Върни се горе

Интервю с д-р Бойко Пенков - БТВ „Тази сутрин“

 

Водещ: Пълен хаос с това дали са опасни ваксините, които вече доколкото разбираме са и раздадени на личните лекари, става въпрос за „Пентаксим” за бебетата и тези, които пък стоят на склад и са срещу хепатит. Кой е прав и за какво точно е прав- прокуратурата за това, че казва, че са незаконни или здравното министерство за това, че твърди, че са безопасни? За разликата между тези две твърдения и съдържанието на двете думи ще си говорим с бивши здравни министри – Таня Андреева и Стефан Константинов, но преди всички думата даваме на зам.-здравния министър д-р Бойко Пенков. Здравейте.

Д-р Бойко Пенков: Здравейте, добро утро.

Водещ: Да започнем от там, тъй като опасността и притесненията са при хората – опасни ли са въпросните ваксини за здравето на бебетата?

Д-р Бойко Пенков: Не, не са опасни, категорично не са опасни. Самата прокуратура каза, че те не разследват качества на ваксините, тъй като ваксините са придружени от сертификат за качество, така че не става дума за това. Единственото нещо, което се дискутира е минали ли са регистрационен режим според законите в България. Не, не са минали такъв, не не са регистрирани на нашия пазар по простата причина, че законодателят е предвидил такъв ред преди време, в който дава право на министъра при изпълнение на големи национални програми, когато дадено лекарство не е регистрирано в държавата, да бъде внесено и не се използва в търговската мрежа, а да бъде дадено на хората. Това е.

Водещ: Не са регистрирани. Това обаче за прокуратурата означава, че са незаконни – ако министърът има подобно правомощие защо прокуратурата изобщо ще го разследва?

Д-р Бойко Пенков: Той има подобно правомощие и в самото препоръчително писмо, което те са отправили към Изпълнителна агенция по лекарствата е записано по какъв ред може това нещо да бъде свършено.

Водещ: Означава ли, че след като са забранени тези 100 хиляди…

Д-р Бойко Пенков: Те не са забранени.

Водещ: 100 хиляди бройки са раздадени нали така?

Д-р Бойко Пенков: Да, така е.

Водещ: Ще бъдат ли върнати?

Д-р Бойко Пенков: Имаше остра криза, не, имаше остра криза от ваксини, знаете какво беше, какво забавяне имаше на имунизационния календар.

Водещ: Каква част от тях вече са…

Д-р Бойко Пенков: Всички са раздадени.

Водещ: Те са раздадени всички, навсякъде в България?

Д-р Бойко Пенков: На общопрактикуващите лекари.

Водещ: Каква част са употребени вече?

Д-р Бойко Пенков: Доколкото разбрах поне в София при 18400 някъде 18100 са употребени.

Водещ: Има ли възможност, вариант, тези ваксини да се окажат опасни, те тествани ли са, проверени ли са?

Д-р Бойко Пенков: Не, не могат да се окажат опасни, защото пътят на ваксината е такава – производител-фабрика, която се намира във Франция,  в ЕС, освобождава се субстанцията, която отива в Турция и там се пълни в съответните разфасовки. Не може да бъде опасна – тя се придружава навсякъде със сертификат за качество.

Водещ: Какво означава обаче формулировката забранени за употреба в България?

Д-р Бойко Пенков: Те, забранени са, ако аз и вие направим сега една фирма, отидем и купим от Турция ваксини и искаме да ги продаваме в аптеките или да опитаме да ги продадем на Министерство на здравеопазването. Това не е разрешено. Но има определен законодателен ред, в който при определени случаи министърът може, така е предвидено, че примерно ако иска той може да ги регистрира с негова заповед, има го в закона, той може да внесе неразрешени…Знаете ли какъв дебел списък има от всички министри, които разрешават вноса на неразрешени, така наречените забранени лекарства.

Водещ: Министри в миналото също са правили подобни неща?

Д-р Бойко Пенков: Да, то е официален ред. Фенобарбитала е едно лекарство, което всички знаем – в разфасовката му от 2 милилитра ампула, която са остри състояния, гърчове и така нататък, не е разрешен в България, но въпреки това се внася и се купува, защото трябва на хората.

Водещ: Добре, но ето много министри, дори в миналото, са разрешавали забранени за внос…

Д-р Бойко Пенков: За търговия.

Водещ: Добре, забранени за търговия. Това, че са забранени за търговия прави ли ги забранени и заради нещо друго, заради това, че вътре съставките не са проверени, не са достатъчно да кажем изпитани, тествани или има някакъв риск?

Д-р Бойко Пенков: Не, няма такъв риск. Единствената забрана е просто защото няма регистриран притежател на разрешение за употреба, който иска да търгува в мрежата. Ние не искаме някой да търгува в мрежата, това е решение на държавата, дарение и то се предоставя на лекарите, за да бъдат имунизирани децата.

Водещ: Министър Петър Москов регистрирал ли ги е?

Д-р Бойко Пенков: Не, не, няма смисъл – защо да ги регистрира, когато има такъв регистриран продукт на нашия пазар, който е в календара и се казва „Пентаксим”. Същото име, същия продукт.

Водещ: Добре, като казвате, че това е законно, като казвате, че това е правомощие на министъра, защо е разследван, защо в момента се вдига този скандал и ДАНС влезе ли в министерството на здравеопазването?

Д-р Бойко Пенков: Какво значи да влезе?

Водещ: Ами като проверка.

Д-р Бойко Пенков: Не, имахме срещи със служители на ДАНС, за да обясним една или друга ситуация, нищо повече.

Водещ: А срещи къде, в министерството?

Д-р Бойко Пенков: Да, да, вътре.

Водещ: Били са все пак в министерството?

Д-р Бойко Пенков: Да, да. Но не по този начин, влизаме вътре, взимаме компютри, кашони и така нататък. Съвсем нормален разговор.

Водещ: В този разговор изискаха ли от вас документи?

Д-р Бойко Пенков: Не, документи не сме.

Водещ: Колко дни бяха там?

Д-р Бойко Пенков: Не, не, това са…

Водещ: От порядъка на колко дни…

Д-р Бойко Пенков: Прокуратурата като разпореди проверка, тя разпорежда на съответните органи – следствие, МВР или ДАНС, включително и офицерите, които си вършат работата идват да направят необходимото.

Водещ: За колко време протече тази…

Д-р Бойко Пенков: Не мога да кажа.

Водещ: Но не е взета документация, компютри – начина по който сме свикнали да…

Д-р Бойко Пенков: Не, изискани са копия от документи, които са предоставени надлежно – в смисъл има абсолютна подкрепа на действията на проверките.

Водещ: Добре, взети са тези документи, ако всичко е изрядно защо тогава прокуратурата казва ваксините са безопасни, но неразрешени.

Д-р Бойко Пенков: Ами това, това е – безопасни , но не са разрешени. Действително, никой не иска…

Водещ: Това атака ли е срещу министър Петър Москов?

Д-р Бойко Пенков: Според мен е по-лошо, става дума за персонални хора в случая, в случая знаете ли какво се постига с тази атака, стигна се, че майките започнаха да се обаждат и да казват – каква ваксина ми сложихте. Създаде се впечатление, че това е вредна ваксина, че е лоша – не е така. Ваксината е „Пентаксим”, същата каквато се прилага и сега.

Водещ: Същата, но не е разрешената, защо нямаме от разрешената в България?

Д-р Бойко Пенков: Защото това е криза в цяла Европа, има недостиг в целия свят, тази криза може би ще се разреши по уверение на производителите 2017 година и когато беше проведена обществената поръчка в МЗ никой не се яви на нея да предложи ваксини.

Водещ: Това е заради натиска от страна на фирмите, за който неведнъж сме си говорили, за по-високи цени.

Д-р Бойко Пенков: Да, никой не се яви.

Водещ: Но никой не се е явил и заради това нямаме ваксина така ли?

Д-р Бойко Пенков: Точно така, затова се наложи правителството да направи всичко необходимо, за да може да получи ваксината от Турция. Това спасяваше ситуацията.

Водещ: Добре, ако това е криза в цяла Европа в бъдеще, означава ли, че отново ще внасяме от Турция, ще има подобни проблеми или?

Д-р Бойко Пенков: Ние сме задължени да осигурим ваксини за децата и сме решени да го направим, така че винаги да има качествена ваксина тук.

Водещ: Добре, когато тези фирми не са се явили тук, вие, окей, това е начина с тези дарени ваксини от Турция според вас, но нямаше ли друг начин, не можахте ли по някакъв начин просто да влезете в контакт или диалог достатъчно добър, за да ги осигурите по надлежния ред?

Д-р Бойко Пенков: Ние имаме добър диалог, но когато ти се каже, че няма производство и те не могат да ги осигурят за нашия пазар, това се казва. Ние сме в непрекъснат диалог – ето примерно на последния търг взехме само 36 хиляди 4-валентна ваксина, макар че ни трябват още 80, сега сме в преговори за доставката на общо 80.

Водещ: Ако тези ваксини и когато тези ваксини свършат, ще има ли отново криза?

Д-р Бойко Пенков: Сега не, по простата причина, че сега са предвидени в плана на производителите България като държава и аз се надявам, че ние имаме приоритет пред други европейски държави, тъй като имаме нещо закъснение в календара.

Водещ: Но откога сме предвидени и защо сега сме предвидени, а когато е трябвало да бъдем…

Д-р Бойко Пенков: Аз ви казвам, тежка криза, променени правила при освобождаване на ваксините, много по-дълъг период на изследване преди освобождаването на пазара, това изключително смути индустрията. Много нови държави извън ЕС вкараха в техния календар 5-компонентни, 4-компонентни ваксини комбинирани и това направо ликвидира пазар. В 2013-та десет европейски страни нямаха никаква ваксина по този повод. Такава криза беше.

Водещ: Но внасяли ли са от страни, където не е разрешено?

Д-р Бойко Пенков: Има такива ваксини на канадския пазар, което е още по-трудно за внасяне, има и в Индия, но казват ми, че имат съмнително качество.

Водещ: Добре, благодаря ви.

 

Сподели в: