Върни се горе

Линк към интервюто на д-р Мирослав Ненков - Нова Тв, "Здравей, България"

 

Водещ: Четири различни сериозни болести с четири дълги болнични един след друг. И така седмици наред. Пример: след 10-дневен болничен за остър бронхит излизаш пак в болничен за камък в пикочните пътища, веднага след това отсъствие от работа - за увреждане между прешлените. След като и този болничен изтича, отново се връща бронхитът. За такива ситуации чухме в последните дни, след като излезе и една статистика за броя болнични, за това, че населението намалява, а пък с 60% повече са се увеличили болничните. И здравното министерство ще търси начин да отсява истинските болни от тези, които не са. Д-р Мирослав Ненков, зам.-министър на здравеопазването, ни е на гости. Добро утро и добре дошли.
Д-р Мирослав Ненков: Добро утро, благодаря за поканата.
Водещ: Вие сте извадили драстични примери, аз не искам обаче да изглежда целият разговор като едно обвинение срещу всички, защото има хора, които все още – и повечето вярвам са такива – които действително се разболяват и действително имат нужда от лечение и болнични. Нали за това нямаме някакъв спор?
Д-р Мирослав Ненков: Никакво противоречие нямаме дотук.
Водещ: Защото излезе с цялата тази дискусия, която се отложи във времето, да се плащат по-малко пари по време на първите три дни болнични, излязоха виновни всички – и истинските болни, и те да бъдат наказани за това, че са болни, втори път. Тук нямаме ли противоречие или вече имаме?
Д-р Мирослав Ненков: Трудна е оценката за това колко от стоте болнични листове са фалшиви. Това е много трудно да се оцени. Този проблем, той не е някакъв български феномен, само в лошата, отвратителна и най-долнопробна здравна система на България да го има. Не е така. Според управителя на НОИ в половината Европейски съюз първите три дни въобще не се заплащат – не 50, не 20, не 30, въобще не се заплащат. Тоест очевидно и там са се сблъскали с подобен проблем. Това го оставяме настрана. Няма как да се постави до всеки лекар и до всеки потенциален пациент контролен орган, за да видим дали всеки болничен лист е фалшив или не, или кой е фалшив или не. Въпросът обаче, че сега, когато се разгоря тази тема, излязоха наистина забележителни примери на боледуващи хора, например 81-ви набор, тридесет и нещо годишни, с тежки и сменящи се болести. Извинявайте, нещо ми стана на гърлото. Ще си взема болничен.
Водещ: Докато ни подготвяте примери, аз искам да пусна едни кадри с един човек с патерици и без патерици, в зависимост от това дали го снимат или не. Честно казано там целта е съвсем друга, съдебно дело… А, нямаме ли го това като кадри? Добре, ще го пуснем друг път. Направо към примерите тогава. Случката беше следната – заради съдебен процес един човек отива в съда накуцвайки, прокурор, после камера пред дома му, разследване на Марин Николов беше, показва как не само, че се прибира бодро и с добро настроение, но и мести кофите за смет пред къщата, разчиства. Пример за добро и за лошо здраве в един и същи ден, ама на различно място не го държат краката.
Д-р Мирослав Ненков: Значи му е много добър докторът. Излекувал го е.
Водещ: Ама като отива за съдебно заседание пак се явява болен. Вие какви примери имате за очевидни абсурди? Тъжни или смешни са, не знам.
Д-р Мирослав Ненков: В никакъв случай не са смешни. В тази табличка, която съдържа данни за пациенти с дълги болнични – дълги, не говорим за тридневните – имената много по интересен начин съвпадат с името на фирмата, в която тези хора работят. Има някаква система и с това – ако много излизаш в болничен, нещо с данъците става, нещо, което аз не го разбирам. Но гледайте сега какво става. Единият пациент, който е млад човек, като вас, на 27 февруари се разболява от остър бронхит.
Водещ: Аха, този с бронхита.
Д-р Мирослав Ненков: Свършва му на 13 март. На 13 март обаче продължава да бъде с остър бронхит – неговият доктор явно не е толкова добър, защото на 28 март, вече месец, не може да го излекува от острия бронхит. Лошото обаче, че десетина дена, след като му минава острият бронхит, отново се проявява остър бронхит, но неуточнен, или хроничен – така е името на диагнозата. Изтича му на 11 май. Чудо! На 11 май вече има грип с пневмония, с неидентифициран вирус, забележете. На 10 юни му изтича болничният…
Водещ: Казахте, че не е смешно, ама…
Д-р Мирослав Ненков: Никак не е смешно. На 10 юни му изтича на този човек, който е такъв, млад като Вас, му изтича болничният. На 10 юни отново човекът е с увреждане на шийните коренчета, некласифицирани (…) – това е името. Вирусът, ясно, че му тормози белия дроб, изведнъж е отскочил и му е увредил нервите на шията. Това малко е срамно.
Водещ: Различни специалисти ли установяват целия този…
Д-р Мирослав Ненков: Какъв е редът? Разболявате се, отивате при своя лекар, той може да ви даде два пъти по седем дни. След това вече, ако имате нужда от повече лечение, така е предвидено, че лекарска комисия да оцени вашата нужда от болничен лист. Лекарските комисии тук, независимо, че става въпрос за различни видове болести, както забелязвате, са едни и същи.
Водещ: Жив ли е тоя човечец?
Д-р Мирослав Ненков: Вижте, за да продължа, това е само един случай. Той не е приключил. След един месец лекуване на шийните коренчета, изведнъж се оказва, че има нарушена вестибуларна (…), тоест почнал е да залита. И след още близо месец лекуване на залитането наляво, през август се разболява вече от увреждане между прешленните дискове. Този човек жив да го ожалиш. Виждате, ние се закачаме тук с Вас…
Водещ: Да. Каква сума накрая излиза?
Д-р Мирослав Ненков: Това ще кажат от НОИ. Но този болничен лист, с данъчните облекчения, които този е получил заради фирмата, в която работи, ние с Вас, с операторите, с хората в апаратната и всички тези, които ни гледат, включително моите колеги, които са ги издали тези болнични листове, го плащаме. Ние го вадим от джоба си.
Водещ: Ние се фокусираме върху горкия човечец, жив да го ожалим, обаче чичо доктор му ги е написал тия неща, подписал, издал. И в крайна сметка баницата той я е приготвил, нарязал и дал. 
Д-р Мирослав Ненков: Не сте съвсем прав, защото в този процес абсолютно равностойно участват и двете страни. Чичо доктор не е отишъл да го намери и да му каже искаш ли болничен…
Водещ: Да де, но може да каже –тия коренчета нещо ми идват в повече при твоето залитане надясно.
Д-р Мирослав Ненков: За мен процесът е двупосочен. И отговорността за такъв тип документи е абсолютно споделена между двамата. Аз, тоест институцията, която аз представлявам, не може да го контролира този човек. Той няма как да бъде преследван от нас. Ние можем да дисциплинираме нашите колеги. Не ми е удобно да го кажа, но е факт, че… нататък, ако искате, ще Ви…
Водещ: Дайте още един пример. Не знам, ако има 10 заболявания, дали ще ни стигне времето. За една минутка още един пример.
Д-р Мирослав Ненков: Това е дама вече. И тя е имала вестибуларна функция, със същата лекарска комисия. Продължила тази вестибуларна функция близо месец и половина, я е дърпало и нея надясно. В същия ден, в който ѝ минало дърпането надясно, тоест вестибуларната функция, това е този апарат, който осигурява нашата стабилност и стоежа прави, изведнъж е получила възпаление на половите органи, вътрешните. Може би от залитането някак си са се объркали нещата. Като ѝ е минало това възпаление, е получила кръвотечение, маточно, след това. Така е лекувана, че е получила и кръвоизлив, и отново се е върнало нарушението на вестибуларния апарат. Виждате ли, аз го пресъздавам малко забавно, но то въобще не е забавно. И това също е млад човек. И комисията, чудо на чудесата, е същата.
Водещ: Добре. В 30 секунди – може ли да се сверява и да се проверява какъв контрол е възможен?
Д-р Мирослав Ненков: Има варианти, набелязали сме мерки. Нашата компетентност е в областта на медицинската функция. 100% никой няма да може да спре напълно този процес, но той може, има начин и имаме решимост, да го ограничим. 
Водещ: Ще Ви чакаме отново след месец-два, когато имате конкретни, не само нови примери, на които да се смеем и възмущаваме, но и някакви конкретни решения, по които работите.
Д-р Мирослав Ненков: Да. Дайте ни време, ще се постараем да има резултат. Нека да кажа пак на нашите зрители, тези пари ние ги вадим от джобовете си.
Водещ: Да, така е. Д-р Ненков ни беше на гости.

Сподели в: