Върни се горе

Линк към интервюто на д-р Мирослав Ненков - БТВ „Тази сутрин“

 

Водещ: Изгледахме репортажа на Емил Митев заедно със зам.-здравния министър Мирослав Ненков. Здравейте! Не цигарите, а всъщност ценностите са опасност за нашето здраве, така излиза. Защото тук се правят на герои явно тези момчета.
Д-р Мирослав Ненков: За съжаление, сте абсолютно прав! Аз си представям едно развитие по-неприятно на тази ситуация, представете си. Този блестящ мозък с цигарата на бензиностанцията, ако се беше запалила бензиностанцията, първата му дума щеше да бъде: „егати държавата, запали се бензиностанцията“. Но това е, да кажем, различно. Аз харесвам това, което е направил този човек.
Водещ: Как да коментираме това, което пък е направил младежът? Като геройство от негова страна и в неговите очи? Той, слава богу, че не е налетял след това и на бой на човека.
Д-р Мирослав Ненков: Без малко щях да кажа глупост, но добре, че не се изпуснах. Това, което прави младежът е, да кажем…, не е умно. Има бензин, има горяща цигара, къде двете неща се събират? Освен във филмите, дето едни хубави огнени кълба се получават. Ужасна глупост.
Водещ: Ужасна глупост, която наистина граничи с безразсъдство.
Д-р Мирослав Ненков: А и това е супер яко, той как е обяснявал колко му е скъпа фланелката с тази умряла кола, дето са паркирали там. Няма логика да се вози в умряла кола и да му е скъпа фланелката, извинявам се за „умряла“.
Водещ: Добре, имаме колонка с бензин, имаме цигара, имаме и забрана. Имаме и пациент, който се нуждае от много спешна помощ, но нямаме линейка. Какво правим?
Д-р Мирослав Ненков: Ох! В това денонощие, в което се е случило... не денонощие, а дневната смяна, на работа са били 12 екипа общо, 3 реанимациони, 9 лекарски, и са посетили 275 адреса.
Водещ: Говорим за случая с пациента, който е бил разхождан по болниците...
Д-р Мирослав Ненков: 18 септември. И сега...
Водещ: И проверката на здравното министерство…, да уточним за зрителите все пак.
Д-р Мирослав Ненков: На ИА „Медицински одит”, която е част от здравното министерство, да. Представете си каква работа работят моите колеги в районния координационен център, където получават сигналите и където трябва да ги сортират по разказите на пациентите. Представяте ли си, те трябва да решат дали тази линейка, която е закъсняла при господина с ниското артериално, да отиде първо, или да отиде при детето с разбитата глава, или при 48-годишния мъж с инфаркт?
Водещ: Ние можем ли да ги разделяме...
Д-р Мирослав Ненков: Ами нямате избор. Имате една линейка за тези три адреса.
Водещ: И какъв е критерият, явно има някакви критерии, които не са разписани, а са казани – първо при детето, а пък по-късно при по-възрастния човек, който и бездруго си е изживял живота, така ли е?
Д-р Мирослав Ненков: Не е такава логиката, но изборът, който трябва да направят моите колеги, просто не е честен. Закъсняването при този господин е продукт на това.
Водещ: Добре, имаме закъснение, но дори и след това закъснение е трябвало линейката да бъде там за 8 мин., а е повече от час и...
Д-р Мирослав Ненков: Час и нещо, да.
Водещ: Отива в "Пирогов". И там обаче не е прегледан, дори не е приет от лекар. Не е записан дори.
Д-р Мирослав Ненков: Ето това, оттук започва неприятната част. Наистина, отвратителното нещо. Това, че не е отбелязано даже, че е посетил "Пирогов", това, че е отпратен само с думи човек, който очевидно не е бил добре, не сме го видели, разбира се, но не е бил добре човекът, не е редно да бъде така.
Водещ: Какво споделя медицинското лице от екипа на спешната помощ, че е трябвало да излъже, за да бъде приет, че е трябвало да каже нещо наистина изключително фрапиращо, да излъже, за да може да го приемат и нещо да се случи с този пациент? Да не умре в тяхната линейка, а в болница.
Д-р Мирослав Ненков: Не става въпрос къде ще умре пациентът и кой ще понесе отговорността. Става въпрос за това пациентът да получи адекватна медицинска помощ. В "Пирогов", за съжаление, не я е получил. Колегите са получили своята, как да кажа...
Водещ: Този екип от "Пирогов" ще бъде ли възстановен на работа, след като е извършена проверката, тъй като шефът на "Пирогов" ни каза, че зависи от проверката и от одита на...
Д-р Мирослав Ненков: Проверката показа, че е допуснато нарушение. Дали ще бъде възстановен този екип на работа, това зависи от директора на "Пирогов". Министерството не може да му каже възстанови ги, уволни ги. Има предвидени санкции, които са административни, т.е. глоби, и за двете болници – и за „Иван Рилски”, и за "Пирогов".
Водещ: И къде е хуманността на лекарите, на това ние да разчитаме на сърдечност, най-малкото което е, на хуманност в подобни ситуации?
Д-р Мирослав Ненков: Влизаме в една друга тема, г-н Хекимян. В същия ден, 18 септември, вероятно в болниците и спешна помощ е помогнато на няколко хиляди хора, в страната да кажем, не само в София. Вероятно няколко хиляди човека са получили, може и да не са получили всичките хиляди човека, така добро и топло отношение, но им е помогнато. Това е един много неприятен случай, но той е много малък процент.
Водещ: Но е много показателен.
Д-р Мирослав Ненков: Не е толкова показателен. Показателен е, защото е малък процентът. Аз имам идея, но пиарът на МЗ обмисля още, да публикуваме на сайта на МЗ ежедневна информация колко пациенти днес са изписани, колко адреса днес са направени и тогава ще видим, че спрямо общия брой, гадно е да се говори, когато някой човек е пострадал, за статистика, но е важно... Спрямо общия брой обслужени днес пациенти тези, при които е допусната някаква нередност и нарушение, са много малко. Т.е. не може да се говори за система. За система се говори, ако всеки трети такъв влязъл в "Пирогов" е така посрещнат, което не е вярно. Ако всяка първа или втора линейка е закъсняла за страшно спешен случай, което не е вярно.
Водещ: И пак питаме, защото се оказа, бившият шеф на "Пирогов" ни каза, че спешният пациент е нежелан пациент заради скъпото лечение и несигурния резултат след това какво ще се получи. Има ли го това да не почине човек в болницата, да не ни е черна точка в графата, в нашата болница се натрупват починали хора?
Д-р Мирослав Ненков: Вероятно не сте го разбрали съвсем точно. Нежелан не е в смисъл не искам да го лекувам, махнете го оттук, да не е в моята болница. Не, този пациент в повечето случаи е разход на болницата. Защото, за съжалени, методиката, по която МЗ плаща за спешните пациенти, сумата е твърде малка за спешните пациенти. Винаги спешните пациенти, особено по-тежките, тежко пострадалите искат огромен ресурс, който не винаги...
Водещ: Значи не е желан да го лекуват, защото струва пари, струва много пари, скъпи медикаменти, а резултатът в този случай най-вероятно...
Д-р Мирослав Ненков: Господинът не е върнат, защото ще струва скъпо на "Пирогов".
Водещ: А защо?
Д-р Мирослав Ненков: Не мога да ви отговоря, не съм говорил с колегите.
Водещ: Добре, имате идея да публикувате на сайта колко хора са минали, колко са изписани...
Д-р Мирослав Ненков: Много ми се иска, да.
Водещ: Така, обаче една графа може би ще Ви остане изцяло празна – Враца. Там болницата е пред закриване, над 13 млн. лв. дългове. Какво се случва, хората разчитат държавата отново да помогне?
Д-р Мирослав Ненков: Каквото и да се случи в нашия живот, и в духовния, и в материалния, винаги се плаща сметка. Задължително. Болницата във Враца не е изпаднала вчера в това състояние. Болницата във Враца е системно неглижирана и подложена на... как да кажа, на извиване на ръце. Под топлия поглед на МЗ около самата болница физически има две отворени болници със сходен смисъл и структура. Но тези болници имат възможността да подбират пациенти, които не са толкова тежки като този пациент, за който говорихме, а които са много доходоносни. Всички останали влизат във врачанската болница. Едно. Второ, аз тук съм донесъл една справчица, за да съм точен с цифрите. Защото това, пак казвам, не се е случило вчера. Един мъж, който се казва Луканов, поема болницата през 2013 г., чакайте само да се ориентирам в цифричките, когато болницата е с 5.8 млн. приблизително загуба. Не може да не трупа тази болница загуба, защото в нея отиват пациенти, които искат такъв голям ресурс. За отрицателно време стават 7.8 през 14-та под неговото ръководство. През 15-та стават 10.63 и през 2016 г. вече са 13.268 млн.
Водещ: Няма кой да го контролира ли, защо се случва това лавинообразно нарастване на разходите?
Д-р Мирослав Ненков: Очевидно някаква причина има. Сега я анализираме. Тази причина не е случайна – по два, по три милиона на година за болница като Враца е много да бъде минус. Нещо се е случвало.
Водещ: А когато само там се концентрират онези спешни случаи, или хората, които не са си плащали здравните осигуровки и преминават само през тази болница, а всички останали приемат апетитните хапки...
Д-р Мирослав Ненков: Така, ето го, ето го резултатът. Колегите, които протестират с абсолютно основание, те не са насочили гнева си към някой конкретно. Колегите протестират заради това, че са без заплати, което е ужасна история. Какво може да се направи? Държавата няма право да извади пари и да даде на болницата във Враца. Няма право. Защото веднага ЕК ще каже, това е държавна помощ, защото ЕК възприема болниците като сладкарници, защото те са търговски дружества, а никой няма право да подпомага на търговски дружества, защото има конкуренция. Няма право да го направи това. И сега, във Враца, в Ловеч, тези болници са съсобственост между държавата и общините. Във Враца държавата е инвестирала 8 млн. лв., общините са инвестирали нула лева. Четвърт притежават общините във врачанската болница. Днес сме поканили на среща кмета на Враца и кмета на Ловеч, имаме уговорка с банки. Разговори имаме с банки, които са готови да дадат кредит. Но те искат да бъдат гарантирани от общините тези кредити.
Водещ: Това означава ли, че действате по спасяването на болницата?
Д-р Мирослав Ненков: Естествено, как ще си затворим болницата във Враца?
Водещ: Да, ама те повечето болници в страната, включително и големите градове, и Стара Загора пак страдат от подобни проблеми.
Д-р Мирослав Ненков: Точно така.
Водещ: Клиниките, частните, които получават апетитните болни, ако можем така да се изразим, които струват скъпо, но и пък са по-лесни за обслужване, на фона на останалите.
Д-р Мирослав Ненков: Точно така. Затова сега ние се обръщаме към всички, към местната общност, и те да помагат, това е тяхната болница. Аз болницата във Враца даже не я знам къде се намира. Хората ходят да се лекуват там. Общините могат, имат право и ако искат, биха го направили, да гарантират банкови кредити за тези болници, за да поемат въздух, да се преструктурират, защото някои от болниците наистина имат много приятни заплати, примерно в ловешката болница, има колеги, които взимат по-голяма заплата от мен в Ловеч, на обем работа, който не може да се сравнява.
Водещ: Колко?
Д-р Мирослав Ненков: Да не излъжа за сумата, но над 3 хил. лв. Има такива колеги. В Ловеч. Тук в София 3 хил. лв. доктор не всеки взима. Има такива неща, разбирате ли, има някакви увеличавания на заплатите..., но това е въпрос на локален мениджмънт.
Водещ: Пробойни, които трябва да бъдат запушени.
Д-р Мирослав Ненков: Точно така.
Водещ: Но зависещи от директорите и от...
Д-р Мирослав Ненков: Точно така, това е преструктуриране. Във всички тези болници сега ние ще се намесим.
Водещ: Добре, на финала само да ни кажете, Европейска агенция по лекарствата ще дойде ли, има ли възможност да дойде в България? Много големи скандали са там, и то от НПО, свързани с гей общността включително.
Д-р Мирослав Ненков: Разбра се, България и София са отвратителни, разбра се. Всички медии помагат с всичка сила да се оплюе и да се охрачи нашата ,г-н Хекимян, родина и роден град. Ето, хората от ЕМА седнаха и написаха, че София е най-гадното място за живеене. Това няма никакво значение. Защото ЕК има критерии точно разписани, по които ще се определя къде ще отиде ЕМА, в коя страна. Тези писма на гей общности, на служителите на ЕМА, на вуйчовците на служителите на ЕМА, на техните майки нямат никакво значение...
Водещ: На БХК включително.
Д-р Мирослав Ненков: А БХК сами най-приятни, защото излязоха българска организация да каже колко е лошо в България. Това пък просто не искам да го коментирам.
Водещ: Добре, но каква е връзката между тези общности, НПО и това...
Мирослав Ненков: Ама вие ми кажете. Аз не го разбирам това. Аз не го разбирам това. Всеки от нас, ако си сложи ръката на сърцето, може да каже гей общността в България е ли дискриминирана или не е. Около мен аз имам много приятели хомосексуални, които не са дискриминирани, аз ги виждам. Имат си даже, даже си го рекламират своята, как да кажа, полова ориентация.
Водещ: Е тогава защо казват, че агенцията по лекарствата не може да дойде в България?
Д-р Мирослав Ненков: Ама кажете ми, не знам аз. С какво София е по-лоша от градовете, в които...
Водещ: Лошо отношение именно към тези хора.
Д-р Мирослав Ненков: Къде е това лошо отношение, кой го видя? Кой наби някой гей, кой наплю някой гей, кой каза: уу, тая е лесбийка? Няма, през последните години ние станахме по-толерантни даже от холандците. Обаче на хората от ЕМА не им е приятно да дойдат в София, щото те не ни познават, те не ни знаят. Те нищо не знаят за нашата страна. Те виждат ей такива организации, които пишат писма до ЕС и до САЩ колко е лошо в България. Те виждат сега как, за съжаление, медиите го вдигат високо това знаме, България не става за нищо, тук как ще дойдат ЕМА, ами те не я харесват служителите на ЕМА. Ама служителите на ЕМА нямат значение, нямат значение. гласуват страните членки.
Водещ: За нас е важно обаче тази агенция да бъде при нас.
Д-р Мирослав Ненков: Ако дойде при нас, нашият престиж ще се издигне, ако това за нас има някакво значение. Ние ще си издигнем престижа, ако ЕМА дойде в България.
Водещ: Свързано ли е с пари?
Мирослав Ненков: Естествено, че е свързано с пари.
Водещ: Колко?
Д-р Мирослав Ненков: Не знам. Всички тези хора с големите си заплати ще дойдат да живеят тук, г-н Хекимян, ще си харчат тук...
Водещ: Ама е имало вътрешно допитване в тази агенция...
Д-р Мирослав Ненков: Ама това няма значение. Има система за подбиране на персонал в ЕС. ЕС казва: ЕМА се мести в България, никой не иска да работи в ЕМА. Кой иска да работи в ЕМА? Хора с определените критерии се нареждат на опашка за чакащи. Няма да спре да работи ЕМА.
Водещ: Сигурен съм, че когато дойдат в България, много ще им е хубаво даже на фона на евтиния живот тук и условията, които ще намерят, а те все пак никак не са добри.
Д-р Мирослав Ненков: Ние сме добронамерени, ние сме готини хора.
Водещ: Като се има предвид, че София се е превърнала в дестинация за туризъм, свързан със забавление, при нас пристигат чартъри с хора, които обикалят улиците и се забавляват на може да се каже съвсем, съвсем прилични цени за тях, да не кажем скандално ниски. Благодаря! 

Сподели в: