Върни се горе

31 юли 2014 г., Д-р Бойко Пенков, заместник-министър на здравеопазването, в интервю за предаването „12+3“ на БНР

Водещ: Актуализация на бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) няма да има. Не знам дали това е предпоследно, но към момента това са заявките на политиците. Преди минути от Българския лекарски съюз изпратиха декларация до президента, до народните избраници. Обръщението към президента е „да се опита да използва всичките си правомощия, за да пречупи твърдоглавието на политическите сили, като ги убеди да влязат в пленарната зала още в понеделник, 4 август, и да си свършат работата, за която избирателите са дали своя вот“. Това пишат лекарите до президента. А към народните представители – „Моля, влезте в залата на 4 август, дори за последен път. Едва ли здравето на хората трябва да се превръща в залог, за да измъкнете поредните политически дивиденти. Проявете необходимата отговорност пред своите избиратели и не оставяйте медицинското съсловие като буфер между необходимостта от адекватно лечение на гражданите и вашата политическа амбиция за персонално надмощие“, пишат от Българския лекарски съюз до народните избраници. Добър ден на Бойко Пенков, председател на Надзорния съвет на НЗОК. Какъв е вашият вариант „Б“?

Бойко Пенков: Вариант „Б“ – наникъде. Няма такъв вариант „Б“. Нещата са такива, че месец декември хората няма да получат заплати. Това е вариант „Б“. Ще ги поздравим за Нова година прекрасно просто.

Водещ: Можете ли да намерите резерви за два-три месеца, докато се състави следващият парламент, следващото правителство - те да се опитат да оправят по някакъв начин тази ситуация.

Бойко Пенков: Резервите са силни рестрикции и ограничения - в рамките на 106-107 милиона лева месечно за болнична помощ, при разход към момента между 140-150 милиона, в смисъл около 30-32% трябва да се ограничи дейността. 

Водещ: Откога да се ограничи? Още отсега или? 

Бойко Пенков: От днес.

Водещ: От днес? 

Бойко Пенков: Да.

Водещ: 30% можете да плащате?

Бойко Пенков: Да, от 1 август. Сериозни са нещата. Това означава ограничаване на приема, означава все пак планиране на хоспитализациите, на приема в болница. Означава едно - или двумесечни листове за хора, които изчакват такъв планов прием за операции или изследвания, когато е възможно това да се случи. И, разбира се, има един резерв, който трябва да се предвиди в тези средства, да се покрият нуждите. Спешните болни не могат да бъдат оставени.

Водещ: Т.е. оставяме хората да си умират?

Бойко Пенков: Да изчакат. Не, не – не да умират. Това няма да го позволим. Пак ви казвам, че има резерв встрани, който ще покрива спешността. Но ще се разтегли плановият прием. 

Водещ: Доколкото разбирам от едно изказване на д-р Тодорова…

Бойко Пенков: Ако днес се обадиш, че имаш нужда и те приемат в другиден, това сега може да стане в рамките на месец.

Водещ: Доколкото разбирам, хората са изключително притеснени в момента заради ситуацията и бързат да влязат и да изместят планови операции напред. Аптеките пък, от друга страна, се притесняват дали ще им бъдат изплатени парите, следят новините и тогава дават лекарства по каса. 

Бойко Пенков: Засега има средства. Казвам ви, ресурсът е ограничен. Това беше идеята на Надзорния съвет, когато прие това искане към правителството и към Народното събрание и го внесе за актуализация на бюджета, за да може спокойно да се поемат всички нужди на хората до края на годината. Да няма такъв тип стресове и уплаха. 

Водещ: Кога ще се събира надзорът на касата и възможно ли е все пак някакво решение да бъде измислено? 

Бойко Пенков:
Сега в момента се обсъжда някакъв вариант от специалистите – може ли по принцип институцията, защото има един Закон за публичните финанси, който премахна тази възможност, но може ли да се намери някакъв ред, в който, след като няма актуализация на бюджета, да се вземе заем от държавата, безлихвен заем? Това означава дефицит, собствен дефицит на самата каса, който после да бъде покрит в рамките на бюджета, когато имаме парламент след изборите. 

Водещ: Това правено ли е някога? 

Бойко Пенков:
Не, никога не е правено. 

Водещ:
Сега за първи път, евентуално ако депутатите не влязат в зала в понеделник? 

Бойко Пенков:
Ако няма законова пречка. Защото, ако има такава законова пречка и при липса на парламент ние не можем да променим никакъв закон. Просто ще изпълняваме разпоредбите. 

Водещ:
Вие пак да вземете заем в размер на този, който се предвижда в актуализацията или този, който реално ви е необходим и за който настоявате? 

Бойко Пенков:
Това вече ще бъде въпрос на преценка какви са възможностите въобще. Още не можем да уточним имаме ли такава възможност НЗОК да получи безлихвен заем от резерва, от държавата, за да може да покрие нуждите на хората. Още това не е ясно чисто правно, технически дали може да се извърши. Но мислим, всякакви варианти има такива, които са варианти на отчаянието. 

Водещ:
Защо се случва това според вас? 

Бойко Пенков:
Нещата вървяха добре. Бяхме поканени в Народното събрание и аз много се зарадвах, че се постиган съгласие за актуализация на бюджета на НЗОК. След което, както виждате, на всички ви е ясно, вие го коментирате непрекъснато – отново имаме проблеми.
Водещ: Добре, а вината не е ли донякъде и ваша, дотолкова, доколкото нищо не се направи в здравеопазването през тази една година. Ето, например доктор Румяна Тодорова, цитирам едно нейно изказване: „Касата се е превърнала в бюджетна институция, която издържа само лечебните заведения, а не лекува пациенти“. Никаква промяна за една година. 

Бойко Пенков:
Промяната трябваше да бъде направена първо като цели мисии и задачи на самата институция, което не се случи и това е проблем на оперативното ръководство. Второто, което трябваше да бъде направено – да се промени законодателството, защото последните осем-девет години под тези законодателства на парче, на изречение, са прокарвали лични интереси или групови, без значение, корпоративни. В края на краищата, самата институция е осакатена като възможности. Тя е превърната от една активна институция, която трябва да защитава интереса на хората и да им осигури заплащане на получено за тях лечение, тя е абсолютно пасивен плащач в момента. Това, което някой извърши и се извършва и последващ контрол. В тази посока бяха направени законодателни предложения да се променят Законът за здравното осигуряване и други закони, за да може да се даде инструменти в ръцете на институцията да си свърши работата. За съжаление, това не се случи и това се бламира. Всички говорят, че трябва да стане, всички казват ОК са нещата, това би могло да помогне, и да се задържат разходите, и да има… 

Водещ:
И все не стават. 

Бойко Пенков:
Обаче, в края на краищата, като трябва да се вдигне ръчичка, се гласува с въздържал се или не. И затова сме на това дередже. 

Водещ:
Бойко Пенков председател на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса.

Сподели в: