Върни се горе

Линк към интервюто на д-р Бойко Пенков "Здравей, България" Нова ТВ

 

Водещ: Сменяме настроението и темата. Д-р Бойко Пенков, казвам му добро утро.

Бойко Пенков: Добро утро.

Водещ: Зам.-министър на здравеопазването. И започваме веднага с един голям проблем, който се оказа, че се е появил, свързан с това, че изотопите, с които се стадират онкологичните заболявания, нали така…

Бойко Пенков: Точно така.

Водещ: …установява се има ли метастази и разсейки – изключително важни за всички хора, които имат проблем – ги няма. Доставчикът не ги доставя. Преговаряхте, говорихте, имаше обществена поръчка, която той трябваше да спази, обаче сега няма ги тези изотопи. И какво предстои, освен, че ще се прави нова обществена поръчка за хората, които сега имат нужда от това изследване?

Бойко Пенков: Първо, абсолютно права сте. Първото нещо, което правим и продължаваме да правим, е преговори с производителя, това е Полатом и с търговеца в България, да може да издължи необходимите количества, които има по стария договор, който изтече. Готови сме да подпомогнем всеки, който иска да регистрира подобно лекарство, за да може да бъде в полза на хората. А през това време на базата, направихме срещи с всички наши експерти от национални консултанти и сме направили едно указание към колегите от Регионалните здравни инспекции, към болниците, които имат клиники по онкология, онкологичните центрове, в което препоръчваме, самите професори препоръчват каква да бъде алтернативата.

Водещ: И каква да бъде алтернативата?

Бойко Пенков: Примерно да кажем при карцином на бял дроб се прави компютърна томография с ангеография, контраст и компютърен томограф, за да може да се види, да се получи достоверна информация.

Водещ: Сега, да се опитаме да обясним за нашите зрители – не може да има лечение и адекватно лечение, ако човек не знае точния стадий и фазата на болестта – тоест, това изследване не е такова препоръчително, ами е задължително.

Бойко Пенков: Да – то не е за снимка просто ей така за удоволствие, а е действително едно много важно изследване, с което се стадира заболяването. От там излиза и схемата, която започва като терапия.

Водещ: И сега разбирам, че ще бъдат пренасочени тези хора всичките към ядрено-магнитен резонанс и към ПЕТ-скенери. Въпросът обаче е колко ПЕТ-скенера например имаме в момента в болниците в страната и могат ли да поемат всички?

Бойко Пенков: Не, не бива да ги насочваме всичките – трябва много диференцирано да се подходи. Примерно щитовидна жлеза и карцином на щитовидна жлеза, там изключително голяма информативност дава ултразвуковото изследване – не е необходимо ПЕТ-скенер да се прави. Но примерно в София вече очакваме да се появи пети ПЕТ-скенер.

Водещ: Ами да и знаете ли, не знам кога ще се появи петият ПЕТ-скенер, но сега с тези четири, хората чакат по 30 дни и повече, и не знам дали няма да станат още повече. А това е абсурдно, на мен ми се вижда абсурдно.

Бойко Пенков: Беше много трагична ситуацията в началото, особено когато се правеше доставка на глюкоза от чужбина. Сега нещата се подобриха, особено там, където имаме – в „Александровска” имаме бейби циклотрон – там максимум времето за чакане е около 10 дена. Като хора, които са особено, в смисъл то няма някаква спешност в цялата тази история, но трябва по-бързо да се вземе решение, включително да се реагира на втория или третия ден. Всичко, всичко зависи от възможността и доставките на консуматива, който използват ПЕТ-скенерите.

Водещ: Въпросът е дали имаме притеснения за това, че хората, които чакат за това изследване, ще станат повече, защото вече го няма този изотоп, а пък ще бъдат пренасочвани към изследвания, които така или иначе много дълго време отнема чакането.

Бойко Пенков: Ние сме дали един срок, в който да положим максимално усилие в рамките на три месеца-три месеца и половина, за да може да възстановим доставките за хората. А през това време сме подготвили алтернативи – възможността за достъп до компютърна томография, магнитно ядрен резонанс. Днес ще се видим с колегите от Касата, те от вчера работят по това нещо, за да може да имаме едно общо послание към двете администрации.

Водещ: Като се видите с колегите от Касата, ще си говорите ли за разходно ефективните лекарства, защото прочетох, че сега новата директива е всички пациенти с протокол и изобщо всички лекарства над 30 лева, които Касата трябва да поема, всъщност да отговарят единствено на изискването да бъдат най-евтините възможни, с което Касата щяла да спести, прочетох, 780 хиляди лева или нещо подобно.

Бойко Пенков: Права сте, може би в мотивите като че ли прозира, че най-важното е да спестим едни 780 хиляди. Не е точно така. Идеята на цялото това нещо е – това, което се прави вече в Европа и се подкрепя от индустрията, включително и от Европа.

Водещ: Милиона, извинявайте, за съм в грешка – 780 милиона.

Бойко Пенков: 780 хиляди беше записано, не знам, или милиона.

Водещ: Ще проверя, за да не…Във всеки случай икономия е, за икономия е посочена.

Бойко Пенков: Само да кажа, почти целият свят започва да се ориентира към плащане на резултат. Защото до момента, примерно аз съм производител и казвам – ей тази чашка е прекрасна. Ама друг казва – и тази другата е прекрасна. Добре де, ама тази прекрасна, аз пия вода с нея и с тази другата пия вода, но едната струва 5 лева, другата струва 10 – защо да давам 10 лева за тази, когато мога да дам 5 лева за тази, която ми върши същата работа, същите ефекти има и води до крайния резултат, в който пия вода.

Водещ: Ами не са убедени хората, когато се лекуват, че е така.

Бойко Пенков: В смисъл, това е много елементарен пример.

Водещ: Много. Защото когато опре и стане личен примерът, никой няма потребност и желание да се лекува с нещо, което е най-евтино.

Бойко Пенков: Не, тук идеята е резултат, в смисъл това е доста сложна история, доста сложна работа и много труд има по нея. Трябва да се определят критериите /…/ ще оценим и резултата. Второ, трябва да се сравнят терапии, които са сравними – не може да сравняваме трабант с тир. И тогава вече, при тези сравними терапии, да се види какъв е резултатът и за колко време – това е важно.

Водещ: Ама какво ще прави Касата – ще сравнява върху пациентите сега, като им изписва по-евтините лекарства и преди като им е изписвала по-скъпите, кой е излекуван и кой не?

Бойко Пенков: Не, това ще бъде един период на наблюдение, в който трябва да бъдат сравнени резултатите от прилагането на различните терапии. И тогава вече се прави анализ и този анализ би бил препоръчителен, да се каже, колеги – вижте, това лекарство има еднакви показания с другото. То има еднакъв ефект и терапията с него води до удължаване на живота с толкова и толкова и другото води толкова и толкова. Тогава дайте да похарчим по-малко пари, за да може с тези пари да купим още лекарства. Това е идеята.

Водещ:  Преди да се стигне до тази идея за разхода и ефективността, която буди съмнения и затова ги и обсъждам с Вас, имаше едно такова нещо, което си спомням, че много сме коментирали с лекари и хора, които се занимават с лекарства, че Касата, която поеме едни определени лекарства, всъщност натиска производителя или доставчика да бъда възможно най-ниска цената. В резултат на което отказва производителят или доставчикът да продава това лекарство. Имаме такива случаи, включително и в момента и съм наясно с това, лекарства, които са изключително важни и част от химиотерапията например на онкоболни пациенти. Стигнало се е до там, че лекари изписват рецептите на английски език, тъй като са наясно, че в България няма кой да изпълни тази рецепта и оставят пациента, на който иначе това му се поема от Касата, да си го търси в чужбина това лекарство, за да се лекува.

Бойко Пенков: Така е. За наше съжаление доста от индустрията, от компаниите, изтеглят, които са търговско неефективни за тях лекарства и ние ги включваме в един особен списък, които нерегистрирани такива или дерегистрирани лекарства, могат да бъдат доставени от болниците за болните. Този списък за мое съжаление става все по-голям. Но не можем да повлияем върху волята на производителя, който е решил, че нещо не иска да бъде тук. Това е циркът, който се разиграва 5-флуороурацила – първа линия на лечение за рак – ту го има-ту го няма. Някой го регистрира, после го дерегистрира. В България струва 7.50 лева, примерно да кажем в моята болница съм го купувал за 12-15 лева от Виена.

Водещ: Да, ама не можем да се заблуждаваме, че Касата поема определени видове лечение, след като не ги поема?

Бойко Пенков: Ами и това не се поема от Касата, когато се внесе по особен ред, не се поема от Касата, а се поема от пациента.

Водещ: Да, които се поемат, обаче, всъщност ги няма и затова не се поемат. И някак си човек си мисли, че е така, но се оказва нещо друго и то в момент, в който е най-чувствителен. Да ви попитам за морбилито, понеже имаме бум и се оказваме шести на всичкото отгоре – ние мислехме, че са доста по-контролируеми нещата, обаче явно не е точно така, след като се налага и национален координационен съвет да се свика по тази тема. Ако въпросът е във ваксинацията, как ще се реши епидемично сега въпроса?

Бойко Пенков: Действително в момента щабът работи и се предприемат всички мерки. Локализират се областите, в които са най-много заразени. Ами, правят се подвижни кабинети за прегледи. Всяко едно дете, което е суспектно, се изолира в отделение. Това, разбира се и се наблюдава докато излезе резултат, има ли морбили или не. Подготвени са в момента разкриването на нови отделения, ако има нужда от повече легла за децата. В смисъл, това са редица противоепидемични мерки, които са взети и са в ход. Има ваксини за морбили и който иска може да му направят имунизация. Даже  активно  се препоръчва и се минава през кварталите и се правят имунизации, там, където се очаква, че не се имунизирани.

Водещ: Включително и тези, които така или иначе не са били имунизирани през 63-та ли беше.

Бойко Пенков: Между другото се търси много активно и се прави контрол на имунитета при деца, които са получили бележки, че са имунизирани, а пък те дефакто не са.

Водещ: Да, това е много голям проблем. И другият е докторите да бъдат добре обучени и да не стане така както в Разложката болница си спомняме – едно да зарази всички останали. Искам само още едно изречение по тази тема, за да минем на протестите, понеже имаме съвсем малко време. Въпросът ми е, чухме мисля, че д-р Кантарджиев скоро беше коментирал, че вносът на работна ръка от Украйна и Молдова, като сезонни работници по хотелите и ресторантите, по морето и в планината, много често е причина за разпространение и на морбили, защото не се изследва, тоест не се изисква имунизационният календар на всеки един от тях и какво може да се направи, ако това наистина е причина за внос на зараза.

Бойко Пенков: Ние винаги внасяме отвънка някъде, ако нямаме собствено огнище. Проф. Кантарджиев е член на този щаб национален, така че всички предложения резонни се правят там, след което се реализират. Така че очакваме подобен тип контрол, ако той го предложи, да се случи.

Водещ: Да Ви попитам за протестите на педиатрите, понеже днес се очаква още един такъв. Изключително сериозно е тяхното искане да отпаднат лимитите за хоспитализиране на деца. Аргументът, че те не могат да се диагностицират и да се лекуват адекватно, е повече от чувствителен за всички нас. Слушах докторите предишните дни, които казват – как може да дойде майка с дете и аз да я върна, защото имам лимит и не мога да настаня детето? Изобщо някак си, когато става въпрос за деца, имам чувството, че не може да има някакви условности – ще стане по-късно, сега не може да стане. А Вие как мислите?

Бойко Пенков: Така е да, съгласен съм напълно с Вас.

Водещ: Ами някак си като че ли им се казва, чакайте да се построи педиатричната болница и тогава и заплатите ви ще бъдат други, и лимити няма да има, и по-хубаво ще лекувате.

Бойко Пенков: Не, това, което се казва изчакайте е за друго нещо. Те поставят едно искане болницата да бъде под един особен член 5-ти от Закона за лечебните заведения, който да бъде абсолютна собственост на държавата и да не е търговско дружество. Примерно добре, имат такова желание, само че това е много дълга процедура –знаете, че по търговския закон се минава през ликвидация и ликвидацията трае от 3 до 30 години преди да се случи каквото и да е. Така че на тях е предложен един много добър оптимален вариант – новата болница ще бъде по член 5-ти, ще бъде собственост на МЗ пак и ще бъде осигурен бюджет за нея и за нейното функциониране безпрепятствено, без да имат никакви проблеми.

Водещ: А защо тогава ще има протест, ако това предложение е толкова добро?

Бойко Пенков: Ами аз просто, няма как – всяко едно такова преобразуване минава, аз ви казвам, през ликвидация. Има една болница в момента, ние я ликвидираме вече седма година и не може да приключим ликвидацията. Така че не е лесен процесът. Другото, което е, те алармират хората, сигурно им е писнало, дошло им е до гуша и с тези протести искат да обърнат внимание върху себе си, върху проблемите, които има в детското здравеопазване. И са абсолютно прави – не трябва да има лимит в детското здравеопазване – в смисъл майчино и детско здравеопазване трябва да бъде основен приоритет, както е и до момента то. Трябва да ви кажа, че аз направих справка в НЗОК, те не са достигнали лимитите си, не са подали искания за разширяване на дейност. Има опции и това да се случи, включително сега на Надзорен съвет, който предстои, лично аз ще предложа отпадането на лимитите за педиатрията.

Водещ: Добре, последно изречение – свързано е с едно лечение в Александровска болница, за първи път се случва у нас – деца с мускулна атрофия, ще се лекуват с един препарат Спинраза. Въпросът ми е, достатъчно ли са обучените специалисти за това, така ли ще бъде вече, хубаво ли е? Това да го коментирате. Досега в чужбина се е извършвало.

Бойко Пенков: Това е една сериозна, в смисъл дълго време е направена подготовка от страна на академичните среди и на лекарите, за да може да посрещнат нуждите с това лечение в България. Какво се направи? Колегите от Александровска болница, от Пловдив, от Варна и от „Свети Наум” в София, преминаха няколко обучения още миналата година. Те бяха в Мадрид, в Белгия, в Румъния и така нататък, включително идваха хора, екипи от чужбина в България, за да могат с тях те да усвоят практически умения. Говорих с директора на болницата, който ми гарантира, че логистично нещата са напълно подредени. Има определена стая, има готовност. Говорихме и с доставчика, търговеца в България, който каза, че има доставени 12 флакона, с които да бъде почнато лечението на децата, на четири деца веднага, в рамките на един месец. Така че и това е осигурено. Имаше едни притеснения от колегите от Александровска болница, как да бъдат отчитани процедурите. Ние сме им казали каква възможност има. Така че да им пожелаем успешен старт.

Водещ: Много Ви благодаря за това гостуване. Благодаря Ви.

Сподели в: