Върни се горе

Линк към интервюто на д-р Мирослав Ненков - БТВ „Тази сутрин“

 

Водещ: „Тази сутрин“ продължава от студиото в София с обещана тема. Както знаете, от вчера линейките на Спешната помощ остават без радио връзка. Договорът между МЗ и фирмата е изтекъл преди дни. Това стана ясно от разследването на Петър Нанев, което видяхме вчера и в централната емисия новини. Сега наш специален гост е зам.-министърът на здравеопазването Мирослав Ненков, от когото очакваме отговори, тъй като очевидно има проблем. 
Д-р Мирослав Ненков: Добро утро.
Петър Нанев: Добро утро.
Водещ: Първият въпрос, който може би трябва да зададем в тази ситуация – има ли опасност наистина от срив на системата и доколко линейките на Спешната помощ получават всички сигнали в момента?
Д-р Мирослав Ненков: Да започнем от начало, първо, такава опасност няма, това едно. Второ, радио връзката в линейките не е прекратена. Трето, вчера като приключи вашият материал водещата на новините каза – пореден срив в системата на Спешна помощ. Кога е бил предишният? Системата на Спешна помощ е различна, за съжаление, от тази на 112. Те са изграждани по съвсем различно време. Системата на Спешна помощ се поддържа от консорциум от три фирми, които това го правят от години. Те толкова добре се справят тези три фирми, че всъщност ние за сривове в системата на Спешната помощ, не на 112, ние не знаем. Тези три фирми поддържат няколко елемента от условно да я наречем така системата на Спешна помощ – едното е GPS проследяването, което не е просто GPS проследяване, то дава информация и за нивото на горивото в автомобила.
Водещ: Със сигурност нашите зрители или поне част от нашите зрители не са видели това, за което ние разказваме.
Петър Нанев: Нека да видим репортажа, после да продължим разговора.
Водещ: Да видим репортажа и след това ще продължим.

РЕПОРТАЖ
Линейките могат да останат без основните си инструменти във всеки момент. Това зависи единствено от благоволението на фирмата, която допреди няколко дни е поддържала комуникациите им. Застрашени са радиостанциите и GPS системата, проследяването на обаждания и записите на разговори, както и връзката със 112. Министерството е предупредено за риска от това преди повече от две седмици. В писмо до министъра на здравеопазването от фирма „Телелинк” пишат: „Цялата система, обслужваща повикванията, регистрацията и координацията на екипите за спешна медицинска помощ, остава без поддръжка и комуникационна свързаност.”
- Свързани са със сателитка горе, дори и в София да си, като ти звънят, звънят направо на тебе.
В Спешната помощ в Ямбол посрещат новината с нескрита тревога. За екипите работата без радиостанция е невъзможна.
Петко Чирпанлиев: Аз седя редовно в колата да мога да поддържам връзка. Защото те падат адреси и ти ги предават в движение. И няма друг начин, трябва да има връзка. 
В много региони в страната единствената връзка между екипите и централите и сега е само мобилният телефон, казват от Асоциацията на лекарите в Спешна помощ. Това се потвърждава и от писмо до министъра на здравеопазването, в което неговият заместник Мирослав Ненков уведомява началника си, че 63% от антените в страната, осигуряващи покритие за линейките, не работят. 
Десислава Кателиева: Ние нямаме резервна система. Ако спре да функционира наличната в момента, ние оставаме без комуникация с тел. 112, комуникация между районните централи и колегите ми на терен.
За Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването това е гаф на министъра. 
Стойчо Кацаров: Това е абсолютно безотговорност. На тези хора въобще не им пука, нали, че, не им пука от нас, от гражданите, от избирателите. Решиха какво, да сложат още една система за свързаност, паник-бутон. Е, какво ще промени? Тя тази не работи. Те имат в момента три и ще сложат още една. Ама те сегашните три не работят и не се поддържат.
Няма риск за пациенти и медици. Системите за комуникация ще продължат да работят, въпреки че договорът с „Телелинк” е изтекъл, успокоява министърът на здравеопазването. 
Проф. д-р Николай Петров: Вече има няколко срещи, включително и днес с тази фирма, аз не я знам и още коя е. На ниво зам.-министри се срещат. Благодарен съм на фирмата, че са изявили желание, и доколкото знам утре ще кажат една по-прилична за нас цена, т.е. малко по-ниска цена.
Репортер: При изтекъл договор, доколкото аз знам, трябва да има обществена поръчка?
Проф. д-р Николай Петров: Поръчката е готова за пускане. Просто изчакваме да видим докъде биха отстъпили и ще заложим тази цена като таван. Ние сме в преговори с тази фирма. Не лично аз, а моите заместници. Ние и за това нещо бяхме сигнализирани още, ако не се лъжа, в началото на юни. И тогава още влязохме в преговори. Ние плащаме …
Репортер: Близо 180 хил. лв. на месец.
Проф. д-р Николай Петров: … около 180 хил. лв. на месец. И нашите преговори са насочени в тази посока – да се информираме в задълбочен план какво получаваме срещу тези пари и можем ли тези пари да ги намалим малко, защото ни идват малко в повече. Ние можехме много бързо да пуснем поръчката на същата цена. Ние искаме да постигнем по-добра цена. В преговори сме с фирмата. Те гарантират, че ще продължат поддръжката. Ние ще им платим за това. След което ще ни дадат една прилична цена, на която, по-добра за министерството.
Репортер: Г-н министър, допуснал сте нарушение, съгласете се?
Проф. д-р Николай Петров: Формално погледнато, това може да е нарушение. Но за мен е важен финансовият резултат. Аз искам да постигна друг финансов резултат. Аз можех да я пусна на тази цена още средата на май.
Процедурата ще започне до дни, обеща министър Петров. 

5.48 МИН.

Водещ: Продължаваме с въпросите.
Петър Нанев: Добре, д-р Ненков, казахте – няма опасност от криза, няма риск за пациенти и медици. Това успокои министърът? Факт е обаче, че този договор е изтекъл и създаването на такъв риск и такава опасност зависи единствено в момента от моралните подбуди на тази фирма, която до този момент е обслужвала. Казано с прости думи, Вие нямате никакъв инструмент да я принудите де факто тази фирма да продължи да поддържа. 
Д-р Мирослав Ненков: То пък пази Боже да принуждаваме някой за нещо. Сега, недейте. Тази ситуация с цепка между подписването на договора, новия и обявяване на обществена поръчка се е случвала и в други години. Този консорциум е продължавал да поддържа системата на Спешна помощ без никакъв проблем. Наистина... 
Водещ: Тоест, не за първи път е имало изтичане на договор и работа на сляпо. 
Д-р Мирослав Ненков: Да, да. Не е на сляпо. Това е малко силно. Хората са много отговорни, те са сериозни. Тези хора са голям бизнес, а не някакви случайници. Те много добре разбират какво точно поддържат и каква им е работата. 
Водещ: Вие лично, ако ви изтече на Вас договорът, трудовият договор например, ще продължите ли да работите? Просто ей така, на голи думи, на обещания?
Д-р Мирослав Ненков: Зависи какво работя. Аз работя години, години работя много отговорна и много тежка работа за без пари. 
Водещ: Но това е въпрос на лична отговорност. И с договор, предполагам. Имате договор, нали?
Д-р Мирослав Ненков: Имам договор, само че заплатата ми е дълги години е била твърде смешна. 
Водещ: Въпросът е, че сте обезпечен и имате сигурност за това.
Д-р Мирослав Ненков: Значи, за да, защото сега чоплим какво ще стане, оттегля се днес фирмата, казва – няма да поддържаме нищо, край, приключваме. Най-лошото, което може да се случи за нашите пациенти, за моите колеги и въобще за функционирането на системата на Спешна помощ – адресите, които получават, да ги пишат на ръка. Това е най-лошото нещо, което може да се случи. 
Водещ: А това колко време ще отнеме, е въпросът…
Д-р Мирослав Ненков: Това не е важно колко време ще отнеме. 
Водещ: … и колко ще забави пристигането на линейката.
Д-р Мирослав Ненков: Аз успокоявам вас, нашите пациенти и моите колеги. Казвам Ви, че ако се срине системата ей сега, фирмата каже: „Няма, край, не се занимаваме”, най-лошото нещо, което ще се случи е това.
Петър Нанев: Как ще се осигурява комуникацията? Защото аз, доколкото оставам с впечатление, те ви предупреждават преди 15 дни, че ще спре връзката с радио станция, ще спре там VPN връзката, IP, нали, комуникацията между линейки и ЦСМП, ще спре записите на разговори, което допълнително би усложнило при един казус, не дай Боже, кога е стигнала линейката, как се е проследило обаждането и т.н. Вие казвате, че … 
Д-р Мирослав Ненков: Това, последното е факт. Системата за комуникация между центровете за спешна медицинска помощ, между 112 и центровете за спешна медицинска помощ и мобилните екипи е подсигурена тройно. Няма как да пропадне това.
Водещ: Но това може да забави работата на спешните екипи. Факт ли е това?
Д-р Мирослав Ненков: Как ще го забави?
Водещ: Ако всичко това се пише на ръка и се случват нещата по този начин първобитен, бих казала, то тогава това означава увеличаване на времето за реакция?
Д-р Мирослав Ненков: До преди да има системата, единната на спешна помощ, тя е работила по този начин и не се е бавила. Адресът се подава едновременно със записването. Това са технически неща. 
Петър Нанев: Д-р Ненков, основният въпрос е защо допуснахте и как изобщо допуснахте да водим ние този разговор в това студио, а договорът просто да не беше подписан, да е подписан навреме за удължаване?
Д-р Мирослав Ненков: В целия ни разговор това е същественият въпрос. Този договор е трябвало, тази поръчка е трябвало да бъде стартирана преди пролетта. Защо не е стартирана, не знаем. Сменят се правителства, така. Идва нашият екип. Нашият екип го заварват една купчина бедствия. Не може, няма как всички погледи да са съсредоточени върху всички важни неща. Защото всяко нещо е важно в нашата система. Когато се разбра за този договор, че изтича…
Петър Нанев: Говорейки за Спешната помощ, обаче говорим и за националната сигурност.
Д-р Мирослав Ненков: Абсолютно сте прав. Когато се разбра, че този договор изтича, когато ръководството разбра, че този договор изтича, имаше точно два варианта, както каза министър Петров – веднага го пускаме на същата цена или така и така договорът е забавен, успяваме да го пуснем на по-ниска цена. Да спестим чий пари? И как става спестяването?
Водещ: Не трябва ли да има обявена обществена поръчка?
Д-р Мирослав Ненков: Тази обществена поръчка може да бъде обявена с максимална стойност. Тази максимална стойност обаче не може да бъде толкова, колкото примерно на мен ми се иска, за да направим голяма икономия.
Водещ: Нали трябва да има състезание между няколко участника поне?
Д-р Мирослав Ненков: Естествено. 
Водещ: А то няма състезание. 
Д-р Мирослав Ненков: Защо да няма състезание?
Петър Нанев: Хващам се за думите на министър Петров. Той каза, че вие, в частност неговите заместници вече сте се срещали няколко пъти с тази фирма.
Д-р Мирослав Ненков: Те са консорциум от три.
Петър Нанев: Поправете ме, ако греша – в Закона за обществените поръчки не пише ли ясно, да е разписано като правила – по какъв начин се водят преките преговори с фирмите. Дори и да са преки преговори с фирмите, те трябва да бъдат публично обявени и да са прозрачни. Ако вчера аз не бях отишъл да попитам министър Петров, ние нямаше да разберем, че Вие или Вашите колеги зам.-министри са водели преговори с тази фирма. И това не означава ли, че фирмата вече е избран победител от този конкурс. Не трябва ли първо да е обявена процедура, да се явят няколко фирми, да изслушате техните предложения и тогава да изберете победител?
Д-р Мирослав Ненков: Конкурсът въобще не е започвал. Разговори с тази фирма и за спечелване на тази поръчка не са водени. Разговори с тази фирма са водени за гледане, поддържане на нашата система до спечелване на конкурса от някого. 
Петър Нанев: Министър Петров казва нещо друго в репортажа, който видяхме преди малко – че са водени разговори тази фирма да намали своята цена, да се обяви таван и да се продължи, става ясно от контекста на неговото изказване. 
Д-р Мирослав Ненков: Това е маркетинг. Ние, аз, ние не разбираме от това колко струва тази поръчка. 
Петър Нанев: Нали сте водели с Телелинк разговорите сега…
Д-р Мирослав Ненков: С целия консорциум, те са три фирми. Да, има един…
Петър Нанев: Електронно здравеопазване, нали?
Д-р Мирослав Ненков: Не знам как се казва точно. Те са три фирми, един човек е началник на този консорциум в нашия случай. Сега плащаме по 180 хил. лв. на месец на тези фирми за поддръжка на тази система. Иска ни се тази цена да я намалим, да намалим нашите разходи. 
Водещ: Обявете обществена поръчка и направете състезание между различни играчи.
Д-р Мирослав Ненков: Това ще стане днес.
Водещ: Защо днес?
Д-р Мирослав Ненков: Изслушайте ме малко. 180 хил. лв. на месец плащаме. Идеята е ние да намалим тази цена. Аз примерно бих обявил 70 хил. лв., на тази цена да се състезават фирмите отдолу. Който иска да се яви. Но може тази цена да е неразумно ниска и никой да не се яви. 
Петър Нанев: Вие ползвате един от участниците обаче в тази обществена поръчка като консултант, така излиза? Дори…
Д-р Мирослав Ненков: Не го ползваме само него. В рамките на тези разговори с тях е воден разговор и за някаква ориентировъчна цена, няма да се явят само те. Тоест, не знаем. Но те ще са единият състезател. Това ще бъде обществена поръчка по всички правила на Закона за обществените поръчки. 
Водещ: Знаете ли, понякога се стига до едно съвсем съзнателно проспиване на сроковете, неспазването на които довежда до форсмажор и поръчки за милиони се провеждат на тъмно. Това е усещането понякога за такъв тип процедури.
Петър Нанев: Извинявай, че те поправям, обаче тук не говорим за форсмажор, нали?
Д-р Мирослав Ненков: Не. Аз защо съм тук сега? Аз нали затова съм тук, за да го обясня. Казвам, днес ще бъде обявена тази обществена поръчка, ще се състезават колкото искат фирми. Няма тъмно. 
Водещ: Но това се случва днес, след разследването на нашия колега Петър Нанев, след излъчването на репортажа. А доколкото разбираме, месеци наред, тоест, Пепи, март месец ли е трябвало да стартира процедурата?
Петър Нанев: Сега, аз вчера разговарях с д-р Петър Москов по телефона. За съжаление, той ми каза, че не е в България, не може да ни даде интервю. Той каза, че в плана на министерството за миналата година е залегнала такава поръчка, тоест те не са изненадани. Доколкото имам информация и тя е проверена, д-р Семерджиев като служебен министър е назначил експертна група, която да започне да подготвя такава обществена поръчка. Тоест, в администрацията на министерството се е знаело за наближаващото изтичане на този договор. Вашата администрация какво е направила, освен че е добавила един допълнителен член към тази експертна група?
Д-р Мирослав Ненков: Готова е обществената поръчка с техническата спецификация и причината днес да бъде обявена тази обществена поръчка не е разследването на г-н Нанев. Така ни върви планът.
Водещ: Съвпаднаха нещата.
Д-р Мирослав Ненков: Да, закъсняваме, закъсняваме наистина. Но ще постигнем със сигурност икономия на обществени средства при надявам се същото качество на услуга, която ще получим. 
Петър Нанев: Пак Ви връщам към разговорите с фирмата. Смятате ли, че по този начин сте нарушили Закона за обществените поръчки?
Д-р Мирослав Ненков: Не.
Петър Нанев: Защо?
Д-р Мирослав Ненков: Защото не сме водили разговори с фирмата – дайте цена, за да спечелите вие поръчката.
Петър Нанев: Това каза министърът най-общо казано?
Д-р Мирослав Ненков: Не сте го разбрали. Не сте го разбрали.
Петър Нанев: А какво казва, преведете ми?
Д-р Мирослав Ненков: Не сте го разбрали. Това е част от проучването на възможността, тя не е питана само тази фирма – колко би струвала тази поръчка. Нашите експерти са провели такива разговори с не-знам колко фирми, не ги знам с кои – за да може да дадем разумна цена, разбирате ли. 
Водещ: Каква е тази разумна цена в момента, която вие ще дадете и колко по-ниска ще бъде тя от тази, която на момента е работила?
Петър Нанев: 180 хил. на месец …
Д-р Мирослав Ненков: На месец е в момента поддръжката цялата. Ако успеем да стигнем 160 и надолу, екстра. Това ще е по 20 хил. икономия на месец. 
Петър Нанев: Използвам случая да Ви питам нещо друго, понеже сте в студиото. Демонополизация на Касата ще има ли?
Д-р Мирослав Ненков: Ииии, сега защо ме питате такива работа. Това е част от програмата на управляващата коалиция. 
Петър Нанев: Защото не беше отбелязана като приоритет на министър Петров тук в това студио.
Д-р Мирослав Ненков: Това е част от работата или от плановете на управляващата коалиция. Мисли се още по въпроса. Правят се сега проучвания какво се е случило в страните, в които е демонополизирана Касата – хубаво ли е станало, не е ли, как се случват нещата. Няма яснота още. Аз сега в този момент не съм готов да Ви отговоря на този въпрос, да Ви кажа – да, ще има; не, няма да има. 
Водещ: И още един въпрос, който отново възникна вследствие на репортажа на Петър Нанев. Лично Вие сте предупредил министъра на здравеопазването за това, че 63% от антените в страната, осигуряващи покритие за линейките, не работят. Какво означава това – че тези 63% от сигналите не стигат до тези линейки може би?
Петър Нанев: Радиостанциите.
Д-р Мирослав Ненков: Това е много хубав въпрос. Видях документ, който беше показан във Вашия репортаж, който документ е вътрешна комуникация на Министерство на здравеопазването и аз искрено се надявам да сте го получили по реда на Закона за достъп до обществена информация, това е едно. Второ, това е система за комуникация между големите центрове на системата на Спешна помощ. Няма нищо с поддръжката на тази фирма. И това е система, която отшумява и тя повече няма да се ползва.
Водещ: Казвам друг въпрос, различен от това, което до момента…
Петър Нанев: Сега, тази информация и цифра е публикувана и е публично известна от доклад на Сметната палата през 2015 г. 
Д-р Мирослав Ненков: Ама тя не е тайна тази цифра.
Петър Нанев: Да, тя не е тайна.
Д-р Мирослав Ненков: Това не е тайна. 
Водещ: Размерът и мащабът обаче е изключително впечатляващ.
Д-р Мирослав Ненков: Това е система за комуникация, която няма отношение към това Вие като звъннете на Бърза помощ колко бързо ще дойде…
Водещ: А какво означава? Хайде да го кажем простичко.
Петър Нанев: Тези ретранслаторни антени не са ли радиостанцията и връзката между центровете за спешна помощ и линейките?
Д-р Мирослав Ненков: Това са ретранслаторни системи за центрове между големите структури на системата на Спешна помощ в цялата страна, между тях. Това е единия от видовете комуникация, който свършва своята функция.
Петър Нанев: Не работи. Който не работи.
Д-р Мирослав Ненков: Точно така. Той няма да бъде…
Петър Нанев: Защо не е поддържан през годините.
Д-р Мирослав Ненков: Защото той е морално…
Петър Нанев: От 94-а е, знам, нали така.
Д-р Мирослав Ненков: Той е морално и технически остарял много. Поддръжката и създаването на нови станции, това не знам точно кой го поддържа, е страшно скъпо нещо и то отпада като функция, имайки новите комуникационни системи през интернет и с мобилен телефон.
Петър Нанев: А как ще се осигурява комуникацията като резервен канал? Предполагам, че тези ретранслаторни антени в тридесетте и няколко процента, които работят, се ползват като резервен канал, ако падне батерията на медика.
Д-р Мирослав Ненков: Практически не се ползват. Те нямат отношение към мобилните екипи, тези ретранслаторни антени. Пак казвам, тези 63% не означават, че 63% от сигналите няма как да бъдат предадени. 
Водещ: Това е много важно да уточним.
Д-р Мирослав Ненков: Няма общо. 
Водещ: Добре, благодаря Ви за това участие и се надяваме, че оттук-нататък, вече след като и Пепи Нанев разказа за този проблем, Вие обещавате, че от днес стартира процедурата за избор на фирма, официално подписване на договор ще разберем първи тогава, когато се случи това.
Д-р Мирослав Ненков: Е, дали ще сте първи, следете сайта на министерството. Там пише всичко.
Водещ: Ще обявите.
Петър Нанев: Ще следим и коя фирма ще победи.
Д-р Мирослав Ненков: Която даде най-добра цена, тя ще победи.
Водещ: Надяваме се да бъде в интерес на нас, на зрителите и на всички потребители.
Д-р Мирослав Ненков: Това е целта.
Водещ: Благодарим Ви много.

Сподели в: