Върни се горе

 

Интервю на министъра на здравеопазването за в. „Труд“

 

 Г-н министър, казахте, че не можете да спите от един месец заради кризата с ваксините. От кои други проблеми в сектора не ви хваща сън?

 

 Да, в последно време най-много ме тревожи проблемът с ваксините (б. р. срещу тежките заболявания като полиомиелит, коклюш, хепатит В и др.), тъй като в случая не става дума за лекарство, което има заместител. Тук нямаме избор - децата трябва да бъдат имунизирани. Да не говорим, че има почти „сектантско" движение срещу ваксинациите, което за мен е абсолютно безотговорно към децата и здравето на цялото общество. Защото епидемични взривове е имало и става много страшно. А ако някоя от тези противопоставящи се на ваксините майки види резултата от полиомиелита върху едно-единствено дете, много ще се замисли... Нека подчертаем нещо изключително важно - прилаганите днес ваксини са супер съвремени, произведени са по последна технология и не съдържат в себе си болестотворни микроорганизми. Т.е. сами по себе си не могат да предизвикат болест. А страничните им ефекти са като при всяко едно лекарство. Да, някои от имунизациите са много нови и още са под наблюдение, други са стари и добре изпитани, но така или иначе проблемът за мен е много сериозен. Надявам се другата или найкъсно по другата седмица да кажем, че поне към момента кризата е потушена.

 

 А кога ще се възстанови реимунизацията на 6-годишните? Родители ни питаха, ако заведат неимунизираните деца на училище, няма ли преподавателите да ги върнат?

 

Такъв проблем няма да има. Днес ще знаем точния брой на новородените, на които след раждането не е поставена ваксината. Ще знаем колко са и „пропуснатите" 6-годишни. Категорично няма медицинско основание за тревоги при забавяне на реимунизацията им.

 

Натъкнахте ли се на заложени капани и в доставката на други ваксини? Или пък с неаргументирани търгове?

 

Обявените търгове са много особена история. На този етап изчистихме каквото законът налагаше. Вижте, аз много малко време ще съм министър и една от личните ми задачи е да изляза от ведомството неопетнен. Точно това ще е водещото и при реализирането на 11-те милиона лева, които правителството отпусна на здравното министерство за купуването на линейки, ремонти на психиатриите и др. Така ще работим, че да не остане впечатлението, че обществените поръчки са обявени, за да ги спечели точно определена фирма.

 

Кои наредби смятате да промените освен №15, която ще нанесе корекции в имунизационния календар, за да не се повтаря критичната ситуация с ваксините?

 

Ще променим Наредбата за специализацията на лекарите. В нея се въвежда текст, според който, ако примерно държавата отпуска 6 места за специализация на лекари в спешната помощ, а се явят 5-има кандидати (т.е. те са по-малко от вакантните бройки), конкурсът ще се извършва по документи. Не чрез приемен изпит. Мярката е много добра, тъй като, ако за дадената специалност няма кандидати, а в същото време ние ги подлагаме на конкурс, няма как да постигнем желаното обучение на липсващите лекари. А ако те не стават, ако не се справят добре, така или иначе ще отпаднат в процеса на специализацията. Т.е. в никакъв случай не залагаме привилегия. А резултатът ще е, че ще започнем да „произвеждаме" медици от дефицитните специалности - не само от спешна помощ, но и анестезиолози, патоанатоми, онколози, съдебни медици. Ще променим и Наредбата за работата на Националния съвет по цени и реимбурсиране.

 

Какво имате предвид?

 

В момента изискването за лекарство, което би могло да бъде плащано с обществени средства, е да се поема от здравните фондове в 5 от 17 референтни държави. Тези медикаменти обаче се издирват кой къде ги плаша не по търговско, не по друго име, а по т. нар. INN - т.е. международното непатентно наименование. Понякога обаче INN на два различни медикамента съвпада напълно. А те всъщност са различни. По този начин в позитивния списък може да бъде вписано лекарство, което не се покрива с обществени средства в другите страни от ЕС. Затова се налага промяната в наредбата. Тя ще подобри практиката в работата на комисията, ще я направи по-прецизна и по-качествена. Просто казано - дали лекарството се плаща в 5 от 17 държави ще се търси по всичките му имена и свойства, а не само по критерия INN.

 

Очаквате ли по този начин медикаменти да отпаднат от платения списък?

 

Не. Вижте, екипът ни не е дошъл, за да променя генерално функциите на Министерството на здравеопазването и юридическата му рамка. Още нещо: работна група се занимава и с Наредба №4(), която определя платения пакет на здравната каса.

 

Възможно ли е от догодина тя да започне да плаща за нови изследвания и лечения?

 

Ще ви отговоря по следния начин - вие получавате определена заплата. Но някой идва и ви казва

- купете си последния модел смартфон, а след това и нов телевизор за 4000 лв., защото той е с много добри параметри, после ще дадете още 2000 лв. за уникален домашен телефон. Вие ще ми отвърнете: „Ама аз нямам толкова пари!". Но аз ще ви кажа да не се притеснявате и да купите още един телевизор за кухнята, ама пак за 4000 лв., за да е като този в хола Ето това се случва с дописването на Наредба №40 и с отварянето непрекъснато на нови болници. Всички те се „слагат" на гърба на касата, която въобще не разполага с нужните средства. Но, уви, няма как да се повлияе на описания процес. Да, тя иска актуализации на бюджета си, прави гимнастики, но пак не се справя много успешно.

 

На какви нарушения се натъквате, за които ви сигнализират от екипа на ведомството?

 

Имах много интересна случка преди 2 седмици. По електронната поща дойде писмо от една госпожа. В него тя говореше с „наплевателства" за МЗ и мен. А за да подкрепи тезата си, използва едно много убедително доказателство

- коментари в разни интернет сайтове, само че всички те до един бяха анонимни. Реших, че жената сигурно е засегната от системата или от министерството, което ръководя, и я поканих на среща. И дали тя дойде? Не! Уви, до ден днешен непрекъснато се сипят разни наплевателства от различни източници.

 

Може да е платен „наплевател", както вие ги наричате.

 

Няма абсолютно никакво значение. Но не знам колко пъти министър е канил такива хора. Затова съветвам хората да не си губят времето и да не се занимат с подобни елементи примерно с пощенски имена „еленчето 22".

 

Ако пак ви предложат поста здравен министър, бихте ли приели?

 

На този етап нямам отговор на въпроса.

Сподели в: