Върни се горе

Интервю с д-р Илко Семерджиев - БТВ „Тази сутрин“

 

Водещ: За здравеопазване ще си говорим в следващите минути с Илко Семерджиев, служебен министър на здравеопазването. Добро утро. Да почваме директно с въпроса – защо смятате, че в този сектор цари хаос?

Д-р Илко Семерджиев: Отговорът е много конкретен. На първо място и по отношение на това, че в здравната система по времето на мандата на министър Москов са оспорени 31 нормативни акта във Върховен административен съд, 23 нормативни акта, които имат законова делегация не са издадени, а 9 са забавени. Това произвежда правен хаос, а той съответно правна несигурност и съответно са нарушени функциите в системата.

Водещ: Говорим за безпорядък в случая с документи, но когато говорим за…

Д-р Илко Семерджиев: Не с документи, с нормативни актове.

Водещ: С нормативни актове. Но когато говорим за обслужване, за пациенти, за това по какъв начин се случва всичко това с със здравеопазването, достъпа до здравеопазване, листите с изчакващите включително, там има ли хаос?

Д-р Илко Семерджиев: Точно затова се получават тези неща, защото от нормативите тръгват регламентите за изпълнение на функциите на Здравната система. На първо място наистина виждаме намаляване на достъпа до здравеопазване, появяване на листа на чакащите и то централизирана, такава каквато преди 2016 година никога не е имало. В момента НЗОК има централизирана листа на чакащите с над 3500 човека.

Водещ: Реформите на Москов случиха ли се?

Д-р Илко Семерджиев: Няма реформи. Реформи е едно просто гръмко наименование на неудачни решения. Тези неудачни решения се отразиха на функционирането на Здравната система, но най-вече на здравето на хората. Имаме драстичен проблем със здравните индикатори през 2015 и 2016 година. На първо място нека да спомена нещо, което досега не се е случвало – пречупена беше тенденцията на смъртността през 2000-та година, а 2015 година имаме ново пречупване на положителния…

Водещ: Е сега, не може да виним предполагам един министър за това дали се е увеличила смъртността или не. Това е резултат според мен на натрупвания.

Д-р Илко Семерджиев: Не, напротив. Положителният тренд на здравните показатели от 2000-та година насам, бяха пречупени и станаха отрицателни през 2015 и 2016 година.

Водещ: Нека да започнем по най-гръмките неща, които се случиха по времето на мандата на Петър Москов – те бяха свързани с пръстовите отпечатъци, с шефовете на болници, които се ротираха или сменяха. Да започнем от пръстовия отпечатък. Дали беше ефективен или не, дали се спестиха пари с него?

Д-р Илко Семерджиев: На първо място нека да кажем, че е незаконен. Той падна на 3-членен състав във ВАС, очаква се 5-членен състав да се произнесе окончателно. Но по отношение на плащанията, министър Москов твърдеше, че е спестявал по 1 милион лева на ден в месец ноември, когато този отпечатък беше въведен, а всъщност се оказа по отчетите на НЗОК, че през месец ноември разходите са увеличени с точно 112 927 лева. Тоест, това е невярна информация.

Водещ: Добре, нали и Петър Москов обясняваше за това, че когато се въведе пръстовият идентификатор, така да го наричаме, ще спре изтичането на средства от болници, до незаконно хора, които пребивават там или просто са вписани, но не присъстват.

Д-р Илко Семерджиев: Това са неверни изявления. Нещо повече, в края на месец декември надзора на касата под негов натиск е взел решение да намали лимитите на болниците, за да отчете по-малко разходи. В резултат на това през 2017 година тръгваме със 72 милиона дефицит, 50 милиона отложени плащания от 2016-та, които са изплатени вече през месец януари и още 20 ще бъдат изплатени през февруари за така наречените надлимитни дейности.

Водещ: Всичко е прехвърлено към тази година?

Д-р Илко Семерджиев: Точно така. Това, разбира се, позволява миналата година да бъде отчетена едва ли не като балансирана, но всъщност не е така.

Водещ: Какво се случва с пръстовия идентификатор оттук нататък?

Д-р Илко Семерджиев: Ами това, което ще стане тази седмица още е, че аз ще се срещна с шестте заинтересовани страни по делото и ще потърсим механизъм това недоразумение да бъде спряно.

Водещ: Да го отменим?

Д-р Илко Семерджиев: На първо място отмяната е вече факт от 3-членния състав на ВАС. Актът на министър Москов е нищожен, тъй като не почива на законова делегация. В случая имаме…

Водещ: Това обаче тепърва ще се установява, нали така?

Д-р Илко Семерджиев: Не, напротив, то е установено. Имаме решение. В случая имаме злоупотреба с власт, нещо, което на практика се нарича самоуправство. Но това, което предстои да стане, не е просто отмяна на една система, а замяната й с друга. Ще се върнем към онази концепция, към която се придържаха всички досега, това е електронната здравна карта.

Водещ: Кажете ни, колко струва тази система обаче и колко ще ни струва на нас данъкоплатците въвеждането на идентификатора и пръстовия отпечатък и след това отменянето му?

Д-р Илко Семерджиев: Тъй като работата по тази система не е започнала, а ще започне сега, аз ще формирам работна група между НЗОК и Министерство на здравеопазването за създаване първо на концепция и чак след това за остойностяване й. Така че нямам как да кажа колко точно ще струва тази система, но така или иначе тази система много по-добре би могла да спести разходи, отколкото един пръстов отпечатък – както виждаме при него такъв ефект няма.

Водещ: Това ли е първото нещо, което ще промените от нещата, които е направил Москов и ще отмените?

Д-р Илко Семерджиев: Това е едно от нещата.

Водещ: А кое е първото, което ще направите?

Д-р Илко Семерджиев: Ами това е първото, което още тази седмица обявих, че се заемам с него.

Водещ: Това са срещите, оттук нататък следват обсъждания. Нещо по-генерално като действия?

Д-р Илко Семерджиев: Има дружи неща, които вече текат и това са разговорите по отношение на така наречените просрочени търгове. Давам ви конкретен пример – да речем за ваксините би трябвало през месец октомври миналата година да се обявят търговете за техните доставки. Вместо това те са обявени в последния ден от мандата на това правителство, 24-25 януари.

Водещ: Причини има ли за това?

Д-р Илко Семерджиев: Това са четири месеца закъснение, които на практика ще ни поставят в тежка ситуация, защото онези доставки, които са поръчани по някакъв начин през 2016 година, ще се разминат с технологичния срок за провеждането на търга. В крайна сметка обаче аз мисля, че ние ще се справим и ще наваксаме тези пропуснати дни.

Водещ: А това защо се е случило, заложена бомба ли е било за служебния кабинет, или към следващи министри?

Д-р Илко Семерджиев: Аз не бих искал да го тълкувам, но това е на практика административна безпомощност, най-мекото определение е административна безпомощност.

Водещ: Добре, но Москов казва следното нещо – аз се борих с лобитата и спестих много пари на държавата. И другото, което казва, че при връщането на здравната карта, ако бъде отменен пръстовия идентификатор, ще бъдат похарчени още много, много пари.

Д-р Илко Семерджиев: Това са празни приказки. Този човек трябва да отговаря на въпроси, а не да хвърля виртуални обвинения в неопределеното бъдеще. На първо място нека да кажем така, че през двете години на неговия мандат, имаме спад в имунизацията на поколение деца с 4, 5 и 6-валентни ваксини от типичния за България 96-97 процента покритие спад към 50 процента.

Водещ: Това какво означава?

Д-р Илко Семерджиев: Означава, че има неимунизирани деца,че има определени контингенти, които са непълноценно имунизирани. Тоест неща, които тепърва трябва да наваксваме и аз съм категоричен, че тази година ще успеем да се справим с този въпрос.

Водещ: Няма да има проблеми с ваксината, можем ли да го кажем категорично?

Д-р Илко Семерджиев: Водим в момента такива разговори с производителите и с оторизираните от тях доставчици, най-вече заради това, че отново условията в новия търг са толкова високи, че има опасност  някой да не се яви на търга. Но в крайна сметка мисля, че предварителните разговори показват, че ще постигнем споразумение.

Водещ: Питах ви неслучайно защо и какво ще е първото нещо, което ще направите, тъй като критикувате много част от нещата, които са се случили по времето на мандата на Москов. Смяната обаче отново на директори на болници, на „Света Ана”, много често я наричаме „Окръжна болница” и на „Св.Иван Рилски”, ще бъдат ли върнати старите шефове?

Д-р Илко Семерджиев: Нека да не го наричаме така, това не е някаква чистка, някаква приумица. Това е просто възстановяване на справедливостта. Видя се, че след смяната на тези директори, които бяха директори успешни, дълговете на едната болница нараснаха три пъти, на другата нараснаха четири пъти. Тоест имаме….

Водещ: Коя е с три и коя с четири пъти?

Д-р Илко Семерджиев: Ами мога да ви кажа съвсем конкретно, ако желаете. През 2014 година дълговете на „Св.Иван Рилски” са 3.51 милиона, а края на 2016-та са 16.689 милиона. По отношение на „Св.Ана” през 2014 година са 5 милиона, а през 2016 година са 14.384 милиона.

Водещ: Да върнем лентата назад, защо тогава се смениха директорите?

Д-р Илко Семерджиев: На този въпрос трябва да отговаря министър Москов.

Водещ: Той е отговарял неведнъж, това е щяло да бъде по-ефективно. Имаше тогава и протести между другото.

Д-р Илко Семерджиев: Добре, както виждате ефективността се измерва с три пъти увеличение на дълговите експозиции. А освен това, ако си спомняте тогава той не само уволни хората, но даде ги и на прокурор. В крайна сметка година- година и половина след това се установи, че няма щети, няма вреди и хората бяха оправдани.

Водещ: Вие обвинявате ли тези директори, защото в крайна сметка от тях зависи некачествено свършена работа?

Д-р Илко Семерджиев: Няма как да ги обвинявам, аз просто констатирам. Аз констатирам, че два до три пъти, включително и четири пъти са нараснали дълговете, нищо повече.

Водещ: Нараства ли листата на чакащите пациенти за прием в болниците?

Д-р Илко Семерджиев: Отново повтарям, през 2016 година имаме за първи път в историята на българското здравеопазване централизирана листа на чакащите в НЗОК. Към момента тя е над 3500 човека. Ние никога сме нямали такъв феномен – имали сме планово лечение, но не и листа на чакащите.

Водещ: А това не е ли също в плановото лечение, тъй като четох различни разбивки за това, че голяма част от тези хора до седмица или две така или иначе влизат в болница?

Д-р Илко Семерджиев: Не е така. Това е феномен с абсолютно различие. Трябва да ви кажа, че централизираната листа на чакащите се появи заради така наречената задължителна здравна карта, която даде лимити на болниците до ниво легла. Тоест, в една болница, в едно отделение може да има свободни легла, но хората влизат в листата на чакащите, защото друго отделение няма.

Водещ: Можем ли да кажем за всичко това, за което си говорехме до този момент, че е виновен Москов според вас?

Д-р Илко Семерджиев: Това е човекът, който е вземал тези решения. Те между другото са санкционирани на две нива – ВАС и Конституционен съд, когато говорим за Закона за здравното осигуряване. Така че за него се е произнесла съдебната власт.

Водещ: Нека да го чуем обаче и него самия, за да видим какво казва в своя собствена защита. Петър Москов сега.

Д-р Петър Москов: Отстъпките, които фармацевтичните фирми плащаха на касата 2014 година бяха 2.5 милиона, 2014 година ги направихме 47, 2015 – 96, 2017 година те са 137 милиона. Апропо, човекът, който основно беше моторът на тези процеси в касата, подуправителят на касата госпожа Иванка Кръстева, вчера беше уволнена и това е някак си честитка от БСП и ДПС. Вие от джоба си не сте дали нито един лев за въвеждането на пръстовия идентификатор, за карта сте дали 18 лева и то, ако не сте искали да ви е бърза. И понеже БСП винаги са били социална партия, нека те да обяснят, защо назначеното от тях правителство предлага такива мерки – да се харчат 250 милиона, 150 милиона държавни пари и 100 милиона от джобовете на пациентите, за да се замени нещо, което работи, с нещо, което може би някой ден ще заработи.

Водещ: По повод здравната карта и повечето пари, които прогнозира Петър Москов, че ще бъдат похарчени за нея, отколкото за пръстовия идентификатор.

Д-р Илко Семерджиев: Това е демонстрация на неговия начин на мислене. Той наистина говори за евентуални преразходи в евентуално бъдеще време. А всъщност не поглежда и не дава отговори на собствените си преразходи. Нека аз да ги цитирам неговите преразходи, защото става въпрос вече за конкретика. 2014 година общите задължения на неговите лечебни заведения, на които той е бил принципал, са 342 милиона, 2015 година се увеличават на 386, а 2016 година са вече 411 милиона, от които 149 са просрочени, в сравнение с периода преди него просрочените са само 119. Тоест ние имаме не спестяване на разходи, а увеличаване на дългове. На всичкото отгоре той си позволи да каже и това са отново факти, че неговите болници, тоест това са 65 държавни болници, на които той е принципал, били на печалба. Няма такова нещо. Отрицателния финансов резултат мога да го цитирам по години и ако имате секунда търпение, аз ще го направя съвсем точно. През 2014 година отрицателният финансов резултат е минус 17.142, през 2015 година е минус 18.394.

Водещ: Това какво означава, да го обясним на език, на който хората ще го разберат?

Д-р Илко Семерджиев: Това е разликата между приходите и разходите, тоест разходите са повече от приходите, а за дълговете казахме, че са 411 милиона.

Водещ: Много повече дългове?

Д-р Илко Семерджиев: Точно така.

Водещ: Недобро управление казвате Вие.

Д-р Илко Семерджиев: Недобро управление, преразход на средства, лошо управление буквално.

Водещ: Тази честитка обаче, която е получила шефката на касата, за която той спомена от БСП и от ДПС, приемате ли го по този начин?

Д-р Илко Семерджиев: Това е предизборно говорене. Разбира се, този човек лепи етикети, което не му прави чест. Наистина той трябва да отговаря на въпроси, а не да лепи етикети. Ако си спомняте добре, когато той стана министър, назначи съветничката в политическия си кабинет като подуправител на касата и точно тогава беше уволнен

д-р Димитър Петров. Сега имаме отново възстановяване на справедливостта.

Водещ: Казваме отново, връщате старите шефове на болниците…

Д-р Илко Семерджиев: Не го връщам аз, извинявайте, аз не се разпореждам с НЗОК, а д-р Петров не е мой съветник в политическия ми кабинет. Напротив, точно обратното е, Москов самоуправства с власт, той назначава политическите си съветници за подуправители на касата, притиска хората да подават оставки. Такова нещо в моя стил няма, аз не съм направил подобно нещо.

Водещ: Не, не, когато говорим за болниците и за това, което споменахте за връщането им. Има ли възможност и кога ще бъде въведена личната карта с чип и тя ще даде ли възможност за отпадане на всички тези идентификатори, здравни карти или начини, по които ние влизаме болницата, приемат ни в лечебно заведение и отчитаме, че сме били там?

Д-р Илко Семерджиев: Да, защото в една такава електронна здравна карта, би влязла ваша здравна информация, която ще удостовери, че наистина сте получил медицинска помощ. Пръстът ви не може да удостовери нищо – вие го полагате, а след това информацията върви към НЗОК, но тя няма как да провери по вашия пръст какъв здравен запис вие имате.

Водещ: Петър Москов казва, че от нашия джоб не са излезли пари за тези пръстови идентификатори, така ли е?

Д-р Илко Семерджиев: Това не е вярно. Болниците бяха принудени да купуват средно над 10 такива скенера и биометрични контроли за пръстова идентификация, а НЗОК беше принудена силово да похарчи пари за софтуер. Това са нашите пари, това са нашите пари от здравни вноски, това са нашите пари от данъци, така че това не е вярно.

Водещ: Добре де, всичко наистина ли отива в кофата за боклук?

Д-р Илко Семерджиев: Слава Богу, че все пак това не са много средства. Едни 477 хиляди похарчени за софтуер, който обаче не дава необходимия ефект и очевидно е, че трябва да се вземат други решения, работещи решения. Забележете, от 2000-та година насам няма министър, който да не работи…

Водещ: Ама тези не са малко, онези не са малко, но се трупат. Понякога виждаме и сме свидетели на това, че отиваш в болница и трябва да си плащаш.

Д-р Илко Семерджиев: Този, който е направил незаконен разход, трябва да отговаря за това.

Водещ: Сменяте ли зам.-министрите в кабинета на Москов?

Д-р Илко Семерджиев: Да, защото те повече не могат да представляват държавата, след като вече не са зам.-министри, няма как в лично качество да представляват касата в надзора на НЗОК.

Водещ: Кои ще бъдат ваши заместници?

Д-р Илко Семерджиев: Д-р Атанас Кундурджиев и д-р Галин Каменов – аз вече ги представих на пресконференцията в петък.

Водещ: Важно е да питаме и това. Но все пак, вас е ясно кой ви покани, по какъв начин обаче спечелихте доверието на новия президент Румен Радев, за да бъдете част и от служебния му кабинет?

Д-р Илко Семерджиев: Вероятно с това, което съм изложил като концепция за здравеопазването.

Водещ: Обсъдихте ли всичко, което ще се случи?

Д-р Илко Семерджиев: Да, имахме неколкократно разговори и обсъждахме това, което се случва в системата и това, което би трябвало да се случва.

Водещ: Действа ли се по начин, по който да се ревизира и Вие в момента ревизирате или сте по-скоро реваншистки настроен?

Д-р Илко Семерджиев: Реванш за какво?

Водещ: За нещо, което Ви е може би подразнило в действията на Петър Москов докато той е бил министър?

Д-р Илко Семерджиев: Не, аз се грижа за обществения интерес и за интереса на пациентите. Това не е реванш, това е констатация. Когато…

Водещ: Това го казва всеки един министър.

Д-р Илко Семерджиев: Не, вижте, когато Вие влезете за първи път на едно място, Вие констатирате какво заварвате, аз това правя.

Водещ: Това са Вашите констатации?

Д-р Илко Семерджиев: Това са само констатации.

Водещ: Те обаче са доста като гледам, като листове и като презентация.

Д-р Илко Семерджиев: Аз затова казах, че има невероятен хаос в здравната система, който е предизвикан през последните две години.

Водещ: Когато си говорим обаче за служебен кабинет, трябва ли служебният министър на здравеопазването, да действа да кажем толкова радикално, Вие като радикални ли приемате Вашите действия? Трябва ли да се разбутва системата, или по-скоро да се изчака докато дойде следващата законно избрана власт?

Д-р Илко Семерджиев: Засега все още говорим за констатации, Вие ги определихте като радикални. Това е оценка за последните две години.

Водещ: Какво се случва със Спешната помощ, тъй като много често правим такива разговори? Те са посветени и на това доколко са сигурни условията, в които работят колегите ви.

Д-р Илко Семерджиев: Факт е, че има проблеми в спешната помощ. Биха били решени, ако достатъчно бързо се движеше проектът за подкрепа на тази спешна помощ със средства от ЕС. За съжаление това също е проект, който е затлачен. Ние в момента се опитваме да го раздвижим, доста средства са предвидени за тях, така че при раздвижване на този проект ще имаме инвестиции в линейки, в апаратура, в техника, в обучение на персонала. Това би подобрило стандарта на поведение.

Водещ: А сигурността на хората и включително това, за което много често си говорим, стандартът, дали ще бъде спазен или не? Дали изобщо може да започне да функционира, тези 8 – 20 минути, час, за които дълго време си говорехме и за тях?

Д-р Илко Семерджиев: Спомняте ли си наистина колко дълго време се говореше за тях. Ами частично стандартът за спешна помощ също падна във ВАС, поради факта, че не е добре подготвен от предишното ръководство на Министерството на здравеопазването. Сега ще поправяме грешките.

Водещ: Поправяне на грешки и все пак действия и то основни, с подмяна на шефове на болници и освен констатациите, другите три основни неща, които вие искате да свършите по време на вашия мандат, ако той бъде наистина в рамките на тези два до три месеца?

Д-р Илко Семерджиев: На първо място, възстановяване на договорното начало между НЗОК и съсловието, лекарското и стоматологичното съсловие. Това би позволило в Националния рамков договор, който трябва да се сключи до 1 април тази година, да се подобрят някои от нещата свързани  с лимити, с достъпа до получаване на медицинска помощ и с нейното качество.

Водещ: Когато си говорим за толкова много критика към бившия вече министър Москов, има ли поне едно положително нещо, което той е направил и Вие може да го отчетете?

Д-р Илко Семерджиев: Това, което аз казах, че ще продължа, е усилието по отношение на спешната помощ. Създадена е една концепция за нейното развитие, най-напред, разбира се, от по-предишното правителство, след това тя е продължена от министър Москов, ще бъде продължена и от нас, но ние ще раздвижим и този проект, така че да могат инвестициите в спешната помощ да се реализират. Второто нещо, което ще продължим, е този централизиран търг, електронен търг за лекарства, със сериозни поправки, разбира се, защото там имаме механизъм, в който цени, постигнати в определен период от време, да останат по-дълго отколкото примерно пазарно падат. Така че ще направим и тази ревизия.

Водещ: Тъй като нарекохте и в началото на разговора реформата на Петър Москов като нереформа, неслучила се, изобщо несъществуваща, Вие сте участвали навремето, преди колко години се падат, може би …

Д-р Илко Семерджиев: От 1997 до 2001 година.

Водещ: 20 години нали така?

Д-р Илко Семерджиев: Да, така е, точно така.

Водещ: От 1997 до 2001 година в реформирането на здравната ни система, остана ли нещо от тази здравна реформа?

Д-р Илко Семерджиев: Да, НЗОК. Макар и одържавена, тя продължава да съществува. Освен това, понеже говорим за спешната помощ. Моят екип и аз създадохме 28-те спешни центъра и 189 филиала. Знаете ли за 15 години по-късно след 2001 година колко са увеличени филиалите? Само с девет.

Водещ: И отсега нататък възможна ли е реформа, трябва ли нещо радикално да се случи, при условие че Вие преди двадесет години сте направили нещо радикално? В този момент имаме една здравна система, от която повечето хора се оплакват и като че ли не виждат резултат.

Д-р Илко Семерджиев: Това е, защото беше приложен през последните две години един командно-административен подход. Подход, в който един решава, командва, а всички останали изпълняват. Връщането на договорното начало означава обръщане на посоката. Отново колективният ум на колегията и професионализмът на Националната каса трябва да направят нещо добро за пациентите и аз очаквам това да се случи до 1 април.

Водещ: Добре, разбрахме вашите приоритети за следващите месеци, в които ще бъдете на власт. Илко Семерджиев, гост на предаването.

 

Още интервюта на здравния министър д-р Илко Семерджиев и неговия екип ще откриете тук.

Сподели в: