Върни се горе

Интервю с д-р Петър Москов - Нова ТВ „Здравей, България“

Водещ: Министърът на здравеопазването д-р Петър Москов е наш гост. Добре дошли.

Д-р Петър Москов: Добро утро.

Водещ: Преди да започнем със здравните теми и многото въпроси, които наши зрители са изпратили към Вас, свързани с българското здравеопазване, да започнем с политическите въпроси и със съдебната реформа.

Д-р Петър Москов: То и в здравеопазването има много политика.

Водещ: След малко и за това. Преди това обаче представяте ли си, ще говорим със здравния министър за съдебната реформа.

Д-р Петър Москов: Да, представям си, защото без значение дали съм здравен министър или нещо друго, една от целите, които управляващото мнозинство си е поставило е съдебната реформа и тя касае както здравния, така и правосъдния министър, така и министър-председателя еднакво.

Водещ: Ден-два преди протеста срещу Цацаров, насрочен и в подкрепа на идеите на Христо Иванов, правосъдния министър, за съдебна реформа, се появиха ето тези плакати с неясен автор по улиците на София, в които плакатчета Вие, както и други хора, са наречени „психо-десни“.  Ето я Вашата снимка. Кой е авторът на тези плакати… не излиза да си каже, можем само да подозираме какво е това и свързано ли е с Вашия отпор и сериозна критика към ДПС, модела „Кой”, Делян Пеевски и така нататък.

Д-р Петър Москов: Много е възможно да е така. Аз, то това дори от естетическа гледна точка. е, как да кажа, нелепо, но някой така си представя света и така го прави. Но искам да кажа следното, аз видях сутринта, Вие извадихте цитат от едно интервю за „24 часа”, което двамата с Радан вчера дадохме малко набързо в кулоарите на парламента.

Водещ: Сега може ли да цитираме в момента лидера на Реформаторския блок Радан Кънев, ако упрекът към нас е, че влизаме в прекалени политически атаки, я чакайте първо да чуем Бойко Борисов – 30 секунди Бойко Борисов. Вчера Ви се накара, защото така критикувате опозицията в лицето на ДПС, реплика от Бойко Борисов и след това реплика от Петър Москов.

Бойко Борисов, министър-председател: Малко да намалят емоциите, обидите и квалификациите – към всички се обръщам. Защо? Защото, когато си поставяш амбициозната задача да променяш конституцията, с мнозинството, което имаме ние и което не стига, това означава, че трябва да влезеш в диалог с опозиционните партии. И когато им говориш, че са мафия, когато им говориш, че са некадърници и каквото и да било, психически луди, как ще отидеш да ти подкрепят подобна реформа?

Водещ: Това с психически луди…

Д-р Петър Москов: Това с психически лудите е насочено към мен, Радан и Христо Иванов, доколкото виждам от колажа, който имате.

Водещ: От колажа, ама това с психически лудите, обиждали ли сте по този начин опозицията в лицето на ДПС с такава реплика?

Д-р Петър Москов: Не. Но нека да кажем следното и това, което казваме заедно в интервюто, и това, което казва министър-председателят е абсолютно вярно и то е едно и също. И ГЕРБ, и Реформаторският блок, и подкрепящите коалицията партии искат да проведат съдебната реформа. Това не е искане на Блока или на ГЕРБ, това е искане на над 80 % от българите, така поне казват социолозите. За да се случи това нещо важна част е да минат конституционните промени. Ако за това е нужно, забележете не промяна на позициите, които има Блока и ГЕРБ, не промяна на това, което аз персонално мисля за ДПС или те за мен, но тонът, начинът на разговор трябва да бъде променен в името на целта да бъде постигнато това нещо. Защото тук има, вижте…

Водещ: Ама ако става въпрос само за тон и условието, изискването е само тон, ние нямаме никакви проблеми, господин Москов, със съдебната реформа, с корупцията и всичко останало.

Д-р Петър Москов: Не знам дали нямаме никакви проблеми, защото в съдебната реформа наистина ще натежим с тази част на разговора, но това е важно и нека да го кажа за Вашите зрители. Вчера към тези пасквили се прибави и видео вариант на това нещо, вероятно сте го видели?

Водещ: Да.

Д-р Петър Москов: Който завършва с това, че тези, които искали да направят съдебната реформа, тоест тук е визиран Блокът, но аз Ви уверявам, че заедно с ГЕРБ правим едно и също усилие в тази посока, то е разказано като „това са хората, които ни пречат да обичаме Русия“. Извинете, но ако любовта към Русия се изразява през това съдебната система да остава същата клоака, както казват в махалата, мерси му викам аз на туй любе. Тоест това нещо започва да има масивен геополитически оттенък. Ако цената за това да продължим ориентацията си към това да бъдем добра и смислена държава минава през „за“ и „против“ съдебната реформа, тогава наистина всеки трябва да се определи. И днес, а включително и в следващите дни, с ДПС мисля, че имаме много какво да си кажем по въпроса за това дали съдебната реформа е залог в друга геополитическа борба в момента. Това е важно.

Водещ: Една скоба, дали съзирате ръката на Русия в тези плакати и във видеоматериала?

Д-р Петър Москов: Ама то там го пише във видеоматериала им, те ни пречат да обичаме Русия, като искат да направят съдебна реформа. Разбирате ли какъв е абсурдът? Отново казвам, тези хора, които и да са те, те могат да направят каквито искат пропагандни материали и да се мотивират както искат. Въпросът е има ли мнозинство, което вече не е просто за съдебната реформа, а за съдебната реформа като залог за това, ние имаме ли определена ориентация на държавата си. В това отношение, наистина, каквато и промяна да трябва в тона, в начина на поведение и в разговора, ние сме длъжни да водим този разговор, включително и с опозицията, включително и с ДПС.

Водещ: Ако е нещо, което мислите за ДПС и за всичко около ДПС, защо трябва да си променяте тона и мисленето?

Д-р Петър Москов: Аз по никакъв начин не променям собствените си позиции, нито Блокът, нито ГЕРБ. Но когато имаш целта да събереш 160 народни представители, които да застанат зад каузата за промяна на конституцията…

Водещ: Ама кое точно в тона, кое точно в тона смятате, че е проблем да се променя?

Д-р Петър Москов: Казаха се много неща и вътре в парламента, казаха се много неща, разменени между представители на политически сили и прокуратурата,… Тонът трябва да бъде променен, трябва да се намери консенсусът, защото целта е важна. Знаете ли, тежко е, когато трябва да прехапваш себе си, ако трябва, за да постигнеш определена цел, но затова някак си едни хора са гласували доверие на хора като Радан, като мен, като Борисов. Много по-лесно е да изразиш недоволството си…

Водещ: Чакайте сега, това, което ми казвате е, че Вие ще се ухапете, ще се прехапете, къде ще се прехапете, за да може да…

Д-р Петър Москов: Аз казвам, че тонът и разумният тон, връщането на масата на разговорите, без квалификации и епитети, със запазване на позициите и запазване на хладните отношения, със запазване на абсолютната яснота, че залог за това нещо…

Водещ: Коя квалификация за ДПС не му е харесала на Бойко Борисов?

Д-р Петър Москов: Какво е харесало на Бойко Борисов или не в случая няма значение. Въпросът е възможен ли е разговор с ДПС за подкрепа на конституцията.

Водещ: Възможен ли е разговор?

Д-р Петър Москов: Да, такъв разговор е възможен, още повече, когато в тази игра вече залогът е нещо доста по-различно от съдебната реформа.

Водещ: Ще се виждате ли с Лютви Местан?

Д-р Петър Москов: Представители на Блока, сред които и аз, ще се видим с ДПС.

Водещ: И какво очаквате да произведе тази среща?

Д-р Петър Москов: Очакваме един разговор в дълбочина на темата, има ли възможност за подкрепа…

Водещ: Ще се извините ли и за какво, Радан Кънев казва така, Петър Москов готов, ако трябва да се извини.

Д-р Петър Москов: Вижте, това първо не го е казал Радан Кънев, аз го казах на госпожа…

Водещ: Това е за „24 часа”, Радан Кънев е цитиран там.

Д-р Петър Москов: В интервюто не става въпрос за извинение, а за тон или за конкретни думи. Още миналата година съм поднесъл извиненията си към този, който се чувства обиден. Това по никакъв начин не ми е попречило да проведа точно тази политика и да постигна ефекта, който е нужен. Говорим за ситуацията за спешните…

Водещ: Пред „24 часа” Радан Кънев казва, че ще направи всичко възможно, за да убеди движението да подкрепи проекта на управляващите.

Д-р Петър Москов: Да.

Водещ: Кое е всичко възможно?

Д-р Петър Москов: Вижте, кое е всичко възможно е има ли обща цел, ще влезе ли една от опозиционните партии – ДПС, в отстояването на тази обща цел.

Водещ: Ще се отречете от всичко казано дотук за ДПС?

Д-р Петър Москов: Не, по никакъв начин. Просто казвам, че има приоритет и този приоритет е провеждането на съдебната реформа и промените в конституцията. За провеждането на тази съдебна реформа и промените в конституцията гласовете на мнозинството не достигат – трябва подкрепа на партии от опозицията. Разговорите, които са нужни, с тона, който е нужен във възможност за влизане в конструктивен диалог, ще бъде проведен от страна на РБ. Стига отново казвам, стига РБ и тонът на РБ да не е само повод за отказ на когото и да било да подкрепи същностна промяна на съдебната система. Тогава ще стане ясно, че зад някаква обида, да кажем някакво желание за възвръщане на диалог, всъщност стои нежелание да се промени съдебната система или пък фалшива евроатлантическа ориентация. Това е важно, отново казвам, съдебната реформа, тези, които искали да правят съдебна реформа ни пречат да обичаме Русия. Давате ли си сметка колко страшно става? Тук залогът вече е много по-различен и тази, вече разделителна, линия я има.

Водещ: Ще ги питате ли за Русия ДПС?

Д-р Петър Москов: Аз мисля, че това е същностна част от разговора, който трябва да проведем с тях днес.

Водещ: Какъв въпрос ще зададете на господин Местан – какви са взаимоотношенията Ви с Русия и подобни неща като това с психо-десните; от Русия ли са финансирани, това ли ще го питате?

Д-р Петър Москов: Нека да не коментираме този разговор сега.

Водещ: И той откъде може да знае, защото той не се е идентифицирал с тези неща?

Д-р Петър Москов: Не, за мен не е важно кой се идентифицира с тези неща, а коя политическа сила каква позиция заема спрямо тези неща – обичаме ли Русия и показваме ли, че обичаме Русия като не правим съдебна реформа. Това е доста болнаво.

Водещ: Как си представяте да протече разговор, така че да излезете след това пред журналистите и да кажете, от ДПС ще подкрепят конституционните промени? Как да сме сигурни, че…

Д-р Петър Москов: Вижте, аз не знам дали ДПС ще подкрепят конституционните промени. Това, което заявявам…

Водещ: Че няма да се случи някакъв алъш-вериш вътре между Вас.

Д-р Петър Москов: Това, което заявявам още веднъж във Вашето студио е, че Реформаторският блок ще направи нужното усилие, това да се случи. Дали това ще се случи е отделен въпрос.

Водещ: А защо депутатите от ГЕРБ не правят нужното усилие, за да убеждават своите партньори  от опозицията в парламента колко са важни тези промени?

Д-р Петър Москов: Правят го. Тези разговори ние водим с премиера, с представители на мнозинството  и имаме една и съща цел.

Водещ: Кой организира тази среща с Лютви Местан?

Д-р Петър Москов: Тя е по желание на председателя господин Кънев и ДПС се съгласи.

Водещ: Това след репликите на Бойко Борисов?

Д-р Петър Москов: Не, това миналата седмица.

Водещ: Още един политически въпрос и минаваме към здравето. Ще подкрепите ли Мая Манолова, така че тя да стане омбудсман на Република България? Въпроса го задавам в контекста на факта, че Мая Манолова беше част от костинбродската афера, тя беше подала сигнала до прокуратурата.

Д-р Петър Москов: Ей Богу, има теми, по които наистина не съм подготвен да говоря, трябва да попитате някой от народните представители. Не мисля, че това е добър ход, но нека народните представители да решат. Наистина не съм мислил, не съм подготвен по тази тема.

Водещ: Въпроси, свързани със здравеопазването. Отварям страницата на Novanews, за да започна да чета част от въпросите – „Попитай Петър Москов”, вчера сме обявили и сме отворили такава секция, изключително много въпроси, ще се опитам да ги конструирам. Какво стана вчера в пленарна зала по отношение на Вашите усилия?

Д-р Петър Москов: Вчера в пленарна зала беше приет на първо четене Законът за промени в закона на лечебните заведения, което е след първия закон за здравното осигуряване, който регламентира различен начин на финансиране. Този закон, след приемането му, разбира се, на второ четене, ще регламентира структурната промяна на системата. В този закон е заложено, че нашата НЗОК, която от наше име плаща за извършените от лечебните заведения дейност, ще има право на селективен избор на лечебни заведения, с които да сключва или да не сключва договор. Тоест нашите пари ще бъдат охранявани през критерии за това, дали изпълнителите на лечебна дейност вършат добре и качествено работата си и дали пациентите са удовлетворени от това.

Водещ: След малко за това има ли болници с привилегии, частни…?

Д-р Петър Москов: Оставете болници с привилегии, сигурно това е някак си важно…

Водещ: Преди това обаче един въпрос, свързан с парите, които отиват в здравната каса. Ани Андреева е задала този въпрос – „господин Москов, искам да кажете в цифри пред зрителите колко от парите ни за здраве всеки месец отиват да покриват разходите по луксозните Ви кабинети, колите, командировките, заплатите и осигуровките на служителите на НЗОК? Не е ли пародия хората да внасят всеки месец пари и с половината от тях да се покриват разходите на тази институция, която отдавна трябваше да се закрие?“

Д-р Петър Москов: Първо, луксозният ми кабинет в Министерството на здравеопазването няма нищо общо с бюджета на НЗОК.

Водещ: Това мисля, че е ясно.

Д-р Петър Москов: Собственият бюджет за издръжка на НЗОК от 3-те милиарда е малко под 50 милиона – е издръжката на цялата инфраструктура и работещите в касата стотици хиляди хора, но Надзорният съвет на касата с решението си от миналата седмица всъщност извади от собствените административни разходи на касата около 8 милиона лева и ги вложи в пряка дейност. Тоест всички възможни луфтове за административни разходи - това, за което говори Вашата зрителка  - за скъпи кабинети и така нататък, тази година са обрани.

Водещ: Какво значи обрани?

Д-р Петър Москов: В смисъл вкарани са директно във финансирани на здравноосигурителна дейност. Пак Ви казвам, 8 милиона разпределени по бюджета за издръжка на касата, което не е маловажно, защото пък от касата се очаква да върши определени неща – контролни функции и така нататък, а всички в един момент опираме до това, защо касата не контролира. Това става с хора, става с техника, става с финансиране, но отново казвам, надзорът на касата извади от административния бюджет 8 милиона и ги внесе в здравноосигурителната част.

Водещ: Господин Москов, защо в България има толкова много болници?

Д-р Петър Москов: Ами защото досега и все още до приемането на второ четене на Закона за лечебните заведения никой не е контролирал това нещо. Нека да кажем, че ако съберем десетина държави от нашата черга в Европа с нашата големина и съберем броя на болниците им, той ще бъде по-малък от броя на болниците в България. Това е неефективно, това не е добре за качественото лечение на пациентите и това прави системата финансово непрогнозируема. Тоест когато Вашите зрители питат защо не стигат парите, затова не стигат парите. Защото, когато една болница, когато 130…

Водещ: Какво може да се направи, при условие че болницата е изградена…

Д-р Петър Москов: Когато 130 български болници изписват по по-малко от 5 човека на ден, това означава, че в тази болница първо няма нужният ресурс, за да бъде покрито Вашето състояние, второ - там натовареността, квалификацията и съответно работата на хората не е добра.

Водещ: И какво се прави?

Д-р Петър Москов: И оттам нататък, националната здравна карта, отново казвам, когато това стане закон, все още е законопроект, всъщност ще определи по средноевропейските норми критериите за достатъчност на активни болнични легла и брой болници. И касата на базата на възможността, която й даваме за селективен избор ще сключи по критерии за достъпност, за качество и за комплексност на Вашето лечение договор само с определени болници. Какво ще се случи с останалите…

Водещ: Какво означава, че ще се закриват болници, ще се закриват отделения, какво?

Д-р Петър Москов: Не, те просто няма да имат договор с касата.

Водещ: И ще работят на частен принцип?

Д-р Петър Москов: Това е тяхна работа.

Водещ: А как се следи касата на какъв принцип дава пари например на частните болници?

Д-р Петър Москов: Знаете ли, мен ми е много странно, извинете, ама наистина пък аз да Ви попитам нещо, което може би не е редно, но защо, когато стане въпрос за това всички журналисти, включително и пациенти, питат какво ще стане с болниците? Защо никой не зададе въпроса, а какво се случва с пациентите  и какво ще се случи с пациентите.

Водещ: Ами те са свързани неща.

Д-р Петър Москов: Така ли?

Водещ: Според мен, да.

Д-р Петър Москов: След като са свързани и броят на болниците е колкото повече болници…

Водещ: Когато има болници, които са много, а някои от тях много привилегировани, парите не се изразходват така, както трябва да се изразходват и съответно страдат пациентите.

Д-р Петър Москов: Тоест това, което казвате Вие е, че през логиката, която казвате на човек, несвързан с професията, текстовете в закона за лечебните заведения са добри  и правилни, за което Ви благодаря.

Водещ: Това ли е изводът?

Д-р Петър Москов: Ами не знам, Вие не го ли направихте? Вие казахте същото, което казах и аз – много болници, неясно финансиране на тези болници и от това лош здравен резултат. Изводът какъв е – трябва да променим начина на финансиране и броя на тези болници. Това правим.

Водещ: Ама как ще се промени, как е възможно, как ще стане? Да кажем приеме се в пленарна зала, как ще стане това?

Д-р Петър Москов: Питате ме как ще се промени броя на болниците?

Водещ: Да.

Д-р Петър Москов: Отново казвам, през националната здравна карта – там, където има излишък, а това са големите градове – София, Варна, Пловдив.

Водещ: Господин Москов, може би знаете по-добре от нас журналистите как през годините, може би и висши служители в министерството на здравеопазването, може би висши служители на НЗОК, са осигурявали шапка за някои болници, така че тя да получава повече пари от НЗОК, даже повече от „Пирогов” например.

Д-р Петър Москов: Всичко, което казвате е…

Водещ: Как точно ще се приложи Вашата здравна карта, при условие че взаимоотношенията между администрацията в това здравеопазване и консуматорите на държавни пари за здравеопазване са сложно преплетени?

Д-р Петър Москов: Администрацията в това здравеопазване е правителството и екипът на Министерство на здравеопазването. Това правителство прави за първи път доста неща както със събираемостта на акцизи и ДДС, така и със здравеопазването, така и със съдебната реформа, така и със социалната реформа, за първи път. Това, че някой досега не го е правил, не е причина това правителство да не го прави. Знаете ли, вчера като беше, аз Ви го казах преди предаването, слушах наистина тежки изстъпления в залата от страна на опозицията – то обиди, то квалификации, то една жлъч се лее, знаете ли, не ми пукаше, защото точно два часа преди това ръководството на министерството всъщност валидира реализирането на националната програма за  детско и майчино здравеопазване, където ние влагаме 2 милиона за следващите пет месеца до края на годината в масов слухов скрининг за новородените, в изследване навсякъде на ретинопатия на новородените, в скринингова програма за аутизъм, откриване до три години, с обучение на джипита и на психиатри, в това - във всяка областна болница да финансираме екипи от психолози, социален работник и медицински специалист, който на децата, малките деца с хронични заболявания да прави медикосоциален план, а в големите университетски болници финансираме създаване на високопрофилирани екипи. В университетски болници по ендокринология, онкология, по сърдечносъдови заболявания, които да могат да имат финансиране гарантирано от държавата, за да може дете, което е прието в болницата в Сливен или в Пазарджик, да може да получи своята консултация в голямото университетско звено и там да му бъде изготвен планът, медикосоциалният за лечение и начин на живот. Това е добре свършена работа и това е част от изпълнение на програмата на това правителство, това е нещо, което това правителство прави за първи път в България. И много малко ме интересува дали Мая Манолова ще бъде омбудсман и какво мисли нейният колега за реформите.

Водещ: Само че ще Ви опонирам със следната реплика.

Д-р Петър Москов: Добре.

Водещ: Чудесно, скринингова програма, оборудване, програми, европейско финансиране, само че няма лекари.

Д-р Петър Москов: Проблемът е сериозен. Първо – „няма лекари“ е малко обща констатация, няма лекари по определени специалности.

Водещ: В една университетска болница извън София, детето ми на градинка си сряза устата и нямаше анестезиолог.

Д-р Петър Москов: Не, в университетска болница е абсолютно невъзможно да няма анестезиолог, повярвайте ми това е така, но ако…

Водещ: Това беше преди три години признавам си, но все така, да не разказвам какво да става.

Д-р Петър Москов: Абсолютно невъзможно е в университетска болница да няма анестезиолог, но това не значи, че въпросът Ви не съдържа истина. Има определени специалности, в които има наистина сериозен и все по-задълбочаващ се недостиг. Има и такъв недостиг при медицинските сестри. Това, което правим в тази връзка е да променим, това е едно от безспорните неща, които отново това правителство направи за първи път, независимо от това дали Мая Манолова ще стане омбудсман и то беше промяната на начина на специализацията. И в момента младите лекари не си плащат, а се назначават на работа, за да специализират при условията, при които се назначава всеки един лекар по Кодекса на труда.

Водещ: Може би така отговаряте на въпроса на Станислав Иванов.

Д-р Петър Москов: Не знам дали му отговарям на въпроса, казвам, че това е …

Водещ: Вече не трябва да си специалист и обикновените хора виждат, че се очертава остър дефицит на всякакви лекари, има разни светила в медицината, които си работят честно и да се добереш до тях е по-трудно отколкото да си уредиш аудиенция при папата. Какъв е планът за стимулиране на младите лекари и може ли да дадете пример за друга страна от ЕС, в която лекари плащат за специализация, затова казвам, че отговаряте на този въпрос. Каква според господин Москов е минималната заплата, която не трябва да унижава и да обрича на мизерия млад лекар, който разчита само на себе си?

Д-р Петър Москов: За част от нещата аз вече отговорих. Да кажа още, че и таксата от 180 лева, която плащат, тя вече от миналия месец за специалностите, за които и Вие казвате, че са най-дефицитни, няколко специалности, те вече се заплащат от министерството… и децата, които са по старата наредба няма да ги плащат. Ангажиментът, който сме поели, това между другото е една съвместна инициатива, която „Стандарт” и „Дарик” направиха заедно с Асоциация на младите лекари, е че от есента заедно с разговори със социално министерство ние ще направим така, че и останалата част от младите специализиращи да бъдат освободени от тази такса от 180 лева.

Водещ: С каква заплата трябва да започне един млад лекар?

Д-р Петър Москов: Знаете ли обаче ще Ви върна към нещо друго – тази такса от 180 лева едва ли ще бъде Вашата или моята причина, или причината на младия лекар, за да остане в България. Това е облекчение и правителството ще го направи, защото все пак са някакви пари, които тези млади хора може да използват за нещо друго. За да останат в България и младите лекари, и младите инженери, и просто младите хора, те трябва да получат усещането и надеждата, че това няма да продължи да бъде същата територия -без закон, без държава, без справедливост. Това е причината, заради която Реформаторският блок може да приеме и да промени тон, да приеме отстъпки, за да може да има ясно законово проведени правила. Много е лесно, когато нещата не зависят от теб, да бъдеш морален стожер. Моралът в политиката се измерва в изпълнение на целите – ако целта е да въведем правила и тези хора да видят надежда, че има правителство, че има управление, че има мнозинство, което иска да промени статуквото, те тогава ще останат.

Водещ: Пак се връщаме в началото…

Д-р Петър Москов: А сега да се върнем наистина на това и да кажа, че извън всичко останало нека да поспоря малко с, вероятно е млад колега, който специализира – не държавата ще определя каква е минималното възнаграждение, което да бъде достойно. Това, което сме направили, е да дадем възможността да спрем с това, че държавата определяше досега 200-300 или 500 лева, с които младият лекар трябва да живее, докато специализира. Сега с новата наредба те се назначават в болница по трудов договор на заплата, каквато получават техните колеги.

Водещ: Зависи от болницата, а не от държавата, доколкото болницата не зависи от държавата.

Д-р Петър Москов: А за болницата е добре да има тези специализиращи, тези специализанти, защото те работят, те са част от екипа. То така се учи този занаят между другото.

Водещ: Да и с нашия е така, няма никакво значение. Последен въпрос, ако искате разгледайте въпросите в сайта.

Д-р Петър Москов: Жалко, сигурно много неща можеше…

Водещ: Здравейте, искам да попитам господин Москов, Диана Димитрова го задава въпроса, кога ще стартира реформата в ТЕЛК и знам, че понеже отговорът ще е много дълъг, моля Ви съберете се в една минута, за да се спрат злоупотребите и второ - гаврата с хората с увреждания, защото покрай идеите Ви да спрете злоупотребите и многото фалшиви инвалиди, има и такива, които истински страдат.

Д-р Петър Москов: Ясни са параметрите на реформата там – веднъж - разделянето на чисто медицинската експертиза от социалната и привеждането на медицинските доказателства за увреда на моето здраве от травма или от заболяване към спецификата на моята работа. Предстои наистина разговорът за инвалидната пенсия. Тя е заместваща, тоест какво получава работещият инвалид като инвалидна пенсия. Тук не говорим…, и този разговор има две работни групи в социалното и в здравното министерство, които периодично се събират, за да видят докъде са стигнали  по всяко едно от тези направления. Тоест променяме изцяло системата на медицинска експертиза и променяме системата на социална експертиза, когато става обективна, принципна, видима и на двойна система на контрол.

Водещ: Пак зависи от хората.

Д-р Петър Москов: Разбира се, че винаги зависи от хората, само че сега след промените това, че определен лекар Ви е казал, че Вие имате някаква увреда на здравето си, от това не следва социална придобивка – следва оценка от лекари по трудова медицина, защото Вие тук в телевизията имате такъв назначен – какви са спецификите на Вашето работно място, какви са нуждите за Вашето работно място и социалната придобивка може да бъде обратна интеграция към работата Ви, начина Ви на работа, условията Ви на труд да бъдат пригодени към Вашето страдание. А не задължението, което досега веднъж разхищаваше пари и втори път беше изключващо – досега държавата казваше на инвалидите „на ти билет за трамвай, на ти инвалидна количка, ако трябва, на ти 100 лева, стой си вкъщи“. Това е система, която трябва да връща, да реинтегрира хората с реални увреждания и също така да санира цялата, знаете ли, има цели села, където децата са или астматици, или епилептици, или нещо друго. Това е по 300 лева на месец.

Водещ: Знам, че има и такива цели квартали.

Д-р Петър Москов: Тоест това нещо, таймингът, който сме си дали с министър Калфин, с вицепремиера Калфин, е септември месец да можем да имаме ясната законова рамка на промяната, за да може тя да бъде внесена в Министерски съвет и след това в парламента.

Водещ: Благодаря. Министър Петър Москов.

 

Сподели в: