Върни се горе

Линк към интервюто на министър Меджидиев в „Защо, господин министър“, БТВ

 

 

Водещ: В следващите 20 минути нашите въпроси са към служебния министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев. Добър вечер.

Асен Меджидиев: Добър вечер, приятно ми е.

Водещ: Благодаря ви, че приехте поканата ни. Видимо здрава 29-годишна жена няма да отгледат двете си деца, защото часове след раждането на втория си син загуби живота си. Имате ли вече отговор защо, г-н министър?

Асен Меджидиев: Първо искам да изкажа личните си съболезнования на близките, защото наистина това е ужасна трагедия. Сезирани сме Агенцията за медицински надзор, която ще се осъществи проверка дали има небрежност, дали има неспазване на алгоритмите на лечение и грижата за самата пациентка. Но повече не мога да отговоря на въпроса до произнасянето на проверката, която се извършва, тъй като причините могат да бъдат много. Може да няма лекарска грешка, може да имаме лекарска грешка, може да имаме грешка на среден медицински персонал, много фактори са. Затова така предварително не мога да се изкажа. Моментално сме реагирали и…

Водещ: Близките на тази жена разпространиха нейните съобщения в последните часове от живота й. Вие прочетохте ли ги?

Асен Меджидиев: Информирах се за съобщенията. Притеснителни са, определено, но разберете ме…

Водещ: „Медицинската сестра хърка.“

Асен Меджидиев: Вижте посланията и в държавата. Не се наемам да коментирам лична кореспонденция по телефони и съобщения.

Водещ: Разбира се. Но какви изводи може да си направим от тези съобщения за спазването на медицинските стандарти?

Асен Меджидиев: Агенцията за медицински надзор е институцията, която отговаря за спазването на медицинските стандарти, проверява дали са спазени тези медицински стандарти. Не само това – проверява  и как е извършена и самата медицинска дейност. И аз се доверявам изцяло на тях. Защо? Не мога да оценя обективно по мнението на пациенти, по мнението на персонал – все пак това е оторизираният, компетентен орган, който трябва да си даде становището. Пак казвам, ужасна трагедия! Аз, като лекар с 29-годишна практика, знам какво е и на колегите, на които тяхната пациентка е починала, знам какво е и на близките. И за двете страни е истинска трагедия, така че…

Водещ: Кога очаквате резултатите от медицинския одит?

Асен Меджидиев: Силно се надявам, че до края на седмицата ще имаме резултат. Ще бъде много важна и аутопсията, която ще излезе, но до края на другата седмица ще имаме отговор.

Водещ: Само нещо, което направи впечатление – пост на д-р Аспарух Илиев в социалните мрежи. Той каза, че в Западна Европа 24 часа след раждането до жената трябва да има лекар, трябва да е на разположение. Така ли е и в нашите болници?

Асен Меджидиев: По стандарти при всеки човек, който е опериран, той остава 24 часа за наблюдение. Ако е тежко състоянието, остава в реанимация, ако е по-леко състоянието, остава в болничната стая, но пак е наблюдаван от денонощен медицински екип. Това са стандарти, които са по целия свят. Зависи пак от състоянието, пак казвам…

Водещ: Т.е. спазен ли е този стандарт – очакваме отговора от проверката на медицинския одит.

Асен Меджидиев: Абсолютно.

Водещ: До края на следващата седмица.

Асен Меджидиев: Точно затова споменавам, че аз ще наложа наказания, ако са нужни такива, и ще взема мерки, ако имаме нарушения точно на тези стандарти и на алгоритъма на лечение.

Водещ: Добре, очакваме тези резултати. Петима министри на здравеопазването обещават детска болница, която все я няма. Защо, г-н министър?

Асен Меджидиев: С стъпването ми в длъжност служебен министър това ми беше една от основните цели. Това го говорих и с г-н президента на Република България преди да застъпя като министър, на предварителните ни разговори три-четири дни преди това, като поех ангажимента, че детското и майчино здравеопазване са едни от нещата, които са най-важни в моя мандат, и ще положа максимални усилия да помогна за подобряване. Стартирахме един сериозен екип организация, разгледахме постъпилите предложения. Имаше предложения за терени на детска болница на пет места в София. След разговори с архитекти, разговори с неправителствени организации, разговори с експерти, разговори с педиатри и с активното съдействие на Министерство на регионалното развитие и на министъра на регионалното развитие взехме решение, че този терен, който избрахме и на който през миналата седмица подписахме подробния устройствен план за терен на детската болница, е най-подходящ, тъй като първо е в сравнително екологичен район на София, голям е 41 декара. Второ, разполага с 12 декара естествен парк в него, който общината го прехвърли на Министерство на здравеопазването, за да стане собственост на детската болница.

Водещ: Тук обаче идват критиките за това, че не е в центъра на града тази детска болница, а на час път с градски транспорт.

Асен Меджидиев: Първо, аз живея в София от 40 години, знам разстоянията в София. От мястото, където в момента заснемаме предаването, е на 15 минути път. Не знам какви са критериите. В момента от София до Дупница се пътува за 45-50 минути. Не знам кой вади тази статистика, не е коректна. Второто, което е – комуникативно е изключително добре разположен, с троен достъп и отделен изход за линейки, отделен вход за линейки, отделен вход за пациенти. Теренът позволява изграждане на хотел, теренът позволява изграждане на рехабилитационен център, тъй като там е минералният извор. Теренът е газифициран, с канализация, просто има абсолютно всичките критерии, които създават условията за една модерна детска болница. Разберете ме, аз и моят екип искаме наистина да направим модерна болница, не просто да направим една поредна болница в София. Обиколихме и бяхме на посещение в Израел, където видяхме четвъртата в света детска болница. Моят екип беше миналия месец в Лондон, видя една от най-модерните детски болници. Ние събираме информация така да бъде построена и така да бъде уредена, че тя наистина да бъде уникална.

Водещ: Въпросът е колко ще струва, има ли пари и кога ще бъде готова. Моля за конкретни отговори на тези три въпроса.

Асен Меджидиев: Хубавото е, че вкарвайки го в Министерски съвет, ние го гласувахме като обект от национално значение. Много малко от решенията на Министерски съвет в нашите два мандата сме гласували обекти от национално значение. Тя е обект от национално значение, с приоритетно финансиране. Затова го казвам.

Водещ: Т.е. връщане назад нямаме.

Асен Меджидиев: Категорично, категорично!

Водещ: Ще имаме болница специална за деца. Кога?

Асен Меджидиев: Категорично! По моя преценка, до две години и половина би трябвало да бъде изградена.

Водещ: Ще има ли кой да работи в нея?

Асен Меджидиев: Другата новина е, че подписвахме договор се Европейската инвестиционна банка за изготвяне на цялостния анализ за потребностите от персонал, въобще за цялостния анализ на болницата, която ще ни съдейства. Отделно подписваме споразумение с кмета на град Бургас и Община Бургас държавата да стане съдружник с участие в детската болница в Бургас. Така че постигаме наистина критериите за детско и майчино здравеопазване на територията на цялата страна, тъй като сложихме и първа копка на големия детски комплекс в Университетската болница „Свети Георги“ в Пловдив. Обединявайки усилията на тези три звена, ние ще покрием страната наистина с едно качествено и модерно детско здравеопазване.

Водещ: Ще има ли кой да работи в болниците?

Асен Меджидиев: Със сигурност. Водещи специалисти, които още с началото на нашия мандат сме ги подбрали, работят по този въпрос. Те изготвят обезпечеността с кадри. Това са водещи детски лекари в България – тези, които и в момента регулират детското здравеопазване.

Водещ: Добре, надяваме се и с гражданския контрол, който има върху този проект, защото всички чакаме детската болница наистина отдавна.

Асен Меджидиев: Съобразяваме се, винаги се съобразяваме с него. Непрекъснато получаваме писма, стремим се да отговаряме. Но се стремим и към нещо друго. Не знам дали забелязахте какво беше в предишните пет години. Точно заради тези граждански съвети, организации, които се правеха, навлизаха най-различни интереси. И какво се случваше? От борбата за лични… не искам да казвам по-тежки думи, лични, било то финансово, било други интереси, не можа дори да се избере терена за детската болница, пък камо ли да се стартира процедурата, по която ние сме започнали.

Водещ: Добре, надяваме се, че наистина този път няма връщане назад. А сега ние продължаваме напред с правата ни като пациенти. Моля ви за кратки отговори на въпросите ни, които следват. Много хора, които имат нужда от лекарства за диабет и лекарства за астма, нямат достъп до такива, защото ги нямаше по аптеките. Вие ми казахте, че има решение на казуса. Какво е?

Асен Меджидиев: Изключително много ви благодаря за поставения въпрос, много е актуален. Ние имахме проблем с медикаментите в началото на годината, който беше много голям, и той е в цяла Европа в момента. Медикаменти… дори имаше сбирка на здравните министри преди две седмици в Европа – няма детски антибиотици в момента. Докато в България успяхме да подсигурим тези количества. И с огромно задоволство мога да кажа, че на 1 юни сега, след няколко дни, правим е доставка на 27 000 опаковки Пулмикорт, който е с най-големия дефицит в цяла Европа в момента. Другата новина е, че е на 20 юли ще имаме 31 000 опаковки Оземпик. Проблемът с Оземпик всички го знаем – че много се използва не за конкретните нужди, за лечение на диабет, но се използва и за…

Водещ: За отслабване.

Асен Меджидиев: За отслабване. И затова количествата, които са заявени по търговете и които ги имаме, просто се недостатъчни в момента. Въпреки това, при директни контакти с фирмите производители подсигуряваме тези допълнителни количества, така че да не се усеща и тази нужда. А наистина Оземпик в цяла Европа няма.

Водещ: Надяваме се, че тези, които искат да отслабнат, ще пробват със спорт, а не с това лекарство, за да има за болните.

Асен Меджидиев: Обръщам се към колегите ми, моите колеги лекари – изписвайте го за конкретните заболявания, нека да подсигурим първо пациентите, които имат нужда за лечение на основното им заболяване, за диабета, и след това вече да се изписва за отслабване. Има къде по-добри начини за отслабване.

Водещ: Така е, обаче понеже времето не ни позволява да ги обсъдим, въпреки че това е изключително важна тема за опитите през лекарства да се случи… Възможно ли е да останем без пари за лечение, ако не бъде приет бюджета за догодина или поне не бъде удължен този?

Асен Меджидиев: Аз не съм експерт по финанси, не съм и от финансово министерство, така че не мога да бъда много компетентен на тази тема. Със сигурност сме подсигурени. Дори удължен бюджет да се подпише, пак ще бъдем подсигурени. Тук става въпрос повече по-скоро за бюджета на Националната здравноосигурителна каса, тъй като там предстои нов НРД, предоговаряне. Ние в нашето правителство сме подсигурили един допълнителен финансов ресурс, доста голям, с който да успеем да увеличим ниско остойностените детски пътеки, за да помогнем пак на детското и майчино здравеопазване. Ако се подпише, тогава ще имаме наистина по-голям ресурс за лечение, но държавата е подсигурила пациентите с финанси за лечение.

Водещ: Т.е. трябва ли да гласуват в Народното събрание бюджета на Здравната каса, за да се случат тези повече пари за децата?

Асен Меджидиев: Със сигурност.

Водещ: Ако не се случи, продължаваме с неговия…

Асен Меджидиев: Продължаваме с тези стойности, които имаме до момента. Но пак казвам, много хубаво ще бъде да влезем в това увеличение, защото това е за всички нас, това е за пациентите, не е за лекарите.

Водещ: Д-р Меджидиев, точно за парите по пътеки. Разследване на Тина Ивайлова, което в две части показахме в „Тази неделя“, в него едни хора установяват, че са оперирани два пъти, но само по документи. Разбрахте ли защо?

Асен Меджидиев: Много добре съм запознали през последните месеци с конкретния случай, лично съм го разгледал. Тук информацията е малко по-различна. Два пъти оперирани…

Водещ: Две епикризи.

Асен Меджидиев: Да, да, с две епикризи, точно. Ние го разглеждаме отстрани документално. Първо искам да обърна внимание, че финансирането на клиничните пътеки се осъществява по това, което говорих преди малко – през бюджета на Националната здравноосигурителна каса, и проверяващият орган и Националната здравноосигурителна каса, а не е Министерство на здравеопазването. Парите не са от Министерство на здравеопазването, а от този бюджет, който коментирахме, че предстои да бъде гласуван. И проверките, които се осъществяват за злоупотреби с финансови средства, се осъществяват от тях. Аз мога да говоря като лекар в случая. Там са направени няколко проверки. Но като лекар ще го обясня по-простичко, за да може населението да ме разбере и да не ги стресираме с това нещо, много е важно. В тези кардиологични клиники обикновено постъпват хора в много тежко състояние. Мога да кажа, че за конкретната кардиологична клиника за последните 4 години са спасени над 3000 души. Те постъпват в тежко състояние. Когато един лекар поеме и оперира един такъв човек, понякога той остава за наблюдение, както споменахме преди малко с родилката – бог да я прости, която почина, той остава за наблюдение. Когато самият лекар види, че този пациент не върви или трябва да се довърши нещо, той може да се наложи в следващите два дни пак да го оперира. Но по НРД, което е заложено от 2020 г. – мисля, че беше от 2020 до 2022 г., той няма право по същата клинична пътека да извърши в един месец две операции, два пъти не може да изпълни една и съща пътека по НРД. И той тогава се принуждава…

Водещ: Т.е. това административен трик ли е или си е направо закононарушение и измама?

Асен Меджидиев: Това може да го каже Националната здравноосигурителна каса, разбирате ли, те са проверяващият орган. Аз казвам практически какво се случва. Лекарят, аз като лекар, аз искам моят пациент, като го оперирам, така да го оперирам, ако трябва два пъти.. Имам деца, които съм ги оперирал в пет дни четири пъти. На Коледа преди години – имам едно детенце, няма да споменавам имената му, живее втори живот. На Коледа и на Нова година съм го оперирал четири пъти в четири дни и е живо. Лекарят цели пациентът да бъде изписан здрав. Ако трябва, три пъти ще го оперира.

Водещ: Докторе, Тина Ивайлова просто показа и хора, които са служители в тази болница, на които не им се е налагало да бъдат оперирани, и такива, на които наистина не са им се случвали две интервенции.

Асен Меджидиев: Тук точно е вече проверката на Националната здравноосигурителна каса. Има проведена такава и тя е проведена миналата година. Има наложено наказание, конкретно даже мисля, че за 116-та пътека става въпрос, и е спряна, и е постановено да бъдат върнати средствата, които са усвоени. След това болницата обжалва, ръководството на болницата обожава в Административен съд – Пловдив и Административен съд – Пловдив е постановил, че няма нарушения от страна на лечението на пациентите. Отделно…

Водещ: Разбрах. Очакваме отговори наистина от институциите, които могат да ни кажат прозрачно ли са харчени парите ни.

Асен Меджидиев: Така. Искам да кажа, че прокуратурата дори проверява случая, но още не се е произнесла. Някъде от около 9 или 10 месеца има проверка на прокуратурата. Очакваме и тяхната.

Водещ: Очакваме ги.

Асен Меджидиев: Нашият медицински одит проверява, сега пак проверява. Значи аз мога да съм много усмихнат и симпатичен, но проверки не искам да ви казвам на колко болници в този мандат по колко са направени, и то за най-дребни случаи, просто за да сме дисциплинирани и да спазваме стандартите и правилата.

Водещ: Добре. Сега в последните две минути моля ви за конкретни отговори на последните ни въпроси. Виждаме макет на хеликоптер. Докога в България ще ги гледаме само на красиви образци? Кога ще полети първият хеликоптер?

Асен Меджидиев: Благодаря за въпроса, чувствителен ми е. Постигнахме големи успехи в тази област.

Водещ: Моля ви за кратки отговори, защото имаме много въпроси.

Асен Меджидиев: Да. Благодарение на президента, защото това е негова компания и негова идея. Първият хеликоптер, закупен от нас, ще дойде на 15 декември, но имаме процедура, която се надявам до 15 дни да завърши, така че първите хеликоптери на лизинг могат да полетят още в края на месец юни. В момента изграждаме хеликоптерни площадки в 12 болници в страната, които предстои след 10 дни да бъдат напълно готови. Базите, двете хеликоптерни бази с хангарите са готови. И другата новина е, че в понеделник завършва официално обучението на първите медици – 50 медика, във Военномедицинска академия ще им бъдат издадени удостоверенията, готови да летят на тези хеликоптери. Така че лятото ще имаме хеликоптери в България.

Водещ: Добре, надяваме се. Защо върнахме ваксините, които сме закупили, и какво правим, ако отново имаме нужда от тях?

Асен Меджидиев: Не върнахме, просто спестихме на държавата 188 милиона лева в борбата ни, която още от декември месец аз поставих искането, че нашата страна не е нужно да получава ваксини, които трябва да ги унищожава и да заплаща допълнително за унищожението им, при условие че в момента нямаме потребност, тъй като ние доста дози унищожихме. Просто от договора ни, който се подписва между Европейската комисия и „Пфайзер“ в петък, България спести допълнителни 188 милиона лева. И допълнително преди някъде около 9 месеца успяхме едни други дози да ги предоставим на държава член от Европейския съюз и от там спестихме още 111 милиона. Но оставяме вратичката в договора ни с Европейската комисия с „Пфайзер“, ако се наложи, да получим дози по наша заявка, точно колкото…

Водещ: И колкото ни трябват – така ли?

Асен Меджидиев: Колкото ние имаме нужда и да бъдат заплатени, след като бъдат доставени. Така че това е един голям успех за нашето правителство.

Водещ: Последни 30 секунди с нещо по-скоро любопитно. Здравната инспекция проверява главния прокурор, който в репортаж на бТВ го виждаме с пура в онлайн заседание на Висшия съдебен съвет. Какви последствия може да има за него?

Асен Меджидиев: Не мога да кажа повече като информация. Знам, че Районната здравна инспекция – София се самосезирала спрямо сигнал, мисля, че видяно по медиите това нещо.

Водещ: В ефира на бТВ – изисквали са кадри от моите колеги.

Асен Меджидиев: Точно така. Както е нормално и по закон, задължително трябва да се активира Районната здравна инспекция, да направи проверка за това. Налагат се административни наказания. Те обикновено са парични глоби, но не мога да кажа докъде е стигнала тази проверка към момента.

Водещ: Т.е. може да бъде глобен за това, че онлайн сме го видели да пуши в кабинета си в прокуратурата?

Асен Меджидиев: Не мога да кажа точно, точно процедурата не мога да я кажа, не съм запознат, но шефът на Районната здравна инспекция и Районната здравна инспекция са изключително запознати по този случай. И както виждате, ние не се интересуваме кой каква личност е, след като имаме сигнал, винаги взимаме мерки.

Водещ: Добре, благодаря ви за разговора, д-р Меджидиев.

Сподели в: