Върни се горе

Водещ: Мой гост е заместник-здравният министър д-р Мирослав Ненков, добро утро. Много ми е драго да Ви видя.
д-р Мирослав Ненков: Добро утро, благодаря за поканата.
Водещ: Скъпа ЕМА...
д-р Мирослав Ненков: Как хубаво звучи.
Водещ: Съпругата Ви знае ли?
д-р Мирослав Ненков: Дано да не гледа. Това е абревиатура, това е Европейската лекарствена агенция, която е базирана сега в Лондон. По причина, която аз не разбирам, британците решиха да напуснат Европейския съюз...
Водещ: Брекзит.
д-р Мирослав Ненков: А така, и естествено европейските агенции, които живеят на територията на голямото кралство, трябва да дойдат на континента. И така, ние мислихме, мислихме и решихме да се включим в тази надпревара.
Водещ: Да докараме ЕМА от Лондон в София?
д-р Мирослав Ненков: В София. От всички страни, които кандидатстват ЕМА да бъде релокирана... как овладявам европейския език...
Водещ: Защото сте били в Брюксел, познавам, нали?
д-р Мирослав Ненков: Заразих се, да. ...четири страни нямат нито една агенция на своята територия, ние сме една от тези страни. Ако европейските лидери решат да запазят разделението на Европа на стара-млада, бърза-бавна, бедна-богата, може да изпратят ЕМА някъде в... да кажем по-богатите страни. Ако дойде при нас, това ще бъде чудесен знак за всички тези, на бавната скорост страни. 
Водещ: Сега, само към клипа за секунда, зрителите мисля, че видяха ясно. Защо в клипа ни България е представена като Мордор, това е по трилогията... ”Властелинът на пръстените”?
д-р Мирослав Ненков: Това е страхотна хубава закачка, защото хората на Запад, там където ние се стремим, не знаят нищо за България. Те виждат едни новини, които да кажем невинаги са позитивни за България, виждат някои хора, които са български граждани, а пък източват техните социални системи... Те това го чуват и го знаят.
Водещ: Така ли ни възприемат, като Мордор, като Черната земя?
д-р Мирослав Ненков: Възприемат ни като някакви такива периферни неясни...те не знаят за нас нищо. Фактически те не знаят, че нашата страна е хубава, че хората в България са прекрасни и че ние може да предложим наистина условия на ЕМА, които са напълно съпоставими с която и да е друга страна. Нашата кампания е строго позитивна, затова не искам да правя сравнение с други градове, където би могла да отиде ЕМА, където са много по-богати, които ще им предложат много по-високи наеми от нас в никакъв случай с не по-добро качество, където няма да им предложат по-добра персонална сигурност, отколкото в София.
Водещ: Сега, чух и критики и те не са малко за това, че ужасно много сме закъснели при представянето на кандидатурата си за това да дръпнем ЕМА от Лондон в София, за това че сме объркани, припомня се идеята на д-р Москов едно време да играем заедно с Румъния за седалище на ЕМА, сега това отече разбира се и се промени, говорим за това, че офертата на България е едва четири страници представена в Брюксел, докато тази на Испания е сто и петдесет. Ясен отговор – закъсняхме ли безвъзвратно в ухажването на ЕМА?
д-р Мирослав Ненков: В никакъв случай не сме закъснели, напротив, пак хубава дума ще използвам – таймингът ни е идеален, ние не сме закъснели, ние сме в срок. Какъв е смисълът на офертата, която страните изпращат в Брюксел? Идеята е да кажат, че шестте критерия дадени от комисията са изпълнени. Това може да бъде направено на четири страници, да бъде ясно и точно, това може да бъде направено на четири хиляди страници, съдържащи същата информация. Тези с големите оферти и тези, които критикуват нашата кратка оферта, сто процента не са чели дългите оферти на другите страни, това са пълнежи... Можем да направим и четири хиляди страници оферта, но това не тежи повече. 
Водещ: За да стане ясно на скъпите зрители, които ни гледат – и какво като ЕМА дойде в България, какво ще спечелим ние, като държава, като столица?
д-р Мирослав Ненков: Ще спечелим на първо място престиж, престиж, който е несравним престиж. Не на второ място ще спечелим пари, живи пари. Хората, които работят в ЕМА, получават едни големи заплати. Тези хора ще живеят в София, тези хора ще наемат жилища в София, тези хора ще вечерят в София, ще обядват в София и ще закусват в София. 
Водещ: Лекарствата ни по-евтини ли ще станат? 
д-р Мирослав Ненков: Няма връзка. Огромни обеми, много хора специалисти ще идват и ще си отиват от ЕМА, те също ще харчат своите пари тук. Те ще минават през Летище София, те ще спят в хотелите в София. Това ще се усети практически от всеки един от нас. Няма да поевтинеят лекарствата, защото това няма връзка. ЕМА регулира лекарствения пазар в Европа, контролира кои лекарства да влизат на пазара, забранява лекарства, тя е координационен център. Това, че ЕМА идва у нас няма да поевтини лекарствата.
Водещ: Добре, успех, дай Боже да имаме шанс. Друга тема, д-р Ненков...
д-р Мирослав Ненков: Дай Боже да имаме шанс.
Водещ: Кои са орките във Фонда за лечение на деца в чужбина? 
д-р Мирослав Ненков: Аууу...
Водещ: Защо?
д-р Мирослав Ненков: ...недейте така, орки е много страшно, там не работят орки...
Водещ: Орки не?
д-р Мирослав Ненков: Не, не, в никакъв случай, недейте.. 
Водещ: Какъв е проблемът, защо този фонд с течение на времето става по-неефективен, отколкото обратното – по-ефективен?
д-р Мирослав Ненков: Аз не съм съгласен с това, че не е ефективен фондът. Фондът помага на много деца, на страшно много деца помага фондът. Това, което се случи с д-р Троева, не виждам да има някакъв проблем, тя е административен служител, който е сменен от министъра. Това, което се случи с фонда, когато беше атакуван от въоръжени полицаи, които натъркаляха по земята част от служителите и ги арестуваха...
Водещ: Говорите за времето, когато шеф беше Павел Александров?
д-р Мирослав Ненков: Да... това беше оркско изпълнение, но не от хората от фонда. Освободеният директор от фонда си позволи да не бъде съвсем прецизен с правилата и министърът го смени абсолютно по ясна и прозрачна административна процедура...
Водещ: Д-р Троева каза, че ще ви съди.
д-р Мирослав Ненков: Разбира се, тя има право.
Водещ: Притеснява ли Ви това?
д-р Мирослав Ненков: Не, по никакъв начин, по никакъв начин. Тя е освободена по един специален закон, това е моята теза от преди, когато беше атакуван фондът с въоръжени полицаи. Шефът на фонда се сменя с един подпис. Министър Петров, ако иска утре ще смени пак шефа на фонда... С един подпис става.
Водещ: Днес на върха на този фонд е Мариета Райкова...
д-р Мирослав Ненков: Да. 
Водещ: Не познавам тази дама, вероятно уважаван Ваш колега...
д-р Мирослав Ненков: Разбира се...
Водещ: И какво, по-добре ли ще работи фондът?
д-р Мирослав Ненков: Ще видим, със сигурност ще работи по-добре. Защото, когато някой допусне да не е съвсем прецизен с правилата и бъде сменен, следващият се надяваме да бъде по-прецизен, ако не бъде прецизна госпожа Райкова, и тя ще бъде сменена. 
Водещ: Сега, нов казус, чисто морален отново, който възпламени социалните мрежи, най-вече Фейсбук. Човек, мъж, е ударен от кола в близост до „Пирогов”, жена става свидетел на случката, тича до „Пирогов”, опитва се да извика лекарите да дойдат, те ѝ казват – „Не може да напуснем работните си места, обадете се на 112.” Това нормално ли е?
д-р Мирослав Ненков: Такъв е редът, госпожо Марчева. Редът хубав, лош, такъв е редът...
Водещ: Наистина ли, ако те са напуснали мястото си, работното си място, имам предвид Вашите колеги, щяха да бъдат глобени?
д-р Мирослав Ненков: Сто процента, плюс това в „Пирогов” хирургичният кабинет – 105-ти, никога не е без пациенти. Фейсбук, тази много интересна платформа за общуване, щеше да бъде заляна с плювни върху моите колеги, ако бяха оставили някой пациент в кабинета само за да изтича да вземат пациента отвънка. Няма угодия. Ако този мъж беше пострадал пред някое ДКЦ, което няма ресурс да му помогне, същата плювня щеше да бъде. Има ред, пострадалият човек се извозва от Бърза помощ или от автомобил на място. Преди много години преживяхме много тежка катастрофа с моята съпруга, тя пострада жестоко. Докарахме я с такси в „Пирогов”, не сме чакали линейка и аз не съм се оплаквал, че не е имало линейка. Разбирате ли, много е гадна случката, наистина, „Пирогов” е водеща болница за спешни състояния, пред вратата ѝ се случва тази история. Не е редно и е против правилата колегите да си оставят работата и да пренасят пациенти. 
Водещ: И все пак звучи абсурдно.
д-р Мирослав Ненков: Да, звучи, но е факт. Правилата са правила за всеки един от нас и те важат... Сега, лоша е ситуацията, че на човека му се е случило това пред „Пирогов”, ако му се беше случило това долу на кръстовището никой нямаше да има проблем с това. Това е просто ужасно съвпадение на събития и място. 
Водещ: Ще подкрепите ли джипитата, личните лекари, в тяхното искане и децата да плащат, когато отиват при семейния си лекар, да плащат левче, ние родителите да плащаме левче?
д-р Мирослав Ненков: Аз сега ще изляза от ролята си на заместник-министър. Излизам от ролята си на заместник-министър, защото...пак ще бъда цитиран погрешно. Най-ценното, което ние притежаваме, е нашето здраве, не децата ни, не колите ни, не апартаментите ни, нашето собствено здраве. Отговорността за нашето здраве е единствено и само наша, не на никой друг, не на джипита, не на болници, не на здравния министър – наша, персонална. Ангажирането със своето собствено здраве минава, за мен лично, не като заместник-министър, да стане ясно, през участие в лечението, дори и финансово. Нищо лошо няма да знаеш, че като отидеш на лекар, за да потърсиш помощ това на теб ще ти струва нещо. Няма проблем да си смениш маслото на 34-годишната си кола, за което да платиш 150 лева, без да мигнеш и да си чакаш четирите часа на пункт за смяна на масло. Има проблем, ако трябва да платиш един лев за детето си. Ще дам пример: Джипитата са прави, това вече го казвам и като заместник-министър. Идва детенце с кашлица днеска на преглед, преглежда се, назначава му се терапия: –Ела в понеделник... Лекарят преценява защо да е понеделник. Идва майката, защото е притеснена и чете в „БГ Мама”, идва на другия ден: –Да го чуете пак, докторе... Абсолютно излишен преглед. Идва на следващия ден: -Докторе, да, вече няма температура, но за всеки случай да го чуете... Идва на четвъртия ден... и в понеделник вече...
Водещ: Дотук станаха десет лева... Тоест, подкрепяте наистина да си плащаме по левче...
д-р Мирослав Ненков: Не е лошо човек да самоучаства в своето лечение дори и по този начин. 
Водещ: Пак тогава, като излязохте от ролята на заместник-министър, питам Ви като баща, дъщеря Ви е на...?
д-р Мирослав Ненков: На десет.
Водещ: Бихте ли ѝ дали да пуши наргиле?
д-р Мирослав Ненков: Ау, моля Ви се, недейте с тези наргилета. Това е... В ролята си на заместник-министър, в ролята си на лекар, в ролята си на баща, това е формена глупост, няма нищо, което е полезно в дишането на дим под каквато и да е форма, под каквато и да е форма. Тези родители, които обясняват... това не мога да го преживея, наистина Ви казвам – не мога... как ще вдишва дим детенцето ти, пред очите ти, и било хубаво, защото минавало през вода – това, уважаеми родители, това е формена глупост! Не давайте на децата си да дишат никакъв дим.
Водещ: Много Ви благодаря, че го казахте това...
д-р Мирослав Ненков: Много се възпалявам на тази тема...
Водещ: И все пак, здравното министерство трябва да даде дан, тоест да регламентирате тези наргилета, които са навсякъде вече.
д-р Мирослав Ненков: Вече се движи този въпрос, това е една много...аз не я харесвам тази дума, но така се прави. Има работна група, не може да се промени някакъв закон, защото аз много го искам, защото аз ще го променя емоционално и после ще ме вкарат в затвора. Защото аз примерно, да не кажа какви наказания бих им извъртял...
Водещ: Какво...
д-р Мирослав Ненков: Родителите са виновни, не училището, не заведението, което предлага...
Водещ: Какви наказания за родителите бихте измислили?
д-р Мирослав Ненков: Както казва Камен Донев в ролята му на учителя – Той боя не е да разгражда, той изгражда... Има работна група в Министерството на здравеопазването, която ще доведе...трудът ѝ ще доведе до промяна на Закона за здравето, за контрол върху този вид пушене. Министерство на финансите, тези смеси за пушене, вече ги правят акцизна стока от 1 януари. Има подготвен материал, образователен, от Министерство на здравеопазването, който е изпратен до МОН, да се учат родителите, да се учат учителите и децата да не приказват глупости, че дишането на дим е нещо много готино и приятно.
Водещ: Добре, на финала да Ви питам как е министърът, как е министър проф. Петров, оперираха го?
д-р Мирослав Ненков: Слава Богу, всичко е окей.
Водещ: Всичко е окей?
д-р Мирослав Ненков: Да, връща се на работа.
Водещ: Връща се на работа, възстановил се е?
д-р Мирослав Ненков: Да, да.
Водещ: Добре, слава Богу. Поздравете го. 
д-р Мирослав Ненков: Благодаря Ви. 
Водещ: На финала, другата седмица ще си представите приоритетите в сферата на здравеопазването. Само да кажа на нашите зрители, че от догодина от 1 януари до 1 юни ние сме председатели на Европейския съюз и ще дадем тон в това какви да са наистина приоритетите в здравеопазването.
д-р Мирослав Ненков: Да, точно така. Пет форума ще има, на които ще представя приоритетите на различни нива...
Водещ: Безопасност на храните..?
д-р Мирослав Ненков: Не безопасност на храните, състав на храните, какво ядем, какво ядат децата ни... Защото, нали пушат наргиле, ама иначе ги храним с био домати за 12 лева... Луда работа е това...Най-общо казано, лекарства, недостиг на лекарства, ценообразуване на лекарства... дори паралелен реекспорт. Това са ни двата приоритета, аз ги представих пред Комисията, сега на това ми първо пътуване из столиците в Европа. Съвсем добре се приемат тези приоритети и те ще бъдат нашите приоритети за времето на председателството.
Водещ: Като казахте здравословно хранене, състав на храните, се сетих за тази идея на д-р Москов, докато беше здравен министър, за данък вредни храни... Отиде ли в историята?
д-р Мирослав Ненков: Прекрасна идея, вероятно ще се модифицира, ще видим как ще го направим това... Това е добра идея. 
Водещ: Добра идея, тоест екипът на проф. Петров, тоест Вие, сте склонни да я продължите?
д-р Мирослав Ненков: Не в този вид вероятно, това се обмисля как да бъде. След председателството, след тази наша голяма конференция, след европейския отзвук, ще помислим какво да направим в тази посока. Хората, които произвеждат така наречения „джънк фуд“, тези много отвратително гнусни и много вкусни храни, които нашите деца ядат, те са също много мощни хора и не искат да им се бърка бизнеса. Но аз примерно не знам тези хора, дето ги произвеждат тези...ох, добре че не използвах тази дума, която ми дойде на ума...дали ги дават на техните деца да ги ядат? Защото това е много интересен въпрос, не го знаем това...
Водещ: Добре докторе, много Ви благодаря. 
д-р Мирослав Ненков: Аз Ви благодаря.
Водещ: Мирослав Ненков, няма да Ви пускам повече в Брюксел, да знаете. Недейте, човекът се променя, някак си се форматира и езика си форматира – тайминг, кенсъл и т.н...
д-р Мирослав Ненков: Ох, колко хубаво звучи, колко умен изглежда...
Водещ: Всичко добро, успех Ви пожелавам.

Сподели в: