия в рамките на година, сигурно те не са много хепи, само че и самите те знаят и съзнават, че за тях България всъщност беше до този момент по същество може би последната останала „дрийм маркет” – „мечтан пазар”. Може ли да видим другата графика, за да видят Вашите зрители за какво става въпрос. Синьото е процентът увеличение на годишна база на процента на разходи за лекарства в ЕС, средно в ЕС – синьото – 2-3-3 процента. Жълтото е увеличението процентно колко всяка година повече касата дава за лекарства в България – 15-14-12. Е тази дупка между 2-та и 15-те процента всъщност е разликата, която богатите европейски страни си позволяват да дават като увеличение за лекарства и приходи на индустрията и това, което хайде да кажем не много богата България си позволява да прави като марж на печалбата за тези фирми.

Водещ: И всичко това през цялото това време е отивало към фирмите така ли?

Д-р Петър Москов: Разбира се.

Водещ: Това не е ли било държавна политика и чия е била тази държавна политика тогава, министър Москов?

Д-р Петър Москов: Ами това е било липса на системна, консистентна и насочена към резултат политика, защото това е едната част от нещата. Тук говорим за това, че…

Водещ: Това ли е част от дупката, тази дупка ли е част от дупката в касата в случая?

Д-р Петър Москов: Разбира се. Ясните параметри на взаимодействие между каса, държава и индустрия в 99 % от европейските държави са решени. Вижте средното увеличение, пак казвам 3 %, вижте при нас. Тази дупка всъщност е маржът, който всъщност до този момент е консумирала индустрията. Сега част от този марж ще се връща като задължителна отстъпка към касата, не в бюджета за НСО и не знам си какви глупости, а ще се връща в бюджета на НЗОК и отново ще бъде използвана за лекарства, за болнична помощ, за заплащане на лекари. И нека да кажа и още нещо. Част от тези пари, с част от тези пари от началото на следващата година правителството започва да изпълнява ангажимента си да има във всяка една от основните групи медикаменти – за сърдечно-съдови, за дихателни заболявания и така нататък. Със сигурност от началото на 2016 година за сърдечно-съдовите заболявания ще има безплатен, референтен медикамент във всяка една от различните групи сърдечно-съдови медикаменти. Той ще има своя зелен етикет – това ще даде допълнителен разход на касата, но това е прогенеричната политика, за която сте чували много.

Водещ: Как ще задължите частните фирми да връщат тези пари?

Д-р Петър Москов: Те са задължени по закон. В случай, че не изпълняват ангажименти спрямо закона, те губят правото си на договор с НЗОК. Само да кажа още нещо…

Водещ: На тема лекарства един от зрителите пита, важен въпрос е, за това, кога държавата ще спре износа на скъпоструващи лекарства – тези, които влизат в България и излизат навън и се продават за доста повече пари.

Д-р Петър Москов: Да, това е всъщност част от тази тема, само да довършим тук и да кажем, че в наредбата ясно пише, това е състоянието в момента – има един 20-дневен период от време, в който между касата, държавата, правителството и индустрията може да бъде сключен и различен тип договор, дългосрочно споразумение за три години, на базата на което ясно и категорично е казано какъв е разрешеният разход, разрешеното увеличение на годишна база за лекарствата, защото все пак това са лекарства, които българите ползват и да има споразумение.

Водещ: Конкретно за лекарствата, които се изнасят в чужбина?

Д-р Петър Москов: Конкретно за лекарствата, това е така нареченият експорт на лекарствата. В криминалната си част ние все повече принуждаваме това нещо да не се случва, тоест, когато касата веднъж плаща в болница или в аптека за това, че лекарството е изписано все едно на Вас, а след това в големи количества то се изнася и някой ползва маржа от цената. За другото сме подготвили ясни промени в текстовете за лекарствата, които влизат септември в Министерски съвет и електронна система, която ще следи следното – ние не можем да кажем, не изнасяйте лекарства, защото това противоречи на основите на ЕС за свободно движение. Чуйте ме. Това, което можем да направим обаче е свързано със следното – ясна електронна система, в която, ако Вие сте човек, който изнася лекарства от България, трябва да подаде уведомление в касата, че това нещо се случва и Вие искате да изнесете 1000 опаковки аспирин, въпреки че те не изнасят аспирин, а изнасят скъпи лекарства и когато тази електронна система за складова наличност навсъкаде – в болници, в аптеки, казва, че има достатъчно количество за българските граждани, тогава това нещо да бъде разрешено. Тоест това ще гарантира на българите, че този износ няма да влияе върху възможността договорените на ниски цени, с тези отстъпки за всичко останало, което правим, лекарства да останат на нашия пазар. Остатъкът, който не ни е нужен на нас, това е предмет на свободна търговия, нека да правят каквото намерят за добре.

Водещ: Анета Цонева – Господин министър, защо не вземете да си отворите очите и не вземете да обиколите болниците и да видите в какъв ужас и за какъв ужас става въпрос. Вече двадесет дни лежа в отделението по ортопедия в старата болница в Търново и все едно съм в полева болница от Втората Световна война. Няма елементарна баня нито тоалетна.

Д-р Петър Москов: Аз не съм се спрял общо взето да обикалям по болници, последните двадесет години от живота ми са минали вътре в болница като работещ лекар. Магическо решение, с което изведнъж всичко се променя, няма. Но част от решенията са залегнали в текстовете в Закона за лечебните заведения.

Водещ: То всичко изглежда като омагьосан кръг, говорим си за спестяване на пари...

Д-р Петър Москов: Не, не, напротив, не е омагьосан кръг. Ето го разбиването на омагьосания кръг за лекарствата. Другото, заложеното в закона - ограничен брой контрагенти на касата като лечебни заведения, е разбиването на другия омагьосан кръг, в който всъщност на лечебното заведение се гледа като бъдеща инвестиция със сигурно доходи. Ако ние с Вас сега имаме едни пари в момента не е лошо да ги вложим в здравеопазване, защото дохода ни е сигурен, касата сключва договор с нас. Какво правим ние там, при какви условия, няма никакво значение, но това върви. Не забравяйте, че започнахме вече и да наказваме, защото спирането пък на директните кражби, това, за което говорим за лекарства не е кражба- това е начин, по който касата и държавата не е охранявала публичните пари достатъчно добре. Защото досегашната отстъпка постигана въобще от касата, таванът ѝ за лекарства е бил максимум 0,5%.

Водещ: Да, но хората не виждат реална перспектива кога например тази болница ще се оправи. Още един въпрос.

Д-р Петър Москов: Ще Ви кажа търновската болница кога ще се оправи, когато огромната част от стопански терени, които притежава болницата, бъдат извадени от капитала, бъдат продадени, с парите се направи ремонт, а целите тези две бази на търновската болница станат една. Това е част от разговора за комплексността. В момента в Търново има три минимум държавни и общински дестинации, в които хората постъпват за различни епизоди от своето лечение. Когато в новата сграда на търновската болница...

Водещ: Това е и началото на разговора ни, министър Москов, дали ще се съгласите на отстъпка за именно тези неща, сливането на болниците, продажбата на болници, приватизацията?

Д-р Петър Москов: Аз на отстъпка с текстове ще се съглася, а и не е въпросът дали ще се съглася. Но с отстъпка на целите за това, за което правителството е разписало в програмата си, нито ще се съглася, нито ще приема. А и не мисля, че някой ще постави под съмнение тези цели, защото тогава разговорът ще бъде интересен.

Водещ: А не поискаха ли именно от ГЕРБ да преосмислите това задължително сливане на болниците, приватизацията на болниците и продажбата на терени?

Д-р Петър Москов: В закона ясно е записано, че има три начина за осигуряване на тази комплексност и договор с касата. Единият е функционално взаимодействие, вторият е консорциум, третият е физическо сливане. В закона не е предвиден задължителен един характер. Областната и Националната здравна каса и техните съвети ще дават препоръки на съответните лечебни заведения. Здравата човешка логика, разбирате ли, не моята мисъл или Вашата, здравата логика на биологичния вид, към който принадлежим, гласи, че ако имате две болници в една и съща сграда, няма причина те да останат отделни, разбирате ли, защото това означава касата да плаща два пъти за администрация, два пъти за осветление, два пъти за отопление. Означава, че хората трябва да бъдат изписвани от едното място, за да преминат в другия коридор и да постъпят в другото място. Това не е моята, това е здравата човешка логика и ако някой иска да спори, не спори с мен.

Водещ: Прекрасен въпрос от госпожа Терзиева – Здравейте, господин Москов. Да ми кажете една причина да се осигуряваме, след като мъжът ми в момента е с бъбречна криза и се наложи посещение в спешен кабинет. Плати си ампулите, абоката, манипулациите и като цяло беше виновен, че е нарушил спокойствието на дежурния.

Д-р Петър Москов: Аз искам да помоля, защото Вие видяхте, че за всяка една доказана такава ситуация, ние реагираме и миналата седмица отнехме разрешителното за дейност на една болница. Затова искам да помоля за конкретните координати и случая, затова ако можете да ми оставите тези неща.

Водещ: Ще помолим Пенка Терзиева да ни каже откъде, да.

Д-р Петър Москов: Ще проверим това нещо и ако това е така, в смисъл по спешност на човек в болница да са поискани пари за това нещо, санкциите ще бъдат сурови. Нещо, което говорим, само може ли една минутка да кажа за спешността. Понеже аз наистина може би не го правя достатъчно видимо, но аз не спирам да обикалям болници, това, което правим в момента е много ясно опряно на доказателство, на джипиесите на линейките къде всъщност Спешна помощ кара българските пациенти в спешно състояние. Има ли болници, които са привилегировани в това отношение, тоест болници, в които се карат пациенти, за които се очаква касата да плати много, а за пациенти, които не се очаква това или са в по-тежко състояние, в по-висока възраст, има други болници, които някак си спешна помощ ги кара там. Чувал съм, че е било възможно екипи на спешна помощ да получават пари от болница за това, че там е закаран определен вид пациент, примерно за коронарен стент или за слагане на някакво желязо при счупване. Чувал съм. В момента във всеки един от големите градове, защото то там е концентрирано това възможно явление, на седмична база се гледат джипиесите на линейките и ако се окаже, че логистичната схема, тоест най-близката болница, която гарантира, че има капацитета да се справи с Вас, не е предметът, където пациентът е закаран, директорите на  спешната помощ в съответния град ще бъдат сменяни, ей сега веднага. До момента, в който някой може ясно да обясни на екипите си, че това не е бизнес и че с живота на хората и с времето за реакция до най-близкото лечебно заведение не може да се прави компромис. Защото освен, че някаква болница ще направи някакви пари, тук рискувате здравето на пациента, за да измине разстоянието от единия до другия край на града, защото някой ще получи някакви пари. Съжалявам, не се занимаваме с това какви пари са нужни за оцеляването на някаква структура или за финансирането й – парите, които са нужни за лечението ще бъдат осигурени, защото и сега ги има ей такива неща...

Водещ: Прекрасно натъртихте на думата чувал сте, но по-скоро съм сигурен, че и знаете, че се случва по този начин.

Д-р Петър Москов: Ако аз мога да го докажа със сигурност, това нещо ще бъде вече в прокуратурата. Но просто казвам, че за да се преборим по обективен начин с това нещо, джипиесът на линейките е ясното доказателство. Ако някой директор на спешна помощ си позволи да прави нещо друго, той ще бъде сменен, което ще бъде отново част от моя зъл характер, вероятно хората разбраха точно защо ще го направя, надявам се.

Водещ: Господин Москов, какво става с ТЕЛК-овете? Покрай лъжливите хора с трудова нетрудоспособност страдат и тези, които имат нужда от тази институция. Мисля, че този въпрос не е разрешен и със социалното министерство.

Д-р Петър Москов: Не, разрешен е. В смисъл имаме абсолютната яснота заедно с, аз съм говорил и друг път във Вашето студио, със социалния и с финансовия министър имаме абсолютна яснота за философията, по която променяме това нещо, да не повтарям още веднъж нещата, които съм казал. Септември месец и в социалното законодателство, тоест в пенсионното, и в закона за здравето, където са описани тези неща, ще внесем съответните промени и там нещата отново ще бъдат максимално обективизирани и изчистени. Въпросът е системата да се базира на обективност, на доказателства и на резултат, а не на, останах с впечатлението че или пък някой имал нужда или пък свободната стопанска инициатива и някакви такива работи.

Водещ: Е да, но са толкова преплетени  нещата, че малко е трудно всичко за доказване и системата е достатъчно сложна, за да явно да функционира или да се случи.

Д-р Петър Москов: Ако ми казвате на мен, че е трудно, не ме изненадвате. Това са интереси за милиарди, срещу които правителството се изправя – изправя се при събирането на акцизите за данъците, при промените в енергетиката, промените в лекарствената политика. Много е трудно и силите, които седят срещу нас не са невинни. Само че може би това е една от причините темпото, което се иска на хората да не бъде толкова високо, но ви уверявам, че правим това, което трябва.

Водещ: По повод съветите около пушенето, дали трябва да пушат или да си плащат здравните осигуровки, или пък да пият алкохол...

Д-р Петър Москов: Тук съм абсолютно твърд.

Водещ: Един безработен, без обезщетение от НОИ как да си плаща здравните осигуровки?

Д-р Петър Москов: Това е получено по интернет нали?

Водещ: Да.

Д-р Петър Москов: С 16-те лева, които дава за интернет, тук съм абсолютно твърд, това е размерът на месечната му здравна вноска. Ако за теб е по-важно едното, ти си направил своя избор. Когато имаш 16 лева, за да платиш интернет и да се обадиш по телевизията, тогава значи, че имаш 16 лева, за да внесеш здравна вноска. Твой избор, приятелю.

Водещ: Защо болниците продължават да изнудват за избор на екип и на лекар?

Д-р Петър Москов: Не, изборът на екип е нещо, зад което стоя, но това трябва да бъде ясно прецизирано и да има наистина избор. Тоест ако Вие сте наистина качествен специалист, който притежава уникална дарба, от Господ умение да оперира или лекува и аз задължително искам Вие да сте моя лекар, това очевидно значи мой избор и аз трябва да заплатя за този избор, това не е предмет на фонда. Въпрос е обаче моя, този мой избор да не се превръща в мое задължение, тоест да избирам между хора, които нито познавам, нито имам идея какво правят. Тоест ще прецизираме наредбата за избор на екип, но изборът на екип трябва да остане – когато Вие имате собственото си желание конкретен лекар да Ви лекува, този лекар, защото е такъв, защото е вложил в образованието, защото е талантлив и защото Господ го е дарил с ръката на хирург или друго нещо, той трябва да получи съответното възнаграждение за това нали.

Водещ: Вашият колега Радан Кънев в Америка ли е още?

Д-р Петър Москов: Върна се вчера.

Водещ: От Америка той изпрати послание, че ако продължава коалицията ГЕРБ-ДПС и АБВ, ще има преразглеждане на действащата в момента коалиция и може да се стигне до избори?

Д-р Петър Москов: Аз не мисля, че може да се говори за коалиция ГЕРБ-ДПС и АБВ. Знам със сигурност нещо, казах го във Вашето студио преди Вашата отпуска, в момента, в който в парламента ГЕРБ и Реформаторския блок гласуват различно, кой печели и какъв е приетият текст решава ДПС. Всеки един от тези различни формации да си прави сметката точно какво вършим и как това се обяснява на българските граждани. Аз съм за това...

Водещ: Да, но ДПС никога не е заставало зад Ваши предложения, нали така?

Д-р Петър Москов: Не е вярно и това не е вярно. В разговора за конституционните промени в крайна сметка ДПС прие текстове максимално близки доо текстовете, предложени от Реформаторския блок. Но нека...

Водещ: ДПС ли ги прие или Вие се съгласихте да ги орежете?

Д-р Петър Москов: Вижте, единствената политическа сила в програмата, на която са заложени тези конституционни промени е Реформаторският блок. Какво сме се съгласявали, при положение че единствената политическа сила, която е казала, явявайки се на избори, че иска това да се раздели ВСС е Реформаторският блок? Какво за бога сме орязали? В смисъл, малко ми е омръзнало от хора, които търсят абсолютната истина, абсолютната чистота и абсолютното удоволствие. Има граници на възможното. Това максимално усилие за Конституцията беше постигнато. Но нека да кажем нещо друго. Аз държа и може би ще трябва да бъде предмет на разговор вътре в управляващата коалиция и в мнозинството, отново да бъде препотвърдено, че всичките партии от мнозинството стоят зад програмата за управление, защото това е нещото, около което са обединени. А не да се получава така че някой вече има някаква друга представа – ако е така нека да го каже. Имаме ясна програма за управление и правителството във всеки един момент от секторите може да каже как го изпълнява. Ако стоим зад това, тогава нямаме проблем. Ако не стоим зад това, ако ГЕРБ и Блокът гласуват различно, наистина ДПС ще казва кой е победител, което е примамлива сцена за всеки български десен избирател.

Водещ: Всеки път сто процента Ви питат за това, дали ДПС остава за Вас тумор?

Д-р Петър Москов: Аз не съм променил отношението си към ДПС.

Водещ: Туморът изрязва ли се или има разсейки?

Д-р Петър Москов: Възможността решенията да се взимат на светло, кадровите решения да бъдат ясно свързани с експертиза, а не с партийни назначения, е част от операцията на този тумор. Нека да Ви кажа, че във ведомството, което оглавявам, аз дори имам проблеми с политическата сила, на която принадлежа – на Реформаторския блок и на ДСБ, защото не съм допуснал назначения на партийни функционери.

Водещ: Искали са от Вас такива назначения така ли?

Д-р Петър Москов: Е, разбира се. Желанието на всяка една партия, как беше, да промотира своите кадри.

Водещ: И да влезе и да управлява, и да е във властта.

Д-р Петър Москов: Да влезеш и да управляваш означава да налагаш определена политика, а не партийният ти секретар да заеме позицията на някакъв си в касата.

Водещ: Последно наистина. Какво се случи с тази светена или жива, каквато и да беше вода в базиликата?

Д-р Петър Москов: Съдържа огромно количество нитрати и няколко вида бактерии.

Водещ: Какви бактерии?

Д-р Петър Москов: Не мога да цитирам, трябва да видите в сайта на РЗИ-то в Шумен.

Водещ: Опасна ли е за пиене?

Д-р Петър Москов: Да, РЗИ изрично е поставило табелка, че това не е вода за питейно-битови нужди.

Водещ: Добре. Политици пиха ли от там вода, да знаем дали да се притесняваме или не?

Д-р Петър Москов: Надявам се не и се надявам, че... Вижте, това е част от възможността ни да се променим наистина. Това, което ще го кажа, ще го кажа в качеството си на здравен министър. Не може да се изтъпаниш и да кажеш, че нещо е живо и чудодейно, при положение че някой от Вашите зрители има да кажем болно дете. В невъзможността си, в безсилието си, защото понякога и най-модерната медицина е безсилна, Вие ще отидете и ще наточите едно шише вода нали и ще го дадете на детето си, без да знаете какво се съдържа вътре – защото някакъв юнак се е събудил нещо от махмурлук и е казал, че е светена. Хайде да спрем с това и да се опитаме да наложим порядък в държавата. Не можем да заменяме реалните причини и реалните решения с ей такива бутафории. А тази вода не става за питейно-битови нужди, това беше задължението на РЗИ и на министерството и то си го изпълни.

Водещ: Благодаря Ви.

Д-р Петър Москов: Аз Ви благодаря.

Водещ: Петър Москов, здравен министър, гост на предаването „Тази сутрин“.

Сподели в: