Върни се горе

Линк към интервюто на д-р Бойко Пенков "Тази сутрин" БТВ

 

Водещ: Зам.-здравният министър д-р Бойко Пенков в студиото ни. Добро утро. 
Бойко Пенков: Добро утро. 
Водещ: Аз видях, че сте в студиото, когато коментирахме темата за Теодора – за нашата сънародничка от Бразилия, която трябва да се завърне до края на седмицата. Българската държава как може да помогне в случая? 
Бойко Пенков: Това, което сме обсъждали с колегите от Външно министерство е, в момента, в който се намери транспорт по въздуха, за да може със специален екип, който да обгрижва Теодора по време на пътя, и се стигне някъде до Европа, на разстояние, на което ние можем да реагираме – ние сме го правили много пъти – изпращаме екип на Спешна медицинска помощ, обучени хора със съответния наземен транспорт, за да можем да докараме в София Теодора. Това, което ние можем да направим, е наземен транспорт да гарантираме. Това, което на нас ни трябва, е да ни бъде дадена своевременно медицинска документация, за да знаем по какъв начин да се подготвим. 
Водещ: Трябва ли да има, говорихме за регистър или поне някой, който да предупреждава хората, ако решат да правят подобни пътувания в чужбина, за да се лекуват, за да проверят все пак някой друг може да им помогне, някой, който е извън конвенционната медицина? 
Бойко Пенков: Регистър има, но това са за хората, които практикуват подобни някакви методи в България. 
Водещ: В България. 
Бойко Пенков: Да. Но това, което навън става, то е безбрежно и надали може въобще да го вкараме в някакви норми. За съжаление, не можем. Проблемът е, че много хора се доверяват, използва се термина „алтернативна медицина“ – това не е алтернативна медицина, това са алтернативни шарлатани, които спекулират с болката и мъката на хората, с цел финансово облагодетелстване най-вече. 
Водещ: Много често сме свидетели на нещо подобно, когато пък наистина лекарите са ни казали: Ние сме дотук, не можем повече да помогнем или няма как. 
Бойко Пенков: За съжаление, конвенционалната медицина има определени граници, до които може да реализира възможностите. 
Водещ: Така е. Семейството не знам дали се е свързало с вас. Вчера те бяха при нас и молеха за помощ или за съвет дори от Турция със самолет да пристигне тук или с линейка може да се върне. 
Бойко Пенков: Всичко зависи от състоянието й и нейните показания, по които… Мисля, транспортът ще ни коства някъде около 7-8 часа, наземен транспорт. Не е притеснително, ако е на спонтанно дишане и функцията на организма може да издържи този път. 
Водещ: Да. Има обаче замесена и лечителка от страна на България, която е препоръчала на Теодора това пътуване до Бразилия. Тя проверява ли се? 
Бойко Пенков: Проверява се в момента от Столична инспекция. Ще имаме резултати сигурно до края на деня. 
Водещ: До края на деня трябва да знаете повече подробности, но все пак сега знаете ли за нея повече, за дейността й? 
Бойко Пенков: За съжаление, не. Възложили сме на нашите колеги от Столичната инспекция да започнат проверка, и се надявам, че ще го свършат както трябва. 
Водещ: Едно от заглавията тази сутрин бяха свързани със Спешната медицинска помощ, затова че една от линейките в София е много преклонна почти възраст – от 1973 година обикаля улиците, много рядко я ползвали, но все пак е в автопарка. Планира ли се нещо, което да промени коренно системата, по който ще действа Спешната помощ? 
Бойко Пенков: Разбира се, това е един от приоритетите на правителството и на екипа на министерството – изпълнението на един проект, в който ще има възможност съвсем скоро да обновим с 400 линейки автопарка. А относно тази екзотика, която д-р Гелев е пуснал по пътя, това най-вероятно е някакъв музеен експонат. Ние не използваме. 
Водещ: Тя може би не се ползва толкова често настина, но в крайна сметка е зачислена там и съществува. От 1973 година си звучи кошмарно включително. А Националната здравна карта, за нея си говорихме много дълго време и с д-р Петър Москов ако щете, с бившия здравен министър. Можем да видим как изглежда тази здравна карта сега от графиките. Но по план, това, което се планира над 6 хиляди места да отпаднат. Къде ще отпаднат най-много болнични легла? 
Бойко Пенков: Сега да кажа, в смисъл такъв създава се някакво впечатление, че тази карта реже някакви легла и ние ги закриваме. Няма такова нещо. Здравната карта не закрива легла, тя прави оценка на регионален принцип и национален принцип на потребности какво е нужно на хората – лекари, сестри, специалности, дейности, болници, структури, Спешна помощ и т.н. 
Водещ: Това ли са обаче, ето, за болнични легла за активно лечение – 1657 за София, за Пловдив също над 1000, Варна са близо 500, Шумен, Бургас… 
Бойко Пенков: Това са в момента леглата, за които Касата е платила дейността върху тях, когато те са използвани 100% за една календарна година. На времето България имаше 114 хиляди легла общо, сега са около 50 хиляди, като активните легла са 38 хиляди, които са разкрити. Използвани са 2017 година близо 24 хиляди легла от тях са използвани при пълна натовареност за различни случаи – хирургия, терапия и т.н. В момента ние на национално ниво казваме, че ще коригираме такъв брой легла, и от 24 хиляди са необходими за напълно натоварване, ние предвиждаме 32 хиляди. Или с 6-8 хиляди повече като резерв. Така че няма недостиг на активни кревати, за които Касата да сключи договор. 
Водещ: Няма недостиг, но не идва ли оттам и най-голямото източване, именно заради болнични легла, които се използват само проформа, или пък мними пациенти, които лежат на тези легла? 
Бойко Пенков: То това е друг проблем. 
Водещ: И пътека, които вървят в тази посока също.
Бойко Пенков: Прав сте, това съществува. Според мен, този тип измамници са в рамките на 7-8 до 10%. Те съществуват. И в момента функция на контрола е точно това трябва да направи, за да може да махнем тези измами. Това е ужасно, но се случва. 
Водещ: Но се случва? 
Бойко Пенков: Да. 
Водещ: А контролът там изглежда, че почти не е възможен. Така ли е или трябва да е още по-строг? 
Бойко Пенков: Не, напротив. Работи се по контрола. Наново разчитаме на въвеждане на новите технологии или електронното здравеопазване, което ще ни позволи реално да видим какво се случва по пътя на пациента или на човека. 
Водещ: Това са болничните легла за активно лечение. Видяхме тези, които са разпределени и по градовете. И още една графика има, която е посветена на общопрактикуващите лекари и недостига им в конкретни региони. Как ще се справите с този проблем, защото при нас последните седмици имахме много често гости, които са представители на общопрактикуващите лекари, и включително с тях си говорихме за възрастта, която минава над 60 години – един голям процент от тях са над 60 години? 
Бойко Пенков: Много сложен проблем. Това е проблем, действително е проблем, по простата причина, че повечето от колегите средната възраст над 50 години вече или е около 50. Те са хора в силата си, но не виждаме млади хора, които да се зачисляват. 
Водещ: Явно не е атрактивно. Добре, една голяма част отпадат. 
Бойко Пенков: Искаме да направим точно това, в смисъл такъв да има възможност за кариерно развитие в общопрактикуващите лекари, да стане по-атрактивна тази специалност, определени облекчения се въвеждат, искаме да въведем определени бонуси в бъдеще за добре свършена работа, за качествена работа, така че да стане привлекателно. 
Водещ: В смисъл бонуси за добре свършена работа – кой ще ги дава, на какъв критерий? Това не е ли малко също субективно? 
Бойко Пенков: Не е субективно. Примерно, представете си, че аз имам една практика записани 1500 човека, от които 200 са с високо кръвно налягане. Но ако аз докажа – има такива методи обективни, че 100 от тях така хубаво съм ги лекувал, че налягането е нормално, в нормални граници, то тогава аз получавам някакъв бонус за това. 
Водещ: Според мен най-големият бонус, пък и нещото, което искат личните лекари, е да бъдат облекчени от гледна точка на бумащината. Те казват, че са се превърнали в писари. От един преглед от 10 минути те ни преглеждат две минути, а всичко останало е писане. Това може ли да бъде сведено до минимум? И още нещо - трябва ли да има увеличаване на таксата – още едно от условията им по време на протестите, които бяха също преди една седмица?
Бойко Пенков: Министър Ананиев в момента създаде на много голяма работна група, в която включихме колеги от общопрактикуващи лекари, от Лекарския съюз, отвсякъде. 
Водещ: Тя е започнала да работи още от 1 март, когато беше първият голям протест.
Бойко Пенков: Не, не. Тя започна да работи във връзка с отпадане на документация, излишна документация, която може да бъде изчистена, която не е нужна. Оказа се, че администрацията, примерно да кажем, трупа различни разпореждания и през годините не се отменят. И се събират някакви безумци, които просто трябва да паднат.
Водещ: Това може ли да се случи?
Бойко Пенков: Това може и ще се случи.
Водещ: Добре, да кажем, че те няма да са повече писари. Трябва ли да има увеличение на таксата, според вас, за личния лекар? 
Бойко Пенков: Колко повече? В смисъл такъв, че това сега в момента не може да се случи. Няма как да се промени законът, който касае…
Водещ: Какво? Ще се взриви обществото? Нали трябвало да бъде процент от минималната работна заплата, а пък това после е ограничено със закон? Пет лева трябва ли да бъде таксата за личния лекар? 
Бойко Пенков: Аз лично не мога да преценя дали трябва да има увеличение на таксата. Според мен, не.
Водещ: Според вас не трябва да има? Но пък трябва да стане тази професия по-привлекателна и поне общопрактикуващите лекари, тъй като тях след време наистина няма да ги има. 
Бойко Пенков: По-добре да ги направим…
Водещ: Една практика не може да е 5 000 души. Тогава трябва да със сигурност да са двама-трима.
Бойко Пенков: По-добре да я направим атрактивна по друг начин, а не през взимането на пари от джоба на хората. После веднага при вас във вашето студио ще дойдат хора, които са с 300 лева пенсия и ще кажат: „Взимат ни 5 лева“. Какво ще им отговорите?
Водещ: Не, не. Тези, които…
Бойко Пенков: Защото 5 лева и струват лекарствата в аптеката и 5 лева… Те тогава няма да ходят при лекаря въобще, ще отидат направо в аптеката да си вземат хапчетата.
Водещ: Да, но пък дейността на тези хора не е социална, нали така? Те не са социален патронаж. Така излиза. Те от това се оплакват.
Бойко Пенков: Аз не говоря за социална дейност. Те получават заплащане по линия на Националната каса за това, което правят.
Водещ: Да, да, но явно не е достатъчно.
Бойко Пенков: Те са достойни хора. Заслужават.
Водещ: Да, те са достойни хора и заслужават, но явно не са достатъчно добре или поне не се чувстват достатъчно добре.
Бойко Пенков: Това е един философски спор относно тази такса, така че той най-вероятно ще продължи.
Водещ: Прокуратурата започва проверки на много болници именно по ваши сигнали. Кои са лечебните заведения, към които имате най-много съмнения за това как са управлявани и в кои има най-много злоупотреби?
Бойко Пенков: Това, което се случи – започнах един анализ на дейността на болниците – тези, които са напълно държавни или с държавно участие, и съответно после общинските лечебни заведения, там, където е публична собствеността. И това, което направи впечатление – има три групи, да кажем акцента в тези проверки. Най-важното нещо, което се направи, е да се провери влязлата в сила законова разпоредба след 2009 година – дали има болница в болница, дали има звена с конкурентна дейност в самата болница.
Водещ: Нещо, което беше във Враца? 
Бойко Пенков: Беше навсякъде. Във Враца, на много места го имаше, включително тук в нашите столични поликлиники. Има лаборатория и после друга лаборатория частна и така нататък.
Водещ: Това съсипваше реално лечебните заведения.
Бойко Пенков: Абсолютно прав сте. Това съсипваше приходите на лечебните заведения, защото договорите бяха доста неизгодни – в смисъл, около 80% взима частната структура, 15 или 20% остават за болницата.
Водещ: Защо ножът трябваше да стигне до кокала? Това предупреждение течеше към властите от години наред, че има подобни проблеми. Едва сега започват да има проверки.
Бойко Пенков: Трябва да ви кажа, че битката в Търново, за да се ликвидира този проблем, минавайки през всички възможни съдебни инстанции, все още не е приключила, а е започнала 2010 година.
Водещ: От 2010 година не може да приключи тази битка за спасяването?
Бойко Пенков: Да. Все още да.
Водещ: Което означава, че законът е написан така, че да е в полза на тези, които източват лечебното заведение.
Бойко Пенков: Водещ: Това ще спре ли след тези проверки?
Бойко Пенков: Това, разбира се, че е спре. То така или иначе вече е прекратено на много места. Въпросът е да се доизчисти пейзажът въобще от такъв тип порочни практики.
Водещ: Трябва ли да има намаляване на броя на лечебните заведения в страната?
Бойко Пенков:По административен път това няма как да стане, освен ако не направят някакви много сериозни бели и нарушения, за които може да им бъде отнет лицензът за дейност. Най-вероятно ще стане по естествен път. 
Водещ: По естествен път? В смисъл, намаляване на населението, закриваме болниците, така ли?
Бойко Пенков: Намаляване на населението. Остава болница, тя ще има определен... 
Водещ: Но тя ще е определен тип? Например, няма да има хирургия в тази болница?
Бойко Пенков: Не. Може да има хирургия и може да има и вътрешно отделение. Но, примерно, да кажем, няма как да има съдова хирургия или кардиохирургия, които ще бъдат големите центрове. Или някакъв друг тип високоспециализирана педиатрия - няма да има детска ендокринология и гастроентерология . Ако има педиатрия, то ще бъде отделение от общ тип, където могат да се поемат обичайни случаи. Всичко друго, което е по-сложно, ще трябва да отиде в областната болница или в регионалната.
Водещ: В областния център или в регионалната, или директно в столицата.
Бойко Пенков: Или в столицата, да.
Водещ: Добре, благодаря ви за това участие. Реформата тепърва набра скорост, поне така разбирам. Ще има промени в Спешната помощ и ще бъде прекратена тази практика, в която пък частни звена източват или поне правят така, че общинските болници или държавните по места са в много тежко състояние. Д-р Бойко Пенков – гост на предаването.

 

Сподели в: