Върни се горе

Линк към интервюто на д-р Атанас Кундурджиев - БТВ „Тази сутрин“

 

Водещ: Скандален отказ на Фонда за лечение на деца – 9-годишно момче, което трябваше да бъде прието за трансплантация на бъбрек в германска клиника, беше спряно заради липса на формуляр от здравното министерство и го пренасочват за лечение у нас. Припомняме случая, който започнахме вчера, сега:

 

Репортер: Той е най-малкия пациент в Центъра по хемодиализа в Стара Загора. Той е с хронична бъбречна недостатъчност.

Байрям Али, на 9 години: Да ям вафли, да играя, да ходя навън.

Репортер: Четири пъти в седмицата Байрям, баба му и дядо му минават по 150 километра за поредната хемодиализа. И така вече две години. Одобрен е за трансплантация в чужбина с решение на Фонда от ноември миналата година и трябваше да бъде приет в германска клиника днес.

Бабата на Байрям: И един ден преди това ни звънят и ни казват, че няма да пътуваме. Можело да бъде тук трансплантацията в България.

Дядото на Байрям: Добре, след като го има това лечение в България, тази клиника, защо не ни казаха толкова години, да го излекуват това дете.

Репортер: Официален отказ и писмено становище от Фонда няма. По телефона казали на близките, че причината е в здравното министерство, които не са одобрили така наречения формуляр S2.

Д-р Васил Чолаков, управител на диализния център в Стара Загора: За да се стигне до тази заповед, смятам, че процедурата е преминала през обсъждания и на експертни становища, че тази операция не може да бъде извършена в България.

Байрям Али: Казват, че няма да ходим и започнах да плача. Няма да ходя, няма да оздравявам и всеки ден ще идвам тук.

Репортер: Пенка Георгиева от Обществения съвет на Фонда обясни, че е разговаряла с шефа на Фонда и решението било в сряда детето да постъпи в наша болница.

 

Водещ: Продължаваме случая. След малко ще си говорим и с представител на здравното министерство, заместник-здравният министър д-р Кундурджиев е при нас. Но преди това отиваме в Стара Загора и ще разговаряме с личния лекар на детето д-р Павлина Крумова. Здравейте, д-р Крумова, какво е състоянието на малкия Байрям днес?

Д-р Павлина Крумова: Здравейте. Състоянието на Байрям, такова,каквото го познавам към този момент, е критично. Детето от две години е на хрониодиализа и е изцяло зависимо от апаратурата. Има неовладима с медикаменти хипертония, от порядъка на 200 на 120, 170 на 90, която изцяло и единствено се контролира от диализния режим. Никакви медикаменти не влияят, тъй като няма субстрат, който да ги поеме. Освен това според мен има няколко усложняващи трансплантацията моменти, които би трябвало опериращите да вземат под внимание – при детето още на 11-месечна възраст е извършена реимплантация на уретерите, на пикочопроводите на предната коремна стена. И до момента докато имаше някаква бъбречна функция, урината изтичаше от там. Тези пикочопроводи и до ден днешен са отворени към коремната стена. За да се извърши успешна трансплантация, е необходимо поне единият уретер да бъде поставен на мястото му, тоест да се осъществи континуитет между трансплантирания бъбрек, пикочопровода и пикочния мехур и към уретрата да се изтича правилно урината. Да се тренира добре този новоприсаден бъбрек, иначе сме обречени той да бъде отхвърлен.

Водещ: Д-р Крумова?

Д-р Павлина Крумова: Да.

Водещ: Звучи много страшно всичко това, което казвате като съпътстващи заболявания и проблеми, които могат да възникнат при трансплантацията. Смятате ли, че в България може да бъде извършена качествена такава?

Д-р  Павлина Крумова: Опитахме да направим такова нещо в „Пирогов”. Преди две години, една или две години, на два пъти беше хоспитализирано детето там и д-р Момчилов и екипът му определиха операцията като крайно рискова и технически невъзможна. По тази причина до този момент уретерите са на предната коремна стена. Тоест, това нещо трябва да бъде извършено, според това, което аз знам от медицина и разбирам, тези уретери, поне единият трябва да бъде върнат на мястото му. И другият проблем – пикочният мехур на детето не е функционирал в продължение на осем години, той е изключително малък. Има процедура по разширяването му, за да стигне той до нормалните размери на дете на неговите килограми, да не говорим на неговата възраст. Всичко това трябва да предхожда трансплантацията, за да бъде тя успешна, иначе няма никакъв смисъл тя да бъде правена. И към друго нещо, което искам да акцентирам. Моля, да?

Водещ: Кажете ни, как се справя Байрям, силен ли е, вие какво му казвате?

Д-р  Павлина Крумова: Байрям е силно момче, аз вярвам, че той ще се справи с всичко. А особено силни и всеотдайни за него са неговите баба и дядо, към които дълбок поклон, които в пряк и преносен смисъл жертват живота си за него. Но това е отделна тема. Само да довърша още нещо. Чух професор Панчев да казва, че трансплантациите в България при деца над 6-годишна възраст са успешни, вероятно да, но Байрям, въпреки че е на 9 години, е с физически параметри на 4-годишен. Това също трябва да се отчете.

Водещ: Добре, благодаря ви. Ще говорим с министъра защо са спрели тази трансплантация в чужбина при условие, че имаме толкова съпътстващи и заболявания и проблеми, които могат да възникнат.

Директно продължаваме разговора заедно с д-р Атанас Кундурджиев. Вдигнали сте телефона и сте спрели трансплантацията на момчето в чужбина. Защо?

Д-р Атанас Кундурджиев: Първо искам да кажа, че не съм вдигнал телефона.

Водещ: Е, не сте го вдигнали Вие, но от здравното министерство не са издали формуляр S2, с който то трябва да замине.

Д-р Атанас Кундурджиев: И понеже в случая най-важният е Байрям, искам да се обърна към него и към неговите близки и да кажа, че ние сме съпричастни към неговото здравословно състояние и сме се водили от това, той да получи добро обслужване и да оздравее.

Водещ: Ама, чакайте, Вие казвате, че сте съпричастни, а вчера той трябваше да лети за Германия. Това не граничи със съпричастност.

Д-р Атанас Кундурджиев: Това е моето обръщение към тях. И искам да кажа, че след предаването, аз лично ще се свържа с неговите близки, ще разговаряме по телефона. А сега това вече, което той не разбира, да минем към конкретната проблематика.

Водещ: Тъй като и ние не сме специалисти, но ето чуваме какво казва лекарят, който години наред се грижи за него  - съпътстващите заболявания, високото кръвно, проблемите с пикочния мехур и с пикочните канали, които трябва да се вземат в предвид. Всичко това може ли да се случи в България?

Д-р Атанас Кундурджиев: Всичко това може да се случи в България и ние сме се спрели на експертизата на двама водещи трансплантолози, така е по реда – за да подпише министърът формуляр S2, има цяла процедура. И това са професор Панчев…

Водещ: Със сигурност, но тази процедура вече е минала през Фонда, нали така, той е одобрен за пътуване в чужбина.

Д-р Атанас Кундурджиев: Там има една нередност, че по мнението само на д-р Русинов, който не е трансплантолог и не се занимава с трансплантации, Фондът взема решение за лечение в чужбина за това, че детето е било консултирано преди това в същия този град Тюбинген. Ние връщаме писмо, с което искаме да се мине през консилиум трансплантолози, защото забележете, във всички правила, които са разписани, е ясно казано, че министърът може да издаде формуляр S2, в конкретния случай е необходимо удостоверяване, че тази дейност при пациента не може да бъде извършена в България, иначе той ще влезе в нарушение. Ние сме изискали тези документи и тези документи идват със становището на двама водещи трансплантолози, това са проф. Любомир Спасов и проф. Панчев.

Водещ: Кажете ни къде ще се лекува малкият Байрям и каква е успеваемостта на операциите при деца и трансплантациите в България?

Д-р Атанас Кундурджиев: Малкият Байрям ще се лекува и още в сряда е взето такова решение от консултант, той да постъпи в болница „Лозенец”, където проф. Спасов заедно с проф. Панчев да извършат операцията. Искам да Ви кажа….

Водещ: А защо да не бъде в Германия? Колко пари ще спестим и не е ли по-важно наистина, когато има толкова много съпътстващи проблеми с това дете, от две години изобщо пробвали са в България да се случи подобна процедура и в „Пирогов” са казали, че не може, цитирам неговата лекарка. Спестяваме пари ли, какво правим, или се опитваме да си изпробваме опита върху деца?

Д-р Атанас Кундурджиев: Вижте, много лесно се говори така, когато не се носи отговорност. Но аз пак казвам, отговорността е тази, че този формуляр министърът може да издаде, когато се докаже, че това лечение не може да бъде извършено в България.

Водещ: Да, но Фондът го е решил, общественият съвет го е решил. И от Обществения съвет казват…

Д-р Атанас Кундурджиев: Общественият съвет не е експертен орган.

Водещ: Не е експертен орган, но казват, министерството се меси в нашата работа, тогава ние да отпаднем като орган.

Д-р Атанас Кундурджиев: Не, не, те казват, това е все едно да подпишете празен чек. Общественият съвет взема решение, но те не са експерти, за да кажат дали детето може и има условия  да се извърши операцията в България. Ние връщаме и казваме, вземете мнението на водещите трансплантолози…

Водещ: Да, разбирам, преразгледали сте този случай отново. Каква е успеваемостта проверихте ли, когато говорите за отговорност, каква е успеваемостта на подобни операции в България? Колко подобни трансплантации са направени на деца на 9-годишна възраст?

Д-р Атанас Кундурджиев: Аз ще Ви кажа например един, примерно вчера се чух и с проф. Паскалев, който е един от дългогодишните лекари…

Водещ: Добре, кажете какво Ви е казал?

Д-р Атанас Кундурджиев: Ами проф. Панчев е трансплантирал 4-годишно дете, което в момента е завършило висше образование, със семейство и така нататък и е живо и здраво. Така че тези операции, от петдесет години се правят трансплантации в България. Нашите лекари…

Водещ: А на деца?

Д-р Атанас Кундурджиев: Също, да, правят се операции на деца. Не бива с това да се спекулира. Аз съм готов, пак Ви казвам, след предаването да се срещна с…

Водещ: Ние ще проследим абсолютно всичко, което се случва с малкия Байрям . Пожелаваме успех на екипа и дано не е свързано с нещо друго, като например трупане на опит всичко, което…

Д-р Атанас Кундурджиев: Не, искам да Ви кажа, че аз познавам и двамата, по стечение на професионалния ми път, така че референциите, които те имат като лекари, са наистина завидни.

Водещ: Надяваме се. Пожелаваме късмет на малкия Байрям.

 

Още интервюта на здравния министър д-р Илко Семерджиев и неговия екип ще откриете тук.

Сподели в: