Върни се горе

Водещ: За лекарства ще си говорим сега, лекарствената политика на държавата, но и политиката за това да бъдат прерязани из основи престъпни схеми. Знаете, ГДБОП и прокуратурата разбиха група за престъпен износ на лекарства. Става въпрос за редки животоспасяващи лекарства, които струват на държавната хазна милиони левове. Бойко Пенко, зам.-здравен министър, е гост в студиото ни и ще разговаряме именно на тази тема, за да разберем от кога е действала тази престъпна група и с какво точно се е занимавала. Здравейте.

Д-р Бойко Пенков: Здравейте.

Водещ: Знаете ли от кога се препродават лекарства, животоспасяващи, и колко пари липсват от държавната хазна именно заради подобни практики?

Д-р Бойко Пенков: По принцип това е разрешен бизнес в Европа, има легална част, светла, която се прави от години в рамките на Европейския съюз. Там, където има излишък от лекарства, когато са доставени повече, съвсем легално търговец може да ги купи и да ги изнесе в трета страна, където има недостиг.

Водещ: Това в кои страни е уредено по закон?

Д-р Бойко Пенков: В целия ЕС.

Водещ: При нас уредено ли е?

Д-р Бойко Пенков: При нас също. И това е легална търговия. Проблемът е нелегалната, криминалната търговия, в която тази схема, която вие казахте, престъпна схема, която съществува, с която на практика докарват всички неволи на българските граждани и на здравните власти. Нашият екип непрекъснато, целодневно получава обаждания от различни части на страната, където липсва дадено лекарство, а това е точно поради простата причина, че има много лоши практики, лоши схеми, по които тези лекарства се изкупуват от аптеки, от болници и се изнасят в чужбина по криминален начин.

Водещ: Изнасят се и там се продават...

Д-р Бойко Пенков: Изнасят се и там се продават на двойна, тройна или четворна цена по простата причина, че в България цените са много ниски.

Водещ: Добре, обаждат ви се и ви казват кое лекарство липсва, например, за кое лекарство сте получили конкретен сигнал, за да задействате тази група от страна на ГДБОП и прокуратурата, за да хванат престъпната схема?

Д-р Бойко Пенков: Непрекъснато има различен тип лекарства, които липсват. Най-често се обаждат хората за инсулин и за средства за повишено кръвно налягане, за инсулин Втори тип…

Водещ: Така, тези лекарства би трябвало да ги има, но липсват.

Д-р Бойко Пенков: Би трябвало да ги има, по простата причина, че производителите ги внасят в количества, които са ясни като нужди. Даже внасят 10-15% повече, за да може да няма проблеми на пазара, но в един момент те изчезват и за мен е много радостно това, че държавата показва, че си върши работата, в лицето на прокуратурата и МВР...

Водещ: От колко време е следена тази група, колко хора са замесени в нея?

Д-р Бойко Пенков: Мисля, че първите сигнали, които тръгнаха към тях, е, началните сигнали бяха от преди година. От шест месеца минимум има доклад, който е от здравните власти и това е било времето, което е било необходимо за разработване на тази престъпна схема.

Водещ: Добре, само за тази една година колко пари са загубени, с колко пари сме ощетени ние?

Д-р Бойко Пенков: Говорейки с хората, които работят в този сектор, в случая чух, че става дума за 90 млн. за тази престъпна група, но оценката е, че сивият сектор, черният сектор е за около 200 млн. лева годишно...

Водещ: 200 млн. лева годишно заради подобно прекупуване и препродаване на лекарства, така ли?

Д-р Бойко Пенков: Криминално прекупуване...

Водещ: Криминално. Добре, лекарите, на които и ние разчитаме – не слагаме всички под общ знаменател, нека да уточним, но разчитаме на тях, но те изписват тези лекарства на фалшиви пациенти ли са, на мними пациенти, за да може след това да бъдат препродадени. Има ли и медицински лица в схемата?

Д-р Бойко Пенков: Най-вероятно има и мога да Ви кажа ориентировъчно как се случват нещата. Примерно, да кажем, постъпваш в болница, пише се някаква диагноза, която не е тази, но пък за нея трябва да се изпише лекарство, което е интересно. То се изписва, не се прилага, защото не е необходимо да се прилага, и после се изнася.

Водещ: Казахте интересно. Интересно лекарство попада в графа „животоспасяващо“, „скъпо“, търсено на запад?

Д-р Бойко Пенков: Скъпо лекарство, което касае болни с ревматологични заболявания, с онкология, с ракови заболявания, с белодробни заболявания – астма, ХОББ – хронично обструктивна белодробна болест. Това са все тежки хронични страдания, за които в един момент тези лекарства изчезват.

Водещ: Добре, лекарите ги изписват, препродават ги след това...

Д-р Бойко Пенков: Казвам, че има такъв тип практики. Примерно другият тип практика е в аптека. Отивам аз, Бойко Пенков, и трябва да си купя лекарство за астма, обаче трябва да доплатя 25%, примерно и те ми казват: „Ами, защо ще си доплащаш, виж колко е скъпо. Ще ти дам друго, което ще ти покрие сметката.“ И взимам някакво друго лекарство, разбира се, доверявайки се, а това лекарство после се препродава на този търговец, който го изнася в чужбина.

Водещ: И така се калкулират огромни печалби. Казвате 200 милиона лева за черния пазар на лекарства...

Д-р Бойко Пенков: 200 милиона годишно на черния пазар…

Водещ: … от което губи държавата, но губим ли и ние като пациенти? Има ли хора, които не могат да открият лекарствата си, а наистина са много важни за тях?

Д-р Бойко Пенков: Това казах, че всеки ден се разправяме с подобни проблеми. Всеки ден има хора, разтревожени, които звънят в министерството, и казват: Липсва ни инсулинът, липсва ни лекарството за кръвно и т.н. И тогава нашите здравни власти ние ги изпращаме непрекъснато да правят проверки в складовете и, между другото, интересно е, че при някои от проверките се оказва, че има лекарства в складовете, те стоят там, към края на месеца не се разпространяват в аптечната мрежа и тези превантивни проверки към края на месеца на определен период от време дадоха резултат.

Водещ: Значи, те си стоят по складовете...

Д-р Бойко Пенков: Чакат периода. Ако мине номерът...в смисъл, хората… да се обаждат…

Водещ: … хората да се спасяват по единично.

Д-р Бойко Пенков: Да, и ако мине номерът, тогава ги изнасяме, защото няма нужда от тях.

Водещ: Добре, сега обаче вашият номер мина ли? Надяваме се, че тази акция няма да е единична, а ще продължи като действие, защото тук говорим за 90 млн., ако говорим за 200 млн. на черния пазар, това означава, че има много подобни схеми, които действат с търговци, прекупвачи, лекари, включително медицински лица и аптеки, които участват в схемата. Дано не е нещо, което се е случило само единично за пиар акция. Само че дали мина номерът на здравното министерство, когато говорим за мораториума за новите лекарства? Това уплаши също много пациенти, които разчитат на това -иновативни методи да бъдат прилагани за тяхното лечение, но държавата казва: Не, за нови лекарства няма да плащаме, ще се ползват обаче генерици.

Д-р Бойко Пенков: Ще го кажа като член на Надзорния съвет, защото и в това качество участвам...

Водещ: На касата.

Д-р Бойко Пенков: На касата, да. Колегите от Надзорния съвет, преценявайки проекта за бюджет за тази година, са опитали да направят нещо балансирано. Разходите, които са били за тази година, за 2017 г., са ги пренесли като планирани разходи за 2018 г. Това означава, че за лекарства те са преценили, аз помолих да ми дадат една справка, на която са се позовали, тук се включват всички нови лекарства – нови за касата, не за света – нови лекарства, които кандидатстват да бъдат финансирани през здравното осигуряване. От тях действително почти за всички пише група, група, група – участва в нова група от лекарства, където съществуват съвременни ефективни терапии, които се прилагат така или иначе.

Водещ: Вас какво ви притеснява, за да бъдат блокирани тези нови лекарства – че някой злоупотребява с това ли, че има фирми, които налагат тези лекарства през лекарите, да се разпространяват и да се купуват именно тези лекарства, за да може да бъде поддържана тази така наречена фармацевтична мафия?

Д-р Бойко Пенков: Като говорихме за балансирани разходи и за спокойствие в системата, всяка една част от системата ревнува друга част. Примерно болничната помощ... Сега на среща с БЛС те казаха: Престанете да плащате пари за лекарства. Не може да престанеш да плащаш пари и да осигуряваш на хората лекарства, защото това е лечение. А извънболничната помощ казва: Спрете с болничната помощ, с лекарствата, дайте за нас, трябва да направим профилактика, промоция, превенция, ранно откриване и т.н.

Водещ: Вие сега на кого угодихте тогава, на извънболничната помощ?

Д-р Бойко Пенков: В момента, балансирайки по този начин средствата, какво се случва? Гледах една презентация на експерт от Германия, който оценяваше нашия пазар. Разходът за лекарства във Франция следващата година ще се повиши от 0 до 3%. В България – от 5 до 8. 5-те процента са за стария период, 3% са за новите предлагани молекули. Това означава, че 80 млн. лева ще бъдат похарчени допълнително за лекарства.

Водещ: Добре, вас какво ви притеснява, че това е поредното перо...

Д-р Бойко Пенков: Трябва да видим откъде ще ги вземем – от болници или извънболнична помощ.

Водещ: ... това е поредното перо, от което се източват пари. Това ли ви притеснява?

Д-р Бойко Пенков: Да, така е. Те се източват по криминални схеми, това не са нормалните схеми, които видяхте вие, които сега държавата разби. Но когато се повишат разходите в някои от перата, те моментално ощетяват друго перо. Знаем какво е положението на болниците...

Водещ: Да, но хората казват така, и тези, които са експерти: Трябва ли държавата, не може държавата да се меси чрез финансови механизми в лечението на хората. Трябва лекарят сам да определя как да бъде лекуван този пациент, а не да му бъде казвано, че може да го лекува от А до Б, но не и от там нататък.

Д-р Бойко Пенков: Аз имам проблем. Тук има едно лекарство, което може да лекува моя проблем. Но то е едно от десетте, които съществуват на пазара.

Водещ: Ако това, което е в този списък има мораториум и е най-доброто, как ще се чувствате вие тогава?

Д-р Бойко Пенков: Би могло. Но вижте, това не е изолирана практика. Когато има проблеми с регулации и успокояване на бюджетите на системата, това се прави в много страни. В половината страни от ЕС са налагани много тежки ограничения за определен период от време – в Испания, в Дания, в Словения, в Словакия, в Румъния дори...

Водещ: За колко време смятате, че ще се успокои системата с този мораториум, за да може след това да бъде отворена отново?

Д-р Бойко Пенков: Мисля, че максимум една година ще може да се въведе нов начин на финансиране, с който ще търсим резултат и качество при хората.

Водещ: Значи вие си давате срок от една година с този мораториум, за да може да изчистите процедурите.

Д-р Бойко Пенков: Мога ли да кажа защо? Сега в момента, когато идва новото лекарство, вътре пише: То е прекрасно и ти решава проблема ей сега. Обаче ние още не можем да измерим дали ми решава проблема и как го решава. Идеята е, окей, аз приемам това твърдение твое. Обаче като го измеря, като го преценя накрая, ако то не е така, както си казвал, върни парите, които си взел.

Водещ: А това може ли да се случи?

Д-р Бойко Пенков: Може да се случи.

Водещ: Кой ще даде резултатите накрая?

Д-р Бойко Пенков: Резултатите, да, от прилагането на лекарството.

Водещ: Те са много условни. И за генериците стана дума миналата седмица, затова дали ще се използват, кои каси в Западна Европа подкрепят тази практика. Но има много практики, които точно фармацевтичните фирми стимулират лекарите да изписват точно тези лекарства. Това ли се опитвате да спрете?

Д-р Бойко Пенков: И това.

Водещ: И това се опитвате да спрете. Две много важни теми, едната от които е лечебните заведения, болничната помощ. Болницата в Белоградчик стачкуваше вчера и лекарите заплашваха с това, че ще спрат работа. Там има ли решение на проблема? И те не са само Белоградчик, Ловец, Враца, Стара Загора, Поморие...

Д-р Бойко Пенков: Проблемът е сериозен, тежък. Вчера имаше среща на общината, кмета, председателя на общинския съвет и местните здравни власти, наши, на държавата, на касата и т.н. Решението, което са взели, е навременно, но временно, по простата причина, че общината ще изтегли кредит, с който да покрие липсващите доходи на хората за един голям период от време. И това, временно, казвам пак, е успокоило хората, които ще работят и занапред.

Водещ: Добре, но това е временно решение. Нали във всяка една такава болница, макар и общинска, има представител от страна на министерството?

Д-р Бойко Пенков: В общинските няма.

Водещ: В тази болница няма човек, който да наблюдава...

Д-р Бойко Пенков: Не, няма. Ние нямаме права върху тях...

Водещ: Абсолютно никакви права нямате.

Д-р Бойко Пенков: Единственото, което можем да направим, е, когато има проблем с оказването на качествена помощ, нашите инспектори от Агенцията по медицински одит да отидат.

Водещ: Последно, тема, която набира скорост – диабетици и сърдечноболни трябва да вземат разрешение от своя лекар, за това дали могат да управляват автомобил или не. Това ще е поредната бомба, която според мен ще взриви хората, на фона на голямата бройка от хора, които са и диабетици, и сърдечноболни специално в България.

Д-р Бойко Пенков: Това е една наредба, която касае състоянията, при които човек трябва допълнително да направи изследване. Такъв тип ограничения съществуват от далечното минало – примерно, ако си далтонист, отиваш на специална комисия в Транспортна болница, където проверяват виждаш ли червено или зелено.

Водещ: Добре, за далтонизма – да, но сърдечноболните и диабетично болните...

Д-р Бойко Пенков: Но, когато имаш диабет и той е лошо контролиран и правиш чести хипоглекимии, това означава, че ти можеш да припаднеш по време на шофиране. Тогава си опасен не само за себе си, но и за другите участници в движението. И то е така, то се случва.

Водещ: Това означава, че диабетно болните, сърдечноболните ще трябва да правят допълнителни изследвания.

Д-р Бойко Пенков: Да. Единственото нещо е допълнително изследване и преценка.

Водещ: От страна на личния лекар ли това трябва да се случи?

Д-р Бойко Пенков: От страна на специалист.

Водещ: Това означава, че трябва да отидеш при личния лекар...

Д-р Бойко Пенков: Точно така. Там така или иначе ходиш.

Водещ: След това с направление при специалист. Да, ходиш, но направленията за специалисти са нещо, което свършва доста бързо.

Д-р Бойко Пенков: Тази година се надяваме, че няма да свършат.

Водещ: 2018 г.

Д-р Бойко Пенков: Да.

Водещ: Добре, благодарим ви за този разговор.

Сподели в: