Върни се горе

Водещ: Десетки граждани ще поискат оставката на здравния министър Петър Москов малко по-късно днес - протестът срещу въвеждането на пръстовите отпечатъци в болниците е причината за това. Кристина Газиева ще ни разкаже и ще ни покаже по-скоро коментарите на хората и техния протест тази сутрин. Добро утро, Криси.

Репортер: Точно така, Тони. Намирам се пред здравното министерство, където днес в 12:00 часа ще се състои протест, на който протестиращите ще поискат оставката на здравния министър Петър Москов. Както и ти каза, една от причините е въвеждането на пръстовия отпечатък като начин на регистрация на пациентите в болниците. Знаем, че миналата седмица всъщност тази система за идентификация беше въведена в пет болници експериментално, но до края на месец септември тя трябва да бъде въведена във всички болници в страната. Против това са голяма част от гражданите, които днес ще протестират пред здравното министерство. Марияна Христова, един от организаторите на протеста. Марияна, кои са основните мотиви за вашия протест и защо смятате, че тази система за пръстов отпечатък не е правилно да се въвежда в болниците?

Марияна Христова: Добро утро на Вас и на Вашите зрители. Причините, заради които аз лично съм против отпечатъка, са много. Една от тях е сигурността, втората е, че системата е непълноценна и не може да работи. Третата е, че ние сменяме тази система вече за втори път, а ни предстои трето сменяне, защото има директива на ЕС, която ще ни задължи от 2018 година единственият идентификатор в ЕС да е лична карта. Защо сигурността е опасност, защото оправданията, които чухме и обясненията, които чухме от специалистите на министерството, извинявайте, обаче във всеки един компютър, всяка една информация е във вид на единици и нули, и във вид на код. Няма нещо, което дори и криптирано, да не може да бъде декриптирано обратно. Пръстовият отпечатък е едно от най-високите нива на сигурност, които изобщо се ползват някъде и се ползват изключително рядко. Да не говорим за опасностите, които създава от теч поставянето на пръстов отпечатък къде ли не – в болници, аптеки, места, които не са съобразени с това как се работи и как се защитава един подобен идентификатор. И това нещо е уязвимо от всякаква гледна точка, защото за хакерите е детска игра да хакнат сървърите на НАСА и на американското посолство, какво остава за нещо толкова беззащитно като една аптека например или като една болница.

Репортер: Това ли е основният Ви мотив?

Марияна Христова: Не само. Този пръстов отпечатък по принцип не може да защити по никакъв начин и никой не дава обяснение как ще спре кражбите, защото в една здравна система потребителите не крадат. Това е все едно вие да сте клиент на една банка и тя да Ви обясни, че, тъй като служителите ви крадат, Вие трябва да платите за устройствата и да давате пръстов отпечатък, за да защитят Вас от кражбите вътре в системата.

Репортер: Ако все пак тази система бъде въведена, Вера Иванова, която също е съорганизатор на протеста, ако тази система бъде въведена наесен и Вие сте пациент на нечия болница, ще дадете ли пръстовия си отпечатък?

Вера Иванова: Не, ние настояваме за въвеждането на електронни здравни карти както е по всички европейски държави. Пръстовият отпечатък е регистрация за престъпници – ние не се смятаме за такива.

Репортер: За такива ли всъщност се смятате отстрани, като престъпник, който да дава пръстовия си отпечатък?

Марияна Христова: Определено. Първо смятам, че ние не сме престъпници, второ, пръстът като пръстов отпечатък е нещо, което не можете да смените. Ако се получи теч в някаква система или Ви хакнат ПИН-а, Вие можете да си смените ПИН-а с нов, може да Ви откраднат картата и след това да получите нова – нов пръстов отпечатък Вие не можете да получите. Тоест веднъж получен теч в тази област, повече този теч не може да бъде затворен. Добавяме и това, че ние имаме болници, които са собственост на чужда държава, както е Турция, която купи Сити клиник и Токуда, които ще получат достъп до такова високо ниво на секретност на информация. Това е все едно да трепете мишка с водородна бомба, извинете ме.

Репортер: Само да Ви попитам, колко души горе-долу ще бъдете на протеста днес и организира ли се някъде другаде в България този протест днес?

Марияна Христова: Най-вероятно ще има хора, излезли в Ямбол, Варна, Бургас евентуално. Не очакваме нищо, защото сезонът е летен, градът е празен, това всички го виждат. Смятам обаче, че всеки, който има някакво чувство за самосъхранение все още останало, е добре дошъл. Искаме да поканим всички лекари, всички аптекари, всички пенсионери и всички засегнати от тази реформа.

Репортер: Много Ви благодаря. Ние ще проследим протеста - както вече споменах, той ще бъде днес в 12:00 часа пред здравното министерство.

Водещ: Благодарим. Кристина Газиева за протеста срещу Петър Москов и идеята за пръстовия идентификатор. Ние продължаваме разговора в студиото заедно с д-р Бойко Пенков, зам.-министър на здравеопазването. Здравейте.

Д-р Бойко Пенков: Здравейте.

Водещ: Чухте една голяма част от доводите на хората. Главното, което е и заради което и Вие въвеждате тази система с тези просволути пръстови отпечатъци, е да спрат кражбите. Е как ще гарантирате, че тези кражби ще спрат, при условие че аз мога да отида и да не пожелая да дам такъв пръстов идентификатор и да мина по някаква друга линия и пак парите за моето здравеопазване да изтекат в канала?

Д-р Бойко Пенков: Аз изслушах притесненията и те са полу, полу. В смисъл полузнам нещо, полу нещо съм чул, полу не разбрал. Първо, това е начин да се получи уникален номер, ключ и това действително е ключ – ключ към сигурността на данните, които се събират за мен и ключ към парите, към моите, към Вашите, към нашите пари и да не бъдат изразходвани напразно.

Водещ: Добре, но такъв ключ или идентификатор може да се генерира и с ЕГН – въвеждаш ЕГН-то, от другата страна ти излиза друг номер. Не е необходимо или необходимо ли е изобщо да слагаш пръстовия отпечатък или какъвто и да е друг твой маркер, за да докажеш, че си ти?

Д-р Бойко Пенков: Така е, може с всичко. Понеже по едно време имах попадение на научни интереси по подобни теми и прочетох доста какво правят в света, здравеопазването след финансовия сектор е вторият сектор, който ползва най-много биометрия. Биометрия не е само биометрия на пръст, тя е лице, глас, ирис, ръка.

Водещ: Със сигурност това е бъдещето, но нека да говорим сега за България. Когато говорим сега за сигурността, как гарантираме с този пръстов идентификатор, че няма да изтичат пари и че ще бъдат ограничени кражбите в болниците?

Д-р Бойко Пенков: Факт, защото има твърде много, как да кажа, недобросъвестни действия от сорта на това – обади се един човек от Добрич, пряк случай, да го илюстрирам и казах, взех си от районната каса моя номер, с който мога да вляза в досието, ПИН-кода, влезнах вътре и видях, че съм лекуван във Варна. Аз не съм бил във Варна, господа. Можете ли да проверите защо ми е направена операция, като такава не ми е направена. Това говорим.

Водещ: Този случай отпреди колко време е, Вие проверили ли сте го?

Д-р Бойко Пенков: Този случай, преди месец получихме сигнала и сме го пуснали за проверка.

Водещ: Няма резултат още как така човекът се е лекувал във Варна?

Д-р Бойко Пенков: Той не се е лекувал във Варна, това е ясно нали, факт.

Водещ: Това е ясно.

Д-р Бойко Пенков: Въпросът е това да не се случва. И тези пари да ги заключим…

Водещ: Добре, но нали имаш право обаче и да не, поне по този експериментален метод, който тръгна и в „Света Анна” и в още четири болници, имаш право да кажеш, че не искаш, че се отказваш от това да дадеш пръстов отпечатък.

Д-р Бойко Пенков: Има предвидено улеснение за хора, които имат проблеми, физически недъзи и такива, които не могат да имат подобен тип биометрия. Тогава се издава една карта. А само за това, че аз не желая ей тъй си, напук на Москов или на Пенков, то тогава това струва пари.

Водещ: Тогава ще трябва да си плащаш?

Д-р Бойко Пенков: Да.

Водещ: Само че от БЛС предупреждават, че когато ще те накарат да си платиш, ако ти не желаеш да си поставиш пръста и да ти вземат, така да се каже, отпечатъка, да получиш собствен номер, ще се задейства юмручното право и сблъсъците в болниците ще станат ежедневие. Не че и сега не са.

Д-р Бойко Пенков: Аз уважавам интелигентността на българина и разбирането му. Когато говорим за сигурност, разбирате ли, тепърва започваме да създаваме, да структурираме досиета, това са досиета, здравни досиета - какво се е случило с мен в моя живот, правят се всички записи. Представете си, че си правите къща и в тази къща внасяте всичко ценно за вас, обаче още не сте си сложили врата и не сте си сложили ключ. Нали първо трябва да си заключим къщата, ние сме я направили, да я заключим и тогава да вкараме вътре данните.

Водещ: По този ли начин обаче трябва да се случи? И дамите, които бяха на включването с Кристина Газиева, казаха следното нещо, Европа иска от 2018 година единственият начин, по който в крайна сметка да се идентифицираме да е личната карта, в която ще има и чип. Ако тогава през 2018-та ще има чип, тези пари залудо ли ще отидат?

Д-р Бойко Пенков: Не, напротив – тогава се интегрира биометрията с чипа. Точно това са стъпките, по които върви. Има обща програма на правителството и това е елемент от нея – това е просто една първа стъпка от цялото изграждане на информационната система на здравето..

Водещ: А тази система с пръстовите отпечатъци ще стане ли излишна?

Д-р Бойко Пенков: Не, не, категорично.

Водещ: Ще станат ли излишни парите тогава?

Д-р Бойко Пенков: Не. Ако искате дайте ми Вашия имейл и ще Ви пратя публикации в тази посока, за да видите колко много държави използват интеграция биометрия плюс смарт карти.

Водещ: Колко пари ще струва тази система финално?

Д-р Бойко Пенков: Ами 400 хиляди лева, доколкото разбрах, са похарчени за изработването на софтуера и неговото внедряване. От там нататък е нищо повече.

Водещ: Имаше данни за много повече пари.

Д-р Бойко Пенков: Не знам, това са някакви мечти на някои. Говорим реалния договор за колко е, толкова – 400 хиляди лева.

Водещ: БЛС обаче казва и отново посочва информацията, че електронната идентификация или процедурата по снемане на пръстов отпечатък при приемането на пациенти в лечебното заведение е незаконосъобразна и ограничаваща правата на гражданите – изреждат се всички членове и алинеи малко по-надолу, за да не занимаваме зрителите с това. Имате сериозен отпор от БЛС.

Д-р Бойко Пенков: Лекарският съюз, лекарят има специфични познания в областта на медицината. Когато почне лекар да ми говори за право, права, информационни технологии, ставам малко скептичен. Затова колегите, ние им казваме следното нещо.

Водещ: Ама какво казвате сега, че …За да се бунтуваш, значи има нещо, което ти пречи.

Д-р Бойко Пенков: Вижте в Австрия, в Дания, аз казвам какво се прави в тяхна полза – в Австрия, най-голямата болница в Австрия, в Дания болницата, която преглежда 20 хиляди човека, 20 процента от населението на Дания, използват биометрия и го използват и лекари и сестри. Защо? Защото когато говорим за сигурност, всеки път ти трябва да въведеш определен код, за да можеш да стъпиш в досието на човека. Тук просто правиш така, отваря ти се пътят, нанасяш, пестиш време, пестиш пари. То е в ползва на хората и имаш още по-голяма сигурност. Това е в полза и на лекарите, трябва да се разбере това нещо.

Водещ: Да де, но точно от лекарите идва този по-сериозен отпор, това означава, че явно има нещо, което много ги притеснява.

Д-р Бойко Пенков: Има, има малка част от хората, които се притесняват – както случая от Добрич. Факт.

Водещ: Добре, кое ще гарантира, че аз няма да си поставя пръстовия отпечатък и няма да ми бъде назначено лечение, за което аз изобщо не подозирам?

Д-р Бойко Пенков: Не, не може. Това е другото нещо, което се използва за биометрия като идентификация, като ключ. Примерно да кажем в част от болниците приемът на лекарства се доказва, когато аз направя така, и сестрата види, че това съм точно аз и точно на мен са изписани тези лекарства. И тогава намаляват лекарските грешки, тогава се повишава качеството на лечението.

Водещ: Колко хора от този експеримент, който направиха петте болници, отказаха да дадат своя…

Д-р Бойко Пенков: Нямам такава информация до момента. Надявам се, че до края на седмицата ще наберем и ще съобщим.

Водещ: Какво е финалното, което можем да кажем – ако аз не желая да дам своя пръстов отпечатък, трябва да платя за лечението си днес?

Д-р Бойко Пенков: Не, напротив – заключете се. Просто заключете парите, нашите пари, Вашите пари, заключете ги, контролирайте ги.

Водещ: Не, не, ако някой отиде и наистина е с по-специфичен характер и например казва, аз не искам да си поставя пръстовия отпечатък?

Д-р Бойко Пенков: Тогава започва процедура по издаване на временна карта, докато влезе единната, умна карта в България и това ще струва доста пари.

Водещ: Ще струва пари на човека?

Д-р Бойко Пенков: На пациента, да.

Водещ: Ще струва пари на пациента. Благодаря Ви, д-р Бойко Пенков, за въвеждането на електронен идентификатор, ако трябва да сме най-коректни с това като наименование.

БТВ, „Тази сутрин”

Сподели в: