Върни се горе

Линк към интервюто на д-р Мирослав Ненков - Нова ТВ „Здравей, България“

 

Водеща: ... на хладно ще кажем добро утро и на зам.-министъра на здравеопазването д-р Мирослав Ненков. Здравейте!
Водещ: Здравейте!
Д-р Мирослав Ненков: Добро утро!
Водеща: След малко по темата, по която Ви поканихме. Преди това, Вие как се пазите от жегите? Знам, че лекарите си имате ваши методи, информирани сте за процесите в тялото и лесно може да се предпазите от неприятности.
Д-р Мирослав Ненков: Ама то не само лекарите. Предпазването от жегата въобще не е нещо сложно или да изисква специални познания. Не трябва да се стои на слънце в най-горещите часове, особено възрастните хора и малките деца. Трябва да се поемат повече течности, да се носят леки дрехи и ако имаме късмет, и шапка.
Водеща: И храната има значение в тези дни.
Д-р Мирослав Ненков: Всичко има значение.
Водеща: Тоя закон на Ники Василковски, мисля, че беше неподходящ за тези температури.
Д-р Мирослав Ненков: На мен много добре ми се отрази, като го видях, да Ви кажа. Но аз не съм мерило.
Водеща: Добре.
Водещ: Казахме за възрастната жена... деца, за малките. А за бременните жени има ли какво да се каже? Питам Ви без шега. Готвят лимит на ражданията. Вярно ли е това нещо? И ако една бременна започне да ражда, възможно ли е болницата, в която има идея да роди, да й кажат: „Задръж малко” или „Ела другия месец, че лимитът свърши”?
Д-р Мирослав Ненков: Идва ми да се пошегувам, ама малко ме е страх да не бъда разбран грешно. Това не е сериозно, с лимита на ражданията. Вчера ме изненадаха ваши колеги с такъв въпрос. Това е невероятно, някакво недоразумение.
Водещ: Невероятно е някой да го реши или просто няма такова нещо?
Д-р Мирослав Ненков: А бе, как лимит на ражданията?
Водещ: И аз се чудя.
Д-р Мирослав Ненков: Лимит на дишането. Как така? Лимит на... Ето, казвате Вие, ако дойде жена за раждане, ще я върнем за другия 15-и. Няма как, не може.
Водещ: Имаме ... за декември.
Д-р Мирослав Ненков: Свободни места. Не, не. Изключено е. Това е, това е някакво недоразумение. Не може да бъде.
Водеща: Защото имаше публикации, лекари в стрес, защото лекарите, които трябва да изпълнят тези лимити, наистина са се притеснили.
Д-р Мирослав Ненков: Вероятно вече им е минал стресът и на колегите и на бъдещите родилки. Лимит на ражданията – не е сериозно, не е сериозно.
Водещ: Добре, няма такова нещо. Заплаха за едни 400 линейки, които с радост очакваха всички, особено работещите в спешната помощ. Вярно ли е, че програмата с милионите, към 160 млн., част от които отиват за нови 400 линейки в 36 спешни отделения, доколкото видях. Вярно ли е? Имаше такива съобщения, че няма да се получи това с линейките, че парите ще се изгубят, че няма да се усвоят и това остава в миналото.
Д-р Мирослав Ненков: Мога ли да започна от по-далече?
Водещ: Добре.
Д-р Мирослав Ненков: Европейският съюз, който напоследък някак си сякаш недолюбваме, е решил да подари на нашата страна 84 млн. евро, да ги подари, за да може нашата страна да си обнови системата на спешна помощ. Този проект се работи от много време. Той не е започнат всъщност този проект. Това са предпроектни, да го наречем, процедури. Местата, на които ще бъде инвестирано с тези пари, са над 200. Това са 200 точки, в които има спешни екипи.
Водещ: Не са 36 спешни отделения или то е.. те си имат филиали?
Д-р Мирослав Ненков: 36 са спешните отделения.
Водещ: Аха!
Д-р Мирослав Ненков: Има филиали, които са пръснати из цялата страна. В Министерство на здравеопазването през... в предишните периоди е извършена огромна работа. Защото, представете си, всички тези 200 и няколко точки са обходени, видяно е от какво имат нужда, като строително-ремонтни дейности, видяно е какво е оборудването и в момента се готви документацията, за да стартира този проект. Всъщност, той не е отложен за декември. Всъщност, през декември трябва да подадем документите, за да стартира вече официално този проект. Това е.
Водеща: Защото - след малко ще довършите и мисълта си, ще ни разкажете и подробности за тези 84 млн., казвате, които иска Европейският съюз да ни подари - всъщност, разбрахме, че има проблем от Десислава Кателиева. Тя алармира, че може тези линейки, това оборудване и изобщо тази помощ да не стигне до медиците, съответно до пациентите.
Водещ: И да си останем със стари линейки.
Водеща: Да чуем от Националната асоциация на работещите в спешната помощ. Да я чуем. В момента тя се намира във Варна, откъдето я включваме. Здравейте, г-жо Кателиева! Защо смятате, че има проблем?
Д-Р Десислава Кателиева: Здравейте!
Водеща: И ако искате, питайте нещо зам.-министъра. Той ще Ви отговори.
Д-р Мирослав Ненков: Разбира се.
Водещ: Здравейте! Слушаме Ви.
Д-Р Десислава Кателиева: Здравейте! Проблемът е в това, че беше приета преди две години и половина концепция от Министерски съвет за развитие на спешната медицинска помощ. Но в резултат на това, че имаше смяна на министри на здравеопазването през последните месеци, ние не виждаме никакво движение по въпроса. Беше планирано от януари 2017 г. да стартира проектът за модернизация на спешната помощ, за който говорихте преди малко. Но научаваме, че началото му се отлага за декември 2017 г., т. е. една година. При този автопарк, който имаме, при тези тесни и недобре оборудвани спешни отделения и кабинети, за нас това е проблем. Другото, което искам да питам министъра. На 28 февруари е подписан проектът за обучение по спешна медицина и за създаване на Национален център по спешна медицина. Този... Постановлението за създаване на тоя Национален център беше прието миналата година, август месец, от Министерски съвет, но тоя център все още го няма, а ние все още чакаме ПУЛС II. Ще чакаме десет години, както чакахме и ПУЛС I, ли? И последният ми въпрос към министър Ненков е какво се случва със стандарта за спешните отделения, който беше отменен? Глава IV, от действащия стандарт по спешна медицина беше отменена във ВАС на 7 март. Оттогава спешните отделения съществуваме без нормативно регламентиране, което определено е пречка в дейността ни.
Водещ: Добре. Да получим отговорите.
Водеща: Добре.
Водещ: Добре. Благодарим Ви! Да чуем отговорите. Първо, това с една година ли е отлагане? И това, че декември започва, какво означава? Ще ги има тези 400 линейки, така ли?
Д-р Мирослав Ненков: Няма причина...
Водещ: Или няма да ги има?
Д-р Мирослав Ненков: На този етап нямаме причина да се радваме, да хвърляме капи във въздуха и да почерпим, че проектът е тръгнал. Има едно забавяне, което е реализирано през предишни месеци по причини, които аз няма да коментирам днес. Ние се опитваме сега да наваксаме забавянето.
Водеща: Правите всичко възможно да го има.
Д-р Мирослав Ненков: Има една структура, която се нарича JASPERS. Това е нещо като одитна структура на Европейската комисия. Представителят на JASPERS, Д-р Козиркевич, вижда, че този проект ще се реализира на 90% - 90% шанс да се реализира този проект. Това е одитната структура на Европейската комисия, не аз, някакъв си. Така че на този етап с този проект за спешната помощ нещата се движат. Полагат се огромни усилия, за да се навакса изоставането.
Водещ: Имаше и други въпроси. Мисля, че Национален институт по спешната помощ.
Д-р Мирослав Ненков: Спешната помощ. По-важно е...
Водещ: И регламент, отделенията дали имат статута, който са имали преди това, нещо сте отменили.
Д-р Мирослав Ненков: По-важно е... Не, нямаме властта да го отменим.
Водещ: Как? Чух.
Водеща: Съдът го е отменил.
Д-р Мирослав Ненков: Административният съд е свалил много стандарти, не само стандарта по спешна медицина. Стандартът е начинът, по който се работи в определена специалност. Има някаква система на жалвания, непрекъснато се жалват стандарти, съдът намира пропуски и ги сваля. Наистина стандартът дава спокойствие на хората, които работят в определена специалност, не само спешна медицина. Дава им защита пред съда и им дава правила на работа, разписани. Работи се върху стандарта за спешна медицина, съвсем скоро ще бъде готов.
Водещ: А от мен поне последен въпрос. В един момент много се шумеше за някои болници да им се даде възможност да нямат лимити, да посрещат пациенти колкото...
Водеща: Колкото има.
Водещ: ... и колкото могат, всъщност колкото има, защото става въпрос за.... Да речем, примерът е с „Пирогов”, най-често се дава. Това как завърши?
Д-р Мирослав Ненков: Това е все още идеен проект, обмисля се. Не е реализирано. За да се реализира, трябва да се стигне до този... до това решение по един умен път. Просто, трябва време да се сметне с молива кое как е възможно и дали въобще е възможно това да стане.
Водещ: Дали е възможно да има болници, които да се радват на по-различен статут.
Д-р Мирослав Ненков: Да, да.
Водещ: Липса на лимити и ограничения на разходите.
Водеща: А не да са с безкрайни задължения.
Д-р Мирослав Ненков: Това е идеен проект.
Водеща: ... и ограничения.
Водещ: Да, добре.
Водеща: Ами, добре. Благодаря Ви!
Д-р Мирослав Ненков: Аз благодаря!
Водеща: Заместник-министър на здравеопазването Д-р Мирослав Ненков беше наш гост. Хубав ден и на хладни места!

Сподели в: