Върни се горе

Интервю с д-р Илко Семерджиев - БНТ „Още от деня“

 

Водещ: Започваме с Илко Семерджиев. Здравейте, това ще е първото Ви интервю.

Д-р Илко Семерджиев: Да.

Водещ: Благодаря Ви, че избрахте „Още от деня” и БНТ за това. Ние Ви познаваме като един от критиците на досегашния здравен министър. Очаквахме да посочите негативи, но днес говорихте за нормативен хаос, правна нула. Не е ли прекалено силно?

Д-р Илко Семерджиев: Нека числата говорят тогава. Това, което заварих, са 33 оспорени нормативни актове през последните 18 месеца. 23 неиздадени нормативни актове, които би трябвало да бъдат издадени. 9 броя нормативни актове, по които би следвало да бъдат предприети действия, но това не е направено. Нещо повече – от 1 януари 2015 година досега са утвърдени 9 медицински стандарти. Преди тях има и други. В съдебна процедура за отмяна са 16 броя, 10 от тях са с постановено Решение на първа инстанция, един стандарт е с постановено Решение за частична отмяна. Два стандарта са с дадени Определения за прекратяване. За три са насрочени заседания през 2017 г. Това представлява над 50 нормативни акта, които не са в сила да произведат правно действие и гарантират истински хаос в системата. Впрочем, този хаос пациентите го изписват на гърба си.

Водещ: Отговорът на д-р Москов беше, че нормативен хаос и администриране на системата са тезите на БСП и ДПС, развивани през годините. Имате ли отговор на неговите думи?

Д-р Илко Семерджиев: Извинявайте, аз посочих числа. С неговите предизборни кампании не желая да се занимавам, както и с миналото му.

Водещ: Казвате предизборна кампания! А мислите ли, че и Вие можете да бъдете упрекнат в това? Че по някакъв начин участвате в тази предизборна кампания. Не се ли притеснявате, че вадите скелети от гардероба, че всъщност това е реваншизъм?

Д-р Илко Семерджиев: Трябва ли да се притеснявам, че казвам колко броя нормативни актове са оспорени – 33 броя. Трябва ли да се притеснявам, че казвам колко нормативни актове са в процедура за отмяна. Аз казвам цифри. В това няма политика.

Водещ: Вече има една оставка на подуправителя на Касата. Да чакаме ли още оставки?

Д-р Илко Семерджиев: Да, чакайте промени в Надзорния съвет на НЗОК. Представителството на държавата ще бъде подменено.

Водещ: Колко души ще си тръгнат и кои?

Д-р Илко Семерджиев: Най-вероятно ще си тръгнат минимум двама човека.

Водещ: Кои?

Д-р Илко Семерджиев: И това са досегашните заместник-министри в екипа на предишното ръководство,тъй като те вече не са заместник-министри и няма как да представляват държавата в лично качество.  

Водещ: Шарков и Пенков?

Д-р Илко Семерджиев : Да, това са имената.

Водещ: Други ще има ли?

Д-р Илко Семерджиев: Вероятно.

Водещ: Какво да очакваме от Вас обаче? Имате 2 месеца.

Д-р Илко Семерджиев:  Възстановяване на договорното начало. Знаете, че през миналата година НЗОК …

Водещ: Няма ли такова и сега?

Д-р Илко Семерджиев:  Напротив. Миналата година вместо Национален рамков договор имахме издаден т.нар. служебен рамков договор. Което е название на един административен акт. Едностранен, командно-административен акт, в който не са участвали нито Лекарският съюз, нито колегията като цяло. Те отказаха да подпишат такова нещо, защото вътре в него намериха сериозни дефекти. Защото вътре в него намериха включително и въвеждането на пръстовия отпечатък, за което имаше стачки на 6 април 2016 г.

Водещ: Да, но Върховният административен съд вчера каза, че до окончателно решение остава пръстовият отпечатък.

Д-р Илко Семерджиев: Остава приложението на Наредбата до окончателно решение на 5-членен състав, но 3-членен състав обяви Наредбата за нищожна,  което наистина представлява правна нула.

Водещ: Тоест Вие искате да премахнете пръстовия отпечатък. Защо? Обяснете ми!

Д-р Илко Семерджиев: Вече и Съдът се произнесе. Концептуално, аз винаги съм наричал пръстовия отпечатък един зловещ експеримент с българския народ. И това е поради една основна причина – когато Вие поставите пръста си върху някакъв скенер и някой Ви снеме отпечатък, това не Ви дава нищо. Вместо да имате електронна здравна карта, в която да влезе Вашата информация и където после да може да бъде указан контрол, Вие просто полагате един пръст. На всичкото отгоре този процес беше маскиран с хвърляне в публичното пространство на едни числа, които са абсолютно неверни. Например, Министерство на здравеопазването обяви, че спестява по един милион дневно от въвеждането на пръстовия отпечатък. Нека да Ви кажа обаче справката от НЗОК, която е официална справка, какво гласи. През октомври, когато нямаше пръстов отпечатък, разходите са били 137, 8 милиона. През ноември не само не са с 15 милиона по-малко за първите 15 дни, а напротив – те са се увеличили със 112, 927 лева. Тоест имаме опит за прикриване с лъжа на един несполучлив пръстов отпечатък, който очевидно е не само правна нула, но и финансова нула.

Водещ: Преди дни на Вашето място стоеше Москов, който също извади разпечатки и ни показа, че благодарение на пръстовия отпечатък е стопирано злоупотребите с фалшивото хоспитализиране. И каза числа, които противоречат на това, което Вие сега ни казвате. На кого да вярваме?

Д-р Илко Семерджиев:  Тук няма дума срещу дума. Арбитърът е НЗОК и Министерство на финансите. Запитайте ги и ще получите отговор. Това, което цитирах, е отговорът, който аз получих от НЗОК. Но ще Ви кажа нещо повече. Вчера разговаряхме с министъра на финансите специално по тази тема, защото аз искам да зная съвсем конкретно, и то от държавни институции, отговарящи за публичните финанси, как стоят разходите през януари и февруари. Забележете какво получих като информация съвсем официална – през месец Януари са платени допълнителни 52 млн. лева, защото тези плащания са били отложени от миналата година. Т.е. с някаква цел, а целта е, разбира се, да се покаже, че са направени икономии. Забележете още нещо – през февруари ще бъдат платени още 20 млн. лева за т.нар. надлимитни плащания,  защото в края на месец  Декември, за да оправдае пръстовите отпечатъци, Надзорният съвет на Касата, под ръководството на зам.-министъра на здравеопазването, лично д -р Шарков, намалиха бюджетните лимити на лечебните заведения и по този начин свиха техните разходи. Сега ще ги плащаме ние – от разходите за 2017 г. Тоест ние тръгваме през първите 2 месеца на 2017 с минус 72 млн.

Водещ: Защо картата, която Вие искате да въведете – здравна карта, е по-добра от този отпечатък? Първо, не е ли по-скъпа?

Д-р Илко Семерджиев: Не. Искам да Ви кажа …

Водещ: Как не? Колко ще струва, ако я въведете?

Д-р Илко Семерджиев: Една пластика можете да си представите колко струва. Аз не мога да Ви дам точно цена, но една пластика с чип в себе си не е нещо изключително скъпо. Защо искаме да въведем електронна здравна карта?

Водещ: Само момент. Говорите, че 70 млн. ще струва системата срещу 400 хил., която е струвала при пръстовия идентификатор?

Д-р Илко Семерджиев: Това е мисленето на Москов. То илюстрира неговото подсъзнание.  

Водещ: Не е ли така?

Д-р Илко Семерджиев: Разбира се, че не е така.

Водещ: Не е така!

Д-р Илко Семерджиев: Нека Ви кажа по същество как стоят нещата. Ако Вие притежавате електронна здравна карта, Вие ще притежавате собствената си здравна информация, а не някой друг, не държавата, не някаква централизирана институция. В картата биха могли да бъдат нанасяни Вашите здравни данни, на пръста Ви няма как да бъдат записани. Нещо повече - ЕС, на който ние сме член, гарантира четири свободи – на хора, стоки, капитали и услуги. Пръстовият отпечатък блокира движението на хора.  

Водещ: Сигурен ли сте? Защото имаше опровергаване на тази информация.

Д-р Илко Семерджиев : Нека да Ви дам пример защо – ако се опитате да отидете в чужбина и си подадете пръста, никой няма да реагира. Ако чужденец дойде в България и си подаде електронната здравна карта, също никой няма да реагира. Това е блокиране на свободното трансгранично движение на хората по здравни причини и нека да Ви кажа точно коя директива е нарушена.

Водещ: Дали с тази карта ще спрете фалшификациите?

Д-р Илко Семерджиев: Бихте ли ми позволили…  Ще Ви отговоря и на този въпрос.

Водещ: Позитивът, който се изтъква от пръстовия идентификатор... как здравната карта ще реши този въпрос?

Д-р Илко Семерджиев: Това са публични лъжи.

Водещ: Обвинявате в лъжа в момента предшественика си Москов ли?

Д-р Илко Семерджиев : Точно това направих, защо ме питате втори път? Това са публични лъжи –  повтарям го за трети път.

Водещ: Защото обвиненията са много силни!

Д-р Илко Семерджиев: Не се колебая да ги повторя и четвърти път. Нека продължим нататък –нарушена е Директива 2011/24 на ЕС. Това е директива, която гарантира трансграничен обмен на информация, която пръстовият отпечатък ограничава. А защо електронната здравна карта би позволила повече контрол? Защото някъде, когато някои си послужи с измама, защото има такива случаи, могат да Ви извикат от НЗОК, да погледнат в здравната Ви карта и, ако не получат там сверка на записа, който се е получил в здравната каса и това, което Вие поднасяте като документ, веднага се разкрива измамата. С пръстовия отпечатък  това няма как да стане. Нещо повече, зад скенера с пръстовия отпечатък стои т.нар биометричен контролер. Добрите биометрични контролери пазят в паметта си над 500 хил. кода. Т.е. едни хакер би могъл да си играе с тях, както си поиска без Вашето присъствие. Третото нещо –  и в момента постъпват сигнали, че вече се разхождат хора с компютри и с дигитални скенери и просто канят някои други да полагат пръстови отпечатъци. Това е най-лесният начин за измама и няма как да направите сверка, защото нищо от Вашия пръст не се записва от това, което е отишло в централните информационни системи на Касата.

Водещ:  Кажете какво още ще направите? И за какво всъщност може да Ви стигне времето?

Д-р Илко Семерджиев: За едно единствено нещо, за което краткият период от време дава шанс, и това е националното рамково договаряне. Крайно време е не командното администриране от страна на един министър да определя какво ще се случва, а всички останали да изпълняват. Националният рамков договор е създаден, за да може колективният ум на колегията и професионализмът на колегите от НЗОК да се срещнат, да балансират интересите си в полза на пациента, защото пациентът е този, който плаща здравните вноски. На него се дължи всичко.

Водещ: Добре, но как ние пациентите ще разберем това? Два месеца имате.

Д-р Илко Семерджиев: Ще го разберете след това.

Водещ: Зависи кой ще дойде след това и дали ще продължи Вашата политика.

Д-р Илко Семерджиев :  Не, не е така. Нека да Ви дам точни разчети за времето.

Водещ: Ако сега Вие решите да отпаднат лимитите за болниците, а следващият след Вас реши да се върнат ще настъпи още по-голям хаос.

Д-р Илко Семерджиев: Нека да Ви обясня. Никакви лимити не могат да отпаднат. Лимитите министър Москов ги вкара в закон. С тази т.нар. задължителна здравна карта той наложи лимити до ниво дори легла в болниците. В резултат на което се появиха листи на чакащите. Над 3500 човека са вписани в централна листа на НЗОК. Феномен, който не съществуваше преди 2016 г.

Водещ  Сигурен ли сте за това, което говорите? Защото винаги сме говорили за проблем с чакащи пациенти?

Д-р Илко Семерджиев : Погледнете сайта на Касата и ще откриете това число. Не бъркайте листи на чакащи с планови операции. Листата на чакащите в НЗОК днес е, защото няма легла, на които могат да бъдат приети определени болни. В същото време, в същата болница, в съседното отделение има незаети легла. Т.е. отнета е възможността за оперативен мениджмънт на болничните управители. Срокът по Закон за започване и приключване на Националния рамков договор е от 1 януари до 1 април.

Водещ: Вносът на турските ваксини – онази история, заради която в момента има повдигнати обвинения срещу Москов, там погледнахте ли как стоят нещата?

Д-р Илко Семерджиев: По този въпрос се интересуват Прокуратурата и Съдът. Нашето правителство иска да гарантира върховенството на Закона. Ние имаме нашите правомощия като изпълнителна власт, в съдебната власт ние не се бъркаме.  

Водещ: Върнахте двама директори на болници, които бяха уволнени от Москов.

Д-р Илко Семерджиев : Не, не съм ги върнал. Просто казах, че се нуждаят от възстановяване на справедливостта.

Водещ: Тъкмо щях да Ви питам, дали това ще бъде стилът Ви на работа – да променяте всичко, което е направил предшественикът ви?

Д-р Илко Семерджиев:  Ще променям грешните неща. Вижте какви ужасяващи грешки са допуснати.

Водещ: Фондът за лечение на деца?

Д-р Илко Семерджиев:  Още не съм стигнал дотам. Искахме първата седмица да направим преглед на системата и го направихме. Днес представих абсолютно всички параметри на здравната система и посочих пътищата, по които могат да бъдат поправени. Ние не можем да свършим това, защото нямаме законодателен орган. Важното е да „светнем“ накъде трябва да се върви –  като фар в буря, който ориентира кораба, така че да не катастрофира.  А по отношение на институциите ми предстои точно това – ще започна преглед на институция по институция, болница по болница, за да зная как да бъдат поправени грешките.

Водещ: Накрая, една добра дума няма ли да намерите за предшественика си?

Д-р Илко Семерджиев:  Не желая да се занимавам с миналото.

Водещ : Благодаря Ви, че бяхте наш гост.

Д-р Илко Семерджиев: И аз Ви благодаря.

 

Още интервюта на здравния министър д-р Илко Семерджиев и неговия екип ще откриете тук.

Сподели в: