Върни се горе

Интервю с д-р Бойко Пенков - БТВ „Тази сутрин“

 

Водещ: Преди дни ви запознахме с предложението антибиотиците да се изписват на деца само след микробиологичен тест. То беше направено от пациентската организация „Заедно с теб”. Идеята е да се започне дебат, след който изискването да залегне в НЗОК и антибиотиците, разбира се, да подлежат на някакъв контрол както и тяхната употреба. Нека сега си припомним предложението и видим една лична история, след което ще продължим с разговор в студиото със заместник здравния министър.

Репортер: Зимните вируси не подминават и малкия Явор преди време.

Ралица Лазарова, майка: Педиатърът каза, че е направил ларингит доста тежък и това наложи изписване на антибиотик.

Репортер: Лекарството е изписано на малкия без да бъде направен микробиологичен тест или антибиограма.

Ралица Лазарова, майка: Той се повлия чудесно и се оправи бързо. Но около мен има много случаи, в които близки мои познати, децата им пият антибиотици за всяка една най-обикновена настинка.

Лекар: Много по-често ние лекарите злоупотребяваме с употребата. Това просто да не звучи като признание, но е факт.

Репортер: Една от грешките – медикаментите се изписват без да е ясен причинителя и без антибиограма.

Д-р Мартин Недялков, Лаборатория за антибиотичната резистентност: Ако не е правено, а е стреляно на сляпо с даден антибиотик, микроорганизмът може вече да си има резистентност към този, точно този антибиотик и въобще да не подобрим състоянието и да хронифицира инфекцията.

Репортер: Затова микробиолози и пациенти искат да бъде създадена национална програма за правилна употреба на тези лекарства.

Пенка Георгиева, пациентска организация „Заедно с теб”: Микробиологичното изследване, бързи тестове за децата, за да може да не се дава антибиотик най-скъпия на сляпо, защото има известен лобизъм от страна на фармацевтичните компании, а да се дава този, който наистина е подходящ за децата.

Проф. Тодор Кантарджиев, директор на НЦЗПБ: При една правилна организация на работата в лабораториите, времето за микробиологичните изследвания и за адекватния резултат, включително антибиограма може да бъде намалено два пъти.

Репортер: Според Ралица промените ще са за добро и няма да се притеснява, ако синът й отново трябва да приеме антибиотик след извършени изследвания.

Водещ: Дали се изписват антибиотици на сляпо и дали реално се стреля на сляпо с тях докато се уцели правилния. Д-р Бойко Пенков, зам.-министър на здравеопазването е при нас. Добро утро.

Д-р Бойко Пенков: Добро утро.

Водещ: Как може да бъде решен този проблем и всъщност тези микробиологични тестове, за които настояват от пациентската организация могат ли да се въведат, за да се стигне до намаляване на, как да се каже, наистина раздаването на антибиотици като бонбони?

Д-р Бойко Пенков: Това е така. Този проблем се знае не от сега, не от днес, в годините непрекъснато ескалира в масово използване на антибиотици при липса на показания. Примерно една вирусна инфекция никога не трябва да се използва антибиотик по простата причина, че той не действа.

Водещ: Ама правят ли го лекарите заради лобистки интереси или заради лобистки интереси на фармацевтичните компании?

Д-р Бойко Пенков: Трябва да ви кажа, че в последните години нещата се разчупиха и колегите в извънболничната помощ все по-навременно и правилно използват антибиотиците. Това е просто една картинка, има два причинителя бактерии, които се следят, да се види какво се случва в извънболничната помощ – това е лечението, това причинява стрептокока, който притежава пневмонията, това е един стафилокок и какво се вижда – виждате, че в рамките на годините от 2004 до 2014-та от 37 процента резистентност той е спаднал на 15 процента.

Водещ: Именно заради правилното приложение на антобиотиците.

Д-р Бойко Пенков: Заради правилното лечение и по-правилното приложение на антибиотиците.

Водещ: Добре, но тези временни, всъщност бързи тестове, за които говорят и пациентските организации, възможно ли е да дадат наистина правилната картина, или те биха уловили каквито и да са коки такива, че да бъде изписан задължително отново антибиотик и реално да не се стигне до някаква промяна?

Д-р Бойко Пенков: Бързи тестове, те може да служат само за някаква ориентировка и нищо повече. Прецизната диагностика става в микробиологичните лаборатории и това каза и проф. Кантарджиев. В смисъл добра организация на работа – тогава когато трябва да се направи и има съмнения в лекаря какъв тип е диагнозата. Нашите лекари имат много опит, често пъти по клинична картина те знаят за какво става въпрос, затова започват антибиотично лечение, включително и без микробиологично изследване.

Водещ: Или ако знаят кой е щама?

Д-р Бойко Пенков: Или ако знаят кой е щама в момента, който е най-често.

Водещ: Могат ли да се доверят само на опита си? Имахме дискусия миналата седмица в студиото и наистина една от личните лекарки каза, че в крайна сметка, когато отидеш при лекар трябва да му имаш доверие за това какво ти предписва и какво вижда той като картина.

Д-р Бойко Пенков: Да, така е, прав сте. Трябва да имаш доверие в лекаря си. И често пъти това, което той е преценил като опит се потвърждава и от микробиологичното изследване. Действително трябва да има микробиология и то особено в хората, които имат тежки инфекции в болниците. Често пъти там инфекцията е резистентна на много антибиотици и трябва да се направи най-точното преценената терапия, за да може да има ефект, а не просто да се увреди човека продължително и неподходящи антибиотици.

Водещ: Може ли да се изчака? В примера, който видяхме в репортажа на Кристина Баксанова става въпрос за дете. Отива едно болно дете, лекарят прави преценка, че трябва да му се даде антибиотик – по-правилно ли е да се изчака три дни например за микробиология, за да бъдат абсолютно прецизни и да е ясно дали е необходим антибиотик?

Д-р Бойко Пенков: За мен не. При една напредваща инфекция, такава каквато може да доведе до усложнения и до още по-тежко развитие на заболяването, трябва да се започне лечение веднага.

Водещ: Добре. В случая обаче и със Съни антибиотикът се оказва неподходящ, сменя се, дава се нов, една проба, втора, може сигурно и до трета да се стигне. Това правилно ли е? Това притеснява родителите според мен.

Д-р Бойко Пенков: Притеснява ги, факт – случват се такива неща, но това според мен са редки случаи в практиката. Не е лесно, сега в момента…

Водещ: Те може би са редки случаи, защото и антибиотиците са изключително широкоспектърни и успяват да убият всичко по-вредно в организма, разбира се и полезните неща във флората и фауната. Но това, което е главното, може ли тези микротестове, тези бързи тестове за микробиология да бъдат въведени, да бъдат част от Здравната програма?

Д-р Бойко Пенков: Биха могли и то само в случаите, когато човек не може да се ориентира и му трябва съвсем бърза ориентировка – дали са грам положителни или грам отрицателни коки, дали са анаероби и така нататък. Тогава такъв бърз тест може да е едно ориентиране, да знаеш към коя група антибиотици да посегнеш – такива каквито по принцип повлияват този тип инфекции. Но говорим за прецизна диагностика, в особено по-тежки случаи без микробиология не трябва да се върви.

Водещ: Без микробиология не трябва, но това пък което правят доста от хората е да се самолекуват и да отидат до аптеката. Това може ли да бъде прекратено като практика или поне намалено? Защото знаем, че всеки отива и си предписва антибиотик и го пие на собствена воля.

Д-р Бойко Пенков: Да, включително и майка ми го прави. Точно това е идеята и това са новите постъпки във връзка с електронизация на здравеопазването – такъв ефект очакваме при въвеждане на електронната рецепта или електронния здравен запис. Тогава вече няма как аптеката да отпусне лекарства, защото всяко отпуснато лекарство влиза в досието, което човекът има, без преди това лекарство да бъде предписано от лекар. И да се надяваме, че тогава ще прекратим всички тези лоши практики за масово използване на лекарства не по показания.

Водещ: Освен ако някой не отиде и просто не се помоли на лекаря си да му изпише нещо конкретно. Няма как да не ви питам все пак като бивша част от управата на болница „Софиямед” – излязоха наистина фрапиращи данни за това какво се е случвало с новороденото. Какъв е коментара ви за всичко, което се е случило там?

Д-р Бойко Пенков: Мога да се изкажа само като човек в случая, защото съм външен наблюдател на това нещо. Потресаващо е поведението на така наречената акушерка – не говорим въобще за медицински професионализъм, говорим за нечовешки и неморални прояви въобще. Това е мое лично мнение и се надявам този случай да бъде, да приключи, въобще подобни истории в здравеопазването.

Водещ: Добре е да приключи, обаче много от родителите са притеснени, може би тези, които са ползвали услугите на въпросното здравно заведение, защото и прокуратурата казва, че това не е изолиран случай, имало е и други такива. Нямало ли е как да се установи, при условие че явно има камери, има записи?

Д-р Бойко Пенков: Има камери и има записи. Трудно е да сложим контрольор до всеки работещ вътре. Знаете какво става – при загасено осветление, тя влиза вътре, поглежда децата и дали нанася удари или не, това как ще го видиш. Гледането на записите от всички камери би коствало…

Водещ: Вижда се  и в този случай се вижда…

Д-р Бойко Пенков: Вижда се, да, но трябва целево да имаш повод да потърсиш това нещо- иначе това се часове гледане и гледане на месеци и месеци наред, за да можеш да следиш всички камери какво се случва.

Водещ: Кой е виновен, работодателят, който да кажем не е следил за нещо подобно или пък е претоварвал или е позволявал да се претовари въпросната акушерка, така наречената акушерка с работа.

Д-р Бойко Пенков: Винаги първо и най-голямата отговорност пада в човека, който води самата клиника или отделение, защото той пряко организира дейността на самата структура. Така че…

Водещ: Въпросът е дали може да се чувстваме защитени или не, как когато не подозираш за нещо подобно.

Д-р Бойко Пенков: За мен това е един случай, който е, няма аналог и не бива на базата от него да обобщаваме за положението в неонатологиите в цялата страна.

Водещ: Добре благодаря ви. Д-р Бойко Пенков в разговор за антибиотиците и разбира се за правилната им употреба. Бойко Пенков, зам.-министър на здравеопазването.

Сподели в: