Върни се горе

Линк към интервюто на д-р Илко Семерджиев - БТВ „Тази сутрин“

 

Водещ: Служебният здравен министър – гост на предаването. Здравейте!

Д-р Илко Семерджиев: Добро утро!

Водещ: Какъв е коментарът Ви за политическата обстановка преди изборите? Все пак сте на вицепремиерския пост.

Д-р Илко Семерджиев: Попаднахте в сценарий, така се прави. Общо взето, когато някой трябва да привлече вниманието, емоциите и визуалните представления наблягат на първата сигнална система и елиминират разума.

Водещ: Да има повече викане, нали, повече спорове, хвърляне на книги.

Д-р Илко Семерджиев: Да.

Водещ: Дали в лош или зъл сценарий обаче е попаднало българското здравеопазване? Много от рокадите, които се случиха, ще ги коментираме по-късно, но нека да започнем с една от основните теми и от новините през изминалите дни – морбили и заразата, която дебне. Наистина ли очакваме това да се случи в много големи мащаби, предвид на... предвид факта, че не знаем изобщо колко хора са имунизирани?

Д-р Илко Семерджиев: Знаем. И аз бих искал да дам малко данни, за да сме в един разумен, предпазлив стил на поведение. Трябва да се знае, че тази епидемия от морбили тръгна от Румъния и обхвана и няколко други държави. Включително в Унгария в момента има болници, поставени под карантина заради заболяване от морбили. В същото време обаче такава епидемия има и в Италия и във Великобритания. Разбира се, не са толкова, колкото в Румъния заболелите. В Румъния вече наближават 3 500, докато във Великобритания и Италия са под 1 000.

Водещ: Какви са данните за България?

Д-р Илко Семерджиев: В България обаче засега имаме само два потвърдени случая на възрастни хора и един на дете. И трите са локализирани в Пловдив. Степента на имунизираност при нас е около 92%. Това е прецизно измерено, разбира се, и това, което казвам, е абсолютно сигурно. Но се смята, че най-сигурната среда срещу заболяемост от морбили е, когато тази степен на имунизираност е над 95%. Тоест, в България има известни рискове и тук бих искал да подчертая нещо много важно – задължителният имунизационен календар не е случаен. Ние за последно имахме такава епидемия в България, от морбили, през 2009 – 2010 г. Тогава бяха заболели 24 000 човека и починаха 24 деца. И е редно да си кажем още веднъж, че задължителният имунизационен календар е много прецизен, той е съгласуван със Световната здравна организация и е важно децата да бъдат имунизирани, защото в среда на неимунизирани заразата се разпространява по-лесно.

Водещ: Има ли опасност тази зараза да се разрасне и при нас да достигне мащаби, които не могат да бъдат контролирани? Видяхме преди малко включване на Райна Зайкова от Пловдив и мизерията там и нечистотията, в която тънат повечето хора, като фактор за разрастване именно на заразата.

Д-р Илко Семерджиев: Специално за морбили това не е фактор за разрастване. Морбили е вирус, който се предава по въздушно-капков път и специално мръсотията или бедният живот не е точно, точно причинната среда.

Водещ: А бедният живот може ли да е причина за това тези хора да не бъдат имунизирани или изобщо да не са били запознати с календара?

Д-р Илко Семерджиев: Не, в никакъв случай.

Водещ: Не?

Д-р Илко Семерджиев: Нека да Ви кажа, че примерно тази година ние осигурихме ваксини против морбили, паротит и рубеола в размер на 152 000 дози и имаме и резерв от миналата година, така че никаква опасност няма ние да имаме дефицит. Освен това, трябва да Ви кажа, че Министерството на здравеопазването много прецизно следи ситуацията още отпреди повече от месец, първо в чужбина, а след това и в България. Ние направихме пълни инструкции на това как трябва да се процедира в районните здравни инспекции, общопрактикуващите лекари, които в момента извършват преглед на всички имунизирани от девет месеца до 18-годишна възраст и сме наясно какво следва да се прави. Освен това, създадохме един национален комуникационен управленски център, който следи епидемиологичната обстановка и я ръководи от София. В сряда специално екип от Министерство на здравеопазването ще отиде и в Пловдив, въпреки че там РЗИ върши своята работа, общопрактикуващите лекари също.

Водещ: Добре, взели сте всички необходими мерки. Взехте мерки обаче и за Фонда за лечение на деца, шефът там беше отстранен. Но излезе и доклад, който показахме и в BTV Новините. Става въпрос за забавени процедури, за забавяне на разглеждане на решенията и за бавно вземане на решенията, включително конфликт на интереси и липса на управленска компетентност, като част от факторите или част от фактите, които изтъква този доклад. Колко решения са били забавени, на колко деца? Имате ли представа?

Д-р Илко Семерджиев: Аз първо бих искал да кажа, че този доклад е факт от 2 декември и това, че се обсъжда в края на месец март следващата година, 2017, показва, че има нещо, което не е много наред в комуникациите в здравеопазването. Но така или иначе, на 26 декември, в последния ден на своя мандат министър Москов е изпратил този доклад в прокуратурата, а близо две до три седмици след това аз взех административни мерки. Вие си спомняте, че имаше и казус, поради който тия административни мерки бяха доста бързичко взети и доста изпревариха останалите събития. В момента обаче...

Водещ: Казусът „Байрам”.

Д-р Илко Семерджиев: Точно така. Който е решен, между другото. В момента обаче...

Водещ: Ще Ви питам и за него. Нека да покажем документите. Ето, това е първа страница от въпросния доклад и виждаме датата 5.12, той най-вероятно е бил готов малко по-рано – датата, за която Вие споменавате. Имаме и данни за 26 януари, когато е бил внесен в прокуратурата, последния ден от мандата на Петър Москов. Защо се е стигнало до това забавяне? Колко време трябва, за да стигнат или да се вземат едни решения, когато има явни нарушения?

Д-р Илко Семерджиев: Това не е въпрос към мен. Аз съм взел моите решения своевременно и виждате, че ситуацията във Фонда е вече санирана. Но тук бих искал да кажа няколко думи за проф. Пилософ. Не е той центърът на неблагополучията. Той е бил поставен в среда, в която е могъл да взема решенията, които са му позволявали правилата за устройството и дейността на Фонда, включително постановлението, с което той е учреден.

Водещ: Къде е бил проблемът тогава?

Д-р Илко Семерджиев: Огромен. Проблемът е в този нормативен акт, който е регулирал как се вземат решенията във Фонда, са бих казал нелепи и поради това, ние стартирахме процедура за обсъждане на това как да се промени правилникът за управлението и дейността на му, за да може в бъдеще хората, които го управляват, да не стават заложници на лоши решения, които са взети по нормативен път.

Водещ: Коментирахме и тази тема. Ще бъдат ли намалени правомощията на Обществения съвет? Имаше такива страхове от страна на членовете му.

Д-р Илко Семерджиев: Тук въобще не можем да говорим за страхове, а за норма. Не говорим дори за отнемане на правомощия на Обществения съвет, напротив. В предишния правилник на Обществения съвет са му били дадени неправомерно правомощия, които той не притежава по дефиниция. Общественият съвет е консултативен орган, а не орган за вземане на решения, той не е административен орган и трябва да се върне точно там в сферата на съвета, на прозрачността, на консултациите, на обществения контрол.

Водещ: Е, нали точно това са правели, нали те са търсели специалисти, консултирали са се с тях, допитвали са се, за да вземат, и да помогнат за вземането на най-добрите решения за децата.

Д-р Илко Семерджиев: Това е поставяло директора в ситуация да изпълнява решения, които са взети не от него, и съответно да не може да ги съобрази докрай с нормативните изисквания. Нека да ви кажа, че...

Водещ: Това означава, че той е бил под натиска на Обществения съвет?

Д-р Илко Семерджиев: Определено, със сигурност, той е трябвало да изпълнява техни решения, в резултат на което в МЗ постъпваха недокомплектовани документи за издаване на Разрешение S2 за лечение в чужбина. Не са били съобразявани множество въпроси, които имат чисто медицински характер. И тук аз искам нещо да кажа много важно. Не забравяйте, медицината е наука по дефиниция и изкуство по практика. И хора, които имат просто задачата да бъдат коректив, да бъдат обществената съвест, не могат да се намесват точно в дебрите на медицината.

Водещ: Да, но когато става въпрос за обществената съвест, я споменавате много добре тук. Случаят „Байрям”, за който казахте, че е бил повод да се задействате и по-бързо да освободите шефа на Фонда. Забавяне в решението, имало е решение от страна и на фонда, за да бъде изпратено детето в чужбина, но е спряно. След това от българските медици отново разбирате, че тази операция няма как да се случи в България.

Д-р Илко Семерджиев: Това е абсолютно невярно. Вие в момента преразказвате медийните спекулации, които в крайна сметка се отклоняват от истината на почти 100%.

Водещ: Проф. Любомир Спасов каза, че това е възможно да се случи в България, но в крайна сметка...

Д-р Илко Семерджиев: Работата на Фонда за лечение на деца беше изцяло непълноценна. Когато предложението за S2 дойде в МЗ, ние имахме над 10 несъответствия с нормативните изисквания за комплектоване на тези документи...

Водещ: И за този случай включително, така ли?

Д-р Илко Семерджиев: Точно за този случай. На практика МЗ и неговото ръководство свърши работата на Фонда. Ние довършихме всички онези неща, които не бяха довършени.

Водещ: ...комплектова документите или хората, които работят във Фонда?

Д-р Илко Семерджиев: Когато се вземат решения, които вън от темата и от здравния разум и от нормативите на поведение, тогава тези решения са непълноценни. Нека да Ви дам един конкретен пример, за да не говоря просто само приказки. Например, Общественият съвет и директорът на Фонда не бяха съобразили, че бабата на детето не е просто придружител, тя е друг пациент, тя е втори пациент. Тя е човекът, който щеше да дари и ще дари бъбрека си, което означава, че тя отива там не за да придружава детето, а за бъбречна експлантация. Те не бяха осигурили дори формуляр S2 от НЗОК за втория пациент. Как би могла да стане трансплантация, без да има експлантация?

Водещ: Този пропуск и тези пропуски защо са се случвали, заради спешната рокада по времето на министър Москов, когато Александров беше сменен с Пилософ и подмяната на целия екип, който не е можело да работи с документите и да борави с нормативните актове ли? Това ли е причината?

Д-р Илко Семерджиев: Това е въпрос към министър Москов. Аз не мога да отговарям от негово име. Моята оценка...

Водещ: Вие от доклада най-вероятно сте разбрали за какво става въпрос?

Д-р Илко Семерджиев: Моята оценка аз я казах още в самото начало. На първо място това е правилник, който е приет по начин, по който не позволява прецизна работа на фонда – както на директора, така и на самия Обществен съвет. И затова задача №1 сега е, след като имаме управляващ, който се справя все пак с административния процес там, и да поправим дефектите в правилника.

Водещ: Да, но можем ли да кажем, че Общественият съвет или под неговия натиск, включително коментирахме това, че са се случвали конкретни процедури или разрешения, нали той е там, за да следи дали нещо редно или нередно се случва, дали има злоупотреба или не, дали едни пари се насочват към конкретни болници или не, деца включително. Говореше се за протези, които са много апетитни, много пари биха били насочени към български болници?

Д-р Илко Семерджиев: В крайна сметка ситуацията беше санирана. Тези, които са допускали нарушения, в крайна сметка получиха своята публична критика. А казусите, които имахме за разрешаване, са разрешени. Оттук нататък нещата са в ръцете на нормотвореца на практика и съответно на прокуратурата, ако намерят данни за престъпление.

Водещ: Съдбата на Пилософ, съдбата на много други, дори директори на болници, имаше рокада в "Пирогов", в „Св. Анна”, в „Св. Иван Рилски” и ред други позиции. Обвиниха ви в чистка. Нека да чуем какво каза бившият премиер Борисов само преди седмица в студиото на „Тази сутрин”.

 

Бойко Борисов: Г-н Семерджиев се е разпищолил така, все едно 10 години ще е министър. И това, което атакуваше Москов, той го прави от 3 години наред, разбрах, за ваксини и за подобни неща. Но и това ще мине.

 

Водещ: И това ще мине. Дали сте се разпищолили в МЗ сякаш ще управлявате 10 години?

Д-р Илко Семерджиев: Като изключим своеобразния стил на изразяване аз приемам това определение като комплимент, това означава, че работим и се забелязва.

Водещ: А приемате ли го като разпищолване, като нещо, което...?

Д-р Илко Семерджиев: Не, в никакъв случай.

Водещ: Или рокади, които правите, които не би трябвало да е работа на един служебен министър на здравеопазването.

Д-р Илко Семерджиев: Нека да ви кажа каква е работата на изпълнителната власт в такъв случай – да си върши работата. Това, че съм в служебно правителство, не означава, че трябва да седим и да чакаме да минат изборите. Напротив. Освен това в МЗ се бяха натрупали толкова много проблеми, ние и досега говорихме между другото за това, че те трябва по някакъв начин да бъдат разрешавани. И ние ги разрешаваме. И това, което се говори за чистка е абсолютно невярно. Нека да започнем с първия факт – смяната на ръководството на "Пирогов". Проф. Миланов не беше уволнен. Той беше оставен от мен в борда на директорите на "Пирогов". Той самият обаче реши да подаде оставка. Незнайно защо реши да подаде оставка и от позицията на национален консултант. Т.е. той не е уволняван, не е изгонван, напротив, това са негови решения и по никакъв начин не могат да бъдат приписвани на мен. А защо е свършено това? Аз и в момента искам да кажа, че болници, в които има прекомерно натрупване на дългове, ще бъдат освежавани от гледна точка на състава на бордовете на директорите си, защото ние трябва да постигнем финансова дисциплина.

Водещ: Значи тези рокади ги наричаме вече освежаване, въвеждаме нова терминология?

Д-р Илко Семерджиев: Уволнение чухте ли ме да има?

Водещ: За да не е чистка. Не.

Д-р Илко Семерджиев: Освен това във Фонда за лечение...

Водещ: Рокади – означава ли това, че вие сте единственият министър в служебния кабинет, който реално работи...

Д-р Илко Семерджиев: Нека да довърша!

Водещ: Ще довършите, разбира се. Който работи, другите министри не ровят толкова много като че ли в полето, в което се занимават или в тяхната материя?

Д-р Илко Семерджиев: Аз не искам да коментирам кой какво прави. Мога да коментирам само това, което аз правя. И аз правя това, което трябва да се направи. В „Св. Иван Рилски” имахме три пъти натрупване на увеличаване на дълга на болницата от момента, в който беше уволнен, на практика старият директор д-р Дечо Дечев. В същото време аз дори не уволних новия директор, оставих го в борда на директорите, и тя продължава да бъде там, но върнах и възстанових справедливостта, защото очевидно е, че успешният мениджър трябва да си свърши работата. Една печеливша болница да бъде превърната в болница с особено голяма задлъжнялост само за две години, това не е редно. Това говори за лошо управление. Кой не би санирал лошото управление?

Водещ: Вие като че ли запалихте реформата на Москов, за която той говореше много дълго време, докато беше министър. Чувствате ли се като човекът, който може да се каже е сринал неговите изградени кули?

Д-р Илко Семерджиев: Аз по никакъв начин не се чувствам така, най-малкото, първо, защото съм го казвал неведнъж, реформи нямаше. Имаше ровичкане в два закона, при това доста неуспешно. И двете минаха през Конституционен съд и бяха санкционирани от КС. А в същото време в подзаконовата нормативна база над 33 нормативни акта бяха дефектни и вече над 15 от тях паднаха във ВАС. Т.е. имаше приказки и те намериха в крайна сметка своя логичен край.

Водещ: Тъй като много пъти и с министър Москов, тогава в качеството му на министър, сме обсъждали пръстовият отпечатък, идентификатор, както ще да го наричаме, сега говорим за отмяна, замразяване в доболничната помощ. Какво се случва там?

Д-р Илко Семерджиев: Случва се нещо добро. На първо място, преустановихме възможността този пръстов автентификатор да влезе в извънболничната помощ, благодарение на което стана и възможно, но не само затова разбира се, и подписване на Национален рамков договор за 2017 г. Възстановихме договорното начало в системата. Включихме колективния ум на цялата колегия в полза на медицинската помощ, в полза на пациентите. Другото, което се случва е следното. Вчера аз подписах договор за финансиране за изграждане на Национална здравна информационна система, интегрална част от която ще бъде и тази идентификация на пациентите. Но не само това, тя включва електронно здравно досие, включва електронно направление, включва електронна рецепта, включва електронни регистри. Над 21 регистъра в системата на здравеопазването ще заработят синхронно. Включва изграждане на национален здравен портал...

Водещ: И колко ще струва всичко това накрая?

Д-р Илко Семерджиев: Т.е. отиваме много отвъд концепцията за електронна здравна карта, надграждаме много. А пръстовият отпечатък не носеше нищо. Напротив, той дори не изпълни икономическите функции, които министър Москов много се надяваше да изпълни.

Водещ: Дали сте изтрили отпечатъците на Москов, нека да го чуем сега.

 

Петър Москов: След реформаторите идват реставраторите. И целта на реставраторите е да реставрират параметрите на системата такава, каквато я заварих преди 2 години. Търговска система, неориентирана към нуждите на пациента, без никакъв контрол за начина и ефективността на харченето на публични средства. Вярвам, че това усилие няма да е успешно. Пръстовият идентификатор е едно технологично решение, то е ключ към системата. Аз не казвам, че той е съвършен. Това е обективен механизъм за това някой работи ли или не. И пак питам, на кого пречи той? Защото това, което тече в момента е унищожаване, системно унищожаване на всеки един контролен механизъм на касата. Чуйте, стандартите, националната здравна карта, идентификацията, начинът на договаряне на отстъпки с фармацевтичните фирми – това са оръжията на един публичен фонд и на една държава да опази публичните пари и да ги разходва ефективно.

 

Водещ: След реформаторите идват реставраторите. Чувствате ли се като такъв?

Д-р Илко Семерджиев: Моля ви се, аз съм правил реформата в здравеопазването. 97-а до 2001 г. аз въведох 12 закона в здравеопазването, в два от които ровичка министър Москов. За какви реставратори говорим? Той е просто човекът, който се опита да пипне няколко члена в няколко закона, но забележете кой го санкционира – КС и ВАС. Те отмениха неговите законови текстове, те отмениха неговите стандарти. Така че в една демократична държава да наречете съда реставратор, това е абсурдно. Освен това още нещо бих искал да кажа. Пръстовите отпечатъци на министър Москов доведоха до 270 млн. преразход в болничната помощ, до 52 млн. отложени плащания за 2017 г., до 19.8 млн. надлимитни плащания. Т.е. по никакъв начин той не е нито контролен механизъм, нито дава нещо на пациента. Ние правим в момента нещо много по-смислено. Още веднъж повтарям, по програма „Добро управление” вчера подписах договор за 12 млн. безвъзмездни пари от ЕС за изграждане на Национална здравна информационна система, която ще инкорпорира и контролни механизми.

Водещ: Да, но замерянето с милиони продължава. Петър Москов казва така. пръстовият идентификатор можеше да спести много пари и преразход в болниците, злоупотреби, които се случват там...

Д-р Илко Семерджиев: Точно това не се случи.

Водещ: След това при последното му участие при нас каза, че 20 млн. били откраднати, или поне по този начин може да ги тълкуваме като откраднати. Подуправителят на касата спомена, че тези пари всъщност са били разходвани по негово време и не са били успели да бъдат отчетени именно заради пръстовия идентификатор. Къде е истината се питат хората, когато отделяме толкова милиони за здравеопазване и накрая все сме недолекувани?

Д-р Илко Семерджиев: Истината вие журналистите трябва да я намерите в отчета на НЗОК за касово изпълнение на бюджета за 2016 г. Там се съдържат тези числа и аз цитирам тях. А всичко останало са просто празни приказки в публичното пространство. Нека още веднъж да Ви кажа. Тази година вместо контролен механизъм и дисциплиниране на финансовите разходи, за да може националната каса да бъде с балансиран бюджет, се получиха преразходи в особено големи размери, не 20 млн. И когато министър Москов обвинява, че някой е похарчил тези 20 млн. неправомерно, той всъщност обвинява собствения си екип и себе си.

Водещ: Благодаря ви за това участие!

 

Още интервюта на здравния министър д-р Илко Семерджиев и неговия екип ще откриете тук.

Сподели в: