Върни се горе

Линк към интервюто на д-р Атанас Кундурджиев - БНР „Преди всички“

 

Водещ: Продължаваме със случая на 9-годишния Байрям Али с дефицитите, които ни показва този сюжет. Знаете, вероятно сте проследили – на детето беше отказана трансплантация в чужбина, въпреки че финансирането за това беше одобрено в края на миналата година от Фонда за лечение на деца. На детето и неговото семейство беше предложено трансплантацията да се извърши в болница „Лозенец” в София. Евелина Стоянова работи по темата и вчера чухте позицията на бабата на детето, която трябва да бъде и донор на бъбрека, който ще му се присади. Семейството е притеснено от това развитие на нещата, тъй като в деня, в който са се готвели да заминат за Германия, са получили уведомлението, че не е разписан последният формуляр от Министерството на здравеопазването, който щеше да направи възможна трансплантацията в чужбина. Заместник-министърът на здравеопазването д-р Атанас Кундурджиев е разпоредил директорът на Фонда за лечение на деца проф. Владимир Пилософ да привлече допълнителни специалисти, които да дадат своето становище дали Байрям Али може да се лекува в България. Знаете, че всъщност става дума за издаването на формуляра S2, който гарантира, че парите за операцията ще бъдат платени от държавата. Чуйте най-напред разговора на Евелина Стоянова със заместник-министър Атанас Кундурджиев.

Репортер: Д-р Кундурджиев, много сме чувствителни, когато става въпрос за деца и за животоспасяващи трансплантации. И въпросът е защо беше отказано на 9-годишния Байрям Али да замине за трансплантация в чужбина?

Д-р Атанас Кундурджиев: Вижте какво, ние в Министерство на здравеопазването, това беше представено малко некоректно, ние не отказваме. Тук идват формуляри, ние ги проверяваме, и съответно, ако има някои неточности, връщаме към Фонда за лечение на деца. И конкретно Байрям – през ноември месец, е взето решение от Обществения съвет – въз основа само на едно предложение на д-р Русинов, който е нефролог, той не е трансплантолог. И Общественият съвет в случая се беше изявил като експертен орган. Искам само да припомня, че съгласно правилата, това издаване на формуляр S2 от министъра на здравеопазването се прави само, в случай че в България не може да бъде извършена такава операция  и такова лечение. И тогава ние върнахме документите, за да поискаме експертно становище дали в България може да бъде извършена такава операция, и ако експертите, посочени от Фонда, виждате как ние не се намесваме в работата на Фонда, преценят и напишат, че не може да се извърши в България такава операция, съответно министърът ще издаде въз основа на това формуляр S2. И това беше всъщност моята работа. След като експерти тук провериха документацията и искам да кажа, че моят подпис е може би пети, шести поред, там се подписват юристи, експерти и така нататък, началник отдели, началник дирекции и чак тогава е моят подпис, което значи, че освен мен, преди мен поне още пет човека са проверили документите.

Репортер: Не е еднолично Ваше решение точно това дете да не замине за лечение в Германия?

Д-р Атанас Кундурджиев:  Това искам да кажа, че не е еднолично мое решение, а е след проверка. И всъщност, това което ние сме искали, е да има такова експертно становище. Получи се такова експертно становище – от проф. Любомир Спасов, който е национален консултант по трансплантология, пак казвам – посочен от Фонда и проф. Панчев, който има зад гърба си стотици бъбречни трансплантации, включително извършвани на деца – на четиригодишна възраст, аз знам за такива, които сега са зрели мъже, работоспособни. Това са хора експерти в своята област. И тогава вече въз основа на тези становища, ние написахме, че след като операцията може да се извърши в България и експертите са дали такова становище, забележете, министърът няма право да издаде формуляр S2. Когато се говори за дете, никога не трябва да поставяме под въпрос парите и ние не сме ги поставили никога. Единствено ние сме се ръководили от правилата и принципите, които са приети. Ние сме съпричастни към Байрям, ние ще направим всичко възможно това дете да получи възможно най-добрата медицинска помощ. Ние сме готови и аз очаквам да се свържа с бабата на Байрям, да си говорим за това и ще намерим начин да му помогнем на детето, но пак казвам, ние не можем да престъпваме закона и правилата.

Репортер: Казвате, че не става въпрос за пари. Предстои Байрям да бъде приет в болница „Лозенец”, да му бъдат направени и необходимите изследвания. Ако се установи, че има усложнения и че не може екипът да предприеме трансплантация, защото би било рисково за детето, готови ли сте да издадете формуляра S2?

Д-р Атанас Кундурджиев: Искам да Ви кажа, разпоредих един разширен консилиум, да се привлекат и други експерти, да вземем едно по-адекватно решение. Да го кажем така, ние вярваме на нашите експерти, аз Ви казах, но понеже случаят стана много популярен и придоби една окраска, която хвърля една лоша светлина върху нашата работа.

Репортер: И съмнения.

Д-р Атанас Кундурджиев: И съмнения, искам да ги разсея тези съмнения. Разпоредих

професор Пилософ да извика още консултанти – ние искаме разширен консилиум да даде в крайна сметка заключение. И ако тяхното заключение след този разширен консилиум е в полза на това Байрям да се лекува в чужбина, ние бихме издали този формуляр S2. И така, недобро впечатление правим, когато хора, без достатъчно компетенции се изказват като последна инстанция. Нека да оставим експертите да си свършат работата и ние, министерството, ще си свършим работата.

Репортер: Ангажирате се лично със случая на Байрям, лично ще наблюдавате процесите по време на изследванията и решението на експертите, дали ще се потвърди, че неговото лечение може да се случи в България, или ще се наложи да издадете формуляр S2 и да замине за чужбина?

Д-р Атанас Кундурджиев: Абсолютно да, аз се ангажирам да наблюдавам процесите и каквото бъде решението на разширения консилиум, ще го приема.

Репортер: Но имате доверие на проф. Панчев и на проф. Спасов в случая с Байрям?

Д-р Атанас Кундурджиев: Имам доверие, защото нас ни е срещала много пъти професията. Аз много пъти съм се обаждал по телефона на проф. Панчев и му казвам, знаеш защо се обаждам, той казва, знам, за някой труден случай. И наистина в практиката е така, пациентите винаги искат да бъдат изпратени при човек, който да им реши проблема. Така са били отношенията ни с проф. Спасов. При трудни случаи аз съм преглеждал пациенти, които са оперирани от тях, трансплантирани от тях, аз познавам тяхната работа и им имам доверие. Това е в качеството ми на лекар. Сега съм тук в качеството ми на зам.-министър, аз моите решения ще ги вземам като такъв– въз основата на експертиза, въз основата процедура, която е правилна, без да смесвам едното с другото. Разбира се, едното ми качество би помогнало на другото, но те не трябва да се смесват.

Водещ: Това каза зам.-министърът на здравеопазването д-р Атанас Кундурджиев пред Евелина Стоянова.

 

Още интервюта на здравния министър д-р Илко Семерджиев и неговия екип ще откриете тук.

Сподели в: