Върни се горе

Линк към интервюто на д-р Бойко Пенков "Здравей, България" Нова ТВ

 

Водещ: Бързам да поздравя с добро утро следващия ни гост – д-р Бойко Пенков, зам.-министър на здравеопазването. Добро утро, добре дошли.

Д-р Бойко Пенков: Добро утро, добре заварили.

Водещ: Да се опитаме нещо сложно да го обясним просто - понеже вчера за първи път представихте като министерство един нов здравен модел, при който Касата, НЗОК, която е един голям монополист, от който много голямо недоволство произтича обаче, трябва да разпредели работата си и да си я разпредели с частни фондове и на практика да се демонополизира. Тези 8 процента, които ние плащаме за здравни осигуровки, за тях да се състезава не само Касата, но и други, вече частни институции, които ще предпочитаме заради допълнителния пакет от услуги, доколкото разбирам, който ще бъде различен, защото общото ще е пакетът и навсякъде ще е едно и също. Сега, въпросът е – кои проблеми решава тази промяна, аз по-добре ли, по-качествено ли ще бъда лекувана, когато това се въведе?

Д-р Бойко Пенков: Има редица предимства. На всички е ясно, в смисъл, Вие го казахте вече, до момента сме наясно, че има неуредици и слабости в работата на НЗОК – те трябва да бъдат по някакъв начин премахнати. НЗОК е институцията, която стои зад гърбовете ни и ни плаща и закупува за нас услуги и ние ги ползваме. Сега с този модел се дава възможност на хората да изберат кой да се грижи за техните пари – моите си и вашите здравни вноски и то така да се грижи и аз така да бъда обгрижван, че да чувствам внимание и грижа към мен. Това в момента като че ли липсва – направо си липсва.

Водещ: Направо си липсва да Ви кажа, да.

Д-р Бойко Пенков: Не е все едно – някъде има някакви хора, които нещо правят или като отидеш във фронт офиса на някое дружество, да седне човек срещу теб и да каже – елате при нас, ние ще покрием основния пакет. В тези болници имаме договор, там ще може да получите помощ, на входа на болницата би ви чакал нашия главен координатор, който ще ви поеме за даденото лечебно заведение, така се прави нормално. А тук примерно да кажем, е Бойко Пенков в някаква рискова възраст, който ще ви предложим за вас – още 10 лева дайте или 7, колкото изчислят актюерите, още малко ще дадете, но ще имате право на още 4 или 5 прегледа, там където имате рискове.

Водещ: Ама то сега нали знаете, че като видят болниците някой възрастен пациент и много-много не искат да го приемат. Ако е на някаква възраст, в която му се вижда…

Д-р Бойко Пенков: Така е, има опасност, случва се да има негативна селекция в самите лечебни заведения, занимавали сме се с подобни случаи и то главно за тежки болни, не по повод възраст, а тежко състояние.

Водещ: Възрастни също.

Д-р Бойко Пенков: Вие правилно започнахте този разговор – тук е забранена негативната селекция. Аз мога да имам проблеми, да имам хронични заболявания, фондовете нямат право да откажат да ме осигурят.

Водещ: Ние ще избираме фондовете, а не те нас?

Д-р Бойко Пенков: Точно така.

Водещ: Тоест, на колко сме години и от какво сме болни, не може да интересува фондовете?

Д-р Бойко Пенков: Няма никакво значение, просто избираме услугата ние.

Водещ: Сега мен от кое ме е страх, мен ме е страх какво ще включва този основен пакет – да не се окаже, че като сме на състезателен принцип и всички влизат и в крайна сметка го правят за пари, никой няма да влезе в това състезание без да е така, да почнат да отпадат – в началото да има един пакет, след това да се окаже, че той почти нищо не покрива и всичко се пренася в това допълнително здравно осигуряване, заради което всъщност те влизат в тази демонополизация като желаещи да участват?

Д-р Бойко Пенков: Никакъв шанс нямат да намалят пакета по простата причина, че той се определя от министъра на здравеопазването, използвайки знанието на лекарите кога какво трябва да се случи и какво трябва да се лекува. Той излиза с наредба и той е той. Единственото нещо, което всички могат да правят оттук нататък, е да гарантират на всеки един човек покритие на този пакет и да предложат допълнителни услуги, от които могат да печелят. От основния пакет не се предвижда да се печели.

Водещ: Точно заради това влизат те в състезанието, заради допълнителния пакет. А пък тази конкуренция се очаква, че на нас ще ни направи живота по-лесен, защото единия ще предложи нещо повече от другия и така. Тези, които ще останат, са тези, които събират около 500 хиляди, нали така, не по-малко от 500 хиляди…

Д-р Бойко Пенков: Това е едно предложение, примерно начално число, от което почваме да мислим.

Водещ: …пациенти. Ако примерно има по-малко от 500 хиляди и не могат да се запазят тези  фондове и трябва да отпаднат от състезанието, къде отиват пациентите, които са избрали с по-малко гласове фонд, който няма да …

Д-р Бойко Пенков: Наблюдавайки какво се случва в Европа, това се случи в Словакия – там имаше подобно състезание, шест фонда тръгнаха да набират хора за осигуряване, пет се справиха, но там прагът беше по-висок – 1 милион минимум и тези пет фонда продължиха да работят, докато от шестия, хората избраха някой от вече лицензираните фондове.

Водещ: А не ги разпределят служебно, а просто си избират някой от останалите.

Д-р Бойко Пенков: Не, всеки си избира някой от лицензираните, да.

Водещ: Притеснението е свързано и с това, че тези 8 процента от нашите вноски, които всъщност отиват за основния пакет сега и ще се разпределят между фондовете, ще бъдат всъщност по-малко, защото когато участват частни фондове, те ще заделят един капитал за евентуални фалити. И ако досега примерно 8 процента са отивали за здраве, ще отива един по-малък процент. Слушахме, Мими Виткова го обясняваше това нещо, защото ще има фонд за фалити на тези дружества.

Д-р Бойко Пенков: То винаги има такива резервни фондове и гаранционни, включително в НЗОК. Знаете, че 10 процента беше /…/ фонд – това са, 400 милиона стояха ей така и се използваха в последния момент. Въпрос на механизъм как ще, какъв ще бъде пътят за събиране на парите, за гаранция и за тяхното ползване кога и как. Има всякакви варианти, без да бъдат ощетени хората.

Водещ: Понеже всички питат какво ще стане със здравно неосигурените, знам, че има специален фонд за това и спешната помощ така или иначе минава към безплатната помощ. Но аз пък искам да попитам първо, какво ще стане с тези, които се осигуряват повече от един път здравно – знаете, примерно пенсионерите, които така или иначе имат здравни осигуровки, обаче са на трудови договори и работят. На тях отново им се удържат осигуровки. Ние като смятаме тези здравно неосигурени, не смятаме обикновено и тези, които си плащат по повече от 8 процента от заплащането, те не получават двойно повече за медицински услуги, нито два пъти по-качествено се отнасят към тях. При тази ситуация това отпада или си остава? То си е друг закон.

Д-р Бойко Пенков: Не, осигуровката върви до максималната стойност, която е определена, до така нареченото осигурително ниво, на което всеки един от нас се осигурява. Ако аз примерно да кажем имам 1000 лева пенсия и държавата ме осигурява на средната пенсионна стойност към настоящата година и изкарвам още 1000 лева, аз ще платя толкова доколкото бих могъл да стигна до максимума на осигурителната тежест. Ако получавам 5 хиляди, тогава се осигурявам пак на 2500, ако получавам 1000 – на 1000. Така че те не се трупат една върху друга. А относно неосигурените, има доста системи в социалната сигурност в България, които позволяват хората да се лекуват. Примерно, ако аз съм социално слаб, беден и попадна в болница, за това би платила Агенцията за социално подпомагане, Министерство на труда и социалната политика. Там има един фонд, който е около 3.5 – 4 милиона, с който се покриват разходите на болниците за хора, които попадат в болница в остра нужда. Около 250 хиляди човека всяка година държавата пак, социалното министерство, им плаща осигуровките. Това са хората, които са минали анкети и са признати за социално слаби и получават помощ за отопление. Те автоматично получават здравна осигуровка, така че те са с пълните права на гражданите като всеки един от нас.

Водещ: Да попитам за доброволното застраховане допълнителното, което фондовете ще предлагат и касата ще може да предлага, защото тя иначе няма да е конкурентна на всички останали. Там ще има ли някакъв таван, над който – може ли да се стигне до някакви невероятни примерно суми за огромни пакети?

Д-р Бойко Пенков: Не, таван няма. То е въпрос на разчет. Аз ще ви кажа примерно, да кажем, гледах скоро едно австрийско дружество как работи – някъде осигурителното покритие е 2 милиона лева при някакъв инцидент със здравето и е 1000 лева годишно. В смисъл различни неща…Няма таван по принцип никъде.

Водещ: Просто се чудя като пациент примерно аз какво трябва да сметна, за да съм си спокойна, че няма да се наложи да доплащам или аз винаги ще доплащам, защото никога няма да се уцели това, което трябва да се…

Д-р Бойко Пенков: Вижте сега, хората са, покриват този риск и вече са свикнали. Примерно, цитира се много често френския модел защо не го приемем. Ами френският модел е като българския в момента, само че там доброволното, допълнителното осигуряване 95 процента от французите са го направили и те не вадят стотинка от джоба си никъде – нито в аптека, нито в болница, нито при лекар, по простата причина, че вървят с две карти – една социална, една от частната осигуровка. Така че има плавни шансове срещу малко средства отгоре да покрием всички рискове, включително и тези доплащанията, които правим за лекарства.

Водещ: Които правим в момента за лекарства. Не остана време да питам за редките болести, за онкоболните, за лекарствата, за които казвате. Останаха много въпроси за това дали касата ще бъде за бедни, а пък останалите за богати, обаче трябва да направим втори разговор, просто нямаме повече време. А и тепърва дебатите предстоят доколкото разбрах, защото ценообразуването не е направено на пътеките наново по този пакет основния.

Д-р Бойко Пенков: Не, то винаги ще има усъвършенстване. То в момента точно това се прави, прави се анализ на ресурсите, които – всяка болница, давайки здраве, накрая на болницата, на изхода, когато човек си тръгва, струва различно и точно това в момента измерваме.

Водещ: Да, те и така ще влязат в конкуренция според вас. Няма да има стаи по 500 и стаи по 20.

Д-р Бойко Пенков: Да, точно така.

Водещ: Благодаря Ви много.

 

Сподели в: