Върни се горе

- Д-р Семерджиев, колко време след подаването на сигнала за 11-годишното момиче, което загина, след като беше ударено в корема от свой връстник, е дошла Спешна помощ? Според директора на училището 30 минути са чакали да пристигне линейка, в рамките на които детето си е гълтало езика три пъти? 
- По данни на Центъра за спешна медицинска помощ в София първият сигнал идва от телефон 112 в 16:33, търси се свободен педиатричен екип и в 16:37 се тръгва от центъра на София. До Бояна стигат за 12 минути, 4 минути се правят диагностика и опит за помощ на място, а в 17:00 пристигат в "Пирогов". Детето е било в тежък хеморагичен шок и за съжаление след близо час усилия изходът е фатален. Моите съболезнования на близките! В случая от училищното здравеопазване не може да се очаква много. Спешна помощ би могла да бъде и по-ефективна, ако беше окомплектована не с 20, а с 30 екипа, както е по щат. Желаещи лекари за работа в ЦСМП обаче засега няма.
- Откакто станахте служебен министър на здравеопазването, неведнъж сте говорили за нормативен хаос, оставен в наследство от предишния здравен министър д-р Петър Москов. Не се ли притеснявате, че хората могат да ви упрекнат в реваншизъм, че по някакъв начин участвате в тази предизборна кампания?
- Длъжен бях да констатирам завареното - всеки трябва да знае откъде тръгва, за да може да си планира стъпките към целта. За реваншизъм въобще не може да се говори, фактите са такива, каквито са и истината не трябва да бъде замазвана. В крайна сметка всички чуваме почти ежедневно как някакъв нормативен акт на министър Москов пада във Върховен административен съд, Конституционен съд, дори и преди няколко дни падна поредната му наредба за удовлетвореността на пациентите, а в общ план нещата стоят по следния начин - за последните две години във Върховния административен съд са оспорени 33 нормативни акта на Министерство на здравеопазването - повече от половината вече са паднали, забавени са 9 належащи наредби, изискуеми, но неиздадени са 23. Това е истински нормативен хаос, който обърква работата на здравната система, на лекарите и се отразява негативно върху пациентите.
- Кой е основният приоритет на мандата ви?
- Да изчистим или поне да смекчим най-тежките проблеми в системата, свързани с Националния рамков договор, лимитите, неудачните решения като пръстовите отпечатъци, да балансираме бюджета, да решим проблемите с ваксините и то не само за тази година, а и за следващите две чрез индикативни заявки, да раздвижим проектите за спешната помощ и обучението на лекарите. Има и много други, но са по-второстепенни.
- Един от основните приоритети на вашата работа, свързан с възстановяването на договорното начало между лекарското съсловие и Здравната каса, вече е факт. Възможно ли е лимитите за болниците да отпаднат напълно?
- Лимитите на този етап не могат да отпаднат, защото са фиксирани чрез законови текстове, а ние нямаме парламент, за да пипнем законите. Можем обаче до известна степен да ги смекчим чрез Националния рамков договор.
- Трябва ли да вървим към възстановяване на класическия принцип в здравното осигуряване - парите следват пациента?
- Да, трябва, защото само тогава пациентът е наистина централна фигура в системата. В противен случай ще продължи историческото бюджетиране на болници, а пациентите ще търсят къде има неизчерпан лимит или свободни легла. Да плащаш не там, където се работи добре и качествено, а на всички по нещо, обикновено недостатъчно, е гаранция за поява на листи на чакащите и на напрежение сред лечебните заведения, които са пагубни за пациента.
- Текстът за пръстовия отпечатък в болничния и извънболничния сектор е отпаднал от проекта за Национален рамков договор за 2017 г. Кога ще бъде отменен идентификаторът? Оказа се, че въвеждането му в болниците не спестява средства.
- Така е, пръстовият отпечатък не спестява никакви средства, нещо повече - излезе касовият отчет на НЗОК за 2016 г. и фактите са, че в болничната помощ имаме 270 млн. преразход вместо икономии, както се твърдеше. Контролните и информационните функции на отпечатъка са нулеви, но по-лошото е, че нарушават евродирективи за свободното движение на трансгранична информация и хора, което може да ни навлече и санкции. Това беше един скъп и ненужен експеримент, който ще коригираме чрез електронна здравна карта. Отмяната в извънболничния сектор вече е нормативно подготвена, а в болничния чакаме решението на Върховния административен съд на 16 март 2017 г.
- Ако съдът потвърди, че няма проблем да се използва автентификатор в болниците, вие ще го отмените ли след това?
- Да.
- До произнасянето на съда в болниците пръстовият отпечатък ще работи ли по начина, по който работи и до момента?
- Да.
- Споменахте за електронната здравна карта като форма на контрол. С нея ли ще замените пръстовия отпечатък?
- С това, което и европейските страни работят -електронна здравна карта и с издаване за пациента на персонален финансов документ за ползваната медицинска помощ.
- Защо здравната карта е по-добра от този отпечатък?
- Защото позволява интегриране на частично или пълно електронно здравно досие, електронно направление, електронна рецепта, финансова информация и др. Тя позволява и по-добър контрол, но най-полезна е за самия носител, който вече се явява собственик на собствената си здравна информация, докато пръстът ви не носи нищо.
- Актуален ли е въпросът за приватизация на държавните болници? 
- Не, в момента няма законова възможност за това, а без парламент не е и възможно да се инициира законодателна промяна.
- Преди 13 години казахте, че трябва да се премахне монополът на задължителното здравно осигуряване и хората да могат да избират между държавната здравна каса и много други частни фондове. Продължавате ли да го твърдите и защо?
- Продължавам да го твърдя, защото, ако НЗОК бъде поставена в конкурентна среда, ще бъде принудена да подобри практиките си. И още нещо, осигурените ще имат още едно право - сами да изберат на кого да поверят управлението на вноските си. Холандия въведе този модел през 2006 г. и само след 4 години се изкачи на първо място в класациите на здравните системи.
- Според вас какъв процент трябва да е здравната вноска в България?
- Поне 10%.
- Разширихте ли вече поръчката за ваксини, да бъде не само за тази, а и за следващите две години, за което говорихте още, когато встъпихте в длъжност министър?
- Да, водим разговори в тази посока, но още не сме ги финализирали.
- Може ли цените на лекарства да бъдат по-ниски? ДДС върху лекарствата трябва ли да бъде намален?
- Може, но за това няма да ни стигне времето в служебния мандат.
- Направихте промени във Фонда за лечение на деца в чужбина. Кога ще има нов ръководител?
- До 6 март т.г. ще имаме нов ръководител на Фонда, но трябва да се направят и сериозни промени в правилника за устройството и дейността му, защото този правилник в момента е напълно непригоден за целите, за които е създаден Фондът.

 

Още интервюта на здравния министър д-р Илко Семерджиев и неговия екип ще откриете тук.

Сподели в: