Върни се горе

Линк към интервюто на д-р Мирослав Ненков - БНТ, "Денят започва"

 

Водещ: Здравният министър проф. Николай Петров подаде оставка заради договора за доставка на медицински изделия и консумативи, подписан между ВМА и обединение от няколко фирми, една от които е собственост на мъжа, който е баща на детето на дъщерята на проф. Петров. Договорът е на обща стойност 1,2 млн. лв. Обществената поръчка е била обявена за доставка на най-ниска цена и именно такава е била предложена от обединението от фирми, с което е сключен договорът. След одит, извършен от МО по време на служебния кабинет, Военноокръжната прокуратура е извършила проверка и заключението е, че няма извършено престъпление.

Добро утро на Мирослав Ненков, зам.-министър на здравеопазването. Добре дошъл.

Водеща: Здравейте, докторе.

Д-р Мирослав Ненков: Добро утро, добре заварил.

Водеща: В началото ми се иска да кажете, след оставката на проф. Петров, какво следва за вас – оставка или министерски пост?

Д-р Мирослав Ненков: Благодаря за въпроса. Процедурата е следната. Сега предстои НС да гласува оставката на проф. Петров и да избере посочения от управляващата коалиция негов заместник. Това е процедурата. В момента проф. Петров си е вкъщи, в отпуска и аз го замествам.

Водеща: С вас преговаряно ли е?

Д-р Мирослав Ненков: Не.

Водеща: Получихте ли официално предложение?

Д-р Мирослав Ненков: Не, не е преговаряно с мен и нямам официално предложение за този пост.

Водеща: А неофициално?

Д-р Мирослав Ненков: Неофициално – почти.

Водеща: Какво означава това?

Д-р Мирослав Ненков: Това е неофициален разговор. Нищо не значи.

Водеща: При какви условия…

Водещ: Тоест неофициален разговор сте имали, така ли?

Д-р Мирослав Ненков: Да.

Водеща: При какви условия бихте се съгласили да застанете начело в здравното министерство?

Д-р Мирослав Ненков: Това е много голяма моя лична дилема. Аз влязох на тази позиция заради проф. Петров. За тези няколко месеца екипът ни успя да напредне доста по няколко важни задачи. Без да подценявам, разбира се, наследника на проф. Петров, но на идващия нов министър, който и да е той, ще му трябва малко време за ориентация. Това малко време за ориентация примерно фатално ще забави проекта за Бърза помощ. Големия, знаете, инвестиционен проект. Това време за ориентация може би ще забави плана за реанимация на двете болници във Враца и в Ловеч. Това е една от причините, които биха ме накарали да мисля върху въпроса - бих ли бил аз следващият министър, ако получа предложение. Аз лично, самият съм изправен пред трудно решение. Не съм готов с отговор сега. То не, че ми е предложено, но аз не съм готов с отговор сега.
Водещ: Тоест да разбирам ли, че ако ви гарантират, че ще може да продължите това, което сте направили до момента, бихте приел?

Д-р Мирослав Ненков: Да. Ако мога да провеждам тази политика, която започна проф. Петров – да.

Водеща: Здравеопазването обаче отново се оказва, така, най-чувствителният сектор. Виждате колко министри се сменят през последните години. Как ...

Д-р Мирослав Ненков: Системата на здравеопазването е един много интересен, да го наречем социален и бизнес феномен. В системата на здравеопазването годишно ние, данъкоплатците инвестираме близо 4 млрд. лв. Това не може да си го представим колко много е това. И то е недостатъчно. Но тези 4 млрд. лв. се похарчват задължително, за едно или друго. Към тези огромни парични потоци има най-различни погледи отправени. От началото на нашия мандат лека по лека ние започнахме да затваряме тук-там някои от течовете. Кой знае дали не е това причината за тази, как да кажа, за това смело и решително журналистическо разследване, на което бяхме свидетели, което в крайна сметка доведе до оставката на проф. Петров.
Водещ: Добре. Но ако влезем в темата за конкретната обществена поръчка...

Д-р Мирослав Ненков: Да влезем.

Водещ: Какъв е резултатът, първо, от нея? Договорът е на индикативна стойност, поне от това, което аз разбирам, прочитайки този договор. Най-ниска цена на доставка, стойността е индикативна.

Д-р Мирослав Ненков: Да кажем какво е индикатив, защото това е важно.
Водещ: Абсолютно важно е, неслучайно ви го казвам. Това са важните детайли, които ако не са ясни, информацията се поднася по един изключително манипулативен начин.
Д-р Мирослав Ненков: Видяхме го в неделя как високо беше размахано знамето на 1,7 млн. поръчка. И сега човекът, който гледа телевизия, без да познава структурата на този тип процеси, ще си каже – ей го е, откраднаха ги. Не е вярно. Този 1,7 млн. по тази поръчка, както вие казахте индикативен, това означава, че това е очакван евентуален разход. По тази поръчка за последните три години фактически ВМА е платила на този консорциум от фирми около 300, малко над 300 хил. лв. Тоест от този 1,7 млн. са усвоени... Колко се пада това? Една пета, по-малко от една пета.

Водещ: Така, и следващия въпрос, както казахте вие, консорциум от фирми. Тоест фирмата, която е собственост на близкия на професор Петров...

Д-р Мирослав Ненков: Г-н Явор Цонев.

Водещ: ... г-н Явор Цонев, е доставила една част консумативи от тази сума 300 хил. лв., другата част са ги доставили другите фирми, участващи в консорциума, така ли?
Д-р Мирослав Ненков: Така е. И за да е ясно, тези 300 хил. лв. представляват по-малко от 5% от този тип консумативи, купени от Военна болница. Понеже се говори за неспазване на закона, понеже така се прокрадва една нишка за некоректност от страна на проф. Петров, защото видите ли неговият зет бил спечелил поръчка... Извинявайте много, коя е тази некоректност или да я наречем с хубавата българска дума – далавера, при която Явор Цонев участва с името си, знае се кой е. Той не се е скрил, това не е някаква офшорка, която никой не я знае коя е. И второ, коя е тази далавера, която е по най-ниска цена, прощавайте. Прощавайте. За да може въобще той да се класира, този консорциум да се класира, той трябва да е предложил ниска цена. Е, това всичкото беше, във въпросите, отправени към нашето, към проф. Петров конкретно от този мъж, който направи това разследване, тази информация я имаше. Може би някъде между страниците се е изгубила и той може би не я е видял вашият колега, за 300-те хил. лв. Защото това е много важно. Всъщност не са 1,7 млн. Разликата е огромна.

Водещ: И тези 300 хил. са, да уточним, всичките фирми, които участват в консорциума...
Д-р Мирослав Ненков: За три години.                                                                           

Водещ: За три години. А какви са били обаче разходите на ВМА за този тип консумативи и изделия преди сключването на този договор?

Д-р Мирослав Ненков: Имайки предвид какво направи екипът на проф. Петров във ВМА по всички пера, по всички пера, без изключение. Той събра разходите, намали значително разходите на ВМА с милиони. Този човек персонално, проф. Петров с неговия екип на нас всичките данъкоплатци е икономисал милиони. Конкретно за този консуматив, който е продавал този консорциум, не съм готов да ви отговоря дали е по-ниска цената. Но гледайки общата тенденция, той от всякъде е икономисал, от всякъде. Няма как един човек, обърнат с лице към икономии да направи ... Това направо не мога да го повярвам. Но излезе така.

Водеща: Трябваше ли да подаде оставка?

Д-р Мирослав Ненков: За мен, не. Аз бях против. Но вие видяхте, че материалът беше обиден.
Водещ: Господин, д-р Ненков, защото вие си оставате доктор.
Д-р Мирослав Ненков: Аз съм преди всичко това, да.
Водещ: Защо не изчакате, да видите какво ще каже Апелативната прокуратура, военна прокуратура – дали тя ще потвърди заключенията на Военноокръжната прокуратура и тогава да се преценява дали тази оставка да се приеме, дали да се продължи по пътя, по който сте тръгнали?
Д-р Мирослав Ненков: Това не зависи от мен. Оставката е подадена, премиерът Борисов я е приел и остава да я гласува НС, което е процедура. Така или иначе ще излезе резултатът от Апелативната прокуратура и тогава ще бъде много интересно дали ще има някой смел ваш колега, който да каже – значи, явно няма престъпление.
Водещ: А кои интереси настъпихте толкова много? И както г-н Цветанов вчера каза и г-жа Лиляна Павлова, двама вицепремиери от служебния кабинет ли ви дишат ...
Д-р Мирослав Ненков: Това е информация, която няма как да знам. Ако някой диша, ако някой е събирал, поръчвал или правил каквото и да е, това си е на неговата съвест. Аз няма как да го знам. Със сигурност от началото на нашия мандат в Министерство на здравеопазването притворихме кранчетата, през които изтичаха нашите, нашите пари...
Водещ: Накъде изтичаха?
Д-р Мирослав Ненков: Моля?
Водещ: Накъде изтичаха?
Д-р Мирослав Ненков: Ами, ще ви кажа... Примерно в една провинциална болница беше обявена обществена поръчка за скенер, нисък клас скенер на цена като за най-високия клас скенер. Тази обществена поръчка беше коригирана и за същите пари, за същия обем пари беше купен малко по-хубав скенер, екограф и още няколко неща за същите пари. Къде щеше да отиде разликата между реалната цена на евтиния скенер и цялата сума? Как да зная? Някъде е щяла да отиде. Сега тази цена я запълнихме с апаратура, с която моите колеги ще работят там в онази болница. Опитваме се да ограничим този тип контакти между държавни здравни заведения, на които е собственик МЗ като представител на държавата и частни структури, които буквално й изпиват кръвта. Сега тези всички неща са влезли в прокуратурата. След като десетки, айде десетки не, ама много години тези, ще го нарека спокойно, схеми са функционирали.
Водещ: И понеже тези схеми много години са функционирали, кажете ми директно – на чия съвест трябва да тежи състоянието на ловешката болница и на чия съвест трябва да лежи състоянието на врачанската болница? Да започнем от ловешката, защото там лично отидохте да ...
Д-р Мирослав Ненков: Ловешката болница и врачанската болница се развиват горе-долу по един начин – в болницата, сключвайки договор, легален, с директора на болницата влиза една структура, която започва да работи. Но договорът е така приятно написан, че примерно тази частна структура плаща някакъв наем, който е ужасно смешен, от сорта на 20 хил. лв. примерно, и се оказва така, че от всичко изработено частната структура прибира за себе си 95% от изработеното. Като тя не е инвестирала толкова. В тези 85% влизат част от доходите на болницата. И така, през годините може да започне да се закъсва леко по леко. Както и да работи, тези хубави, скъпи пътеки, примерно като инвазивна кардиология, те водят до голям приход. Не е лошо, не ме разбирайте погрешно – аз категорично не съм против частната инициатива в здравеопазването. Но не и по този начин приложено.
Водещ: Да де, обаче въпросът е кой стои зад тази частна структура, чий политически чадър е опънат?
Д-р Мирослав Ненков: Ето това е много хубав въпрос, на който аз лично нямам отговор.
Водеща: А имате ли отговор – ще, за какво няма да стигнат отново парите, като говорим за спешна, за здравна, прощавайте, за здравеопазване? Защото оставката на професора съвпадна с бюджет 2018. Днес ще бъде гласуван от парламентарната Комисия по бюджет и финанси. От БЛС предвиждат протести, напрежение. Вие какво очаквате в случая?
Д-р Мирослав Ненков: Когато парите са лимитирани, ограничени, не са безкрайни, винаги на някой нещо няма да стигне. Въпросът е да се намери баланс в изхарчването на тези пари. Да не отидат в една посока, а да има за всички. Тази година бюджетът е увеличен значително – 406 – 407 млн. Това въобще не е малко, това въобще не е малко. Предвидили сме мерки, които дай Боже следващият екип да приеме за добри и да ги продължи, това не го знаем, за ограничаване на разходите в перо лекарствени средства на НЗОК. Има как да се направи това. Тоест, ако сега преговарящите страни направят един разумен НРД, вероятно никой няма да умре от глад и няма нито един пациент, това пък абсолютно категорично го заявявам – нито един пациент няма да умре по пейките, както слушаме някакви такива невероятни неща от най-различни хора. Ще има пари за лекарства.
Водещ: Ама казахте нещо много ключово – ще икономисаме пари от лекарства. Не настъпвате ли прекалено много интересите на лекарствения бизнес, особено пък и с така големите ви усилия да въведете електронната платформа за лекарствата, д-р Ненков? Защото сме свидетели как едно количество аналгин, което струва 50 ст. в аптеката, се продава в болниците същото количество за 2,5 лв.
Д-р Мирослав Ненков: Това е едната страна, г-н Никодимов. Другата страна е, че примерно един медикамент през миналата година НЗОК е платила 20% повече, отколкото е внесен. Един друг медикамент, уважаеми госпожо и господине, е внесен в количества два пъти повече от нужните на страната. И го няма.
Водещ: Тоест ... износа и там...
Д-р Мирослав Ненков: А така. Има механизми това да бъде ограничено. Да, със сигурност този тип недобросъвестна практика води до вероятно не малки печалби. Ако следващият екип на МЗ продължи в тази посока, няма да бъда изненадан, ако следващият министър бъде изкаран педофил, че яде малки котенца или нещо от сорта.
Водещ: Е, трябва ли да се подавате на интересите на тези лобита с подобни оставки?
Д-р Мирослав Ненков: Ние не знам дали това е интерес на лоби или не, предизвикало този журналистически репортаж, това журналистическо разследване от неделя. Не го знаем. Аз пак ви казвам, аз бях против генералът да подава оставка. Но той е офицер, той е човек с чест.
Водеща: А вие знаехте ли, защото бяхте част от екипа му във ВМА тогава, че е възможно той да се подпише под документи, за които има известни нередности, неясноти?
Д-р Мирослав Ненков: Не разбирам въпроса. Всъщност документите, които той е подписал, въобще не са нередни. Те са напълно законни, както казва прокуратурата. Това, че г-н Цонев участва в търг в болница, сега той няма да си спре бизнеса, защото ген. Петров е станал шеф на болница.
Водеща: Голяма грешка ли е, че всъщност се дава обществена поръчка на много близък до семейството човек?
Д-р Мирослав Ненков: Не се дава, спечелва се от.
Водеща: Спечелва, прощавайте, да.
Д-р Мирослав Ненков: За мен не.
Водещ: А всъщност...
Д-р Мирослав Ненков: Чисто е, чисто е. Ако това беше обществена поръчка по, как да кажа, каквито и да е други качества на продукта, който г-н Цонев би продавал или там консорциумът от фирми на нашата болница, тогава – да. Но тук е най-ниска цена. В най-ниската цена няма марж, който да бъде отделен за ген. Петров или за който и да е. Няма.
Водещ: Всъщност тази обществена поръчка кога започва, защото тя приключва в самото начало на мандата, така да се каже, на ген. Петров като началник на ВМА?
Д-р Мирослав Ненков: Според информацията, която получих, която е такава, как да кажа, устна – тази поръчка е стартирана преди да стане ген. Петров шеф на ВМА.
Водещ: По време на временното ръководство на ВМА?
Д-р Мирослав Ненков: Да. Всъщност да, преди той да поеме. Това е, ама това е една процедура от хилядите, които Военна болница прави. И тя всъщност не е една от големите. Тоест това е, как да кажа екипът за обществените поръчки на Военна болница работи ей сега и в момента. Кой знае каква поръчка върви, която ще изскочи примерно, за да може да бъде атакуван примерно проф. Мутафчийски, пази Боже.
Водещ: Помните ли за колко се купи най-новият скенер във ВМА, който е от най-висок клас?
Д-р Мирослав Ненков: Да. Цената не мога да ви я кажа точно, но беше значително, значително по-ниска от оферираната.
Водещ: Да де, ама колко пъти по-ниска от малко по-нисък клас скенер, купен в друга болница?
Д-р Мирослав Ненков: А, не, той понеже е много висок клас, той беше малко по-скъп от този, за който вие говорите, за тази поръчка, за която аз разказах. Но го доближаваше. Ако беше, тоест грешка, ако този скенер беше купен в провинциалната болница, без да я усетим тази обществена поръчка ние, той щеше да бъде по-скъп от скенера във Военна болница.
Водеща: Докторе, тъй като времето ни напредна...
Д-р Мирослав Ненков: Винаги бърза времето.
Водеща: Да, винаги бърза. А пък на мен ми се иска на финала да ви помоля буквално с едно изречение да кажете нещо за четирима души, именно хората, които се спрягат за поста здравен министър, защото разбрахме, че с вас неофициално засега е говорено. Петър Москов?
Д-р Мирослав Ненков: Д-р Москов натрупа опит на този пост. Той имаше един шумен мандат. Защо не?
Водеща: Проф. Генчо Начев?
Д-р Мирослав Ненков: Проф. Генчо Начев е един много, много опитен и умен човек. И ще му отива този пост, и ще се справи идеално.
Водещ: Костадин Ангелов.
Д-р Мирослав Ненков: Д-р Ангелов също натрупа много опит, ръководейки една от най-трудните болници в страната.
Водещ: И Даниела Дариткова, другото име, което се спряга.
Д-р Мирослав Ненков: Това е чисто, как да кажа, ще бъде политическо назначение. Д-р Дариткова от много време е в, как да кажа, в тази политическа игра. Така че този неин политически опит би бил много, много полезен, ако поеме този пост.
Водеща: А вие бихте ли работили с някой от тези четирима души?
Д-р Мирослав Ненков: ...
Водеща: Защо?
Д-р Мирослав Ненков: Като заместник не бих останал. Аз съм част от екипа на проф. Петров.
Водещ: А действащ лекар или друг тип решение трябва да се търси за министерския пост, според вас?
Д-р Мирослав Ненков: Трябва да е смел и да има поглед върху системата, който и да го захване това. Който и да го захване.
Водещ: Но хората с мултидисциплинарни специалности не са ли по-подходящи?
Д-р Мирослав Ненков: Може би да. Но трябва да се познава системата. И трябва да е смел този, който ще наследи ген. Петров.
Водеща: Благодаря ви.
Д-р Мирослав Ненков: Аз благодаря.
Водещ: Благодаря Ви много.

Сподели в: