Върни се горе

Линк към интервюто на зам.-министър Бойко Пенков "Сутрешен блок", БНТ

 

Водещ: Заместник-здравният министър д-р Бойко Пенков вече е при нас. Видяхте част от исканията. Моля Ви, обяснете ни сега, защо не може тази болница, която е и единствената специализирана детска болница, да получи специален статут или делегиран бюджет както казват те, просто да не са обвързани с Касата, да не бъдат търговско дружество, за да им отпаднат проблемите и да могат да работят спокойно?

Д-р Бойко Пенков: То на практика всичко може и това, което те искат колегите, е планирано да се случи.

Водещ: Кога?

Д-р Бойко Пенков: Максимум до две години. Две години е периодът, в който ако примерно сега лятото се обяви конкурс за /…/ услуга, да стартира проектирането и завършването на детската болница в двора на „Александровска” – тя ще бъде с определен статут. Категорично.

Водещ: Да, само че те казаха, че не вярват, че тя ще бъде достроена, както 40 години не е станало и казаха, че нямат време да изчакат и заплашват с колективни оставки.

Д-р Бойко Пенков: Сигурно им се е изчерпало търпението, предполагам, че много пъти са били лъгани колегите – но това правителство и този екип, и министър Ананиев го е приел като лична кауза. А лична кауза е, как да кажа, да видим, че има нова детска болница и че тя ще бъде един инструмент в ръцете на нашите достойни и уважавани колеги, педиатрите, да могат да си вършат работата.

Водещ: Д-р Пенков, обаче те ако не дочакат, ако наистина си спазят заявката, че ще подават колективни оставки, какво ще правим – цяла България си лекува децата там?

Д-р Бойко Пенков: Така е, да, така е. И ние много разчитаме на тях, защото това е последният етаж на помощта, която можем да получим.

Водещ: Кажете им ясно какво може да се направи? Доколкото разбрах, само искам да уточня, че има някакво неразбиране между зам.-министър Начева и тях, включително по темата за отпадането на лимитите. Нещо не сте се разбрали – те искат ясно да разберат какво им обещавате.

Д-р Бойко Пенков: Имаше един период, в който имаше трудности действително, колегите са прави. Между 10 и 30 март тази година, имаха големи проблеми с отчитането, не само те, бяха чисто софтуерни проблеми на новата система, която контролираше приема на болни. Това най-вероятно се е отстранило. За да бъдем съвсем спокойни, че те ще могат да приемат дечицата във всяко едно отделение, което има нужда това дете да бъде и няма да има ограничения откъм страна на леглата – ето даже включително и в понеделник шефът на IT-то на НЗОК, заедно с колегите си от Столична каса, ще бъдат там и ще решат всички технически проблеми.

Водещ: Аз това разбрах от д-р Кадъм, че отпада този лимит, който е вързан легло и диагноза, но остават финансовите лимити, остават също така лимитите за брой пациенти.

Д-р Бойко Пенков: Не, има един код 17, с който се кодират детските заболявания – те ще бъдат кодирани по тях, без значение какво е – дали ще бъде заушка, хрема и така нататък. Щом има нужда детето да бъде в болница, то ще бъде прието в болница, ще бъде лекувано и ще бъде отчетено към касата и ще си получат парите. Другото, което стана ясно, сега на 8-ми имаше Надзорен съвет, знаете – там се взеха решения да няма ограничение.

Водещ: Какво означава да няма ограничение – на брой пациенти ли, какво?

Д-р Бойко Пенков: Толкова на брой дечица, колкото имат нужда от лечение в болницата, го получават и те си отчитат дейността.

Водещ: Отпадат тези лимити?

Д-р Бойко Пенков: Да, няма да има ограничение за прием на деца.

Водещ: Д-р Пенков, не знам обаче дали това ги успокоява – искат си специалния статут и делегирания бюджет, и да не са свързани с Касата. Може ли това да стане преди новата болница детска да бъде построена, или не може?

Д-р Бойко Пенков: И сега правителството, утре да вземе решение и да направи специален статут на болницата, моят плачевен опит в ликвидирането на търговско дружество е, че то трае между 6 и 20 години. Става дума за минаване през ликвидация.

Водещ: Няма как търговско дружество да…

Д-р Бойко Пенков: Прави се оценка на активи, удовлетворяване на кредитори. Разбирате ли, това е една…

Водещ: Ще отнеме много време.

Д-р Бойко Пенков: …изключително протяжна процедура, така е предвидена в Търговския закон и не може да избягаме от нея.

Водещ: Предстои да видим какво ще стане и дали ще успеете да се разберете. Иначе колективните оставки висят със страшна сила.

Д-р Бойко Пенков: Ние сме в разговор, знаете ли, ние сме в разговор с тях непрекъснато. Даже снощи като си тръгвах късно, проф. Литвиненко беше при госпожа Начева. В смисъл, непрекъснато обсъждаме проблеми, решаваме ги…

Водещ: Той поиска извинение и други педиатри от нея?

Д-р Бойко Пенков: Да, в смисъл те се видяха, няма никакъв проблем според мен. Аз се чувам с директора, с колеги, които са ми приятели от болницата – търсим оперативни решения. Когато не може да намерим оперативни решения, тогава ги слагаме пред правителството и пред Надзора. И досега сме ги намерили.

Водещ: Имате проблем на много фронтове – и медицинските сестри и останалия медицински персонал в очакване на тази нова методика за заплащане на медицинския персонал, казват, че на 15-ти, когато тя трябва да бъде представена официално, пак излизат част от тях на протест. Как ще се справите и с този проблем? И много Ви моля, кажете, тъй като обещанието беше за 950 лева стартово възнаграждение за медицинския персонал от лятото. Това ще бъде ли спазено или нещата се променят?

Д-р Бойко Пенков: Щяхме да го спазим веднага, ей сега от днес, ако министърът беше работодател на всички сестри в България.

Водещ: А тогава защо го обещахте?

Д-р Бойко Пенков: Не, ние обещахме и точно това правим, стъпките в тази посока се реализират една след една. Първата стъпка беше да се вземе решение, което се случи на Надзорен съвет – тези 50 милиона от резерва, които са за болнична помощ, да бъдат, чрез тях да бъдат повишени цените на клиничните пътеки, където това трябва да се случи  поради дългогодишното им подценяване. И през тези допълнителни средства, които се вливат в лечебното заведение, да бъдат повишени заплатите на персонала. Каква е тази методика? Методиката на практика прави изключително прозрачно начина, механизма, който те ще видят и…

Водещ: Но гарантира ли тези 950 лева, или не? Или това всяка болница, всяко търговско дружество ще си го определя мениджърът сам според тази методика, с ваша помощ?

Д-р Бойко Пенков: Има няколко предпоставки, с които сме гарантирали това да се случи. Първо, колективният трудов договор, който трябва да бъде достигнат, второто нещо е наличието на пари, които в понеделник започват преговорите с Лекарския съюз, НЗОК и министерството, кои пътеки да бъдат повишени и тези пари да се усвоят от колегите. И третото нещо е прозрачността на определяне на работната заплата. Те ще знаят точно как ще бъде формирана и никой няма да бъде подценен.

Водещ: Само че това не ги удовлетворява и тях. Тях и 950 лева стартова заплата не ги удовлетворява и те също продължават да протестират. И пак казвам, наистина много фронтове имате. Как ще се справите? Кажете, имате ли реална…

Д-р Бойко Пенков: Вижте, ние затова търсим диалог, търсим разбиране от страна на колегите. Знаем, че ни е трудно, на всеки е трудно, знаем, че има проблеми. Това се мъчим да правим непрекъснато – инвестиции в здравеопазването, създаване на по-добра работна среда и условия. Ето сега приемаме, вече се публикува новата наредба за колегите, които сега специализират, даваме възможност за кариерно развитие. Въобще, правят се хиляди стъпки, за да може това да се случи.

Водещ: Но протестите остават.

Д-р Бойко Пенков: За съжаление.

Водещ:  За съжаление да. Сега искам една друга тема – имаме пробив с Виена след подписването на новото споразумение. Първа българка е одобрена, става дума за Илияна Христова – тя е на 28 години, от Варна.

Поставят диагнозата муковисцидоза на Илияна, когато е на 6 месеца. 18 години тя не е имала промени в белия дроб, разказва днес майка ѝ Галина Христова.

Галина Христова: Преди 5 години се влоши състоянието ѝ. Преди 3 години ѝ се наложи да мине изцяло на кислород. И решихме след консултация с лекар, че нейният шанс за живот е трансплантацията. Повече от година сме в българската листа на чакащите, доскоро нямаше никаква надежда да се случи трансплантация. През януари беше сключен договор с клиниката във Виена. Лекарите във Виена ни посрещнаха като техни близки.

Илияна Христова: След прегледа, който беше на 2 април във Виена, се чувствам още по-обнадеждена. Там потвърдиха, че съм подходяща за трансплантация.

Галина Христова: Вече са изпратили оферта до нашето Министерство на здравеопазването. На 7 май се чухме. Те потвърдиха, че изпращат към Здравната каса офертата - трябва да се заплати една значителна част от сумата за трансплантация и едва тогава тя ще бъде включена в листата на чакащите в Евротрансплант.

Илияна Христова: Мечтая си отново да мога да дишам нормално като здрав човек, да мога да правя нормални неща, да се разхождам, да работя.

Галина Христова: Сутрин още със ставането първата задача е да се направят инхалациите. Те траят около час и половина. Едва тогава започваме с храненето, което при пациентите с муковисцидоза е много важно - трябва да се поддържат определени килограми, за да е годна за операцията. Аз се надявам поне до края на годината чудото да ни се случи или поне до рождения ѝ ден.

Илияна също се надява да оздравее по-бързо и да може да работи отново по специалността си здравен мениджмънт. До тогава обаче остава вързана денонощно за кислородния апарат. Средствата, които са необходими за поддържането на живота на младата жена, са между 600 и 3 000 лева месечно, в зависимост от състоянието ѝ.

Водещ: Д-р Пенков, моля Ви, кога тези пари – 50 хиляди евро, ще бъдат преведени на болницата във Виена?

Д-р Бойко Пенков: Обещавам, че излизайки от студиото, ще се свържа с колегите в Касата, за да ускорим максимално процеса. Това е мой ангажимент.

Водещ: За да може момичето да влезе в листата на „Евротрансплант”.

Д-р Бойко Пенков: За да може да бъда направена оценка и след това да бъде включено в листата на чакащи на „Евротранплант”.

Водещ: Дано за рождени ѝ ден да стане това чудо, надежда за живот.

Д-р Бойко Пенков: Дай Боже, всички чакаме.

Водещ: Всички го чакаме – и още 16 души чакат в тази листа за белодробни трансплантации.

Д-р Бойко Пенков: Така е. Затова се прави всичко необходимо в момента, знаете, че в момента има четири човека, които карат академията за белодробни трансплантации във Виена. От началото на есента още два екипа ще бъдат там дългосрочно за шест месеца. Така че България се готви.

Водещ: Ще Ви поканим пак да говорим отделно за тази тема, защото нямаме време. Искам обаче да се върна към педиатрите и да Ви попитам нещо, което те ни казаха миналия път тук в студиото. 200 хиляди лева струва втора ръка скенер, така знаят те – нямат скенер в тази единствена наша детска болница в момента специализирана. Не може ли държавата България да си го позволи за децата, един скенер за 200 хиляди лева? Толкова пари се дават за какво ли не.

Д-р Бойко Пенков: Може, ще внеса такова предложение в ръководството на министерството.

Водещ: Поемате ангажимент?

Д-р Бойко Пенков: Поемам, да. Ще направя предложение.

Водещ: Ще направите предложение. Добре, последно за изотопите и тази здравна криза, която стана – онкоболните са изключително притеснени. Тук в студиото ни проф. Цонев, специалист по нуклеарна медицина каза, че отдавна сте знаели, че ще стане този проблем. България, министерството 2011 година е осъждано поради отново липса на тези изотопи. Трайното решение кога да го очакваме – надежда и за тези хора?

Д-р Бойко Пенков: Това е невярно твърдение категорично, защото ние нямаме пророчески дарби да знаем кога ще се случи някакъв гаф от страна на търговец. Имаше договор, който беше изпълняван съвсем регулярно и стриктно – в един момент търговецът прекрати доставките. Но вече направи една доставка на 7-ми, очакваме нова доставка на четири големи генератора и пет малки на 13-ти, с което ще покрием нуждите за месец май. В същия момент, доколкото разбрах, в момента други две български компании са във Варшава и преговарят за поемане на договора за доставка на лекарства. И въпреки това на Надзора се взе решение – никой български гражданин да не бъде спиран и да бъдат използвани всички възможни алтернативни методи за образна диагностика, така че да му се помогне. Имаме такова решение.

Водещ: Въпросът е, че те струват по-скъпо, има и по-голямо облъчване и няма капацитет за всички.

Д-р Бойко Пенков: За нас е важен болният човек – щом има нещо, което е необходимо, ние ще му го предоставим.

Водещ: Трайното решение да го очакваме докога?

Д-р Бойко Пенков: Трайното решение трябва…А, между другото вчера беше обявен конкурсът отново, чакаме нов договорен партньор и който има права, да дойде, да заповяда и да започнем доставките.

Водещ: Два месеца-три месеца?

Д-р Бойко Пенков: Два месеца и половина е срокът.

Водещ: До два месеца и половина обещавате да има трайно решаване на кризата с изотопите, толкова важни за стадирането на заболяването на онкоболните.

Д-р Бойко Пенков: Изключително важни, затова сме ангажирани всички.

Водещ: Благодаря Ви много за това участие. Зам.-здравният министър д-р Бойко Пенков.

Сподели в: