Върни се горе

Линк към интервюто на д-р Мирослав Ненков - БТВ „Лице в лице“

 

Водещ: Първият ми гост днес е Мирослав Ненков, зам.-министър на здравеопазването. Здравейте, добре дошли.
Д-р Мирослав Ненков: Добър вечер.
Водещ: Благодаря, че дойдохте след този кошмарен, абсолютно ненормален случай, за който нямам думи как да се изразя – зверството в болница Шейново, където един побеснял млад баща преби зверски д-р Гагова, лекарката, която извади детенцето му на бял свят. Какво ще направи властта? Ще подкрепите ли лекарите? Те протестират там.
Д-р Мирослав Ненков: Не знам от къде да започна.
Водещ: От където искате. Но така не може повече.
Д-р Мирослав Ненков: Д-р Гагова физически ще се възстанови.
Водещ: Слава Богу.
Д-р Мирослав Ненков: Травмата, нанесена на д-р Гагова извън физическите, травмата, нанесена на пациентите на д-р Гагова, е трудно измерима. Това, което е направил този не точно човек, е много тежка щета, нанесена не само на д-р Гагова и нейното семейство, на цялото ни общество. Никой …
Водещ: Аз се почувствах обидена, аз се почувствах смазана и унизена като прочетох това, което се случва.
Д-р Мирослав Ненков: Винаги, когато става въпрос за насилие над медици, аз не си представям как отиваш да търсиш помощ и насилваш човека, който ти я оказва, или който си повикал, за да ти окаже помощ, или човека, който с двете си ръце е извадил на бял свят твоето собствено дете. Представяте ли си това дете как ще бъде възпитано.
Водещ: Като научи какво е направил баща му…
Д-р Мирослав Ненков: Да пази Господ …
Водещ: … в деня на раждането му.
Д-р Мирослав Ненков: … да имаш такъв баща. Какво да направи властта, г-жо Ризова? Това е долно, нечовешко криминално престъпление. Това, което може да направи властта, е такива хора веднага да получават възможно най-тежка присъда. Защото това не е просто нанасяне на средна телесна повреда на някого си. Това е средна телесна повреда на лекар, който лекар не е ясно колко време няма да се върне на работа, който лекар е поел ангажименти към своите жени, които в момента следи бременностите им. С тях, на тях какво ще им кажем? Тези хора, нападащи служители, не само лекари, изпълняващи дълга си, има приета промяна в закона – да, той може да получи до 5 г., да, бил криминално проявен. Това нас не ни топли, нито пък д-р Гагова, нито нейните пациенти, нито нейното семейство. 
Водещ: Ама като е криминално проявен какво търси в Шейново? Къде се движи този човек?
Д-р Мирослав Ненков: Е, нали жена му уж нещо раждала.
Водещ: Ами защо не е някъде, където ходят криминално проявените?
Д-р Мирослав Ненков: Ами, те и в Шейново сигурно ходят, и те имат жени…
Водещ: Не знам. Трябва да е в затвора. Не може така.
Д-р Мирослав Ненков: Много е хубаво този случай…
Водещ: Всеки, който извърши престъпление, после се оказва криминално проявен. Ако го питаме колко пъти си е излежал присъдата, как е бил наказван, няма след това нищо.
Д-р Мирослав Ненков: Искате ли с Вас сега да сключим един договор на Министерство на здравеопазването и Вашето предаване. Да си обещаем с Вас, двамата, този случай да го проследим наистина до края. 
Водещ: Абсолютно.
Д-р Мирослав Ненков: Да видим сега този човек дали няма да получи хипертония, дали няма да получи вътреочно налягане повишено, да го пуснат вкъщи да се прибере и в крайна сметка, защото общественият интерес ще изтлее, независимо от травмата, нанесена на д-р Гагова и нейното семейство, да видим какво ще се случи наистина с този човек. Защото аз днес рових, търсих, знаейки за гостуването във Вашето предаване и нещо не ми се отдава да намеря колко има осъдени, не колко досъдебни производства има. Досъдебно производство ей сега ще влязат едни хора с качулки и ще ни направят едно досъдебно производство. Колко има осъдени за нападения конкретно над медици, защото сега това ми е работата? Някак си до тази информация не обещавам да се опитам да я измоля тази информация от Министерство на правосъдието и когато ме поканите другия път, да Ви я кажа. 
Водещ: Айде дано разберем поне има ли наистина осъден…
Д-р Мирослав Ненков: Със сигурност има. Но не знаем колко са в сравнение с нападенията.
Водещ: А колко са битите лекари? Знаете ли, има ли някъде статистика?
Д-р Мирослав Ненков: Огромна част от битите медици, от вербално насилените медици …
Водещ: Да, да. Имаше и сестри пребити. И въобще…
Д-р Мирослав Ненков: Разбира се. Те дори не подават жалби. Защото е някак си нормално човек, който е дошъл в спешното отделение, да напсува доктора или сестрата. Това минава и заминава. Колегите това са спрели дори да обръщат внимание. Това е феномен психологически. Никой, който отива в болница не се чувства добре. Обичайно човекът е уплашен много, болен е, страх го е за живота, на него и неговите близки. Колкото е по-прост, толкова е по-агресивен. Как да ги възпитаме тия хора и кой да ги възпита тия хора, че те отиват там да търсят помощ, те не са отишли на гости, как, как да стане? Полицаи до всеки лекар? Няма, и това няма да ги възпита тия хора. Този човек, който е ударил д-р Гагова, как ще се превъзпита? Аз имам идеи, но не мога да я кажа в ефир. Това е нечовешко, нечовешко е това.
Водещ: Добре, а все пак има ли сигнали, пристигащи в министерството за лекари, сестри, санитари, които са били бити от пациенти?
Д-р Мирослав Ненков: Да, да. Те всъщност не идват направо в министерството. Те първо пристигат тези сигнали в полицията. Мога да Ви кажа, че за Центровете по спешна медицинска помощ цифрата е горе-долу една и съща за годините – те са 30. Официално регистрираните, официално. Значи, там, където е отишъл полицейски екип, където е постъпило оплакване. Там, където са овиквани, обиждани нашите колеги, които работят на фронта, тези неща въобще не ги знаем колко са. Те, за тях е ежедневие това. Спешните отделения на болниците, ние нямаме идея какво се случва в спешните отделения на болниците по тази линия. Това е ужасия. Това е продукт на тежката, тежката морална недостатъчност на нашето общество. 
Водещ: Добре. А министерството, казахте сключваме договор да проследим този случай, ако се наложи, ще стоите зад д-р Гагова, нали така, ако трябва ще давате експертиза, ако трябва ще й помагате във воденето на делото. Нека всички веднъж нещо да се случи. Ама така всички да сме заедно.
Д-р Мирослав Ненков: Аз Ви давам обещание, защото тези неща могат да се проточат с този точно човек. Съдебната система е мудна, знаем. Аз вероятно може да не съм вече на този пост, може да съм си пак обикновен лекар, какъвто бях до скоро. Аз Ви обещавам на Вас персонално, че този случай, ето нали сключихме договор с Вас – да го проследим, да видим какво ще стане. Защото това е супер брутално с изключителна наглост извършено престъпление. 
Водещ: Обаче има и още нещо, което трябва да Ви кажа. Сега, Вие казахте сам – сега той ще получи вътреочно налягане, ще получи тежка хипертония, ще се окаже може би и психически лабилен, въобще всякакъв. 
Д-р Мирослав Ненков: Дискова херния може да получи.
Водещ: Обаче това нещо го пишат лекари, нали така.
Д-р Мирослав Ненков: За най-голямо съжаление.
Водещ: Ето това е сега другият случай, за който пък и ние като пациенти, като общество… Какъв е пък този лекар, който изкарва всеки, когото съдят, все болен. Досега е бил здрав и изведнъж като тръгнат да те съдят, 100 болести ти се стоварват на главата и се подписват лекари под това.
Д-р Мирослав Ненков: Прекрасен въпрос ми зададохте. Аз нямам отговор на този въпрос. Аз нямам отговор на този въпрос. 
Водещ: Ама ето сега като зам.-министър, нека и върху това да помислим. За да не се превръщат… Защото пребит лекар от една страна, бити лекари от една страна и съучастващи колеги в оправдаването на бияча. Трябва нещо да …
Д-р Мирослав Ненков: Тежка морална недостатъчност. 
Водещ: Просто е болно обществото. 
Д-р Мирослав Ненков: Много. 
Водещ: Права бях снощи с д-р Николай Михайлов, че трябва да обсъждам тази тема. Просто си изперкваме. 
Д-р Мирослав Ненков: Д-р Николай Михайлов аз много го харесвам. И той може би ще даде точната медицинска диагноза на този феномен. 
Водещ: Да де. Изперкваме си явно. Някои по-бързо, някои по-бавно. Добре, сега обаче да Ви върна към един друг въпрос, който е също много важен за хората. Вие искате да направите промяна в търговете за купуване на лекарството и вече министерството да ги направи, нали така?
Д-р Мирослав Ненков: Да.
Водещ: Каква е ползата и каква е целта?
Д-р Мирослав Ненков: Ще Ви кажа каква е ползата. Има един списък, който българската държава е направила с лекарства, които се плащат с обществени средства, не е да си ги купите в аптеката. С обществени средства. Този списък с лекарства съдържа максимално допустимите цени, на които държавата е преценила, че плаща едно лекарство, нали така. Вие като сте директор на държавна болница, Вие не трябва да купувате нито едно лекарство на цена над тази, защото това е с обществени средства, нашите, вашите, моите и Вашите. Установи се, за съжаление, че в около половината, ако не и повече с държавна собственост са закупувани лекарства над тези пределни цени. 
Водещ: То винаги е така. На държавното е лесно, с чужди пари е лесно. 
Д-р Мирослав Ненков: Не е винаги така. Не е винаги така, защото това са нашите пари…
Водещ: … частните болници си пестят.
Д-р Мирослав Ненков: Това са нашите пари.
Водещ: Това са нашите пари, но това не са парите на директора или на експерта, който се е подписал…
Д-р Мирослав Ненков: Ами, директорът няма капацитетът да го разбере това, че това са и негови пари. Някак си не може да го измисли.
Водещ: Е, ще му вземат 10, 20 лв. за година, ще спечели 10 хил., 1 млн. Така разсъждават всички, които бръмчат на комисионни, д-р Ненков. И Вие го знаете по-добре от мен. 
Д-р Мирослав Ненков: Знам го, разбира се. Аз тези хора не ги харесвам. Но това няма никакво значение. Какво ще направи търгът? Търгът ще бъде базиран, ще бъде онлайн и всеки един участник в търга ще се вижда. Както са, щях да направя реклама, онлайн търг, само че цената се смъква надолу, не нагоре. Проста работа, всеки го вижда. Не може собственик да е държавата на една болница и едната болница да купува лекарства на различна цена от които го купува другата болница. Същото, едно и също лекарство. Как така?
Водещ: Е как става, кажете?
Д-р Мирослав Ненков: Човекът с веригата фирми ще позволи ли неговите фирми да ги правят тези неща? Никога. Защо ние го позволяваме. Ето това е една мярка, която ще свали този разход и ще уеднакви цените. И ще бъде прозрачно.
Водещ: Добре де, ама това в какъв срок го виждате? Защото това не е проста работа. Тук имаше един бизнесмен, Ивайло Пенчев, беше направил такъв оукшънайз, той дори може би е готов, каза, че безплатно ще го дава на държавните институции. Свържете се, ако е безплатно, ползвайте ноу-хауто или част от ноу-хауто.
Д-р Мирослав Ненков: Софтуерната платформа е готова. Тя се тества в момента. Значи, а-ха да влезе. 
Водещ: А-ха да влезе. А дано влезе. Защото у нас много неща а-ха да влязат и въобще не влизат. Защото винаги има една група хора, които никак не са заинтересовани от това. Но искам да Ви върна, има ли нещо общо този случай, който нашумя около махането на директора на онкоболницата, в който се оказаха по същия начин различни лекарства с различни цени, с изтекъл срок на годност, с всякакви подозрения? Има ли нещо общо това с този случай в онкоболницата?
Д-р Мирослав Ненков: Няма директна връзка, не. 
Водещ: Няма. А там случаят до къде стигна, правите ли някаква проверка?
Д-р Мирослав Ненков: Почти е готова. 
Водещ: Почти е готова. А склонен ли сте да кажете как …
Д-р Мирослав Ненков: Не. Нека да излезе документ, да не е … Сега това е много сериозно нещо …
Водещ: Много сериозно нещо.
Д-р Мирослав Ненков: Не бива да се говори наизуст. 
Водещ: Защото обвиненията на прокуратурата бяха много сериозни.
Д-р Мирослав Ненков: Много би било хубаво да си направя сега една, как да кажа, да развея едно знаме и да разказвам някакви небивалици. Но не бива без да е документирано.
Водещ: Добре, обаче Вие бяхте по спешност в болницата в Ловеч, която беше пред фалит. Между другото тук беше шефът на Лекарския съюз, който каза, че става дума за много болници, които са почти пред фалит, защото непрекъснато се променят правилата, прогнозни бюджети, пък не знам какви бюджети, пък се спират парите. Кажете какво се случва?
Д-р Мирослав Ненков: Болницата в Ловеч конкретно.
Водещ: Конкретно, която Вие познавате добре.
Д-р Мирослав Ненков: Да. Такива като нея има няколко в страната, няма нищо общо нейното финансово състояние със спиране, пускане на пари, лимити и каси. 
Водещ: Нищо общо?
Д-р Мирослав Ненков: Болницата на Ловеч става въпрос за един, ще си позволя да кажа, престъпно сключен договор. 
Водещ: Между кого?
Д-р Мирослав Ненков: Между болницата и една структура. В смисъл, този договор ...
Водещ: Каква структура?
Д-р Мирослав Ненков: Структура за инвазивна кардиология. Това е преди 10 г. И Медицинския одит, който сега ние влизайки в офиса, помолихме да направи проверка. Медицинският одит написа един много интересен доклад. В този доклад се вижда, че болницата и тази частна лаборатория, като казвам частна, не го казвам с лошо, в никакъв случай, просто такава е структурата, са сключили един договор, в който от 100 изкарани лева от съвместната им дейност, 9 лв. отиват в ангеографската структура и 1 лв. отива в болницата. Айде както искате го смятайте…
Водещ: Ама обща е работата им. 
Д-р Мирослав Ненков: Да. Всъщност тази …
Водещ: Това не е наем или нещо подобно, която частната структура плаща на държавната болница.
Д-р Мирослав Ненков: Не, тя плаща нещо, ама е 1%. 10, грешка. 9,6, за да бъдем точни. От всеки изкаран лев, 9,6% остават за болницата. Добре ли е? 
Водещ: Идеално е. За едната страна това е идеално. 
Д-р Мирослав Ненков: И това е 10 г. И не е само това. Оказа се, примерно, защото сега цял нов екип отиде там, външни хора, от тук, от София.
Водещ: Вие сменихте изцяло всичко.
Д-р Мирослав Ненков: Да няма нищо общо с местните си там каквито си имат истории и така отношения в града. Оказа се, че в счетоводството на тази болница не се знае, не е ясно на определена фирма за какво са й платени парите. Пише – на фирма Х са платени 10 хил. лв., ама не е ясно за какво – колко марли е доставила, колко спринцовки е доставила, колко лекарства е доставила. Така разбито, нали си го представяте. Вие пазарувате също. Вероятно хората, организирали работа на това счетоводство, това не е организирано сега, преди една година, това си е така от край време – хората, организирали работа на това счетоводство, те като си пазаруват вероятно знаят за какво си дават парите.
Водещ: Ама чакайте, има документ, в който пише – болницата купува какво?
Д-р Мирослав Ненков: Не, на фирма Х са платени 10 хил. лв. фактура от фирмата. 
Водещ: Дори не става дума за количества, какво купува. 
Д-р Мирослав Ненков: Не, въобще не става дума за количества. Става въпрос, че няма яснота …
Водещ: Какво дали е купено.
Д-р Мирослав Ненков: … ресурсът на болницата къде отива. Нали, защото сега Вие примерно, ако си купувате от скъпите клечки за зъби, като видите, че нямате пари, си купувате от по-евтините клечки за зъби. Ама Вие като не знаете с кои клечки за зъби и коя фирма ги е доставила, как ще стане. Въобще този договор, който е легнал върху гърба на болницата преди 10 г., не е само той причината тя да бъде докарана до това състояние. А това е болница, която е здравен стълб в областта. 
Водещ: В региона. 
Д-р Мирослав Ненков: Да, да. Здравен стълб е тя. Тя не може, най-лесно е да вземе министърът един катинар и една верига и да я заключи. Край, да приключи. Това е най-лесно. Обаче това така ли трябва да бъде за хората в Ловеч, така ли трябва да бъде за колегите, които работят в болницата без заплати от няколко месеца? 
Водещ: Няколко месеца…
Д-р Мирослав Ненков: Без заплати. 
Водещ: И сега какво, Вие някак ще помогнете ли да вземат някакви пари?
Д-р Мирослав Ненков: Ами, опитваме се да направим всякакви еквилибристики. Няма право Министерство на здравеопазването по закон, независимо, че е собственик на тази болница, да извади пари и да ги даде за двумесечни заплати. Няма право, това е по закон. Има си някакви правила, които не бива да се нарушават. 
Водещ: Добре де, как така, значи министерството не може да плати на лекарите, а лекарите могат безплатно да работят, ей така – месец, два, три, докато … дишат.
Д-р Мирослав Ненков: Ама това е законова база. 
Водещ: Ще си работят без пари.
Д-р Мирослав Ненков: Това е законова база, г-жо Ризова. Не бива, сега съгласете се, че пък и кой би искал, за да помогне на колегите от Ловеч, да се опетни името ни и да влезе в затвора. Какъв е изборът? И сега търсим варианти, търсим начини. Впрегнат е един немалък екип в опита да се спаси болницата в Ловеч. Имах вчера ужасна среща с колегите, които държаха се по-добре, отколкото аз очаквах с мен, но те…
Водещ: Вие какво очаквахте – да Ви набият?
Д-р Мирослав Ненков: Ами, ще ме набият, защото аз съм представител на структура, която също е дремала през годините. 
Водещ: Това щях да попитам, кой трябва да контролира това нещо…
Д-р Мирослав Ненков: И една колежка ми казва – ето, получих, вдигна си ей така телефона и казва: „Получих есемес, че ще ми спрат тока”. Ми го казва на мен. Аз нямам нищо общо с тая работа. Има си там един човек, който този договор го е подписал, има поредица директори, които са дремали през всичките тези години и сега аз да се червя заради тях. И колегите са напълно прави, виждайки в мен представител на властта, да ме питат – как ще изкарат, като не получават заплати. И аз заради тия хора трябва да се червя.
Водещ: Само, финално…
Д-р Мирослав Ненков: Извинявайте.
Водещ: Не, не. Няма, няма, аз разбирам гнева Ви, защото представям си как, и този лекар после трябва да лекува пациента, да е спокоен.
Д-р Мирослав Ненков: Да е съсредоточен.
Водещ: Ще му спрат тока, той не е получавал заплати, пък ще е умен, любезен, съсредоточен и изключително концентриран. Само ми кажете, кой е трябвало да разбере, че там се случва нещо нередно? Кой 10 г. е проспал? Няма ли някакъв одит министерството, няма ли някакъв одит финансово, не знам кой трябва да проверява това. 
Д-р Мирослав Ненков: Още когато е сключен този договор, някой е спал. 
Водещ: Но после кой е трябвало да провери?
Д-р Мирослав Ненков: И после през годините, ами той си върви. 
Водещ: А кой проверява болниците какви договори сключват? 
Д-р Мирослав Ненков: Болниците ги проверяват районните здравни инспекции, болниците ги проверяват структури на Министерство на здравеопазването. Такива договори обичайно се сключват с разрешение на министъра на здравеопазването.
Водещ: Ами, значи тези министри, които са си дали разрешението, някак си да си понесат отговорността.
Д-р Мирослав Ненков: Надявам се да стане така този път.
Водещ: Ама сигнализирайте. Защото ако и този път някой мине метър, това ще продължава.
Д-р Мирослав Ненков: Това няма да го заметем. Въпросът е обаче, че хората сега в Ловеч, моите колеги, които там работят, част от тях остават да работят, ние правим усилия и се надявам, че ще извадим болницата в Ловеч.
Водещ: Благодаря Ви за този разговор. 
Д-р Мирослав Ненков: Аз Ви благодаря.

Сподели в: