Върни се горе

Линк към интервюто на д-р Мирослав Ненков - БНТ „Денят започва“

 

Водещ: Добре, благодаря Ви много за тези разяснения и по двете теми. Сега по темата за насилието срещу лекарите продължаваме с д-р Мирослав Ненков, зам.-министър на здравеопазването. Добре дошъл.
Д-р Мирослав Ненков: Добре заварил.
Водещ: Сега, д-р Ненков, аз лично не мога да си представя как е възможно човек да вдигне ръка на лекар. Но вероятно и Вие сте попадал в такава ситуация.
Д-р Мирослав Ненков: А можете ли да си представите, че 30-годишен мъж ще удари 16-годишно момче с бутилка в главата? Тези неща няма как да си ги представим ние с Вас. 
Водещ: Така е. 
Д-р Мирослав Ненков: Абсолютно всеки колега, работещ почти във всяка точка на нашата медицинска система е попадал, е бил обект на най-малкото вербална агресия. Това има своето обяснение. Нито вербалната, нито физическата агресия между когото и да е, за мен лично е недопустима. Това, което каза г-жа Арнаудова е много хубаво – тези хора, които бъдат агресивни към лица, изпълняващи служебния си дълг, каквито са моите колеги, бидейки на работа, ако в рамките на една седмица получат наказание, това би било много хубава превенция. Получих справка, че примерно за 2014г. - 2015г. има по 15-ина осъдени или глобени, част от тях са глобени, някои на пробация. Как ще кажем на пациентите на някой ударен колега, че този, който го е ударил, е бил глобен. С колко пари е глобен? Как глобата ще го превъзпита? Но пък съдебният процес има своята логика. Да не навлизаме в тази тема. Сега може да се окаже, че Албена от Шейново сама се е ударила в ръба на вратата. Това също абсолютно не е невъзможно. Нека да поживеем да видим. Едната мярка, според мен, която би била много ефективна, е това тези хора да бъдат възмездявани бързо. Бързо и видимо. 
Водещ: Да, бързината и справедливостта на наказанието, разбира се, е най-добрата превенция, факт неоспорим. Но оттук-насетне трябва ли да се превърнат спешните отделения в един Биг Брадър, така да се каже, опасани с камери, за да може всичко това, което се случва, да бъде доказвано?
Д-р Мирослав Ненков: В условията на тази болест, която изживява нашето общество – да. Ако трябва не в Биг Брадър, в двама Биг Брадъри да бъдат превърнати. 
Водещ: Колко време си давате, за да снабдите и с необходимите паник-бутони? Защото освен в спешните отделения, страдат и екипите на Бърза помощ, и те може би са едни от най-нападаните.
Д-р Мирослав Ненков: Вчера имах среща с фирмата, която поддържа цялата система на Спешна помощ, електронната система на Спешна помощ в страната. Те ми дадоха уверение, че GPS модулите, които са монтирани в линейките, много лесно могат да бъдат преустроени, почти без пари – към тях да се активира такъв паник-бутон. Дори има технологична възможност в джоба на всеки човек от екипа да има такъв паник-бутон. Въпросът е, когато се активира този паник-бутон, какво ще стане. Това не е панацея. Паник-бутонът няма да спре шамарите. Но бързата реакция на охранителните органи биха ги спрели. Паник-бутонът в този вариант, който е с вградените вече GPS на линейките, ще сигнализира в центъра, тоест в диспечерския център, който веднага има бърза връзка с полицията, знае се точно къде се намира екипът и се надяваме на бърза реакция на полицията. 
Водещ: Възможно ли е обаче той да сигнализира и директно в полицията, за да не се губи време? Защото на мен, винаги съм, така, с притеснението, че когато звъниш на 112 и разказваш нещо, те те свързват след това със следващата служба – било бърза помощ, било дежурния в РПУ-то, където трябва да го разкажеш отново. И съм засичал, че за един сигнал 5 мин. се губят само в подаването му. 
Д-р Мирослав Ненков: Нашите центрове имат директна връзка с полицейските управления. Прав сте, това е технологична възможност, която според мен е напълно реализируема – сигналът от екипа да стигне директно в полицейското управление.
Водещ: Защото там стига и всичките GPS координати няма да се питаме – ама за кой номер и точно на коя улица става въпрос, защото не ...
Д-р Мирослав Ненков: Дали е точно Миладинка или Гигринка. Точно така, абсолютно сте прав. Това е въпрос на технологична възможност. Естествено, не съм готов да кажа, че на 15 август вече всичко ще работи. Ще положим големи усилия това да стане възможно най-бързо. Това ще даде и някаква сигурност на колегите. Защото не може да си представим какво е да отиваш на работа с ясното съзнание, че най-малкото някой днес 10 пъти ще те напсува. Това е отвратително. Това е част, от което се оплакват колегите в Спешната помощ за условията на работа – не само, че линейките са стари, не само, че оборудването е старо, а това, че те попадат на тази нечовешка агресия спрямо тях. Нечовешка не толкова като размер, а като отношение.
Водещ: Какво е обаче обяснението за тази агресия? Защото ако има нещо, което е безспорно, това е, че цялото общество трябва да застанем срещу нея. 
Д-р Мирослав Ненков: Прави ли Ви впечатление колко често, така, излизат информации в, как я обичат тая дума – публичното пространство, за хора, които са доволни от някой лекар, който му е спасил живота. 
Водещ: Ние винаги се стремим да обръщаме внимание на тези теми, защото те са много важни.
Д-р Мирослав Ненков: Много по-често обаче гонейки някакъв за мен абсолютно фалшив рейтинг излизат неща от сорта на – отново умря, отново, умря родилка не знам си къде, лекарска грешка, разплакани роднини по телевизията. Когато обаче се направи разследване, в неголяма част от тези случаи наистина има медицински пропуск. Нашата работа, лекарската работа през последните години започна да се осъществява в една токсична среда. Това е нещо, то стои като шум. Човек, отивайки на лекар е уплашен. Това е нормално. Този шум като му е шумял в главата през месеците и през годините, и като е малко по-прост, абсолютно ей толкова е да стане агресивен. Това е психологически феномен – човек като го е страх, понякога е агресивен. Никой не отива в болница с добро желание. Това е едната страна. Другата страна е една, как да кажа, това е остатък от миналото, от стария завет, от времето преди 90-та г., че лекарят е длъжен. Лекарят не е длъжен на никого. Лекарят си изпълнява функциите. Лекарят има възможности, които са ограничени. В нашата страна нито един пациент в болница не е починал от болест. Попитайте близките около вас с хора, които са загубили свои близки и ще ви кажат две трети от тях – изтърваха го в болницата. Това е настроение, което си върви през годините. И ти като го имаш някъде в главата си да ти шуми това, колко му е да удариш доктора. Докторът е и беззащитен. После ти като му удариш една, ще те глобят 100 лв. Голяма работа. Сложно е. Сложно е. Това не е само при нас в здравната система. Ето в училищата, започват да излизат такива неща и в училищата. Просто обществото ни е болно. Много лесно налитаме на физическа саморазправа. Което показва, че ние сякаш регресираме. Цивилизованите хора не се бият, цивилизованите хора разговарят. Може да се скарат, но няма да се сбият. Бият се шимпанзетата. 
Водещ: Изпуснахме го. Това наистина е много странно за мен разбиране от годините назад – изпуснаха го в болницата.
Д-р Мирослав Ненков: Изпуснаха го в болницата. Нито един човек не е умрял от болест. Аз имах пациент, който беше гледан в някаква провинциална болница с абсолютно крайна, крайна фаза на рак. В онази болница там някъде не са посмели да кажат – болестта ти е много тежка. На жена му да кажат, айде, на него не. Идва тук в София, преглеждат го моите колеги, казват му „Не може нищо да направим за теб. Съжалявам, ужасно е. Не може да направим нищо за теб”. И неговата жена казва „Ей, ще го изтървете”. Кой ще го изтърве? Разбирате ли. Някак си се търси виновен, но да не съм аз. 
Водещ: Системата и превенцията...
Д-р Мирослав Ненков: Възпитание и образование му е майката. 
Водещ: Като казвате всичко това, се сещам да Ви попитам и за нещо друго, понеже сте анестезиолог. Напоследък в заведенията се продават балони, пълни с райски газ. 
Д-р Мирослав Ненков: Наистина ли?
Водещ: Да. Какъв е ефектът? Защото от вдишването на известен количество райски газ, събрано в един балон, какъв е ефектът...
Д-р Мирослав Ненков: Когато го открили райския газ в края на XIX в., ако не греша, всъщност за това са го ползвали райския газ – да се развеселяват хората. Оказало се, че той има, така, много хубави анестетични ефекти, тоест обезболяващи и в по-високи дози се ползваше доскоро в нашата практика. Вече отдавна не се ползва, защото това е много остарял продукт. Ако райският газ се прилага по медицински показания, има причина да бъде приложен – ок. Да се прилага за веселие. Нашият бял дроб е направен да диша въздух, който представлява смес от 76% азот и 21% кислород. Нашият бял дроб не е направен да диша цигарен дим, не е направен да диша райски газ, не е направен да диша хелий. Системната злоупотреба с райски газ 100%, особено за подрастващи, е вредна. Ако съвременните подрастващи имат нужда от райски газ, за да се развеселят, е, извинявайте много. Ако райският газ им трябва. Не знам.
Водещ: Не, не. Не знам ...
Д-р Мирослав Ненков: Не бих го позволил, ако от мен зависи.
Водещ: Така е. Понеже не е регламентирано в закона. Както знаем – каквото не е забранено, е разрешено. Може би ще трябва да се тръгне и към тази регламентация, защото очевидно става, така, масово явление да се продават балони с райски газ, за да може да ни е по-весело, например.
Д-р Мирослав Ненков: Може би, да Ви кажа, започвам да остарявам. Не го разбирам това. 
Водещ: Предполагам, че...
Д-р Мирослав Ненков: Като веселие не го разбирам.
Водещ: ... Вие какво ще изберете – райски газ или едно малко?
Д-р Мирослав Ненков: Ами, сега това няма да е добра реклама. Но не райски газ. 
Водещ: Няма да е райския газ със сигурност?
Д-р Мирослав Ненков: Да.
Водещ: Весело ще им стане първоначално, но след това на здравето ще им се отрази зле.
Д-р Мирослав Ненков: Със сигурност системната употреба на райски газ, на какъвто и да е упойващ агент, със сигурност оказва влияние върху развитието на мозъка.
Водещ: Добре. Благодаря Ви много за този разговор. Не ползвайте райски газ, колкото и да ви го предлагат в дискотеките, защото ще имате проблеми с мозъчната си дейност, ако го ползвате системно и го употребявате. Казва го не кой да е, а един от най-добрите анестезиолози в България д-р Мирослав Ненков. Друг е въпросът вече дали държавата трябва да предприеме мерки, с които да забрани може би търговията с райски газ, за да не се злоупотребява с нещо, което законът за момента не забранява.

Сподели в: