Върни се горе

Линк към интервюто на министър Меджидиев за SKENER.NEWS

 

Ще получат ли най-после лекарите и сестрите достойно заплащане за труда си, как да задържим младите медици в страната, от какво са недоволни пациентите, как ще се помогне на закъсалите болници, готова ли е системата за евентуална по-тежка COVID вълна и ще започне ли спокойно новата учебна година – говори служебният здравен министър д-р Асен Меджидиев.

Д-р Меджидиев, една от най-сериозните заявки, които направихте при встъпването си в длъжност беше за остойностяване на труда на лекарите и сестрите в клиничните пътеки. След месец начело на Министерството на здравеопазването може ли да се похвалите с напредък, така че медиците най-после да получат достойни възнаграждения?

– Това е една от най-отговорните задачи, които поех. Този проблем стои от години и никой не намираше смелостта дори да стартира неговото решаване. Има експерти в България, които обаче са работили по такова остойностяване, има и европейски модели, така че ние ще ползваме този опит. Създадохме работна група и вече сме предприели конкретни стъпки по изготвяне на проект на наредба. Поставил съм изискване той да е готов до началото на октомври. Тогава ще разширим кръга от експерти, които да се включат в работната група и всички заедно да го огледаме, така че при първа възможност, когато има работещ парламент, да го внесем за разглеждане в ресорната комисия.

Много критерии и коефициенти се разработват и от МЗ, МТСП, МФ, синдикати. Без да влизам в сложната формула на готвената методика ще кажа, че със сигурност лекарите и сестрите не само ще са удовлетворени, но и ще се създаде ред, така че медиците във всички нива на здравеопазването да имат сигурност за своите доходи, а надявам се ще има и самоконтрол от страна на директорите в разходите за заплати.

 – Алармирахте за сериозно забавяне на големия европейски проект за модернизацията на спешната помощ. Ще връща ли страната ни пари и кога линейките ще стигат по-бързо до нуждаещите се?

– Полагаме огромни усилия да спасим този проект, който е бил неглижиран от доста екипи назад във времето. Очакваме превеждането на 6 млн. лева от финансовото министерство, за догодина ще трябват още 41 млн. лева, за да може максимално много от започнатите ремонти да бъдат завършени. Стартираните обществени поръчки за изграждане или реновиране на спешни центрове и отделения, които обаче са спрени заради по-високите цени и инфлацията, ще да бъдат индексирани по методика на МРРБ и ще се променят договорите със строителите. Трябва да се справим, в противен случай не само няма да имаме модерни спешни центрове и отделения, а и ще се наложи да се връщат пари по програмата.

Това, което обаче веднага успях да стартирам и вече работи – линейките в София да тръгват от 5 места и да стигат по-бързо до нуждаещите се, пратихме и допълнителни екипи по Черноморието. Но трябва да се мисли и за допълнителни стимули за работещите в Спешна помощ, за възможност за специализация за младите колеги.

Освен това вече проведох разговори с директора на ЦСМП-София д-р Георги Гелев и столичния кмет Йорданка Фандъкова за изграждане на модерен обучителен център за спешните медици, както и за разкриването на факултет за парамедици към МУ – София. Разбира се, това са по-дългосрочни проекти, които нашето правителство подготвя за следващото редовно.

 – Преди да станете министър бяхте председател на СЛК, където пък създадохте младежка секция. Какво беше първото нещо, което поискаха младите ви колеги? 

– Основното, което поискаха е промяна в Наредба 1 за специализациите. Очаквам именно от младежката секция към СЛК конкретни предложения, но болката на тези млади хора са точно специализациите, не толкова заплащането. Според мен са необходими стимули за болниците, но и за лекарите, които обучават младите колеги. Място за тях в българското здравеопазване има, сега е моментът да им докажем, че ги искаме тук. В помощ на държавата в тази посока трябва да се включат и общините.

 – Тръгнахте на проверки из болниците в страната, какво открихте?

– Тези проверки са малко по-различни, защото досега невинаги се е обръщало внимание на реалната медицинската услуга. НЗОК и Медицинският одит проверяват документацията. Ние отиваме да видим самата лечебна дейност, аз лично в болниците, в които бях досега, влизах при пациентите да ги попитам как са били хоспитализирани, дали им е обърнато внимание, как се провежда терапията, какво е отношението на персонала, какви недостатъци виждат, доволни ли са от медицинската услуга и т.н. Правя това, защото аз съм министър не само на лекарите, но и на пациентите и отговарям и за техните права.

Разбира се, огледах и битовите условия, работата по реновирането на спешните отделения, ходихме и в центровете за спешна помощ да проследим тяхната работа – как приемат обаждания, по колко сигнали работят за едно денонощие, с какви екипи и линейки разполагат, какво е отношението там към хората.

Впечатленията ми са, че недостатъците са повече откъм материално-техническата база и донякъде пропуски в организацията и администрирането на здравната услуга. Повечето пациенти, с които разговарях, бяха доволни от лекарите и сестрите, някои се оплакаха, че твърде дълго са чакали за преглед, други пък от забавен прием в болница. Набелязахме какво конкретно трябва да се промени на местата, които по сетих, и там вече се правят втори проверки, за да видим дали пропуските са отстранени. Подчертавам, че идеята на тези проверки не е да наказваме, а да подобрим качеството на предоставяните услуги.

 – Но има и друг проблем – дълговете на болниците. Има ли този казус решение?

– Има големи структуроопределящи болници със сериозни дългове, някои натрупани назад във времето, други в последната година-две. Като цяло просрочията са голям проблем за много от лечебните заведения. Министерството на здравеопазването се опитва всячески да помогне, но ние не сме банка. Съветваме директорите как да си подобрят дейността по администрирането, не сме тръгнали да уволняваме и да назначаваме. Но със сигурност, ако видим, че някъде тези проблеми няма воля да бъдат решавани, въпреки нашите усилия, може да се наложи промяна в ръководствата.

– Казахте Министерството на здравеопазването не е банка, но прокуристите на „Пирогов“ и „Александровска“ в свои публични изяви обявиха, че имат идея да емитират облигации, за да привлекат капитал. Вие как гледате на тази идея, ведомството като като принципал на тези болници ще разреши ли подобен ход, особено предвид мнението на някои експерти, че може да става дума за скрита приватизация?

– Откровено бях учуден от тези идеи на експерти, които са изпратени в болниците с една цел – при видяни просрочени задължения да помогнат на ръководствата на тези лечебни заведения да се справят с тяхното погасяване, да предоговорят лихвите по просрочията, да направят оздравителна програма, така че да се обслужват тези дългове. Според мен никой от тях не е изпратен да емитира облигации или да прави публично-частни партньорства, още повече преди да разговаря с принципала. Напомням, че болниците са в забранителен списък за приватизация. (бел. ред. Ден след провеждането на интервюто с д-р Меджидиев стана ясно, че на заседание на Борда на директорите на „Пирогов“ е взето решение прокуристът Пламен Милев да бъде освободен).

 – Предстои стартът на новата учебна година. Ще ходят ли децата присъствено на училище, ще има ли масово тестване, ще се носят ли маски в клас? Готови ли са болниците за евентуална по-тежка COVID вълна през есента и зимата?

– Това беше първата задача на служебното правителство – да подготвим здравната система, ако има нова COVID вълна, така че хората да са спокойни, да не се затваря икономиката, а учениците да ходят присъствено на училище. Успяхме да помогнем на НЗОК и БЛС да се разберат и да подпишат анекс към НРД, с който се запазват интензивните легла, колкото са били досега през пандемията, така че да имаме сигурност в системата за следващите три месеца. Дадохме и възможност на общопрактикуващите лекари да тестват безплатно за коронавирус и осигурихме антигенни тестове. Върнахме и заплащането за поставяне на ваксина, джипитата вече ще могат да имунизират пациенти, които не са им в листите, а болниците отново ще могат да разкрият ваксинационните си центрове и така се надяваме да „събудим“ ваксинационната кампания. Относно учениците те ще имат една максимално присъствена учебна година, без масово тестване и с възможно най-ограничено носене на маски. Философията на нашия екип за справяне с COVID е хората да са свободни, а лекарите – подготвени.

Сподели в: