Върни се горе

Линк към интервюто на зам.-министър Пенков

 

Водещ: При нас е замeстник-здравният министър Бойко Пенков, с който ще разговаряме за усложняващата се обстановка, свързана с COVID-19. Здравейте.

Д-р Бойко Пенков: Здравейте.

Водещ: Как ще коментирате този случай, в който едно момче с онкологично заболяване е местено от болница в болница, не е ясно кой PCR тест е положителен, кой отрицателен, не му се осигурява среща с хематолог, с когото да разговаря и най-малкото да провери кавто е състоянието му в момента.

Д-р Бойко Пенков: Само да кажа, че не PCR тестът поставя диагнозата, той изключително много помага, но това е едно съчетание между клинична картина, прояви на заболяването, образна диагностика, рентген на гръден кош и, разбира се, PCR тест. Така че, това е комплекс. И тази настоятелност, която са имали към изследването, най-вероятно е била, защото и клиниката е била такава, която е водела към подобен тип заболяване.

Водещ: Но има ли ясен протокол какво се случва в тези случаи – ето случаят на Георги. Той е много показателен за това как може да бъде разхождан от болница до болница, да не е ясно какво се предприема за неговото основно лечение и заболяването му.

Д-р Бойко Пенков: Проблем е, съжалявам, че тези хора са попаднали в подобна ситуация. Въпрос на координация между лечебните заведения – би трябвало още от Пловдив, когато са тръгвали към София, да е ясно на колегите, които ги насочват тук и ги изпращат, че има карантина. А това става с един телефонен разговор – как сте, имате ли легло, можете ли да приемете детето да започне своевременно лечение? А не, като дойдат тук и да попаднат, действително там имаше карантина, имаше болни от персонала и от пациентите, правеха се дезинфекции точно в този период. И тогава попада в болница, която работи действително и действително лекува болни с COVID-19 и са направени…Понеже аз говорих и с доц. Узунов, директора на 2-ра градска болница. Той каза, че са направени консултации не на място, а по телефона с проф. Райнов и доц. Спасов, на които е разказано какво е и те са дали препоръки как да се действа.

Водещ: Да, но ето, попада човек в COVID отделение, със свое основно заболяване. COVID-19 ли се лекува само, усложненията от COVID-19, или се лекува и се прилага лечение и за основното заболяване, независимо дали то е онкозаболяване или сърдечно-съдово?

Д-р Бойко Пенков: В случая насочено лечение трябва да има към COVID-19, защото онкохематологичните заболявания се лекуват циклично – през определени периоди се поставят химиотерапевтици, които могат да овладеят…

Водещ: А не трябва ли да е комплексно? Има специалисти само по лечение на COVID-19 или има специалисти, които са в различни сфери и могат да помогнат за цялостното лечение на човека, ако има усложнения?

Д-р Бойко Пенков: Ето това е причината, която вие сега в момента назовахте, за да предложим в следващата година големите многопрофилни болници, които имат специалисти от всякакъв профил, да получат по-сериозно заплащане, за да може да има комплексно отношение към човека.

Водещ: Претоварена ли е вече Здравната ни система?

Д-р Бойко Пенков: Претоварени са колегите, които работят в нея, иначе системата като система има възможности и те са доста по-големи от това, което в момента е заето като легла. Има умора в колегите, но виждате, че те, въпреки умората, са всеки ден на работа.

Водещ: Ние вече много пъти чухме, че легла има и то е така, и отделения могат да бъдат открити.

Д-р Бойко Пенков: 40 хиляди легла има. Въпросът е хората да не прегорят.

Водещ: А те прегарят ли вече?

Д-р Бойко Пенков: Не, имат дух. Вчера идвам от Плевен, бях до късно, видях се с колегите си. Ами бойци са.

Водещ: Те са бойци, обаче призовавате да има хора, които да са доброволци и да се включат в тези COVID отделения. В Бургас виждаме, че на призива на болниците никой не се е отзовал обаче.

Д-р Бойко Пенков: Сега започваме разговори точно в тази посока. Искаме, ако може, да се мобилизират колегите студенти от висшите училища по медицина, да могат да помогнат специализантите, стажант-лекарите, които са също във висшите училища, за да може да мобилизираме повече хора, за да може да се грижат за пациентите.

Водещ: А /…/ повече пари за лекарите, които са на първа линия?

Д-р Бойко Пенков: Ами тази програма върви и тя е устойчива. Гарантирана е с тези средства до края на годината и нови средства се предвиждат през следващата година – това са по 1000 лева на човек, който е на първа линия.

Водещ: А кой определя това кой ще получи тези 1000 лева – директорите на болниците, защото все пак, доколкото разбираме, има лимит. В конкретни случаи, които показахме само преди седмица, един от лекарите, който се среща със спешни случаи, без да знае дали спешният случай е позитивен на COVID-19 човек, не е получил такава сума?

Д-р Бойко Пенков: Има определени критерии, които се отчитат, за да може да се получат средства. Лимит има, то не е лимит – ако примерно те са приели много болни, парите са много, никой не ги спира да получат средства.

Водещ: Просто, когато ти си спешен кабинет, не знаеш дали този човек е болен или не е, какво ще покаже неговият PCR тест.

Д-р Бойко Пенков: Въпросът е, че самите колеги са приели, че за да бъдеш, как да кажа, за да получиш средства, финансиране за работа на първа линия, трябва да участваш почти непрекъснато в диагностично-лечебния процес на хората, заболели с COVID-19.

Водещ: Колко нови COVID отделения планирате да откриете?

Д-р Бойко Пенков: Първо, препоръките към всички болници са да създадат стаи, в които биха могли да се изолират хора, докато се постави самата диагноза, това е апелът ни към тях сега и препоръките, които ще бъдат написани.

Водещ: Всичките болници, включително и частните ли?

Д-р Бойко Пенков: Включително и частните. Трябва да се създадат такива отделения и изолационни стаи, за да може да се докаже – влиза в отделението с COVID-19 или не, или отива в другото отделение, в което ще лекува основната си диагноза.

Водещ: Това означава почти към всяко отделение да има и такава стая, която е за COVID-19 болни?

Д-р Бойко Пенков: Не, не, просто в болницата трябва да има такава структура.

Водещ: Има ли болници, които да са ви отказали да открият подобни отделения?

Д-р Бойко Пенков: Има болници, които написаха, че ще им бъде трудно.

Водещ: Това частни лечебни заведения ли са?

Д-р Бойко Пенков: Частни са, да. Написаха, че ще имат трудности – по простата причина, че те са в по-, как да кажа, на площ са по-малки и сега се търси начин да се реорганизира работата, така че да може да бъде отделено отделението за COVID-19 от останалия поток.

Водещ: Ще търпят ли някакви санкции, ако не искат да разкрият подобни отделения?

Д-р Бойко Пенков: Това е предвидено като текст, за да влезе в Закона за бюджета за следващата година на НЗОК. Санкциите са тежки, включително и прекратяване на договор с публичния фонд за финансиране на болницата, което е сериозно.

Водещ: Което е сериозно.

Д-р Бойко Пенков: Да.

Водещ: Което означава рестрикции за всички, които не искат да се грижат за COVID болни. А имат ли право да върнат COVID положителен пациент?

Д-р Бойко Пенков: Не, не, категорично. Това е правото на достъп на всеки до лечение и никой няма право да те върне.

Водещ: Имали ли сте случаи обаче, в които това е било или е било практика в конкретни болници?

Д-р Бойко Пенков: Има случаи, има и изключения. Тогава, когато лекарите, които преглеждат болния преценят, че диагностиката и лечението в болницата специално за това състояние, не могат да бъдат проведени. Тогава те се свързват с колеги от друга болница и насочват натам пациента.

Водещ: Очаквате ли още по-рязък скок на заразяването? Вчера и от пресконференцията, вече редовен брифинг в четвъртък, разбрахме, че навлизаме в сериозна фаза на епидемията.

Д-р Бойко Пенков: Да, числата са притеснителни, точно затова и правителството, и министърът съгласувано взеха мерки и сега въпросът е само да ги спазваме. Това е единственото нещо, което трябва да ни се случи.

Водещ: Ами мерки, предполагам тези, които са с маските за открито, при които отново имаше изключения, че ако си сам, може да не носиш, а ако си в група с хора. Кой го доказва, това не е ли шум в системата, който е излишен? Ако са маски на открито, да са маски на открито просто за всички?

Д-р Бойко Пенков: Не, това е, понеже не може винаги да пазим дистанция и тогава, когато не можем да спазваме дистанция – сега ние имаме между нас 1.5 метра, което е минималното изисквано разстояние. Но ако сме доста по-близко, трябваше да сложим маски и то по простата причина, че ако аз съм болен, да не ви заразя вас или вие мен. Това е най-просто. И другото, което е, че това е много мека мярка, в която се фиксират само места навън, при които има струпване на хора, нищо повече.

Водещ: Това обаче също е субективно – кое е струпване, дали една опашка е струпване на хора или не.

Д-р Бойко Пенков: Въпросът е, когато ние не се познаваме, когато не сме от едно семейство, да сме раздалечени.

Водещ: Да не сме един до друг.

Д-р Бойко Пенков: Да, това е важното, да сме раздалечени.

Водещ: Струпване на хора имаше пред РЗИ в Благоевград. Откъде дойде идеята там да има лимит за COVID тестовете?

Д-р Бойко Пенков: Няма такава идея.

Водещ: А защо беше обявено, че – вчерашният ден трябваше да е само с 30 проби от PCR тестове?

Д-р Бойко Пенков: Най-вероятно колегите от Благоевград са си направили сметката, че….в смисъл, те получават финансиране от централния бюджет на Министерството на здравеопазването за издръжка, за да могат да правят тези тестове. Няма проблем никакъв, винаги, когато им трябват средства, те се осигуряват – по линия на държавата се осигуряват националните референтни лаборатории в университетите и държавните болници, РЗИ-тата. Така че, средства има в момента и те са подсигурени.

Водещ: А ваксини за грип има ли в страната?

Д-р Бойко Пенков: Ваксини за грип има в момента при общопрактикуващите лекари. Това е националната програма. Тази година те са увеличени с близо 50 процента спрямо миналата година, които бяха доставени.

Водещ: За хората над 65 години.

Д-р Бойко Пенков: За хората над 65 години, да.

Водещ: Изчерпани ли са те? По списък ли се правят тези ваксини, с предварително записване?

Д-р Бойко Пенков: Не, общо практикуващите лекари правят оценка на записаните при тях пациенти и те биват поканени по желание, ако те имат желанието да си направят ваксина профилактика срещу грип.

Водещ: Ако в аптеката отидеш, можеш ли да си купиш – има ли ваксини в момента в свободна продажба?

Д-р Бойко Пенков: Ваксини имаше в продажба. Но това, което чух поне от вашата медия е, че един от активните колеги в тази мрежа, каза, че вече са били изчерпани.

Водещ: Което означава, че е много трудно да бъдат доставени наново или да има следващо количество, което да получим като държава?

Д-р Бойко Пенков: Има грижата в тази посока. Премиерът се разпореди на министъра да се проведат много активни действия по намирането на ваксини, без значение откъде. Нашият регулатор - Изпълнителна агенция по лекарствата, е в сериозни ежедневни, ежечасни преговори с производителите, ако някъде на външни пазари има неусвояване на ваксини, за да може България да ги закупи и да ги достави.

Водещ: Макар че ще е много трудно, защото предполагам, че целият свят сигурно търси ваксини, не само за COVID-19, но и за грип, защото виждаме, че и няма много. Или поне тази години се оказва, че повече хора са искали да се ваксинират. Какво обаче става с ваксините срещу COVID-19? Вчера точно в Плевен казахте, че до края на годината ще получим конкретна бройка, сигурна ли е тя и колко са?

Д-р Бойко Пенков: Да, това зависи от хода на разрешителното на първата компания, която е най-напред в разработката на ваксините. Там има ангажирани по линия на общите преговори на ЕС с държавите членки – България има договорирани 2.5 милиона ваксини.

Водещ: Коя ще е тази фирма, знае ли се?

Д-р Бойко Пенков: Знае се, в смисъл аз мога да я кажа, стига да не кажете, че рекламирам. Това е „Астра Зенека“, която върви напред. Между другото още седем компании също така преговарят на европейско ниво.

Водещ: До този момент няма ваксина, само да уточним?

Д-р Бойко Пенков: До този момент - не.

Водещ: До колко време очаквате тя да бъде на пазара?

Д-р Бойко Пенков: Очакваме до три-четири месеца, това са надеждите ни, да бъде регистрирана в Европейската агенция и да имаме достъп до нея.

Водещ: Да, но колко ваксини очакваме, колко ваксини ще купи държавата и те безплатни ли ще бъдат?

Д-р Бойко Пенков: Те ще бъдат безплатни за всички, които имат нужда от това нещо. Става дума да покрием всички рискови хора, които непрекъснато съобщават, че имат придружаващи заболявания и които рискът при тях да починат от това заболяване COVID-19 е голям.

Водещ: Добре, благодаря.

Сподели в: