Върни се горе

Линк към интервюто на д-р Мирослав Ненков - БТВ „Тази неделя“

 

Водещ: За неведомите пътища, по които върви родното ни здравеопазване ще разговаряме с д-р Мирослав Ненков, който е зам.-министър на здравеопазването. Здравейте! Много ми е драго да Ви видя! Винаги сте добре дошъл тук. Да почнем с нещо неприятно – нападението над Ваши колеги, защото почти ежедневно говорим за това. Само ще кажа, че нападението над д-р Гагова от болница „Шейново” беше нещото, което отключи една вълна на недоволство у Вашите колеги, която аз не съм виждала от години. В знак на солидарност те излязоха на мирен протест срещу насилието. Седмица преди това една фелдшерка от град Роман беше нападната от едно ромче, беше бита и ритана от кеф, както казва едно 12-годишно дете, така я ритам от кеф. Седмица след Албена Гагова в Стара Загора друга акушерка беше нападната от пиян ром, който ей сега веднага искаше да си види детето и беше ѝ извил ръцете. Каква е тази пандемия, какво става?
Д-р Мирослав Ненков: Това е ужасно. Това не е ужасно, не, това е мека дума. Това е... аз не мога да си представя, не мога да си представя да търсиш помощ от някого и да го нападнеш. Не мога. Специално нападението в трите, които цитирахте, това са абсолютно нечовешки, те няма как да бъдат класифицирани, те няма как да бъдат наказани адекватно. Защото това е извънмерно поведение. Това може да се случи на всеки от нас на светофара, долу на улицата, без да сме медици и без да оказваме помощ на тези... малко ме е срам да ги нарека хора. Има един феномен такъв, че човек като е уплашен и е малко по-глупав, е агресивен. Човек като е уплашен и не е чак толкова глупав и е добре възпитан, е свит. Тази агресия, тази уплаха някак си трябва да бъде изразена. Това е причината в спешните отделения да има много такива атаки, за които ние даже не знаем, които колегите даже не отразяват. В огромната си част те са вербални. Няма метод, който ето сега днеска ще промени отношението на пациентите към лекарите, ще вдъхне уважение в тях и ще се респектират от нашата професия, нашите познания и това, което правим за тези хора. Това е, дългогодишен процес ще бъде.
Водещ: Сигурно е така, но тъй като има, как да кажа, количествено натрупване, тук малко по Маркс да го кажа, има ли министерството стратегия как да си защити хората, как да си защити колегите? Сега точно на Вас няма да Ви обяснявам какво им е на тези хора, нали, след седмица, две или три да се върнат отново на работа и да продължат сякаш нищо не се е случило.
Д-р Мирослав Ненков: Не може да се сложи патрулна двойка полицаи на всяко спешно отделение, няма как да стане това. 
Водещ: Знам. 
Д-р Мирослав Ненков: Не може в рамките на колкото и да е дълъг този мандат на това ръководство на МЗ да се превъзпитат хората и да се отнасят уважително към моите колеги и към мен. Това няма как да стане за този мандат. Могат да бъдат заложени такива мерки, но те трябва да са общодържавни и стратегически. Най-ефективното решение, за съжаление, не е в компетенциите на МЗ. Това е, ето тези трима симпатяги, за които Вие говорихте, нашите съдебни власти след 1 месец да кажат: единият е така, щото е малък, непълнолетен е направено това, вторият за толкова години, третият за толкова години. Бързо и ефективно възмездие би възпряло според мен подобни случаи и би дало увереност на моите колеги в това, че те са наистина защитени. 
Водещ: А знаете ли, че, слушах д-р Константинов, бившия здравен министър, който каза, че за последните 6 години има само три ефективни присъди на хора, които са дръзнали да нападнат лекари, три?
Д-р Мирослав Ненков: Опитах се да търся информация по този въпрос, не ми се отдаде, но ще продължа. За да е точна тази информация. Тя не може да дойде от МЗ. Министерството на правосъдието ще ни помогне за това. Точно по кои казуси се е стигнало до ефективна присъда. Защото сега и двамата хубавци, единият, който преби колежката в „Шейново” и другият с детенцето, дето е нападнал акушерката, тези хубавци е хубаво да ги покажем и да се види...
Водещ: Ма единият ходи с найлонов плик на главата си...
Д-р Мирослав Ненков: ...как адвокатът го е отървал, защото е имал високо кръвно, другият, щото имал не знам си какво. Сега, дано да не стане така, дано да не изляза лош пророк! Това според мене е един от по-бързите и ефективни пътища да бъде променено това. 
Водещ: Кажете ми за проблемите в спешната помощ? Сега аз се плаша като гледам новините. Разбирам, че спешният телефон 112 има някакви жестоки проблеми, виждам колко е притеснен министърът на вътрешните работи от това. Ако все пак успея да се свържа със 112, не дай си Боже да ми се наложи, ще дойде ли бързо линейка и ще бъде ли оборудвана тя?
Д-р Мирослав Ненков: Има... Тук има няколко момента. 112 – проблемът е софтуерен, който мисля, че ще се реши в някакви разумни рамки. За идването на линейката. Екипите за София, да кажем, са много малко. Екипите в София се ползват за т.нар. визитации, които оказват колегите от бърза помощ. Това са неосигурени хора, хора, които имат висока температура, хора, на които им кърви носа. Т.е. това въобще не са спешни тия хора. Екипите летят. И сега аз както съм в такава весела възраст, както съм с наднормени килограми, сега ако направя инфаркт и ние се обадим на 112, 112 ще ни свържат с нашия комуникационен център, колегата, който ще приеме сигнала там, трябва да се ориентира от Вашите думи наистина за колко сериозен случай става дума. И сега си представете всичките 13 екипа, защото те не спират, са някъде. Единият е при някой с температура, единият е при някой със счупен крак, другият е при някакви ей такива, четвъртият кара инфаркт. И сега, примерно да кажем, единият свободен екип трябва да бъде избран дали да дойде тук да ме откара мене с инфаркта и да ми спаси живота, защото първите часове са изключително важни, човек с инфаркт може да бъде спасен, или да отиде, примерно, при някой паднал човек, който си е счупил тазобедрената става, която не е животозастрашаваща. И какво ще кажат роднините на човека с тазобедрената става на Вас медиите, когато, примерно, се появите и ги питате: кога дойде линейката? Те ще кажат: дойде след два часа. Ууу, тия от бърза помощ, пу по тях.
Водещ: Бой. 
Д-р Мирослав Ненков: Бой по тях. Бой по шофьора, защото закъснява линейката. Ей така вървят нещата. 
Водещ: Давайте да го промените това нещо!
Д-р Мирослав Ненков: Така няма как да стане. Тече един проект сега...
Водещ: Разбирам, ЕС е решил да ни подари, това наистина ли е, да ни подари 84 млн.лв., за да си модернизираме...
Д-р Мирослав Ненков: Евро, 164 млн.лв. 
Водещ: За спешната помощ!?
Д-р Мирослав Ненков: Да, подарък. 
Водещ: А ние защо не можем да ги усвоим тия пари?
Д-р Мирослав Ненков: Не сме почнали още да ги усвояваме. То е много дълъг процес, много дълъг процес. Огромна работа има свършена. Да почна малко по-отдалеч. Те не ги подаряват така, щото сме много хубави. Те искат да знаят къде ще отидат тия пари. Не е въпрос само да усвоим един 164 млн.лв., а наистина ние сега като се обадим на една линейка след някакъв период от време, да дойде веднага тука, да е добре оборудвана и да са добре облечени колегите. Не става въпрос въобще за заплати. Става въпрос за оборудване, за строеж и ремонт на центрове за спешна медицинска помощ, ето за това ще отидат тези пари. Само че Европа иска да ѝ кажем защо точно в село Абланица трябва да има две линейки с двама лекари и 5 стаи. Това искат да им кажем. Това в момента се работи. Чак в началото на другата година или в края на тази ние ще подадем документи за този проект. Т.е. ние сме в твърде начален период. Европа не дава пари за ей така просто някъде нещо да се построи. То трябва да е държавна собственост, то трябва да е дадено на държавата да го управлява за минимум 10 години. Това представяте ли си какво е прехвърляне на собственост, какво чудо е?
Водещ: Процедурата е тежка, но да кажем, че в края на този мандат на това правителство, и Вашият, респективно на здравния министър, ще бъде ли реализиран този проект, ще бъде ли вече факт?
Д-р Мирослав Ненков: А, такъв срок не мога да кажа. Сега, да караме на по-малки стъпки. Първо трябва да успеем да направим всичко документално така, че в края на декември, или през декември да подадем документи за този проект. Има много време. Може да не е този мандат, може да е следващият, който и да е, има шанс тези пари да влязат в България, не е загубен шансът. Има забавяне. 
Водещ: Кой е виновен за забавянето?
Д-р Мирослав Ненков: Е, няма персонален човек. Има мърлящина, има неглижиране, има ей такива неща. 
Водещ: За болниците да поговорим! Министърът на здравеопазването проф. Петров беше много ясен, преди две седмици мисля, че каза, беше така като призив към директорите на държавните болници, слободията свърши, казва той. Само че аз си спомням, че преди две години, когато Петър Москов беше министър на здравеопазването, каза същото, каза купонът свърши. Кажете ми сега в кои болници купонът е най-голям?
Д-р Мирослав Ненков: Ще ви разкажа една история от по-миналата седмица. Директорът на една болница идва в министерството с едно писмо да иска спешно 70 хил.лв., за да си направи два ремонта – единият електрически, другият топлофикационен. Защото иначе ще затвори болницата. Двама експерти от МЗ изтичаха до болницата, защото тя е софийска, наблизо, оказа се, че той наистина има нужда от тези ремонти, но той има оферти, той вече е получил оферти от 3 фирми за тези ремонти, които са на стойност около 20 хил. лв., а той иска 70. За този човек купонът свърши. 
Водещ: Кой е той, на коя болница?
Д-р Мирослав Ненков: Горна баня, ортопедията. 
Водещ: Горна баня, ортопедията, партито приключи.
Д-р Мирослав Ненков: Аз отидох там на място в работно време, нямаше никой от администрацията. Един много притеснен мъж, който няма нищо общо с тази работа, се опита да се свърже с някой от вътрешните телефони, които той има, има си процедура охранителната фирма. Като стане пожар те се обаждат на еди-кой си номер. Не намери никой. Добре ли е?
Водещ: Ами супер!
Д-р Мирослав Ненков: Да.
Водещ: Купонът свърши, наистина. Сега, разбирам, че в "Пирогов" има проблем. Ремонтът на медицинския център на болницата, от който всъщност трябваше да започне, доколкото разбирам цялостната промяна във визията на "Пирогов", е спрян, защото няма пари. Няма пари, защото близо 400 хил. лв. са изхарчени за заплати. И затова там има започнал ремонт, една хубава дупка грее на „Пенчо Славейков” и тази дупка...
Д-р Мирослав Ненков: Изненадвате ме с тази информация. Всъщност нямам готов отговор за това. 
Водещ: Мога ли да Ви помоля да го проверите дали това е вярно?
Д-р Мирослав Ненков: Разбира се, това не е проблем. "Пирогов" е много особена болница. Тя е един от стълбовете. Тя винаги е много интересна и много... как да кажа, цветна. Хората, които работят в "Пирогов", те имат един много особен дух, който е от годините. Това е прекрасно. Това дали е така с тези 400 хил., или не, ще го разбера още може би в понеделник. 
Водещ: Ловеч какво се случва, болницата в Ловеч е изправена пред фалит, не са изплащани заплатите на лекарите и медицинските сестри месеци наред. Здравният министър преди два дни беше на крака там, за да оправя бакиите. 
Д-р Мирослав Ненков: Болницата в Ловеч е в кома. Бидейки реанимационен нашият екип в МЗ, предприехме мерки, които се надявам, че ще я изведат от комата, за да не се получи смъртен изход за тази болница. Тази болница също е стълб в местното здравеопазване. Докарана е практически, както казах, до кома. Измислени са начини, по които тя да бъде извадена, надявам се, че ще успеем. Сменен е изцяло екипът. Външни хора, външни за града, външни за болницата, имат си всички тези болници, които са такива, как да кажа, областни, си имат своите отношения от годините, те се познават, роднини са. Един иска да е началник, трети не може да е началник на този, има такива неща. Ще бъде преструктурирана болницата, ще се събуди болницата.
Водещ: Добре да се върнем, т.е. да направим някакво обобщение, купонът свърши – добре, ще има ли, защото знам, че правите цялостна проверка кой директор как си менажира болницата, какво хубаво е направил, какви са пропуските, ще има ли директори, които ще бъдат дадени на прокурор, защото са били непочтени, защото са крали, защото не са управлявали добре?
Д-р Мирослав Ненков: Това е сигурно. Този екип е друг. Този екип е друг. Министър Петров е началник на ВМА, показа как една болница, лидер в дълговете, може да бъде изведена от това състояние. Т.е. има работеща схема. Не е това някакви теории такива, имаме идея да няма зима. Имаме работеща схема, тази схема сега ще се опитаме да я мултиплицираме върху държавните болници. Защото има откъде държавните болници с добро управление да икономисат средства. 
Водещ: Добре, последен въпрос, докторе. Важен е за мен. Ясно е, че няма да има здравен пакет бедни и богати, как беше, основен и допълнителен. Съдът беше достатъчно категоричен по повод предложението на предишния здравен министър. Каква промяна обаче ще има? Защото така, аз и вчера Ви го казах в предварителния разговор, аз Ви лъжа, че си плащам здравната вноска, т.е. аз си я плащам, ама тя е несъизмеримо малка, Вие ме лъжете, че ме лекувате добре. 
Д-р Мирослав Ненков: И най-богатият човек с най-голямата гигантска здравна вноска, която плаща по правилата на сегашното здравно осигуряване, тази здравна вноска няма да покрие операцията му от сливици даже. Ние си помагаме един на друг. Такива са правилата в тази държава. Помагаме си един на друг. Ние двамата с Вас внасяме пари, за да се лекува трети. Такъв е редът. Който от имотните хора има претенции към системата на здравеопазването, има работещи в момента застрахователни дружества, към които той доброволно, лично, ако иска, може да сключи допълнителна застраховка, здравна, и разликите в „лошо работещата” здравна система, държавната и неговите желания могат да бъдат поети от неговия застраховател. Всъщност за парите, които ние с Вас плащаме месечно за здравеопазване, получаваме не лошо здравеопазване. 
Водещ: Т.е. не предвиждате промяна на философията на здравната система, каквато я помним от 2000 г.?
Д-р Мирослав Ненков: То това би било промяна на държавната философия, не на философията на здравната система. С пенсиите е същото. Ние всички си помагаме. Няма индивидуални вноски, няма и да има вероятно индивидуални вноски. Няма да има собствена сметка на Мирослав Ненков и той да се лекува по нея. 
Водещ: Последен въпрос, за или против сте за монопола на Здравната каса, да остане ли или не?
Д-р Мирослав Ненков: В лично мнение извън позицията ми на зам.-министър съм по-скоро да остане Здравната каса с подобряване, усилия трябва да бъдат хвърлени за подобряване на контрола, не в разпарчатосването на Здравната каса. 
Водещ: Благодаря Ви!

 

Сподели в: