Върни се горе

Линк към интервюто на зам.-министър Бойко Пенков "Още от деня", БНТ

 

Водещ: В студиото е зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков. Здравейте и добре дошъл.
Д-р Бойко Пенков: Здравейте.

Водещ: Притеснява ли Ви масовото напускане на медицински сестри?
Д-р Бойко Пенков: Разбира се. Всеки такъв тип на, как да кажа, израз на недоволство е притеснителен и много сериозно гледаме на тези проблеми. Това е причината още от миналата година, от средата на миналата година да почнем да се занимаваме с анализ и какви мерки могат да се вземат, за да може те реално да получат необходимите средства и да имат една подходяща среда.

Водещ: Казвате, средата на миналата година?
Д-р Бойко Пенков: Да, тогава започнаха анализите в сектора на нива болници, общински, държавни, университетски, детски градини, училища – навсякъде.

Водещ: Медицински сестри обаче напускат, ето и днес – нова вълна от медицински сестри в карловската болница заяви това. Само преди час и половина, ако е точна информацията, поправете ме, шефът на карловската болница беше в Министерството на здравеопазването, в опит да спаси болницата от това масово напускане.
Д-р Бойко Пенков: Това е негово задължение, реално на мениджъра на болницата е да осигури спокойна работа в нея.

Водещ: Търси обаче помощ от министерството, какво му обещахте?
Д-р Бойко Пенков: Не, той дойде да информира министъра какви мерки е предприел. Има две предложения към общинския съвет и към работещите в болницата. Едната мярка, която веднага може да се достигне е заплатата по КТД, но без сериозно допълнително материално стимулиране, а другата е да се увеличи заплатата със 100 лева, с по-голямо допълнително материално стимулиране. Това са нещата, които хората могат да изберат. И другото, което нас ни успокои е, че те декларират, че хората са си изтеглили оставките.

Водещ: Да, обаче той каза и нещо друго и го чухме преди секунди в новините – той каза, че ако в един момент се окаже, че е непосилно да се плащат по 950 лева заплати, ако сестрите изберат това, тогава всички масово трябва да се съгласят да им се намалят заплатите, в цялата болница. Това ли е решението на подобни проблеми?
Д-р Бойко Пенков: Не, решението на подобен проблем не е това. А това са, как да кажа, целенасочените, устойчиви усилия на правителството и на министерството в тази посока те да бъдат решени. Защо казвам така, защото те в момента, ако приемат случая, че имат по 950 лева заплата, това означава, че така или иначе трябва да увеличат приходите в тяхната болница, а това ще се случи с новия рамков договор и с новия бюджет, където ще има повече пари за болнична помощ, където политиката на държавата и на министерството е тези средства да отидат не за увеличение на обеми, да има един оборот безкраен, а да се увеличат цените, които плаща НЗОК за всеки болничен случай, така че тази разлика в увеличението, което явно ще се борим в преговорите това да се случи, да отиде като заплата на хората. И това означава устойчивост, разбирате ли. В смисъл, дори сега да се извадят едни пари и да се раздадат на хората, това не означава, че догодина пак могат да се извадят същите. Ние търсим устойчиви решения – казваме какво в КТД държавата се е съгласила и е казала какви пари те трябва да вземат, казваме пътя, по който това може да се случи и вървим крачка по крачка това да стане в България. Мисля, че ще успеем.

Водещ: Карловската болница е тест за това, което в момента казвате, но всичко е „ще”. Смятате ли, че…
Д-р Бойко Пенков: Не, то се случва и сега, в момента 36 милиона с две решения на МС са увеличени приходите на психиатрии, белодробни болници, на общински болници в неравностойно положение, въобще на страшно много лечебни заведения. С другите 50 милиона, които надзорния съвет на НЗОК отблокира, се увеличиха стойностите и цените на 120 пътеки. Това са средства, които сега, точно този месец ще бъдат усетени. Това са стъпка след стъпка….

Водещ: Това са средства за пациентите най-вече?
Д-р Бойко Пенков: Това са на базата на това, което ти изработиш, получаваш по-достойно заплащане и това са пари, които те сега ще ги усетят лека-полека. И това са стъпките казвам, устойчивите стъпки, по които се върви, за да може като се постигне един такъв доход, той да бъде постоянен такъв.

Водещ: Смятате ли, че е възможно, както в карловската болница с почти 200 лева се случи увеличение на заплатите на медицинските сестри, да се случи във всички останали болници? Миналата седмица имаше масово напускане в една от най-големите частни болници, на медицински сестри, у нас.
Д-р Бойко Пенков: Там странно, в смисъл такъв, нямам идея каква е била причината, по простата причина, че доколкото съм чул, заплатите не са лоши в тази структура. А причината за напускане не мога, нямам представа каква е, не е стигнала до нас. Чакаме информация от лечебното заведение дали имат нужда от помощ, по някакъв начин да им помогнем.

Водещ: Каква е възможността да се помогне на лечебното заведение, на частна болница от страна на държавата?
Д-р Бойко Пенков: Когато министърът, работодатели и синдикати подписаха КТД, той беше моментално регистриран в Министерството на труда и социалната политика и той стана задължителен за всички – държавни болници, частни, няма значение каква е собствеността. И ако те имат някакви проблеми с изпълнението на клаузите, нашите юристи, ние сме готови да им помогнем как да бъдат постигнати.

Водещ: Възможно ли е заради увеличението на заплатите на персонала, няма значение какъв е в една болница, да се занижат медицинските стандарти, д-р Пенков?
Д-р Бойко Пенков: Не, изключено е. Това, в момента има, бяха няколко проекта, държавата инвестира изключително много в един от нейните приоритети, това е здравеопазване и в лечебното здравеопазване също така, купува се много апаратура, подменя се старо оборудване, има достъп до всички съвременни лекарства, които в момента има в ЕС. Сега в момента, обсъждат се 49 нови молекули, които сигурно ще влязат догодина пак за лечение- в смисъл това, което е съвсем ново, което е достижение за лечение на хората, ще го имат и българите. Единственото нещо, което може би не беше равностойно на европейските ни колеги, беше нивото на заплащането. И сега стъпка по стъпка, с политиката по доходите, която има самото министерство и правителството като цяло, мисля, че ще успеем да наваксваме. Виждате какво става със Спешната помощ – беше обещано в рамките на пет години, на година по 10 процента увеличение, върви се твърдо, няма отказ от това нещо. Същото става и с нашите здравни инспекции – бяха страшно зле, бяха почти на минимална работна заплата. Тази година започнахме също политика по доходите при тях.

Водещ: Какво ще е вашето отношение към младите лекари, защото когато сега те чуват за увеличение на заплатите на медицинските сестри с голям опит, да, те се увеличават, там се натрупва и клас прослужено време, но младите лекари го нямат този клас прослужено време. Може да се окаже, че някои от тях взимат по-малко пари отколкото медицинските сестри. Това е много сериозен проблем и понеже сега е бюджетно време, за да се формира бюджета за следващата година, какво ще направите за тези млади хора?
Д-р Бойко Пенков: Съвсем права сте. Трябва изключително балансиран подход и тук е ролята на мениджъра, това го каза, чух го и д-р Пелев преди малко, че трябва да има изключителен баланс. Това се възприема в момента като начин на разпределение на средствата по трудови доходи, като баланс между санитари, здравни грижи, лекари, така че никоя от съсловните организации да не бъде засегната. Това в момента изясняваме. Мисля, че ще бъде баланса на много места намерен, категорично намерен. Някои болници защо още не, не мога да обясня, най-вероятно с персонални виждания на самия управител, но смятам, че и това ще се изглади.

Водещ: Управители обаче могат да се сменят, за да може да работи по-добре болницата.
Д-р Бойко Пенков: Да, така е. В случая принципалът в зависимост кой е, може винаги да направи промяна, дали държава, дали община, дали частно дружество, това е факт и е хубаво да се прави там, където нещата не вървят. А относно най-младите лекари, които сега отиват да специализират, те започват с две минимални заплати минимум, които държавата осигурява. Значи ако аз съм болница и искам да обучавам хора, да създавам кадри, аз не, че нямам притеснения, но преди това аз трябваше от изкараните пари, да заплатя по трудов договор на тези млади хора. В момента от този ангажимент болниците се освобождават и тези пари могат да отидат за възнаграждения на останалия персонал, а парите за тези млади хора, които сега започват да специализират, идват от държавния бюджет. Това е новото, което се надявам, че много ще облекчи нещата и  болници с по-голямо спокойствие, тези, които имат някакъв финансов проблем, ще приемат хора, а пък са школи за обучение.

Водещ: Говорим за младите лекари, нека да поговорим и за най-малките пациенти, защото имаше напрежение по линия на създаването на специализираната детска болница. Търгът за строежа ѝ беше възобновен, в какви срокове и как очаквате да се развие изграждането на педиатричната болница?
Д-р Бойко Пенков: Мисля, че в рамките на две до три години този проект би могъл да бъде приключен, стига да няма още някакви злоумишлени такива спирания на процедурите. Беше ни много чудно защо, когато един национален обект, който всички чакаме, аз поне го чакам от 40 години, откакто съм в здравеопазването, тръгва да се случва, има осигурени средства, гарантирани от правителството за това и по някакви неясни за мен причини се отлага неговото стартиране.

Водещ: Казвате злоумишлени действия, откъде ги очаквате? Имате ли някакви сигнали, че…
Д-р Бойко Пенков: Ами не знам, не мога да Ви кажа. Чух, че нямало било обследване. Как да нямало обследване, след като беше възложено на колектив от УАСГ, беше възложено да се направи оценка. Дойдоха видни наши инженери, професори, архитекти…

Водещ: Обследване на самата сграда?
Д-р Бойко Пенков: Да. И в смисъл това е факт, това е достъпно за всеки един, който иска нещо да направи и да проектира. Беше крива нещо поръчката, инженерингово или не, не разбирам от тези работи, но в края на краищата ето такива цели каузи би трябвало да ни обединяват, а не да спираме подобни проекти.

Водещ: Ревнив ли сте към други проекти, д-р Пенков? В София беше обявено, че в Центъра по наркомани ще бъде създадена детска болница, детска поликлиника, смятате ли, че ако там процедурите се задвижат по-бързо, няма обследване или няма злоумишлени действия, в един момент ще се окаже, че добрите специалисти са отишли там, а за болницата, която ще изградите, примерно след една или две години, няма да има кой да работи?
Д-р Бойко Пенков: Има отчаяни хора, които са се отдали на професията и които са работили въпреки лошите условия, въпреки несгодите, аз ги познавам, много от тях са мои приятели, които и продължават да работят в болница, само в името на децата. Аз мисля, че никога няма да ги загубим тези силни сърца, които те дават всеки ден в работата си. Мисля, че точно те ще поемат нещата и ще обучат новите колеги, които ще поемат от тях професията.

Водещ: Днес се появи един казус с противогрипните ваксини, понеже говорим за пациентите, вече за по-възрастните, защото за тях тези ваксини са безплатни. Уж трябва да започнат да се поставят от утре, от октомври месец, но ги няма. Проблем с доставките ли има?
Д-р Бойко Пенков: Не мога да Ви кажа, мога да направя проверка и ще Ви дам информация още утре. В смисъл, не съм запознат с проблема до момента – трябваше да има доставки и всичко беше, а защо няма в момента, може да има временно забавяне. Случвало се е в миналото примерно да кажем по неясни причини, един хладилен камион пътува вместо два дена, три, пет, шест, десет и така нататък.

Водещ: Защото помним казуса с едни ваксини, разбира се, те не бяха противогрипни и затова сме много чувствителни винаги, когато липсват ваксини за хора, особено когато те са безплатни. Ще Ви помоля да направите…
Д-р Бойко Пенков: Разбира се, особено пък за тази група, при които, при тях грипа протича много тежко и те са много важни. Ще направя проверка и ще Ви дам информация.

Водещ: Една нова технология, която дава надежди в здравеопазването и го прави модерно нашето здравеопазване. Една технология, която миналата седмица беше въведена в нашата страна. Дали може да кажете повече за тази технология и какви възможности дава за болните?
Д-р Бойко Пенков: Мога да, в смисъл, това е нещо, което от години се мъчим да реализираме в Центровете по трансфузионна хематология, така наречените кръвни банки, както са известни, най-после това се случи с помощта на Министерство на образованието, разбира се, усилието на един голям екип от нашето министерство, стана факт. Много съм радостен, че имаме тази възможност. А какви са ползите? Самата технология, тя е още нова, в смисъл такъв, за пръв път се използва 1997 година в Германия по повод други изследвания. Но тогава става ясно, че би могла да бъде използвана в така наречените Кръвни банки. Какви ползи имаме от нея – ами ще ви кажа, че примерно да кажем, че когато се вземе кръв на човек, до развитие на някакъв тип болестност на вирусите и когато те биха могли да бъдат намерени в тази кръв, има определен период. Със сегашните методи, с които се изследва, този период е между пет и седем седмици, има един период, в който може да имаш фалшиво отрицателен или фалшиво положителен резултат, неясен. В момента го съкращаваме от един до пет дена за различните вируси – хепатит С, хепатит Б, ХИВ и така нататък. Изключително се съкращава. Другото, което е, че до момента имаше изхвърляне на кръв, понеже има серопозитивен някакъв резултат и ние казваме, това е позитивно, трябва да се изхвърли. Тези са толкова специфични и сензитивни тестове, че тази грешка не я допускаме и няма похабена кръв, която е безкрайно нужна.

Водещ: Всеки ли пациент може да ползва тази технология или все още е ограничено?
Д-р Бойко Пенков: Всеки кръводарител, всеки човек, който дарява кръв, ще ползва тази технология. Това са около 180 хиляди дарявания на кръв годишно в България – всички те ще бъдат изследвани и това ще бъде факт от 1 януари.

Водещ: Добре, благодаря Ви за участието в „Още от деня”.
Д-р Бойко Пенков: И аз Ви благодаря.

Сподели в: