Върни се горе

05 ноември 2013г., заместник-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков в интервю за „Дарик” Радио

Средствата, които ще получат болниците за извършената от тях дейност в последните месеци на годината, ще гарантират изплащането на заплатите на работещите в тях и средства за нужните им лекарства. Това заяви в интервю за Дарик зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков. Той призна, че на мениджърите на болниците ще им се наложи да разсрочат плащанията си към доставчиците. Бойко Пенков призова фирмите-доставчици да проявят разбиране и даизчакат парите си до януари.

Като лекар и доскорошен шеф на болница д-р Пенков обяви, че се отнася с разбиране къмпротест.

Ерата „Дянков” е нанесла такива поражения на сектор „Здравеопазване”, че ще ни трябват поне три години да излезем от тях, категоричен е Бойко Пенков. Според него „идеята за допълнително здравно осигуряване или застраховане е хубава”, но трябва да бъде внимателно реализирана. Подобна промяна можела да се въведе най-рано през януари 2015 г., защото нужните законови промени и подготовка не трябвало да се правят на коляно:

Водеща: Очаквате ли голям лекарски протест в края на седмицата? Лекарският съюз даде определен срок за актуализация на бюджета на здравната каса, но се стяга недоволство на колегите Ви лекари.
Бойко Пенков: Има нагласа у колегите да направят национален съвет на 8 ноември и очакват от НЗОК, Министерството на финансите и държавата отговори на въпросите, които са поставили - може ли да гарантира държавата напълно изплащане през НЗОК на средствата за септември и до края на годината, кога ще се случи това и може ли да гарантира държавата това да стане в началото на януари, каквито ангажименти категорично се поеха и коя ще бъде отговорната институция във връзка с начина на плащане и финансирането на ваксинациите, на имунизационния календар в България, както и за грижите за интензивно лечение в болничната помощ.
Водеща: Имаше такъв предупредителен протест и премиерът го нарече по-скоро финансов спор. И все пак имат ли основание болниците да протестират заради това намерение през последните три месеца на годината да им се платят само 80 на сто от извършената дейност?
Бойко Пенков: Бих разделил нещата на две - едното е протест на хората, които работят в болниците, това са лекари, сестри и всички здравни работници, които се грижат за болните хора. Излязоха те. Другото е правото на протест на болничните мениджъри, които ще получат ограничен ресурс за кратък период от време, за да се справят с всички задачи, които имат. Това, което до момента беше направено и гарантирано, беше максималното за момента. Какво означава това? Преди да дойда в министерството, бях болничен директор и в началото на годината ни представиха договори с таблици за бюджета за тази година, в които за последните три месеца имаше нули. Сега Надзорният съвет съвместно с НАП при преизпълнение на приходите успя тези нули да го направи 80 на сто от очакваните разходи. Това означава, че при среден разход за фонд „Работна заплата", като включвам вътре осигуровки и данъци, което е около 60% от приходите, се гарантира с тези 80 на сто. С тези 80% се гарантират минимум работните заплати на всички хора в лечебното заведение. Това е важно - работните заплати са гарантирани. Второто нещо е, че болниците харчат средно 15% от получените приходи за лекарства - от 15 до 18-20%. Значи има и реално получени средства за медикаменти. Въпросът е, че оттук нататък идва проблемът за мениджърите на болниците, защото те трябва да направят срещи с техните доставчици и партньори, които осигуряват едни или други неща за болниците и да разсрочат нещата за 20 януари, когато получат пълните суми.
Водеща: Председателят на асоциацията на общинските болници Неделчо Тотев каза „Управителите сме пред дилема - или да платим заплатите, за да не ни избяга съвсем персоналът, или да платим на доставчиците, които вече доста по-бързо могат да ни запорират сметките, само на едното тяхно разбиране трябва да разчитаме”.
Бойко Пенков: Разбира се, че е така по простата причина, че влезе в сила закон, според който за месец-два трябва да се разплатиш за доставка. Има ултимативен такъв срок - 60 дни. Но трябва да се използват тези форми. Само до преди влизането на този закон в сила през лятото доставчиците на всички медицински стоки и консумативи даваха отсрочено плащане от шест месеца за една година. Това беше и обичайна практика. Много моля тези хора да разберат каква е ситуацията и през януари ще получат всичките си пари.
Водеща: Въпросът е в действителност дали биха разчитали да един гол призив, макар че в тази ситуация всяка от страните трябва да прояви разбиране.
Бойко Пенков: Точно така.
Водеща: Това е проблемът и на ръководствата на болниците.
Бойко Пенков: Това е проблемът на Надзора също, на всички хора.
Водеща: Има ли шанс да се намерят средства, да се изплати изцяло извършената дейност?
Бойко Пенков: Те са намерени. Въпросът е кога във времето ще бъдат изплатени. Това, което се случи за първи път тази година, е, че всички разчетени приходи за дейност в НЗОК са в разходната част на касата, включително и тези, които в началото бяха останали под черта. Никой тази година не предвижда някакви пари, които да стоят в БНБ и после някъде да отидат. Всички пари са в разходната част на касата, тези пари са там.
Водеща: Пари не се губят, но явно не достигат, а очевидно и стари дългове тормозят ръководствата на болниците.
Бойко Пенков: Това е друг проблем.
Водеща: Това е друг проблем, да, но когато имаш много разсрочени задължения, трудно можеш да молиш за разбиране доставчиците например. БЛС сравни ситуацията с времето на Дянков, с напрежението през 2010 г. Не звучи добре това, особено ако се сравнява с политиката водена към здравеопазването и спрямо него.
Бойко Пенков: Аз не съм много съгласен с това сравнение по простата причина, че ерата „Дянков” е нанесла такива поражения в сектора, че ще ни трябват поне три години, за да излезем от пораженията. Това, което се случва в момента, е елемент от излизането от пораженията, нанесени с подобен тип политика на един финансов министър. Прехвърлянето на дейности от една институция в друга и то на абсолютно безпринципна основа, неща, които са с неделим ефект за държавата и които са елемент от националната политика за сигурност да бъдат прехвърляни някъде другаде - всичко това са едни безумия, които тепърва сега трябва да се коригират. И затова е доста трудно. Лесно можеш да счупиш нещо, но после трудно се лепи и се възстановява напълно.
Водеща: Казахте, че няма да има приходи, които да останат под черта, а всичко отива в разходната част.
Бойко Пенков: Точно така.
Водеща: Това чисто законово ли ще бъде облечено.
Бойко Пенков: Това вече е факт в проекта на закона за бюджета, което е радващо. Видях го записано, гласува се и в момента е в парламента.
Водеща: Т.е. връщане на статута на здравната каса като един обществен фонд, който беше одържавен реално.
Бойко Пенков: Права сте. Другото, което беше цинично, е, че всички служители на касата бяха държавни чиновници. А ние говорим, че това е публичен фонд. И в момента това се прави, стъпките са тези. Всичките пари за здраве, събрани от хората, не остават под черта в някакъв имагинерен резерв, а отиват за здравето на хората. И второ - възстановяване на обществения характер на НЗОК, което според мен е много важно.
Водеща: Да обясним просто, за да затворим темата, свързана с финансирането и заложеното в бюджета. Българите трудно улавят всички сметки, които им се представят в публичното пространство. Но ако част от парите си болниците ще получат през януари за тази извършена в края на годината дейност, какъв ще е тоталът в новия бюджет? С колко ще бъдат те на минус? Заговори се, че още едни поне сто милиона са нужни, за да са сигурни лекарите в онова, с което ще стартират годината.
Бойко Пенков: Това са онези 104 млн., с които се повиши бюджетът от първата му... и това са 104 млн., които влязоха в параграф други разходи. И на тях разчитаме да покрием дефицита, който се формира към края на годината и да се покрият дейностите за следващата година.
Водеща: Неотдавна д-р Илко Семерджиев напомни пред Дарик важния въпрос къде са парите от здравни вноски, които държавата прибра. Тезата му беше, че трябва да лягаме и ставаме с този въпрос, защото това са пари на пациентите. 1,5 млрд. тогава бяха пренасочени. Не е ли престъпно бездействието и на прокуратурата и на следствието по този въпрос? Щом такава една сума може да изчезне за други разходи, как ще искаме от българите съзнание да се осигуряват?
Бойко Пенков: Съгласен съм с вас. Възстановяването на тази сума или поне разбирайки за какво е похарчена... Но д-р Андреева обеща, че ще се заеме с този въпрос и се надяваме да бъдат сезирани съответните органи, за да може нещата да се разплетат. А сте абсолютно права, че това е начинът, по който ще се възстанови поне малко доверието в солидарния модел.
Водеща: През лятото министър Андреева обяви, че ще се върне субсидията за общинските болници, които рядко са подпомагани от местната власт. Аз поне не съм проследила в детайли, но в проектобюджетът такава субсидия не се задава, освен за болници в много труднодостъпни райони.
Бойко Пенков: Всяка една болница, включително и малките болници имат специфика и те поемат за допълните чисто болнични дейности, които не се покриват от здравното осигуряване. Методиката работеше до 2009 г, и по нея болници, които са отдалечени в трудно достъпни райони, там, където като падне сняг, една седмица не може да мине автомобил, там имаше много неща, които се финансираха по линия на Министерството на здравеопазването. В момента има работна група, която изработва методика. Активно си сътрудничим със сдружението на общините и съвместно ще бъдат определени критериите кои са болниците, кои болници отговарят на критериите за труднодостъпност и отдалеченост. Това са разстояния в километри, инфраструктура и така нататък, защото пътят може да е къс, но да бъде труднопреодолим като време.
Водеща: И те ще получат?
Бойко Пенков: Те ще получат допълнително финансиране от здравното министерство за неща, които касата не покрива. А отделно другото, което се прави в момента, е, че има преговори, така наречената работна група по Наредба 40, която определя основния пакет, който НЗОК заплаща. Там говорим за създаването на определен тип нова клинична процедура или пътека, която да бъде за тези болници, на чието ниво на компетенции във вътрешните отделения те могат да лекуват това, това и това и ще се разшири кръгът от неща, които те могат да лекуват и за които ще получават заплащане.
Водеща: Това е вид облекчение за част от болниците.
Бойко Пенков: Тези неразумно високи репери, които се вдигнаха за всички болници в страната да бъдат облекчени. Ще ви дам пример със себе си. Завършвайки медицина в далечната 1980 година, отидох на робата в Ботевград и там в отделението имаше един лекар със специалност, който беше съответно и наш учител тогава. Бяхме и два лекари без специалност, току-що завършили. И това отделение си вършеше пълноценно работата, в което приемахме сърдечно болни, тежко болни хора, хора с пневмонии, гастрити, язви и така.
Водеща: Сега не може да има отделение с такъв екип.
Бойко Пенков: Сега не може да съществува. Защо? Какво се промени?
Водеща: Със заложени критерии.
Бойко Пенков: Заложени критерии, които правят невъзможна дейността в малките болници.
Водеща: Да разбирам ли, че вече има определен ресурс, отделен по казуса за общинските болници, той е ясен и вече е въпросът да бъдат определени субектите, които ще го получат, или и парите са под въпрос.
Бойко Пенков: Договаряме още окончателния размер на ресурса, защото това са пари, които ще бъдат в републиканския бюджет. А после вече конкретните точни измерения ще бъдат отразени в така нареченото постановление за изпълнение на бюджета.
Водеща: Няма да са в бюджета на здравното министерство?
Бойко Пенков: Те ще бъдат в този бюджет, но в момента не можете да ги видите като отделно перо в републиканския бюджет. Това ще стане през януари.
Водеща; Ясно е, че докато няма контрол, а това значи и работеща информационна система в нейния работещ вид, трудно ще се спре изтичането на пари в здравеопазването - проблем, по който сме говорили и преди. Кога ще има такава система, за да следим в реално време какво се случва и къде са течовете?
Бойко Пенков: Това е един от приоритетите, които сме заложили в националната здравна стратегия и се надяваме да получим подкрепа за него. Има много инвестиции в информационни системи, системи и всякакви други решения, които решават един или друг процес. В момента знаете, че във всички болници, специализираната извънболнична помощ, ДКЦ-та, медицински центрове и общопрактикуващи лекари се отчитат към касата в електронен формат. Но понеже решенията са най-различни, направени са по различен начин, задачата на държавата е по някакъв начин да ги накара да говорят помежду си.
Водеща: Старо усилие.
Бойко Пенков: Това е важното - създаването на така наречената единна информационна система да се случи, да бъдат създадени номенклатури, здравноинформационни стандарти, така че да се говори и обменя информация и тя да бъде съпоставима за целите на управлението и контрола най-вече.
Водеща: За догодина има ли отделени средства за целта?
Бойко Пенков: Надявам се силно да получим средства, след като се подпише споразумение за партньорство с Европейската комисия и това да бъдат едни от средствата, които ще получим от външно финансиране, разбира се, ще има и национално самоучастие.
Водеща: Една рестартирана идея отново предизвика дебати след изказване на министър Андреева неотдавна - вторият стълб на здравното осигуряване, частните каси. С днешна дата само идея ли е това, има ли реални намерения в този сектор да се направят промени и съответно за нови играчи ли се мисли, след като знаем, че частните фондове бяха превърнати в здравни застрахователи.
Бойко Пенков: Тя е много хубава сама по себе си. Чудесна е, то работи навсякъде в повечето страни. Например във Франция знаете, че здравната каса покрива какво ли не. Въпреки това 85 на сто от французите имат допълнителна здравна застраховка, с която вече те не дават нито лев от джоба си нито в болница, нито в аптека. Така че по този начин с малко допълнителни средства се покриват всички рискове, които биха могли да настъпят, ако човек се разболее. Има много разум в цялата тази работа. Въпросът е, че трябва да бъде внимателно изработена възможността за неговата реализация.
Водеща: В тази политическа и обществена ситуация разбирам, че не сте оптимист да се случи това в по-обозримо бъдеще.
Бойко Пенков: Според мен обозримото бъдеще е стартирането му в януари 2015 г. Става дума за промяна в Закона за здравно осигуряване, промяна в Кодекса за застраховане, в редица други закони. Това е доста сериозна работа, която не бива да се прави на коляно.
Водеща: Т.е. най-рано през 2015-а би могло да стартира, а през това време година би отнела подготовката, чисто законодателно.
Бойко Пенков: Трябват минимум шест месеца за подготовка, след което това са нови неща, за които компаниите, които биха искали да участват на този пазар, трябва да се подготвят и да започне самата предварителна дейност за набиране на хора и реалният старт през 2015-а.
Водеща: Опитвате да погледнете към проблема с финансирането на болниците от всички гледни точки, бил сте и от едната страна, и от другата като човек в екипа на здравното министерство. Но ако на 8 ноември вие бяхте лекар или директор на болница, вероятно щяхте да излезете на протест.
Бойко Пенков: Ако съм мениджър на болница - гарантирано.
Водеща: Т.е. с пълно разбиране подхождате към този протест.
Бойко Пенков: Абсолютно.
Водеща: Но не е много онова, което може да се направи като полезни стъпки в момента.
Бойко Пенков: Има определени възможности. Те трябва да се използват максимално и според мен диалогът, който предстои, а ние сме в диалог с основните организации непрекъснато и трябва да се намери оптимално решение за всички.
Сподели в: