Върни се горе

Линк към интервюто на д-р Мирослав Ненков - БНТ „Още от деня“

 

Водещ: Днес започваме с д-р Мирослав Ненков, зам.-министър на здравеопазването. Здравейте.
Д-р Мирослав Ненков: Здравейте.
Водещ: В момента заседава Надзорният съвет на Здравната каса.
Д-р Мирослав Ненков: Да.
Водещ: И чакаме да разберем две неща: първо, и може би важното, което всички ни касае, и пациентите, а и болниците, ще се обсъжда бюджетът на болниците, ще има ли пари, много от тях знаем, че са на червено, както се казва. Например Пирогов, в Пловдив, във Варна положението е същото. Има ли вече новини от съвета?
Д-р Мирослав Ненков: Току-що се чух с представителя на Министерството на здравеопазването, преди да вляза в студиото. Още не са стигнали до тази точка, Надзорният съвет. Днес дълъг съвет се получава, заседават от 15.00 ч.
Водещ: Вашите очаквания какви са? Ще има ли проблеми около този въпрос, според Вас?
Д-р Мирослав Ненков: Надявам се не. Нека видим решението на Надзорния съвет. Надзорният съвет не е подчинен, нито Здравната каса, на Министерството на здравеопазването. Получава се така, че като почнат – извинявам се за думата – да закъсват болниците, идват в Министерството на здравеопазването да търсят помощ. Министерството не здравеопазването не е началник на Здравната каса. Здравната каса си е отделен орган. Имахме среща със Здравната каса, с Лекарския съюз, едновременно. Обсъжда се този въпрос, точно с недостига на парите на болниците. Увеличават се разходите в болниците, а пък парите са фиксирани. Проблем.
Водещ: Какъв е изходът от този проблем? Нали всеки проблем си има своето решение...
Д-р Мирослав Ненков: Естествено.
Водещ: Давайте да видим какво може да се направи. Защото не за първи път така закъсват болниците. Значи има конкретни причини да става това.
Д-р Мирослав Ненков: Ако си представим бюджета на Вашето и на моето семейство, той е фиксиран. Ние не можем да го надхвърлим. Ако го надхвърлим, влизаме в дългове. Ние имаме кредитни карти, примерно. Но това не е добре за следващия ни месец. Някак си така се получава досега, отнякъде изведнъж се взимат едни пари, актуализира се бюджетът на Здравната каса, те падат от небето тези пари и всички са окей. Парите, които харчи Здравната каса, са нашите, на нас с Вас.
Водещ: Как падат от небето, прощавайте?
Д-р Мирослав Ненков: Това беше груб израз. Не падат от небето, естествено. Това са нашите пари.
Водещ: Нали има 3% буфер, които са точно за такива неща?
Д-р Мирослав Ненков: Касата има и резерв. И сега, тези пари, които харчи Касата на месец за болници и въобще за медицинска дейност, каквато и да е, те са фиксирани. Те не бива да се надхвърлят. Те обаче се надхвърлят по една или друга причина. Страхотна идея даде министър Петров – не че ми е началник, ама наистина е страхотна идеята – на общата среща със Здравната каса и с Лекарския съюз. Контролът, който осъществява Касата, е основно върху плащанията. Те нямат ангажименти към това за какво всъщност са похарчени тези пари. Контролът да бъде осъществяван съвместно със структури на Лекарския съюз. Защото, като са фиксирани парите за месеца, вашата болница като харчи повече, по някаква причина, да кажем добронамерена, тя харчи от моя бюджет, на моята болница. Аз не искам ние да харчим неравнопоставено. Факт е, че има случаи – болници, почти идентични, да имат различни бюджети. Това обаче не спазва основният принцип, който се прокламира, че парите следват пациента. Не е вярно, това е бюджетиране. Както едно време по времето на комунизма.
Водещ: Добре. Да кажем „Пирогов“, защото е за всички зрители, независимо дали живеят в София или далеч от столицата, „Пирогов“ е станала емблема на онази болница, към която ние всички се обръщаме, когато имаме нужда.
Д-р Мирослав Ненков: „Пирогов“ от много години е такава емблема.
Водещ: Точно така. Там като че ли хронично винаги има такъв финансов проблем.
Д-р Мирослав Ненков: Тежките работещи болници са винаги така. Получава се...
Водещ: Няма ли генерално решение за това? Например да отпадне лимитът.
Д-р Мирослав Ненков: Ако за „Пирогов“ отпадне лимитът, защо да не отпадне за ИСУЛ лимитът? Той също е спешна болница?
Водещ: Защо да не отпадне?
Д-р Мирослав Ненков: Защо да не отпадне за Великотърновската болница?
Водещ: Добре, защо не да отпаднат? Имаше такава идея, впрочем, да бъдат безлимитни някои болници, или всички, не знам.
Д-р Мирослав Ненков: Тя така е подхвърлена тази идея, като сложена на обществено обсъждане. Ако въобще се стигне до това, в което аз лично се съмнявам, трябва да има някакъв ограничаващ критерий. Не може без лимит, няма как да е без лимит. Лимитирани са парите, това е проблемът. Няма пари.
Водещ: Тоест проблемът е, че парите са недостатъчни...
Д-р Мирослав Ненков: Това е единият проблем.
Водещ: ... или че те се разходват нецелесъобразно, неправилно и може би харчовете са...
Д-р Мирослав Ненков: Не мога да кажа кой от двата фактора натежава повече, но да, и двата фактора са точно така.
Водещ: И двата ги има.
Д-р Мирослав Ненков: Да. Парите са недостатъчно и вероятно има случаи на недобросъвестно и недобронамерено изразходване на пари. Или некомпетентно, защо не.
Водещ: Ще сгрешим ли, ако кажем, че когато говорим за липса на средства, винаги визираме общински и държавни болници? Тоест, този проблем в частните съществува ли?
Д-р Мирослав Ненков: Сякаш в частните болници този проблем не е толкова ярък, защото те си правят сметка на всеки лев. Те са собственици и те се отнасят като добри стопани към своите разходи и приходи. Някои от тях.
Водещ: Означава ли, че държавата е лош стопанин?
Д-р Мирослав Ненков: За съжаление не се представя като много добър стопанин, да Ви кажа.
Водещ: Добре, Вие сте представител в момента на държавата.
Д-р Мирослав Ненков: Да. И го казвам с болка.
Водещ: Някакви мерки?
Д-р Мирослав Ненков: Със сигурност това ръководство на Министерство на здравеопазването мисли в тази посока. Това, което направи министърът на здравеопазването в управляваната от него болница за три години, е нещо... този модел ще се опитаме да го мултиплицираме в системата на здравеопазването. Защото, показа се, че може да се намалят разходите на болниците, без да страда ефективността. Показа се, че може да се намалят дълговете на една такава тежка болница, каквато е ВМА, без да страда ефективността. Това не е някаква теория, написана в тритомник от ген. Петров. Това е реализиран, истински, на живо реализиран проект. Какво му е било и как го е постигнал, ние с Вас няма как да разберем, защото той е имал много тежки разговори и преговори, които са отнели съня му. Сега ще видим каква част от директорите на държавни болници ще са готови да го направят това същото.
Водещ: Впрочем самият министър направи тази препратка към това да видим как се управляват частните болници. Има ли механизъм, който предлагате и може да се вземе и да се пренесе към управлението на държавните и общинските?
Д-р Мирослав Ненков: Този механизъм не е някакво голямо мениджърско постижение, да Ви кажа, г-жо Златарева. Това е механизмът на управлението като добър стопанин. Да се върна пак към нашите семейни бюджети. Аз много искам да имам един определен модел джипка. Но не мога, няма пари. Ако го взема, ще загробя семейството си с дългове. Е, случва се някой да си вземе джипка.
Водещ: Обаче на днешния Надзорен съвет се очакват и други решения да се вземат – в някои болници да се добавят някои дейности.
Д-р Мирослав Ненков: Това е много интересен процес, да Ви кажа. По данни на Касата не се увеличават броят хоспитализации, тоест не се увеличава броят приети пациенти – говорим само за болнично лечение – но се увеличават разходите. Примерно съществуващи болници разкриват нови отделения, появяват се нови болници, и някак си това става между двете полувремена, не се доиграва мачът. Днес примерно една болница кандидатства да открие ново отделение, като дори тя не е изпълнила условията за откриване на ново отделение. И това въобще влиза в разговори на Надзора. Не би трябвало въобще да стига до там.
Водещ: Имало ли е подобни случаи, в които това е станало? Тоест, имате ли опасения, че може Надзорният съвет днес да реши да одобри?
Д-р Мирослав Ненков: Може и да одобри, това е в негово право.
Водещ: Добре, това редно ли е?
Д-р Мирослав Ненков: За мен лично – не.
Водещ: Може ли нещо да направите Вие?
Д-р Мирослав Ненков: Появява се нова структура, която ляга на гърба на Здравната каса, разбирате ли?
Водещ: Да, аз Ви разбирам.
Д-р Мирослав Ненков: А така. Тази структура много лесно може да бъде защитена, слагам кавички, чисто популистки, за това как хората в определен район ще получат...
Водещ: Това източване на пари ли е?
Д-р Мирослав Ненков: Не е източване на пари. Това е добавяне на дейност към болницата, болницата да си нагласи бюджета, който ѝ е предвиден за тази година, примерно. Или да си го увеличи малко.
Водещ: Редно ли е това?
Д-р Мирослав Ненков: За мен – не.
Водещ: Вие можете ли да направите нещо?
Д-р Мирослав Ненков: На този етап – не.
Водещ: Вързани ли са Ви ръцете за много неща?
Д-р Мирослав Ненков: За някои неща са вързани, за други са развързани. Все пак Министерството на здравеопазването управлява цялата система, в някаква степен. Парите обаче ги дава Здравната каса.
Водещ: Добре.
Д-р Мирослав Ненков: Не е добре, ама да вървим напред.
Водещ: Да. Ако искате още нещо към тази тема да добавим, защото ние не можем да я изчерпаме. Освен това в момента малко и теоретизираме. Нека да бъдем честни, като кажем, че чакаме решенията на Надзорния съвет. Просто казваме, че би имало проблем, ако те вземат това решение.
Д-р Мирослав Ненков: Темата е безкрайна. Непрекъснато излизат нови хора, искат да правят нови болници, нови дейности, болници си разкриват онкологични отделения, защото сега е много модерно с онкологията. Някак си не е честно спрямо другите участници, защото пазарът ужким е свободен, медицинският. Не е честно спрямо другите участници в пазара. Това натоварване на наистина ограничения бюджет. Фиксиран е бюджетът, няма, толкова са парите.
Водещ: А допускате ли вариант за преразглеждане на този бюджет, за актуализирането му?
Д-р Мирослав Ненков: Ръководството на Здравната каса твърди, че още е рано въобще да се поставя този въпрос. Смисъл рано е през годината. Да видим как ще вървим до края на годината.
Водещ: Добре, да видим и какви решения и как ще завърши Надзорният съвет днес. Ще разберем, гледайки новините в 20.00 ч. Сега, достъп до медикаменти и затлъстяването при децата – това ще са темите на бъдещото ни европредседателство. Защо ги избрахте тези теми?
Д-р Мирослав Ненков: Някак си не е редно аз да говоря точно за затлъстяване, но пък теоретически съм подготвен. Факт е, че нашите деца, привлечени от ярката реклама, ядат неща, дето не са много за ядене. Съдържанието на храната, която ядат нашите деца, също вероятно ще е детайлът на тази тема.
Водещ: С какво се храним.
Д-р Мирослав Ненков: Има сякаш, не знам как е във Вашия приятелски кръг, около мен сякаш момиченцата съзряват някак си неразумно рано. Неразумно не го използвам случайно, тази дума. Дъщеря ми е на 10. И като гледам как се развиват вторичните ѝ полови белези, вероятно нейният цикъл ще настъпи много преди 12-13-годишна възраст. Това не важи само за моята дъщеря. Защо се получава, това е един чудесен и прекрасен въпрос. Това се отнася и за момченцата.
Водещ: Защо се получава, какъв е отговорът?
Д-р Мирослав Ненков: Това е една от темите на обсъждане. Специалистите казват, че остатъчните хормони, антибиотици и чудеса, с които се хранят животните, за да стане пилето от 20 грама – 1 килограм за един месец, това било допустими норми. Някой някога е определил, че тези антибиотици и хормони, които ние поглъщаме с Вас, ядейки пилешка супа, са окей. Дали са окей? Това е една от темите и това е много хубава тема.
Водещ: Това проблем, който касае само България ли е?
Д-р Мирослав Ненков: Не, в никакъв случай. Как само в България?
Водещ: Защото нали знаете, че в момента върви една друга дискусия и наближава времето, в което ще разберем от Министерството на земеделието и храните, какви храни ядем, има ли разлика между тези в Източна Европа, в Западна Европа. може би това също трябва да бъде част...
Д-р Мирослав Ненков: Това ще е много интересен резултат от това проучване. Много интересен резултат ще бъде това. И всъщност възловият въпрос ще бъде защо така се получава.
Водещ: А Вие имате ли отговор на това?
Д-р Мирослав Ненков: Не е за ефир.
Водещ: Не е за ефир. Добре, а за достъпа до медикаментите?
Д-р Мирослав Ненков: Достъп до медикаменти не се счита да отидем до аптеката и да си купим обезболяващо за глава. Не е това. Супер скъпите медикаменти, които влизат на нашия и на международния пазар за лечение на точно определена болест или да кажем чисто нови онкологични медикаменти, в периода на тяхното проучване има система, има начин, това е абсолютно легален в Европа, да бъде ползван от пациенти по определена схема, строго контролирана, професионално.
Водещ: И по определена програма обикновено.
Д-р Мирослав Ненков: Точно така. Има варианти в ЕС, такива пациенти дори го ползват този медикамент безплатно, докато се убедят здравните власти на място, че той наистина е ефективен, а не е просто един много скъп медикамент. Това ще бъде една от темите. Реекспортът ще бъде също друга от темите, защото това също е въпрос на достъп. Тук едно уточнение трябва да направим. Има реекспорт на лекарства, който е легален, допустим и го има в целия свят. Той е белият. Сивият реекспорт е всъщност проблемът. Той е проблем и на индустрията, той е проблем и на здравните власти, и на пациентите.
Водещ: Хайде да обясним за белия и за сивия.
Д-р Мирослав Ненков: Влиза лекарство в България, което ние с Вас го плащаме с обществени средства. Това лекарство се изписва фиктивно и физически то се изнася в западния свят, където се продава. Това е сивият.
Водещ: А белият кой е?
Д-р Мирослав Ненков: Моята фирма продава ето това лекарство, задоволила е своите контрагенти, всичките, и са ѝ останали 30 такива опаковки, които никой не ги иска. И тя тези 30 опаковки ги реекспортира за по-голяма печалба, защото тук това лекарство е евтино. Това е легално. То не е платено с обществени средства.
Водещ: Но страдат ли по този начин българските болни, защото става въпрос обикновено за скъпоструващи, тоест за животоспасяващи лекарства?
Д-р Мирослав Ненков: По този начин, по който го описах – не.
Водещ: По белия начин – не.
Д-р Мирослав Ненков: Това са свободни лекарства. Дистрибуторът, или вносителят, или производителят е задоволил своите клиенти. И на него са му останали 30 такива. Той тях изнася. Не е това пътят, по който липсват лекарства на нашия пазар. Сивият реекспорт...
Водещ: Той ли ощетява българските пациенти?
Д-р Мирослав Ненков: Да. И проблеми с дистрибуцията биха могли да ощетяват нашите пациенти, да.
Водещ: Колко е сериозен този проблем в България? Има ли орган, изобщо някой има ли представа, Вие например, кой, колко, какъв износ, внос прави, какви пари отиват в този сив реекспорт.
Д-р Мирослав Ненков: Много ми е удобно да кажа, че това не е моят ресор, благодаря за въпроса.
Водещ: Но няма да Ви повярваме, нали разбирате, и аз няма да Ви оставя, така че няма смисъл. Казвайте.
Д-р Мирослав Ненков: Това е голям бизнес, който упражнява огромен натиск върху всяка брънка на системата. Това не е бизнес всъщност, това е мръсотия. Да, той пречи. Той пречи на всички – вече го казах – и на индустрията, и на пациентите, и на медиците, които се занимават с това.
Водещ: И накрая ни остана съвсем малко време, но пък въпросът е изключително важен – Фондът за лечение на деца. Чакаме да разберем какво всъщност става там и каква е наистина ситуацията, защото си спомняме един зрелищен арест, едни обвинения, после се смени шефът на Фонда, някак си спряхме да чуваме каквото и да било за него.
Д-р Мирослав Ненков: Аз този атентат още не мога да го преживея, върху Фонда, който беше извършен по този начин. Директорът на Фонда се сменя с подпис на министъра. Ето така, взима химикалката, подписва се под една заповед и директора го няма.
Водещ: Но беше обявено като ювелирна акция.
Д-р Мирослав Ненков: Нещо да сме чули за обвинения?
Водещ: Това Ви питам, кажете какво става. 
Д-р Мирослав Ненков: Не е влязло още нищо в съда. И после почват упражнения върху правилника на Фонда, който, да кажем, в някаква степен затрудни работата на самия Фонд, в някаква степен затрудни дечицата бързо да получават разрешения на техните казуси. В момента приключва работата си работна група – това ми е една от любимите думи в администрацията, работна група, но така се прави – която ще промени правилника на Фонда. И се надявам Фондът да заработи по-прозрачно и по-ефективно. Във Фонда има голям недостатък от хора, които да работят вътре...
Водещ: Това ли е проблемът в момента?
Д-р Мирослав Ненков: Това е един от проблемите. И правилникът.
Водещ: Друго какво заварихте, като дойдохте на поста?
Д-р Мирослав Ненков: Говорите за Фонда ли? 
Водещ: Да. Опитвам се да разберем ситуацията, да си направим сами сметка как се работи във Фонда.
Д-р Мирослав Ненков: Това, което Ви разказах, д-р Троева, която в момента е шеф на Фонда, се мъчи със зъби и нокти да работи бързо, така че да не бави преписки на деца, да не забавя лечение на деца.
Водещ: Има ли голямо забавяне?
Д-р Мирослав Ненков: Забавяния, колко точно и какви, за да бъда конкретен, ще ми бъде трудно...
Водещ: Има ли случаи, в които наистина е фатален всеки един ден?
Д-р Мирослав Ненков: Има забавяния, има едно детенце, което е оперирано със събрани средства от дарения, а не от Фонда, заради едно правило във Фонда за едни обществени поръчки. Това дете е оперирано със събрани дарения, вместо да му помогне българската държава. Сега това ще се изчисти.
Водещ: Да, това щях да Ви попитам. Виждате слабости, които обаче гарантирате, ли, че ще бъдат изчистени?
Д-р Мирослав Ненков: Да.
Водещ: Готов ли сте на дискусия с родители, които са претърпели и са минали по пътя, през Фонда, или не са успели да се преборят с Фонда в някакъв етап? Изобщо предвиждате ли някаква обществена дискусия, за да може регламентът и мерките да са по-ефикасни?
Д-р Мирослав Ненков: Такъв тип дискусия с родители не предвиждаме, защото участниците в работната група са и представители на неправителствени организации, които защитават интереса на родителите. Не че Министерство на здравеопазването не го защитава, но да кажем условно, че е така. Тоест мисля, че ще се получи правилник, който ще функционира добре. Ще се опитаме да окажем съдействие на Фонда по отношение на кадровата му обезпеченост, защото имат голям проблем с това. Имат проблем с помещение, ще се опитаме и този проблем да решим. Но правилникът е на първо място, да премахнем такива затруднения.
Водещ: Д-р Ненков, чувствате ли се безсилни след поредния случай на насилие и агресия над Ваш колега, медик от спешната помощ? За пореден път.
Д-р Мирослав Ненков: Недейте така. Безсилни – не.
Водещ: За да се случва за пореден път...
Д-р Мирослав Ненков: Срещу първобитни хора няма много какво да се направи. Криминализира се това деяние. Ужасяващо е това, което се е случило на колегата. Не зная дали близките години ще успеем да го преодолеем този проблем.
Водещ: Това е много страшно, което казвате.
Д-р Мирослав Ненков: Нямам никаква логика, човешка, аз, и обяснение, да повикаш някого на помощ, той да дойде да ти помогне и ти да го сриташ. Това не е човешко поведение и за това не може да се намери логика. Този проблем може да бъде решен с образование, с възпитание, което ще отнеме много време.
Водещ: Но нищо повече не можете да направите.
Д-р Мирослав Ненков: Има си законов ред, по който ще бъде наказан този нападател. Разбирам, че той е малолетен, така че вероятно ще му се размине. И ако баща му го похвали за това действие вкъщи...
Водещ: Трябва родителите да отговарят обаче заради постъпките му.
Д-р Мирослав Ненков: Знам ли какъв е законът. Да, би трябвало родителите, това е семейството.
Водещ: Добре. Така завършваме разговора. Благодаря Ви много.
Д-р Мирослав Ненков: Аз благодаря за поканата.
Водещ: В очакване сме да видим какво ще реши Здравната каса.

Сподели в: