Върни се горе

Линк към интервюто на министър Меджидиев

 

Водещ: Продължаваме със здравната тема, която вече засегнахме донякъде в предаването ни до момента, по-скоро от положителна гледна точка, разбира се, с една новина, която дойде вчера – окончателно е избран най-подходящият терен за изграждане на Национална детска болница. Теренът е 40 дка и се намира в „Горна баня“, район „Овча купел“, близо до Ортопедичната болница. За това и изобщо за онова, което се случва в сектор „Здравеопазване“, проблемите, решенията, здравната реформа – обединяваме тези теми в следващите минути със здравния министър д-р Асен Меджидиев. Добро утро, здравейте.

Асен Меджидиев: Добро утро.

Водещ: Д-р Меджидиев, преди да влезем в конкретика за тази новина за Детската болница, да започнем малко по-отдалече. Вие сам за себе си отговорихте ли си на въпроса защо все още нямаме Национална детска болница?

Асен Меджидиев: Аз поне, и преди това като обикновен лекар, следя тази ситуация и се учудих за това, че над три години просто само се дебатира, създават се работни групи, експертни групи, така наречени. От опит – това, което ми е направило впечатление, е, че, когато искаме да забавим един проблем и да не се реши, тогава създаваме три-четири работни групи, които ги оставяме да работят. Обикновено така се отмята проблемът настрани, а той е изключително съществен. Общо населението има огромна потребност от това нещо. Аз съм изключително щастлив, че нашето правителство го взе като един от основните приоритети от началото на мандата и успяхме с вчерашното решение на Министерски съвет да определим мястото и да стартираме изграждането на Национална детска болница като обект от национално значение. Това е изключително важно – той е определен като обект от национално значение, което ще помогне максимално бързо да се осъществи и проектирането, и изграждането на такава болница.

Водещ: Но този път окончателно ли е? Знаете защо Ви питам. Сам казахте – три години. То не беше терен до „Александровска болница“, то не беше след това обединяване – имаше една идея, с болница „Лозенец“, протести „за“, „против“, къде, как, защо и т.н. Сега Вие сте служебен министър и това е служебен кабинет. Да не стане така, че, когато и „ако“ и когато имаме ново правителство, друг кабинет да реши, да каже: ами, всъщност не е много добре там?

Асен Меджидиев: Аз затова казах, че е изключително важно решението на Министерски съвет за определяне на този терен и това, че обектът е обявен с национално значение. Теренът сме го разгледали много подробно и сме го избрали сред пет, които са разглеждани и преди това в годините. Проведени бяха разговори с направление „Архитектура и градоустройство“ на Столична община, бяха проведени много консултации с експерти от Университета по архитектура и строителство, бяха разгледани абсолютно всички предимства, които този терен има. А тук мога отговорно да заявя – това не е само мое мнение, а мнение и на експертите, че не само няма недостатъци този терен, а има невероятно много предимства пред почти всички терени, които разглеждахме в София.

Водещ: Вие колко терена разлежахте в София още?

Асен Меджидиев: Пет терена разглеждахме последно.

Водещ: А защо този печели? Дайте предимствата, за които говорите.

Асен Меджидиев: Ще Ви кажа предимствата. Даже аз го нося и на карта, ако искате, мога да го покажа къде се намира.

Водещ: Да, точно така.

Асен Меджидиев: Първо е локацията, на която се намира – микроклиматът, на който е разположен теренът в „Овча купел“ в района на „Горна баня“, е уникален наистина. Там имаме минерална вода и газификация на самия терен. Имаме електропреносна мрежа, която позволява захранване. Имаме водопровод и канализация. Изключително важна е комуникацията, която предразполага този терен – имаме спирка на метро, имаме спирка на градския транспорт, може да се…

Водещ: Предполагам, че ще се изгради и голям паркинг все пак, защото…

Асен Меджидиев: Категорично, категорично. Другото, което е – намира се на два булеварда и една улица. Достъпът до терена може да се подходи от три пътя. Може да имаме отделно влизане, отделно излизане от паркингите на Детската болница. Това са изключително важни неща. Другото, което е много важно – че в терена имаме 15 дка парк със зелени площи и самият терен ни позволява… Ето тук ще бъде разположена Детската болница, тук ще бъде разположен хотелът за родители, тъй като това ще бъде национална болница и родителите, които идват от страната, трябва да могат да бъдат настанени. Те искат да бъдат до децата си. Тук ще бъде разположен и рехабилитационен център допълнително към болницата. И това е парковото пространство, което го виждате, оцветено в синьо. Оттук е единият подход, оттук е от другия булевард, вторият подход, третият подход е от Околовръстното шосе, от „Горнобански път“. Ще имаме подземен паркинг, под болницата. Ще имаме отделно наземен паркинг. Площта, територията на терена позволява разгръщането на всичко това нещо. Третото, което сме мислили, тъй като по програмата по Плана за възстановяване и устойчивост в момента отваряме процедурите за Спешната помощ по въздуха – болницата ще бъде изградена по най-модерните технологии, с покрив, който да бъде на подемник, и да може при кацане на хеликоптер на покрива на болницата да може директно да се сваля детенцето, когато имаме спешен случай, в реанимационните и операционните зали. Всичко това теренът го позволява, от всички гледни точки.

Водещ: Т.е. искате да кажете, че самата сграда като строителство ще бъде съобразена с най-новите…

Асен Меджидиев: Категорично.

Водещ: И съобразена с това, че ще бъде и детска болница включително, защото знаем за другия строеж.

Асен Меджидиев: Категорично. Това ни беше желанието, не да преустройваме други сгради, защото чух много такива предложения преди това, в които се мислеше – тук това ще престроим. Първо, едно преустройство на сграда не мисля, че ще излезе по-евтино, със сигурност повече пари ще се инвестират. И няма да бъде направено и проектирано така, както ако се проектира една модерна детска болница. Нашият екип и сега се подготвяме да ходим да видим такива осъществени проекти в Европейския съюз, във водещи европейски страни, за да вземем модела за най-удобно и най-качествено изграждане на такова нещо. Аз искам да благодаря изключително много, защото вчера чух и някакви критики как са избрани критериите – вижте, критериите не ги избирам аз, не ги определям.

Водещ: А кой?

Асен Меджидиев: Експертите.

Водещ: Кои?

Асен Меджидиев: Аз Ви споменах – архитекти, Министерството на регионалното развитие, архитект Шишков. Изключително съм благодарен за усилията, които този човек и екипът му положиха в последния месец да се спрат на най-добрия обект, който позволява не само изграждането сега. След това този терен позволява и доусъвършенстване впоследствие, ако има допълнителни нужди – той позволява да може да се развива този проект.

Водещ: Да, казахте за различните критики, д-р Меджидиев. Нека да поговорим за това. Първо, колко ще струва този проект, ясно ли е?

Асен Меджидиев: Вижте, сега ще се прави вече оценката спрямо това, спрямо проекта, който ще се направи. Тогава може да се направи и оценка колко ще струва обектът. Но след като…

Водещ: Кога ще започне строителството тогава?

Асен Меджидиев: В момента трябва да се определи по ПУП, да се узакони теренът, тъй като вътре в терена имаше един частен имот, който в преговорния процес между Министерството на регионалното развитие, моите експерти и частниците, които имат, се реши той да бъде преместен на другия край на терена, за да може да се освободи целият терен. Това парково пространство, което Ви го показах, е собственост на Столична община. В момента те ще го актуват и ще стане държавна собственост.

Водещ: Колко време ще отнеме всичко това?

Асен Меджидиев: Това всичко имам уверението, че ще завърши до два месеца. Силно се надявам до пет-шест месеца да имаме одобрен проект.

Водещ: Възможно ли е още догодина да започне строителството – това е въпросът?

Асен Меджидиев: Тази година, която предстои, със сигурност ще започнем строителство. Аз съм оптимист по принцип и сроковете, които залагаме, както виждате, до този момент аз въобще не се изказах на тема „Детска болница“, тъй като обичам да говоря, когато нещо се случи, а не преди това, само с обещания. Наслушахме се на такива.

Водещ: Да, но сега са дебатите за бюджета за догодина и аз затова Ви питах колко ли би струвала една такава болница, защото отсега парите трябва да бъдат предвидени. Или?

Асен Меджидиев: Обърнете внимание пак на това – обект с национално значение. Вчера Министерски съвет така го прие.

Водещ: Т.е. пари ще се намерят?

Асен Меджидиев: Което и правителство да дойде, е длъжно да ги намери. И не мисля, че държавата е опряла до там, че да няма пари да построи една сграда за детска болница, при условие че се заделят средства за много други, по-маловажни.

Водещ: Кой ще прави проекта, кой ще строи?

Асен Меджидиев: Това вече са процедури с обществени поръчки, които се обявяват, и всеки един ще може да кандидатства, включително ще могат да кандидатстват и фирми от Европейския съюз, тъй като ние сме държава членка на Европейския съюз. Надявам се да имаме кандидати и кандидатите наистина да бъдат експерти в тази област.

Водещ: Между другото, тъй като заговорихме за проектите в миналото, процедури бяха задействани там, средства, доколкото си спомням, също бяха заделени. Има ли нещо, което по старите договори трябва да се направи, за да се започне сега на чисто, да се върнат средства?

Асен Меджидиев: Договорът, който е бил сключен преди това с дружеството „Детско здраве“, беше прекратен след едномесечно предизвестие от наша страна на 19 август. На същата дата от фирмата е изискано и възстановяването на средствата в размер на 9 милиона лева, които фирмата е получила.

Водещ: Възстановиха ли ги?

Асен Меджидиев: Не, очакваме го. Този процес просто…

Водещ: Има ли срок, в който трябва да ги възстановят? И има ли възможност да откажат да ги възстановят?

Асен Меджидиев: Няма такава възможност, средствата трябва да бъдат възстановени. Ние имаме множество покани преди това към обединеното „Детско здраве“, но до момента не е възстановен предоставеният аванс.

Водещ: Може ли да се предоговаря…

Асен Меджидиев: Ние ще настояваме тези средства да бъдат възстановени и съответно те са длъжни, да бъдат възстановени тези средства.

Водещ: Но не знаете кога и как може да се случи това.

Асен Меджидиев: Ами не мога, това е юридическа процедура, не мога да Ви го кажа.

Водещ: Разбирам. Но може ли да се стигне до предоговаряне, те да са тези, които ще правят и новия проект, да се продължи с тях?

Асен Меджидиев: Казах – ще бъде открита обществена поръчка.

Водещ: Отново.

Асен Меджидиев: Така че там на равни начала ще участва всеки, който желае да проектира такова нещо.

Водещ: Само да припомним, че не мина и месец, откакто отново беше поставена тази тема и от лекари, и от хора, които са приели като кауза Националната детска болница, и то покрай един проект за частна такава. Частна национална детска болница – това конкурент на държавната ли ще бъде? Какво стана с този проект, знаете ли?

Асен Меджидиев: Имам частична информация за него. Знам, че бяха постъпили документи в Министерство на здравеопазването, които моите експерти, заместник-министърът ми, който отговаря за този ресор, разгледа и ги върна обратно към подателя, тъй като не бяха доокомплектовани. Има срокове, които са по закон, в които те ги доокомплектоват и ще ги върнат след това. След разглеждането от експертите на Министерството на здравеопазването те се насочват към Изпълнителната агенция „Медицински надзор“, откъдето трябва да се получи становище. Трябва да се получи и становище от Националната здравноосигурителна каса и чак тогава вече Министерство на здравеопазването се произнася за целесъобразността на такъв проект. Така че за момента…

Водещ: Можете ли да го спрете този проект?

Асен Меджидиев: Министерство на здравеопазването изпълнява процедурите, които са по закон. Не мога да кажа, че… Министерство на здравеопазването не цели да спира или да разрешава, или да не разрешава – спазва процедурите, пак казвам.

Водещ: Да, ще дообясня обаче моя въпрос…

Асен Меджидиев: Има път, който трябва да бъде доизвървян, след като се произнесат структурите, които ги споменах, тогава вече Министерство на здравеопазването ги разглежда. То не взима решението, Министерството на здравеопазването.

Водещ: Разбирам, но…

Асен Меджидиев: Решението пак се взима от Министерски съвет.

Водещ: Частни болници, както се казва – много. Въпросът е за детска такава. Ваши колеги, особено педиатри, казаха: ами то не се знае и колко трудно ще стане да доокомплектоваме екип за държавна Национална детска болница, а пък ако се появи и частна такава, вероятно с едни добри условия на труд и възнаграждения, още по-сложно ще стане.

Асен Меджидиев: Аз водя разговори и с професорите ни, Литвиненко и с д-р Здравков, и с експертите от детско здравеопазване точно за обезпечаването с кадри и за нуждите. Но разберете едно нещо – държавата, ние точно затова го направихме, не може да абдикира. Държавата полага всичките усилия и вече е стартирана процедурата да има Национална детска болница. Това е изключително важно. Имаме времето, достатъчно, за да може да се обезпечи с кадри. Има времето и да се обучават такива кадри. Всяка година излизат нови лекари. Когато се постави такъв един приоритет и всички сме заедно, насочили усилията в това отношение, ние сме държава на Европейския съюз. Така.

Водещ: Да.

Асен Меджидиев: Имаме един проект за създаване през пролетта, за учредяване на Балканска медицинска лига, и то да се учреди в България. Това го решихме съвместно с колегите от Гърция, Турция и Сърбия. Вече чуваме подкрепа и от другите балкански държави. Нека да не се разглеждаме като остров в Европейския съюз. Ние си помагаме и детското здравеопазване е цел на всички държави. Така че не мисля, че не можем да обезпечим една детска болница с кадри, напротив.

Водещ: Дано да можем. Просто като казвате детското здравеопазване, тук, в нашето студио, когато повдигаме тази тема, няма да забравя и един израз, който Надежда Цекулова използва – „В предизборна кампания детското здравеопазване е приоритет на всички, но след това“ – казва – „това е последният вагон в приоритетите“.

Асен Меджидиев: Аз казах, че е първият на нашето правителство.

Водещ: Дано така да бъде, да, дано така да бъде.

Асен Меджидиев: С това започнах разговора.

Водещ: Отворихме темата за кадрите обаче – много стар проблем в България, задържането на младите специалисти, заплащането, условията на труд и прочие. Вие сте лекар. Какво виждахте и виждате в практиката си, а пък и сега, като сте министър? Кога ще се реши този проблем? То всъщност как може да бъде решен?

Асен Меджидиев: Аз този проблем го наблюдавам още отпреди това, тъй като преди това бях председател на Столична колегия на Лекарския съюз. Даже в Столична колегия на Лекарския съюз създадохме младежка секция с паралелен Управителен съвет на младите лекари, за да можем да сме по-близо до техните проблеми. Те са от различно естество, те не са само до финансиране и до заплащане на лекарски труд. Те са и до бази за специализация, до отваряне на възможности те да могат да специализират тук, в България, да им предоставим възможности за тесни специализации в страните от Европейския съюз. Това е изключително важно, за да може да ги задържим като кадри. Със сигурност заплащането е един от големите проблеми. И виждате, това се коментира вече няколко месеца, тази тема. Това, което можем да подсигурим, тъй като специално за болниците Министерство на здравеопазването не може пряко, директно да се намесва в определянето на трудовите възнаграждения на лекарите в болниците, които са търговски дружества, и там трудовите възнаграждения се определят от ръководителите на лечебните заведения. Приходите на тези лечебни заведения зависят от здравноосигурителната вноска и от финансовия ресурс, с който разполага Националната здравноосигурителна каса. Те са спрямо труда, спрямо услугата, която е изработена от съответното лечебно заведение и се заплаща от Националната здравноосигурителна каса. Това, което можем да направим, е това, което направи опит и предишното правителство – с увеличаването частично на клиничните пътеки, но ние в нашето правителство сега се стремим това да остане устойчиво, тъй като при предишното правителство бяха увеличени средно с 25% някои от клиничните пътеки, но за тази година ресурсът беше подсигурен не с допълнителни средства, а със средствата, с които Националната здравноосигурителна каса разполага, използвайки си резерва за тази година. Ние се стремим за следващата година това нещо да бъде устойчиво и дори…

Водещ: Как?

Асен Меджидиев: Съветите, които нашият екип, на министерството, тъй като той не може да се намесва в преговорния процес – преговорният процес се осъществява между Националната здравноосигурителна каса и Лекарския съюз – да се увеличат с още минимален процент клиничните пътеки, така че да се постигне по-високо заплащане на труда.

Водещ: С колко може да се увеличи?

Асен Меджидиев: По наши прогнози, резултати и това, което говорим – над тези 25% може да дадем още 8-10%, което ще увеличи заплащането на труда на лекарите с намаляване на обемите, тъй като и всичките директиви на Европейския съюз, и нашата цел, е максимално да намаляваме хоспитализациите, да целим подобряване на доболничната помощ. Съгласете се и Вие, че когато един лекар не се състезава да приеме колкото може повече болни, за да си изкара парите, а с по-качествен труд и повече отделяне на време за пациента предоставя услугата и получава същото възнаграждение, за всички страни е по-добре.

Водещ: Да, така е. Те, пациентите, казват: гледат на нас като на клинични пътеки. Това е ужасно просто.

Асен Меджидиев: Това ни е целта. А и другото, което е – до седем-осем дни очаквам готов проектът. Той е в основата на всичко – остойностяването на труда на лекарите и на сестрите. Успеем ли – аз съм убеден и съм оптимист, че ще завършим и ще имаме проект…

Водещ: Как, как, как ще се остойностява? Това също е нещо, което от бюджет на бюджет се прехвърля. Трябва да се остойности, да няма такъв субективизъм, включително в раздаването на допълнителните материални средства.

Асен Меджидиев: Аз пак го казвам – то се прехвърля от години и никое правителство не пожела и не намери смелост и желание да направи такъв проект.

Водещ: Какъв е вашият проект?

Асен Меджидиев: Нашият проект казах, че ще бъде готов до десетина дни и ще го представя, и ще го пуснем на обществено обсъждане.

Водещ: Все пак нещо важно от него можете ли да кажете?

Асен Меджидиев: Аз го споменах, ще дам един пример: увеличаваме клиничните пътеки.

Водещ: Това е… Да.

Асен Меджидиев: Но в една клинична пътека никъде не е заложен трудът на лекаря и на сестрата. Заложен е ток, заложена е вода, заложени са консумативи, разходи, всичко. Никъде не е определено в конкретната – примерно един перитонзиларен абсцес, за извършването на тази услуга и излекуването на един пациент лекарят каква стойност получава.

Водещ: Така е.

Асен Меджидиев: Това са едни прости правила, които, ако ги имаме, лекарят ще бъде спокоен, директорът ще има правила, по които е задължен да остойностява вече. И от там се определя цената на труда.

Водещ: Може би така ще се почти заличат, ако не напълно, и разликите в лечението. Пациенти казват: София не е България и лечението в София е едно, но в село Горно нанагорнище е съвсем различно, например.

Асен Меджидиев: Точно така.

Водещ: И също всички се концентрира тук. Буквално две минути ни остават до края на нашия разговор, д-р Меджидиев. Като си говорим за политики, трябва ли според Вас да се промени политиката включително със здравните вноски? Трябва ли да се увеличава тя, за да има и повече пари в здравеопазването?

Асен Меджидиев: За момента според мен не е правилно разпределението.

Водещ: А пари има?

Асен Меджидиев: Средствата за момента ги имаме. Аз затова го споменах проекта с остойностаяването на лекарския и сестринския труд.

Водещ: А течовете в системата също ли са…

Асен Меджидиев: Тогава ще се види точно дали финансовият ресурс е достатъчен. Нека добре да се разпределят, правилно да се разпределят между лекарствените продукти и труда също.

Водещ: Лекарствените продукти – много Ви моля, наистина на финала на нашия разговор. Засегнахме тази седмица и тази тема с липсващи лекарства в аптечната мрежа. Вие обявихте, че ще се върнете към старата формула или ще направите нещо между старата и новата формула, ако можем да кажем.

Асен Меджидиев: Взимаме по-сериозни мерки.

Водещ: Да, кажете.

Асен Меджидиев: И решението ни, което е от вчера, и вече са поканени експертите и търговците на едро, търговците на дребно на лекарствени продукти – нашето правителство, моят кабинет взе решение ежемесечно, по инициатива на Министерството на здравеопазването ще се събира екипът и на търговците, и на собствениците на аптеки и ще се следи пряко наличието на медикаменти в аптечната мрежа. Дори ще се следи дали някой медикамент намалява количеството му, не дали го няма в момента, и мерките ще бъдат взимани на момента, веднага. Още в понеделник в 9.30 часа в моя кабинет в Министерство на здравеопазването съм поканил тази група. Създава се такъв специализиран съвет за постоянен контрол върху наличието на медикаменти в аптечната мрежа. Ще се реагира моментално, тъй като тези електронни наблюдателни системи, така да ги кажа, при всички положения лесно се заобикалят и в единия, и в другия вариант. Ще създаваме доста по-активно работеща система, с човешки фактор в нея, която да следи ежедневно – ежедневно казвам, не през наличието на медикаменти.

Водещ: Да, а ще се стигне ли до забрана за износ на някои от лекарствата, дори и временна такава, които сега липсват?

Асен Меджидиев: То това е механизмът.

Водещ: Да.

Асен Меджидиев: В момента, в който видим, че нямаме наличност – не че го няма медикаментът, тогава веднага трябва да се стопира, за да се подсигури наличието в аптечната мрежа. Това ни е целта.

Водещ: Добре. Благодаря Ви много. Успех и за това, защото миналата година отново бяхме пред същия проблем и не трябва той да се превръща всяка зима буквално в перманентен такъв.

Асен Меджидиев: В последната седмица и това ни стана приоритет.

Водещ: И това е приоритет.

Асен Меджидиев: Да.

Водещ: Благодаря Ви, д-р Меджидиев.

Асен Меджидиев: Благодаря и аз.

Водещ: Успех в начинанията, защото те са важни за всички нас като общество и като граждани.

Асен Меджидиев: Благодаря и аз.

 

Сподели в: