Върни се горе

- Д-р Пенков, ще успеете ли да пуснете електронния търг за лекарствата в болниците?

- Да, в сряда министърът подписа доклад, с който се изпраща документацията за оценка в Агенцията за обществени поръчки. Това ще отнеме около 40 дена, след което може да стартира поръчката. Вече обобщихме заявките на болниците, има подадени над 800 позиции (INN), от 145 лечебни заведения. След като приключи тази поръчка, ще обявим още една за ведомствените болници като ВМА, Лозенец, които също поискаха да участват. Надяваме се, че очакваните резултати ще бъдат постигнати и ще има значително намаление на цените.

- За каква стойност е поръчката?

- Целта е да подпишем двегодишно споразумение. Очакваната стойност на поръчката с 30% резерв на годишна база, защото никога не може да се предвиди каква ще е заболеваемостта и от какви лекарства ще има нужда, е в рамките на до 1.2 млрд. лв. Попитахме министерство на финансите, ако в някоя болница от участниците в търга има изчерпване на лекарствата, а на национално ниво по рамковия договор има допълнително количество, дали то може да бъде преразпределяно. Оказа се, че е възможно и това дава допълнителна гаранция, че няма да има недостиг на лекарства.

- Може ли постоянно да се присъединяват нови болници в търга или ще се чакат следващи поръчки?

- Не, тази поръчка е за 145 болници и 800 позиции, за болниците, които ще се присъединят допълнително, ще има нова поръчка. Когато минат двете години, се надяваме да се прави само една обща голяма поръчка.

- Колко дистрибутори са изявили желание да участват в търга?

- Още не сме направили официалната им регистрация, но запитване и участие в разговори имахме от страна на Българската асоциация на търговците на едро с лекарства (БАТЕЛ). Аз очаквам поне 30 търговеца да проявят интерес към доставките. Вече тествахме платформата, тя работи, но като всяко ново нещо дава от време на време грешки, които преодоляхме.

- Чисто технически как ще става участието, как изглежда платформата?

- Това е сайт, в който трябва да направиш първоначална регистрация, за да бъдеш участник в него. Тя се потвърждава и с електронен подпис, всяка болница определя човек, който ще подава заявките, направени са профилите им, има отговорни лица, които ще удостоверяват, че това са техните електронни подписи. След подаването на заявките в определения срок, те се обобщават, системата ги сумира по INN, когато идва ред за обявяване на поръчката, започва регистрацията на търговците на едро. На тях сме осигурили по два акаунта за достъп на компания, за да може да обслужват спокойно поръчките. След това процедурата повтаря напълно тази в закона за обществените поръчки. Всички финансови предложения и документи се качват в интернет и се удостоверяват с електронен подпис.

- За кого са видими документите?

- Офертите са видими за участника, който ги е подал, виждат се всички позиции на болниците, но не е ясно на търговците и производителите на лекарства коя болница какво е заявила. Има само обща национална заявка. Дистрибуторите кандидатстват и ако нещо са сбъркали, могат да го коригират в рамките на периода за това. По закон 30 дни е срокът за подаване на заявки. След това комисията, която отваря офертите, ще има достъп до всички оферти и ще ги обобщи. Ще се формира колона, в която са подредени участниците според големината на цените, които са дали. Всички участници в конкурса ще виждат най-ниската цена. След това в определен ден и час започва самото електронно наддаване. Стъпката за сваляне на цената е 0.3, тоест с всяко натискане на електронен бутон, търговците ще могат да свалят цената си с по толкова. Това ще е видно за всички, а всяко натискане на копчето се записва кога е направено. Наддаването ще бъде в рамките на два - три дни. След приключването му се прави класирането и участниците получават информация дали има обжалване, ако има се изчаква и след това се сключва рамково споразумение с първите двама търговци с най-ниски цени. Договорите са за две години. Болниците се уведомяват, че това е свършено и започват в същата платформа да правят своите поръчки като количества и време. Тези малки търгове могат да се финализрат за 5-6 дни. При тях двамата дистрибутора започват да се конкурират помежду си, като могат само да свалят цената от рамковото споразумение само надолу.

- Ако не се явят дистрибуторите?

- Ако първият откаже да се яви, тогава глобата за него е разликата в цената със следващия дистрибутор, умножена по количеството на медикаментите. Така реално болницата ще получи най-ниската цена, каквато е постигната на големия търг. Ако не се яви и вторият, тогава ще има санкции в размер на 10% от поръчката и т.н.

- Не се ли опасявате, че може да се стигне до картелни споразумения?

- Точно, за да се избегнат тези споразумения на малките поръчки са санкциите. Ако двамата търговци искат да се разберат, че един ще вземе София, друг – Пловдив, като платят глобата болниците пак ще имат лекарства на най-ниската цена, така че са добре дошли и като картел.

- Ако се разберат помежду си, може изобщо да не се стигне до сваляне на цените на рамковото споразумение?

- Не вярвам да се случи такова нещо - говорим за две години, за пазар от 150 болници за цялата страна. Ако те няма на пазара две години, ще те забравят.

- Дълговете няма ли да доведат до по-високи цени в рамковото споразумение, отколкото в болниците без борчове?

- Вярно е, че има задължения при някои болници. Затова сме направили следното – в момента се сключват договори за разсрочване на старите плащания, за да са спокойни търговците на едро, защото са заключили пари там. Но по новите договори, когато имаме споразумения за покриване на старите, плащанията ще вървят редовно.

- Ако някоя болница е постигнала по-ниски цени на досегашните си търгове, какво ще стане?

- Ще остане да работи по тези цени.

- Болниците ще имат ли право и на други търгове, ако участват в този?

- Няма да има смисъл, защото вече са заявили цялата си гама от лекарства в този.

- Ако има обжалване и се спре процедурата, как ще се действа?

- Самите болници имат действащи договори, които не са обвързани с конкретни срокове и количества, винаги могат да бъдат прекратени и да се започне работа по новия договор. Знаете, че има и постоянна актуализация на позитивния списък ( ПЛС), където цените падат. Затова нашата препоръка към болниците е да сключват собствените си договори на база рамковото споразумение за 6 месеца, след това винаги могат да получат по-добра цена от фирмата в рамките на годината. Просто ценовият пазар е много динамичен, когато излезе нов генерик и цената на оригинала падне с 30%, тази в рамковото споразумение ще се актуализира автоматично за съответната молекула. На новата цена ще се плащат всички търговски марки. Това ще е едно от условията за участие в електронния търг.

- Ако някоя болница иска да работи с по-скъпи лекарства от същия INN, но не желае да свали цената до най-ниската какво ще стане?

- Ако е държавна или общинска не може, защото има решение на Министерски съвет, с което това се забранява. Частните болници могат сами да решат дали да участват в търга, но вече имахме малки частни болници, които сами пожелаха да се включат .

- Ако някои болници започнат да искат доплащане от пациентите за по-скъпите марки от същия INN, позволено ли ще бъде?

- Не. Това обаче ще бъде проблем на контролните органи.

- Не се ли притеснявате, че много производители ще се оттеглят от тази процедура?

- Не. Просто ще намалим цените на медикаментите за болниците. Ако си сам в група, ще има състезание между дистрибуторите, при никой производител няма търговец с господстващо положение, навсякъде има поне по трима дистрибутора.

- Правили ли сте изчисление каква е разликата между най-евтиният и най-скъпият продукт от една молекула?

- Има драстични разлики – едното лекарство е регистрирано с максимална цена в ПЛС от 112 лв., а другото на 1100 лв. Тези, които са го регистрирали на 1100 лв. пак го доставят на 112, защото иначе не им върви търговията. Явно тази разлика е и заради външното рефериране на цените.

- Ако медикаментът с най-ниска цена, се окаже призрак, който реално липсва и е сложен само да подбива цената, как ще се процедира?

- Няма как да стане, защото търговците попълват декларация, че лекарствата са налични и могат да бъдат осигурени.

- Отстъпките ще останат ли по НЗОК, след като ще има електронен търг?

- Да, те ще останат за всички нови молекули, защото се постигат значителни резултати.

- Какви са очакваните резултати за тази и следващата година?

- За тази оптимистичният резултат е 89 млн.лв., а догодина ще е около 112 млн. лв.

- За колко лекарства ще са отстъпките?

- За новите молекули, безспорно точно те ще доведат до увеличаване на разходите на НЗОК, но целта е да се влезе в бюджетната рамка за годината. В момента преговаряме за 8 молекули.

- Какво ще се случи с медикаментите за есенциална хипертония?

- Това е инициатива на НЗОК, чакаме доклад, за да разгледаме сто процентната реимбурсация от 1 януари. Като очакваният допълнителен разход ще е около 9 млн. лв., но много зависи колко хора още ще се включат. За да няма прехвърляне на други МКБ към есенциалната хипертония, сега се изработват прецизни критерии.

- Защо се увеличават разходите в онкологията при положение, че пациентите са еднакъв брой?

- Безспорно едната причина са новите молекули, но радостното е, че има ефект. Защото новооткритите пациенти са постоянен брой, но лекуващите се и живеещите с това заболяване стават повече. Голямата битка на медицината е онкологичните заболявания да станат като хроничните, с които може да се живее по-дълго време.

- Смятате, че тези разходи са оправдани от медицинска гледна точка, така ли, а няма изтичане на средства?

- Възможно е да има измами, взимаме всички мерки да ги минимализираме. Не е масова практика, но я има.

Сподели в: