Върни се горе

Интервю с д-р Илко Семерджиев - БНР „Неделя 150“

 

Водещ: Още един вицепремиер в служебното правителство ще чуем в „Неделя 150”. Той наблюдава социалната сфера и е министър на здравеопазването – д-р Илко Семерджиев. Впрочем, съвсем познат за слушателите на „Хоризонт” и експерт, на чието мнение винаги сме държали през годините. Здравейте, д-р Семерджиев.

Илко Семерджиев: Здравейте.

Водещ: Честито, може би, да кажем, макар че с тази сложна задача, за това кратко време, което имате да я изпълнявате, е по-скоро усилие, отколкото печалба, да кажем привилегия? Един въпрос, за който слушателите ни вече трети ден молят да Ви бъде зададен в ефира на „Хоризонт”: Кога новият министър ще отмени пръстовите идентификатори в болниците?

Илко Семерджиев: На първо място, бих искал да кажа, че приемам новата позиция не като привилегия, а само като отговорност. Действително, има много за работа и макар и кратък период от време, този мандат възнамерявам да направя всичко възможно, да свърша колкото може повече работа. На първо място, по отношение на това, какво ще говоря и какви изявления ще давам до следващия петък, когато съм обещал, че ще направим пълен анализ на здравната система и то отвъд публичната информация. Ние вече работим. Влязохме в Министерство на здравеопазването и сега разполагаме с много повече вътрешна информация. Знаете, че публичната информация е само върхът на айсберга, докато под водата, вътрешната информация, има огромен масив от данни и ние вече се ориентираме какво става. Смятам, че една седмица ще ни бъде достатъчно и ще можем да дадем отговори на всички въпроси, които възникват в обществото, включително и за този пръстов идентификатор или автентификатор, както се нарича. Но не бързам сега да кажа каквото и да било, не защото нямам позиция, а защото искам да бъда максимално прецизен във фактите. Искам да кажа, че с моето назначаване, ще уважавам фактите, ще имам респект към фактите. И никакви спекулации в публичното пространство, защото един човек, който разполага с власт, не може да си позволи да говори празни приказки.

Водещ: Веднага Ви предлагам, няколко секунди, оценката на министър-председателя, проф. Огнян Герджиков, за Вас и Вашата експертиза, изразени в ефира ни, веднага след назначаването на служебното правителство. Сигурна съм, че звучат ласкаво, но след това ще Ви предложа и други мнения, които не са така благосклонни. Да чуем проф. Герджиков: „Има много силен здравен министър, с много добро познание в здравната система. Това, което сподели с мен, виждам, че е амбициран, министърът, да направи добри неща”. Лидерът на парламентарната група на ГЕРБ във вече стария парламент Цветан Цветанов също беше много ласкав към Вас, д-р Семерджиев. Той каза, че за много от политиките, направени в сферата на здравеопазването, ГЕРБ е имал резерви и е понесъл негативи, но реформа, ако е правена някога в сферата на здравеопазването, то тя е по времето на д-р Илко Семерджиев, като министър в кабинета на Иван Костов. Той е много добър експерт, но в политиката трябва да се слуша и чуждото мнение. Много сериозни надежди има към Вас, още повече, че времето на служебното правителство се възприема, поне в сферата на здравеопазването, като реформа на реформата.

Илко Семерджиев: Нека да кажа следното: Аз наистина благодаря за добрите оценки. Това, което обаче възнамеряваме за два, до три месеца мандат на служебното правителство е, първо, да демонстрираме, че изпълнителната власт се подчинява на закона, това, което направи и президентът, по отношение на Конституцията. Върховенството на закона трябва да бъде онова нещо, което ръководи изпълнителната власт. На второ място, искам да кажа, че ние, като екип, в Министерския съвет, изцяло се придържаме към това, да възстановяваме справедливостта там, където тя е нарушена, да поправяме грешките там, където ги открием. И затова, аз още в деня на приемането и предаването на властта в Министерство на здравеопазването, казах следното, оправих публичен анонс към колегията, че техният глас отново ще бъде чут. Защото знаете, че на тях миналата година им бяха отнети правата да договарят, както ще се случва в течение на годината за здравеопазването. Това означава еднолично командване, командно-административен подход, който аз наистина смятам да променя. Промяната в посоката, от командно администрирани, към договаряне и балансиране на интересите, е ключово за здравеопазването. Само така може да се развива тази система и само така би допринесла ползи, както за пациентите, така и за лекарите, които най-после трябва да се успокоят и да престане тази непрекъсната вакханалия върху тяхното достойнство.

Водещ: За гласа на професионалната общност, за който Вие пледирате и казвате, че това не зависи нито от краткото време, с което разполагате, нито от факта, че няма да има парламент, който да Ви подкрепи, тази справедливост ще бъде възстановена, веднага можем да чуем д-р Венцислав Грозев, председател на Българския лекарски съюз. Моля, останете, министър Семерджиев, на телефона, за да чуем, как тази Ваша идея се възприема от лекарите. Здравейте, д-р Грозев.

Венцислав Грозев: Здравейте, на Вас и на Вашите слушатели. Поздрави на министър Семерджиев и поздравления, разбира се, за поста, който е поел. Изключително тежка задача, но аз смятам, че това е един високо ценен ерудит и експерт в системата на здравеопазването. Така, че ще му бъде трудно, но няма да му бъде чуждо. А относно това, което министър Семерджиев заяви току-що и той го заяви неколкократно, не само в днешния ден, във Вашето предаване, какво да кажа, чест му прави. Дума да няма, договорът, по начало определено беше нарушен в края на 2015-а и през цялата 2016 г. Той много добре е наясно с нещата, относно решението от 29 март, което на практика беше закононарушение, беше един нов рамков договор, а не както е по силата и буквата на закона, да остане договорът от 2015-а, разбира се с известно анексиране към неговите текстове, цени, обеми и т. н., и т. н. Ясно е и действително отговаря на истината това, че съсловието е притеснено. А, когато има подобни притеснения, те внасят и известен дисонанс в системата на здравеопазването, внасят безпокойство, внасят безпорядък. Хубаво е, че в крайна сметка, едно такова становище, изразено от министър на здравеопазването, че трябва да бъде чут гласът на гилдията, е едно от най-правилните решения, защото в крайна сметка, каквато и ще реформа да се извършва, каквото и ще да се прави със системата на здравеопазването, то се осъществява чрез лекари, сестри, санитари, изобщо всички участници, работещи в системата на здравеопазването. И това е, според мен, и не само според мен, а и според Управителния ни съвет, едно добро начало, едно добро начинание. Дай Боже, разбира се, това да се изпълни със съдържание.

Водещ: Връщането на лекаря и пациента в центъра на системата на здравеопазването в България, така ли трябва да разбираме Вашата заявка, министър Семерджиев?

Илко Семерджиев: Определено. Аз от години говоря, че пациентът може да бъде в центъра на вниманието, както на лекарите, така и на цялата здравна система, само ако той има право на свободен избор на лекар и лечебно заведение. А органите, които защитават неговите интереси, примерно Националната здравноосигурителна каса или плащанията от държавния бюджет, трябва да вървят слез избора на пациента. В момента имаме обърната посока – пациентът следва неизчерпаните лимити, които напоследък се превърнаха, с тази задължителна Здравна карта, до ниво „легла”, което е един изключително стагниращ феномен, който пречи на хората да ползват медицинска помощ, ограничава техния достъп и формира листа на чакащите. Доколкото ми е известно, листата на чакащите, която формира Националната здравноосигурителна каса, вече е надскочила 4 000 човека. Това е ясен показател, някакъв феномен, който ние досега нямахме. България беше страна с изключително лесен достъп до здравеопазване, до здравна помощ, а сега, от 2016 г., ние имаме листа на чакащите и то измерваща се в хиляди хора. Т. е., обръщаме посоката отново, към пациента, а не към лимитите.

Водещ: Казахте, че пациентът ще може да избира болницата и лекаря, на който да се довери. Обаче, при наличието на болнични лимити, това не би могло да става, поне във всички случаи, тъй като болниците ще трябва, дори да са предпочитани, да се съобразяват с ограничените средства, с които им е вменено да работят. Казахте, че до петък ще преглеждате системата, преди да обявите, какви точно мерки ще вземете? Как можете да изпълните това обещание, ако не паднат болничните лимити?

Илко Семерджиев: На първо място, искам да подчертая това, че докато няма законодателен орган, действително не могат да бъдат правени промени в законите и тези реализации, които са зависими, между другото и от законови поправки, не могат да бъдат 100-процентови. Т. е., ние ще се опитаме да смекчим тази ситуация, но не можем категорично да я променим. Това ще стане, след като приключи мандата на служебния кабинет, ще го прави следващото постоянно правителство. Но ние, така или иначе, ще дадем своите предложения на колегите, които ще дойдат след нас, така че да продължат в посоката, в която ние ще поемем сега. От друга гледна точка, искам да Ви кажа, че ако действително се възстанови договорното начало, това означава, че ще можем да пипнем някои неща в Националния рамков договор, които ще помогнат намеренията да бъдат изпълнени, макар и не в онзи пълен обем, в който всички желаем.

Водещ: Изкушавам се да Ви попитам за нещо, което лансира, буквално в последните си дни, Вашият предшественик д-р Петър Москов. Той предложи, Касата да разплати всички дългове на болниците, за което твърдеше, че има средства. И, когато тези дългове бъдат нулирани, болниците вече да не са търговски дружества. Защото, очевидно, здравеопазването не е просто бизнес. Как гледате Вие на една такава идея, не знам дали да го нарека възможност?

Илко Семерджиев: Това е абсолютно необмислена спекулация. Първо, трябва да знаете, че търговският статут на болниците, въобще, не провокира тяхната медицинска дейност. Болницата, представете си, всяка една болница представлява един хотел, тя има своите административно-стопански разходи и те трябва да се ръководят по някакъв закон. Единственият закон, който работи в това отношение, във всяка една програмна икономика, е Търговският закон. Но, медицинската дейност въобще не се извършва под такъв режим. Тя се извършва по Закона за лечебните заведения, по Закона за здравето, по Закона за здравното осигуряване и най-вече, забележете, по Националния рамков договор. Това е ясно доказателство, че такъв тип изявления не само не работи, то е една обикновена спекулация, която цели в публичното пространство политически (…), но по никакъв начин нито ще промени системата, нито ще я подобри. Напротив, такава промяна ще я съсипе. Искам само да Ви кажа, че ако се мине на идеята, болниците да бъдат публични дружества, това означава те да се превърнат към МЗ или към общините, като второстепенен разпоредител на бюджетни средства, което едноактно отменя здравното осигуряване в България. Подобен тип изказвания са контрапродуктивни.

Водещ: Моля да чуем и д-р Грозев, Българският лекарски съюз, с коментар по тази идея на бившия здравен министър Москов?

Венцислав Грозев: Вижте, само фактът, че 19, 2 милиона са разпоредени в едно от последните заседания на Надзорния съвет, да бъде възстановена, като сума, върху т. нар. надлимитни стойности на лечебните заведения за болнична помощ, е факт, който опровергава всичко казано до този момент, за около 2 години, във връзка с дейността на болниците. Не можеш да кажеш и да накараш лечебни заведения за болнична помощ да осъществяват своята дейност в пълен обем, да откликнат на всяко едно желание и нужда на пациентите и в края на следващия месец да не им платиш дейността, виждаш ли, защото били надлимитни. Зад една такава ситуация, Вие знаете какви обвинения се криеха в това отношение към моите колеги – мошеници, крадци и какво ли не още бяхме наричани. Ето един факт, който опровергава всичко, което досега беше направено. Да, съгласен съм, че това, което каза и д-р Семерджиев, относно законодателството, гарантиращо една по-голяма стабилност и по-голяма сигурност и спокойствие в системата, е проблем на постоянното правителство, но той е абсолютно прав, в духа на това, което заяви, че през Националния, бъдещ, рамков договор, който би трябвало да бъде подписан или неподписан изобщо до края на месец февруари, има възможност, има, определено, категорично има възможност, тези ситуации в лечебните заведения за болнична помощ да бъдат до голяма степен смекчени, омекотени и създаващи условията за едно по-добро извършване на дейността на тези болници. Същото отношение, със същата сила, това важи и в системата на извънболничната помощ. Знаете, че ние неколкократно сме говорили, включая и във Вашето предаване, за нейната значимост, за това, че трябва да бъдат отделени достатъчно средства и да се осигурят условия и в текстовата част на рамковите договори, и през законодателство, да се повиши значимостта на извънболничната помощ, която е значително по-евтина и с едно стабилно и достатъчно качество, да се обърнем към нуждите на пациентите. И в това отношение д-р Семерджиев е прав.

Водещ: Аз Ви благодаря. Министър Семерджиев, много по-лесно се работи, когато имаш на своя страна лекарите.

Илко Семерджиев: Определено.

Водещ: Те не протестират пред прозорците на министерството. Обаче, разбрахме, че нямате заместници.? Че експремиерът Бойко Борисов е уволнил всички заместник-министри, защото били членове на политически кабинети? И не знам сега, кой ще Ви предаде документацията, от която ще съставите точната картина на състоянието на работата в Министерството на здравеопазването? Имате ли вече идеи за екип, с който ще работите?

Илко Семерджиев: Разбира се, имам идеи. И независимо от това, че хората, за които стана дума, че биха били моят екип, независимо от това, че все още не са назначени, те вече работят. Така, че ние сме в пълен капацитет на действие. И, на практика, независимо от това, дали те ще имат назначение, включително и до петък, или не, в петък ние ще си изпълним ангажимента, който сме поели и ще дадем един отчет пред обществото, както сме заварили и какво смятаме да правим.

Водещ: От експертна гледна точка, Вашето назначение не е изненада. От политическа обаче, има много догадки, в т. ч. и в социалните мрежи. Според някои, президентът Румен Радев прилага много хитър ход, да удари десния Москов с десен, при това много сериозен опонент. Така ли го чувствате или Ви е даден картбланш да действате принципно и по съвест?

Илко Семерджиев: Аз тук бих опровергал Вашето определение „десен”, за министър Москов. Той одържавява, това е ляв подход. Дясното означава друго, проблемите да се решават там, където възникват, а не да се централизират, което, между другото, е една от основните предпоставки за последваща корупция и за това, да имаме административен диктат. Т. е., лявата политика, която е водена до момента в здравеопазването, получи резонен отговор от президента на Републиката. Той очевидно желае тази посока да бъде променена, да се върви към демократизация, а не към тоталитаризъм и централизация.

Водещ: Самият президент Радев ли Ви се обади, за да Ви предложи поста или му бяхте подсказан, като възможност?

Илко Семерджиев: Не мога да отговарям от негово име. Разбира се, че той ми се обади и разговаряхме многократно. Аз изложих пред него проблемите в системата, такива, каквито ги виждах. Очевидно той е разговарял обаче и с много други хора, така че въобще не е неориентиран за това, какво трябва да се направи и кой може да го направи.

Водещ: В края на това министерстване, който няма да е далечен, тъй като служебният кабинет, разбира се, ако следващият парламент не се окаже в невъзможност да излъчи редовно правителство, би трябвало да е след 3, максимум 4 месеца, кое тогава би Ви убедило, че тази авантюра, това свръхнапрежение, поемайки поста, си е заслужавало усилията?

Илко Семерджиев: О, заслужава си, защото това е в обществена полза. Искам да Ви кажа, че хаосът в системата, особено нормативният хаос, е вследствие на това, неразбориите, които се получават, не само с лекарите, но и с пациентите, което се отразява на здравето им, това е една изключително важна задача. Някак си трябва да успокоим този процес и да го върнем в нормалното му русло.

Водещ: Имате чувство за хумор, знам това. Чели ли сте поемата на премиера Герджиков, тя разбира се е писана в свободното му време, когато едва ли си е представял, че ще поеме поста, наречена „По клиничната пътека”, която визира трън в палеца?

Илко Семерджиев: А, да, наистина я четох. Тя е доста забавна и действително демонстрира чувство за хумор.

Водещ: Да. И има много точна представа за дефектите на здравната реформа, което е още едно предизвикателство. Така че, сигурна съм, и премиерът ще следи много отблизо Вашата работа. А ние просто остана да Ви пожелаем успах. Защото почти няма наш слушател, който да не се е докосвал до системата на здравеопазването и да не е изпитвал дори и здрав, болка от това. Благодаря Ви, успех. Министърът на здравеопазването и вицепремиер в служебното правителство, д-р Илко Семерджиев, в едно специално интервю за „Неделя 150”.

 

Още интервюта на здравния министър д-р Илко Семерджиев и неговия екип ще откриете тук.

Сподели в: