Върни се горе

Интервю с д-р Бойко Пенков - БТВ „Тази сутрин“

 

Водещ: Ние продължаваме по друга от актуалните теми. Общопрактикуващите лекари започват ефективен протест от днес. Какви са причините и ще пострадат ли от това пациентите? Кристина Газиева с подробностите сега от Дупница на живо. Добро утро, Криси.

Репортер: Точно така, добро утро, Тони, от Дупница. Намирам се в поликлиниката на града. Точно в 08:00 часа тук лекарите трябваше да отворят вратите си, вратите на своите кабинети и да лекуват пациентите. Те обаче не го направиха, а са тук със затворени кабинети. Събрали са се, за да протестират. Знаем вече от няколко дни, че от днес започват масови протести на личните лекари. Тук сте десетки лекари, знаем, че в областта Кюстендил сте над 70, които ще протестирате. Д-р Силвия Стефанова. Добро утро.

Д-р Силвия Стефанова: Добро утро.

Репортер: Кажете ни конкретните причини – защо излизате днес на протест, от какво сте недоволни?

Д-р Силвия Стефанова: Добро утро на всички. Малко трудно е в едно изречение да кажа защо излизаме да протестираме. Най-краткият отговор е: „... защото изчерпахме всички други начини на комуникация с Министерство на здравеопазването и с НЗОК“. Аз съм зам.-председател на сдружението в област Кюстендил и зам.-председател на регионална лекарска колегия – Кюстендил, т.е. аз съм участвала във всички форми на преговори с национална каса, с министерство в кръгли маси, всичко за което можете да си помислите. Резултатът от това е, че няма комуникация, т.е. двете институции продължават да налагат силово бих казала техните решения. Това е накратко. Защото никой не чува нашия глас, защото не можем да работим повече по тези изключително лоши правила, изключително лоши правила.

Репортер: Лоши правила казвате. Има слухове, че протестирате и за Вашите пари, това знаем, че не е така според Вас.

Д-р Силвия Стефанова: Ние не протестираме за пари и това е нещо, което бих искала да кажа на всички Ваши зрители. Това е може ми последното по значение, последният по значение наш аргумент. Ние протестираме, за да можем да продължаваме да лекуваме нашите пациенти – протестираме за правила, но не за пари. Абсолютно и категорично.

Репортер: Д-р Николова, също лекар тук. Кажете ни по-конкретни причини, срещу които протестирате. От какво сте недоволни? И може би един конкретен въпрос към зам.-министъра на здравеопазването, който в момента е на гости в студиото, господин Пенков.

Д-р Николова: За съжаление протестът днес ще се отрази и на нашите пациенти, но ние неколкократно казахме, че се извиняваме за това, което правим, но в крайна сметка то е за тях. И сега преди малко се опитах да обясня на няколко наши пациенти по етажите, че този протест се състои в момента днес и ни кара да спрем да работим точно заради тях, защото все повече и повече администрация, която ни се налага на нас с правила, изработени от Министерството на здравеопазването, и ни се вменяват като наши задължения и дейности в бъдеще, ние все повече ще се превърнем в едни администратори и все по-малко в лекари. В крайна сметка всеки един от нас е дал Хипократова клетва и ние сме тук, за да лекуваме нашите пациенти и да създаваме едни добри условия за това те да се чувстват добре в нашите кабинети и да бъдат лекувани по-добре от нас.

Репортер: Конкретен въпрос, ако може да зададете към зам.-министъра?

Д-р Николова: Конкретният въпрос бих го задала към зам.-министър Пенков: „Дали това, което се казва, че има много, много отпуснати допълнителни изследвания, пари за изследвания и направления от 1 април нататък, да го изчисли на един пациент, български пациент колко направления всъщност ще му се паднат за годината в повече, за да се почувства той по-обгрижен от МЗ?“.

Д-р Силвия Стефанова: Отговорът на нашето сдружение, което е съвсем официално и е изчислено, разбира се, съвсем отговорно е, че това направление ще бъде с три десети след нулата годишно.

Репортер: Нека да чуем отговора на господин Пенков.

Водещ: Добро утро казвам и на зам.-здравния министър Бойко Пенков. Здравейте! Чухте въпроса – с какво ще се осигури повече в случая пакети за здравеопазване, повече направления за болните?

Д-р Бойко Пенков: Аз разбирам притесненията на колегите. Твърде отдавна се говори, че нашата професия е свръхрегулирана, има много норми, закони, правила, в които се движим.

Водещ: И се оплакват, че бумащината ще стане още повече. Но конкретно е въпросът, защото те и лекарите споменаха, не протестират само за пари или за това, а за да може пациентите да се лекуват по-добре. Та въпросът беше, ще има ли направления достатъчно?

Д-р Бойко Пенков: Ще има направления и то значително повече. Това са в рамките на възможностите на тазгодишния бюджет. Това, което ще има допълнително - осигурени прегледи с общо 641 хиляди допълнително за разлика от миналата година. А какво се случва, защо се притесняват колегите, аз не мога да кажа, защото правилата, които се въвеждат в момента, са нови правила, мисия, отговорности и задачи на осигурителната институция, тя не каса е, като че ли толкова пряката работа на лекарите.

Водещ: Ама те са го изчислили десети след запетаята дори.

Д-р Бойко Пенков: Не, не, вижте, само да Ви кажа. В последните години, когато се правят оценки на удоволетвореност от външни институции, България винаги е на края на списъка. В последните години, когато има някакви мониторингови доклади от страна на ЕК, винаги се казва, че нашата система е неефективна, неефикасна. Това са неща, които са оценени от хората, българските хора, че нещо куца. Това, което в момента се случва, нещата се подреждат, подреждат се така, има нова мисия – касата ще трябва да изследва удоволетвореност. Нека да видим, ако има нещо лошо, купуваме, да купим нещо по-добро.

Водещ: Вие казвате, че нещата сега се подреждат и вървят към по-добро. Дали така разсъждават и дали подобни са коментарите на личните лекари – отново към Кристина Газиева. Криси?

Репортер: Здравей отново, Тони. Според господин Пенков нещата вървят към по-добро. Конкретен въпрос към Вас – как ще продължат протестите, само днес ли ще бъде протестът и кой ще лекува пациентите? Естествено важен въпрос.

Д-р Силвия Стефанова: Тъй като ние сме отговорни хора и сме го доказали вече 15 години, направили сме организация както в Дупница, така и в Кюстендил – работят в двата града неотложни кабинети, където дежурят терапевти и педиатри, т.е. нашите пациенти има къде да бъдат преглеждани през това време, в което ние няма да работим.

Репортер: Дори сте дали пари от Вашата асоциация нали така?

Д-р Силвия Стефанова: Да, разбира се. Нашето сдружение е платило със собствени средства на колегите, които ще работят. Така че ние сме осигурили на пациентите си прегледи, не сме натоварили Спешна помощ и няма да влизаме в конфронтация със спешните колеги.

Репортер: Докога ще продължат протестите?

Д-р Силвия Стефанова: До... когато се случи реален диалог с Министерство на здравеопазването и НЗОК.

Репортер: Много благодаря. Призовават за диалог със здравното министерство личните лекари тук, не само в Кюстендил, днес ще протестират и в Ямбол, Велико Търново и Разград.

Водещ: Благодарим ти. Кристина Газиева на живо от Дупница. Защо не си говорихте преди да се стигне до тези протести?

Д-р Бойко Пенков: Не, говорихме си и то много дълго.

Водещ: Ами явно не сте се разбрали.

Д-р Бойко Пенков: В смисъл как се разбира разговор – когато имаш разговор, преговори и се приемат някакви параметри обичайно хората се подписват. Ако искате следобед ще взема от касата документите, върху които са се разписали д-р Киров и другите преговарящи – значи имаме съгласие по параметрите. Обаче нещо почва да ни пречи.

Водещ: Дори по този служебен рамков договор, за който …

Д-р Бойко Пенков: Той не е служебен рамков договор, действа си рамковият договор от 2015-та, най-вероятно има някакво неразбиране. Рамковият договор за 2015-та си действа обаче има вътре едни промени, които се правят с решение на надзорния съвет по простата причина, че те отказаха да подпишат рамков договор лекарите. Това са новите неща, които са отразени в законите, които ги няма в стария договор. Те просто се въвеждат с това решение.

Водещ: И тези нови неща са и част от нещата, заради които протестират. За тази повече и по-утежнена документация, която трябва да се попълва, пръстовите отпечатъци.

Д-р Бойко Пенков: Не, за общопрактикуващите лекари не се въвежда, тази година влиза само в болниците, така че те не са засегнати. Документацията е такава каквато беше. Договорени са глоби и санкции такива, каквито те са договорили в рамковия договор. И другото, което е, че вътре има увеличени обеми, страшно много увеличени обеми. Повече холестерол, повече кръвна захар за диабетиците и за хипертониците, повече изследвания на магнитен резонанс, ако не могат хората да…

Водещ: Тогава за какво не може да се разберете, за пари ли е? Това, с което започнаха лекарите – те отрекоха, че става въпрос за пари, но явно за това става въпрос.

Д-р Бойко Пенков: Имаше едно увеличение, предложение за увеличение на средствата за промяна в стойността на преглед, но засега ние няма да потвърдим това нещо, остават същите цени, каквито бяха миналата година на прегледите. Само увеличаваме обемите, за да могат хората да имат повече достъп.

Водещ: Протестът ще обхване и цялата страна. Ще останат ли хора, които нямат достъп до личен лекар?

Д-р Бойко Пенков: Мисля, че касата вече, оперативното ръководство предложиха разумни решения, с които може да се мобилизира допълнително специалисти от извънболничната помощ да покрият нуждите на хората.

Водещ: Утре д-р Петър Москов, министърът на здравеопазването, пък ще бъде наш гост. Ще си говорим и по политически теми, но и за здравеопазване, така че ще продължим тази тема утре в сутрешния блок. Благодаря Ви за това участие.

Сподели в: