Върни се горе

Линк към интервюто на министър Меджидиев за „Денят започва с Георги Любенов“, БНТ

 

 

Водещ: В студиото вече е министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев. Г-н министър, здравейте и добре дошли при нас.

Д-р Асен Меджидиев: Добро утро на Вас и Вашите зрители. Искам да започна с днешния ден, който е доста специален – днес е Черешова Задушница. Ще се обърна към всички с едно пожелание и към предишните Ваши събеседници: нека да бъдем малко по-смирени в изказа си. Аз съм лекар и за 29 години на това се научих – че трябва да бъдем по-смирени и по-обрани. Тук искам да благодаря на всички мои колеги от кабинета, тъй като сме на края на мандата си, лично на премиера, лично на президента, за това, че ни дадоха възможността да работим в една спокойна обстановка, много истински, без да се намесват в нашата работа. Само едно нещо сме чували от тях двамата – да защитаваме българските интереси. И ние сме се старали от все сърце да го правим. Доказахме, аз лично го доказах и с ваксините, и с всички тези неща, които правим. Стана ми малко обидно. Аз никога не съм имал проруски интереси, за да се коментира, че нашият кабинет е имал проруски интереси. Никога! Аз съм защитавал само интересите на България и моят президент винаги е стоял и е настоявал за това.

Водещ: Защо се получава така, г-н министър, как мислите? Остава ли това правителство с клеймото „защитник на Русия“, „проруско правителство“, „проруски интереси“ или остава със свършеното в труден момент? Сега очевидно политическата формула видяхте как се промени бързо – всички срещу Радев, срещу служебното правителство.

Д-р Асен Меджидиев: Това е абсурдно. Просто го казвам, че е абсурдно. Не може да остане такова клеймо. Аз бях поканен в този кабинет и мислех, че ще работя около два-три месеца. Исках да се върна на мястото, където ми е – сред моите пациенти. Въпреки това се наложи да останем доста по-дълго време, което за всеки един от нас беше тежко. Лекото беше, че бяхме екип. Аз пак казвам: абсурдно е да говорим за каквито и да било интереси, не проруски, каквито и да било интереси. При нас ежедневно ни е било повтаряно да защитаваме българските интереси и да се борим да направим нещо, което е възможно. Ние все пак сме с ограничени възможности като служебен кабинет, без парламент, без… Не можехме да вземаме някакви велики, големи решения. Много по-лесно е, когато имаш един дълъг хоризонт от 4 години и разгръщаш стратегията, която искаш да направиш. Въпреки това, пак аз се гордея, че направихме нещо. И пожелавам – много съм щастлив, че ще има кабинет – пожелавам тези инициативи, които ние ги започнахме, да бъдат продължени. Аз отзад, отстрани ще помагам на всеки един министър. Пожелавам на моя наследник в кабинета да бъде успешен.

Водещ: Имате ли нещо конкретно, конкретно към д-р Хинков, което искате да му кажете, нещо конкретно – какво да прави, какво да не забравя, какво трябва да поеме?

Д-р Асен Меджидиев: Моите впечатления за колегата са много добри. Има административен опит и съм сигурен, че няма да остави това, което е започнато – и Детската болница, която тепърва предстои да бъде направен проект, тепърва трябва да започва да се изгражда, и въздушната помощ, спешната въздушна помощ с хеликоптерите, с която много напреднахме, остава много малко да бъдат завършени. Започнахме една реформа в ТЕЛК. Убеден съм в него, има опита и съм сигурен, че ще продължи. Просто нека да започнем да гледаме на държавата с приемственост. Пак казах: днес е Черешова Задушница, нека бъдем смирени, нека бъдем коректни един към друг, нека си помагаме. Само тогава ще бъдем голям народ.

Водещ: Д-р Меджидиев, ако възприемаме този наш разговор нещо като заключителния в края на един управленски мандат, наистина е време за някакви приоритети, време е по-скоро за оценка на свършеното от тези приоритети, които си поставихте. Впрочем, Вие току-що ги поставихте – Детската болница, въздушната помощ, реформата в ТЕЛК-а, ваксините. Дотук това изтъкнахте. Ами хайде сега, по всяка точка две изречения да кажете. Колко ваксини в най-скоро време ще бъдат унищожени, сега какво предстои?

Д-р Асен Меджидиев: Престои унищожаването на около 1,4 млн. – не мога точната цифра да кажа на ваксини, но…

Водещ: Огромно количество е това – 1,4 млн.!

Д-р Асен Меджидиев: Но успехът на нашето правителство е в това, че успяхме да се договорим с Европейската комисия и Европейската комисия да договори с „Пфайзер/Байонтех“ намаляване на дозите. Отпада задължението на държавата оттук нататък да получава ваксини, които да ги унищожаваме. Ние спестихме 188 млн. – в точни цифри говоря, на държавата от ваксини, които трябваше да заплатим ей сега, през юни месец, да дойдат и да ги унищожим. Отделно миналата година спестихме около 111 млн., които дарихме на друга държава членка от Европейския съюз. Как да не е успех това?! Това е успех. Това е … Аз преди време във Ваше студио казах, че парите, които трябва да се дадат, ще бъдат достатъчни да построим Детска болница. Те са повече, отколкото да построим Детска болница. Те са … ще построим и хотела, ще построим и рехабилитационния център към нея и ще направим този проект, както е било желанието. Тук пак ще вмъкна името на президента – това е негова инициатива още преди време. Когато аз започнах като министър, единствената и основна задача, която ми се постави, е майчино и детско здравеопазване, да положа усилия да влезем в тази тема и да я развиваме.

Водещ: В момента внасят ли се на „Модерна“ ваксини, на „Янсен“ ваксини, в момента влизат ли в България, или само на „Пфайзер“?

Д-р Асен Меджидиев: В момента нищо не влиза в България. Пак споменах – ние повече доставки на ваксини няма да имаме след това.

Водещ: Е как?! Ако хората искат да се имунизират?

Д-р Асен Меджидиев: Това е другата тема. В договора, който беше сключен между Европейската комисия и „Пфайзер“, остава възможността България, когато има нужда, да поръча нови дози спрямо нуждите, точно колкото са необходими, и да бъдат заплатени, когато бъдат доставени. Ако има такава нужда, ние имаме платени 1,4 млн. дози, които министерството не ги достави, стоят на склад. Защо? Ако ги бяхме доставили, при този никакъв интерес за ваксинация, означаваше вече да ги унищожаваме. Затова казвам: имаме дори ресурс, който е платен още от миналата година, но не ги доставяме. Така че ваксини за желаещите има. Въпросът е, че това …

Водещ: Сега разбира се, идва лято, в момента идва лято. В момента, Вие казвате, интересът е нулев. В момента, ако днеска, в събота, някой иска да се ваксинира, има ли ваксина?

Д-р Асен Меджидиев: Имаме, има, наличности имаме.

Водещ: За лятото, казвате, няма да има интерес. Ако е …

Д-р Асен Меджидиев: Ама заболяването стана като обикновен грип вече.

Водещ: Да.

Д-р Асен Меджидиев: Дори тази година грипът, който вървеше, беше с по-тежко прекарване, отколкото COVID-19. И в цяла Европа, и в целия свят е вече така.

Водещ: Допускате ли някаква негативна възможност, опция, при която от есента, ако някой иска да се ваксинира, да няма откъде да дойде ваксина?

Д-р Асен Меджидиев: Ама имаме ваксини, пак казвам, имаме достатъчно количества. Пак казвам – не ги доставяме, за да не ги унищожаваме, държим ги на склад. Това са 1,4 млн. дози. Отделно остава опцията, ако – дано, не дай си боже да се случи нещо, нова вълна с нова мутация на вируса, винаги можем да поръчаме нужните ни количества.

Водещ: Добре, г-н министър, какво е … сега нито сте следовател, нито сте разследващ, нито знаете, но каква беше грешката на Европа, на Европейската комисия? Стана ли нещо между „Пфайзер“ и Европейската комисия, което не беше регламентирано и не беше редно?

Д-р Асен Меджидиев: Това не мога да го коментирам, казвам го директно. Защо? Не съм такъв експерт и не съм участвал в преговорния процес между „Пфайзер“ и Европейската комисия, тъй като той се проведе при по-предишното правителство. Така че, няма откъде да имам информация.

Водещ: Как мислите, от там ли е началото на проблема?

Д-р Асен Меджидиев: Не. Според мен проблемът беше един единствен – за България бяха заявени количества, които бяха повече от нужните, много повече от нужните. Ние, нашето правителство с това се пребори – да не плащаме за количества, които не са нужни и които са много повече от потребностите на нашата държава. Това е единственото, което виждам. Как е вървял преговорният процес не мога да отговоря, но наистина за България бяха предвидени количества, които са повече от нуждите на населението.

Водещ: Още един от актуалните сюжети през седмицата, може би най-актуалният, е болницата в Котел. Отстранихте там директора на рехабилитационната болница. Ще заработи ли според Вас в най-скоро време болницата?

Д-р Асен Меджидиев: Имах едно прекрасно събитие преди два дни – в Габрово открихме един много модерен ангиограф със средства на Министерство на здравеопазването, които ние отпуснахме, заедно с белгийския посланик, тъй като те имат /…/ с една област в Белгия от години. Дори не можах да остана на откриването до края точно заради проблема в Котел. Наложи се по спешност да отида в Котел, за да се запозная лично с проблема и да се видя с колектива, който работи там. Проблемът е на местно ниво и то от конкретен ръководител…

Водещ: Шефа, директора.

Д-р Асен Меджидиев: Да.

Водещ: Т.е. какво прави директорът, в какво го уличавате – че си е феодализирал болницата?

Д-р Асен Меджидиев: Не мога да го улича. В момента съм назначил вътрешен одит, който ще провери цялото състояние в болницата и целия процес, който е вървял. Агенция „Медицински надзор“ също ще проверява, но факт е едно: че са принуждавали лекари и персонал да напускат, което е водило болницата към умишлен фалит. Това е една болница, която с участието на Министерство на здравеопазването е постигната една много добра материално-техническа база, много добре оборудвана, с един прекрасен персонал. Тези хора пред мен дори щяха да се разплачат. Те милеят за болницата си, те искат да работят. Аз имам уверението от тях, че веднага всички ще се върнат на работа от тези, които са освободени. Там проблемът е човешки фактор, и то само един. Персоналът е невероятен, работят със сърца и аз поех ангажимента да им помогна в спешен порядък.

Водещ: От разговора и с персонала в болница, и с директора…

Д-р Асен Меджидиев: Да, лично се видях …

Водещ: … установихте ли защо са връщани деца, след като места е имало за лечението им?

Д-р Асен Меджидиев: Без никакво основание, казвам го директно, без никакво основание. Болницата е била празна и по телефона, и когато са идвали тези дечица им е заявявано, че нямат как да ги поемат, че нямат персонал и нямат легла. Това е абсурдно!

Водещ: Сега, понеже казвате, всичко е в ръцете на бившия вече директор, отстранения – д-р Влахов ли, как се казва?

Водещ: Да, точно.

Д-р Асен Меджидиев: Това, което го говоря в момента, е по впечатленията ми, които видях на място, и след разговори с персонала.

Водещ: Да, именно. И персоналът какво казва за директора?

Д-р Асен Меджидиев: Те са … как да Ви го кажа, не само обидени, а милеят за болницата си. Персоналът в …

Водещ: Ама как им е пречел директорът да си изпълняват задълженията?

Д-р Асен Меджидиев: Ами принуждавал ги е да напускат.

Водещ: Защо?

Д-р Асен Меджидиев: Не мога да кажа. Това вътрешният одит и Агенция „Медицински надзор“ ще го каже след назначената от мен проверка. Въпросът е, че проблемът е решен и болницата ще работи. Това е най-важното.

Водещ: Г-н министър, днес е 3 юни. До 10 юни има точно една седмица. Какво ще стане в държавата, ако депутатите не успеят да удължат удължението на бюджета? Разбира се, най-вероятно това ще се случи, но системите в държавата, включително Вашата, здравеопазването, ще функционира ли нормално?

Д-р Асен Меджидиев: Аз не съм финансист, това не е моята сила. От гледна точка на здравеопазването, изключително важно е приемането на бюджета на Здравната каса. Ние сме заложили един доста по-голям ресурс. Дори само от увеличението на минималната работна заплата, от увеличението на пенсиите се получава един доста голям ресурс, който ще помогне много и на общопрактикуващите, и на доболничната помощ, и на лечебните заведения. Моята цел, както споменах в началото на интервюто, е да се помогне много на детското здравеопазване. Моята идея и на целия ни екип беше да се увеличат нискоостойностените детски клинични пътеки, за да могат да разработят … Чух репортажа Ви в началото, преди да дойда във Вашето студио, за Детската кардиологична болница и за липсата на кадри и на сестри там. Точно там ми бяха насочени усилията и се надявам колегата, който идва на мое място, да продължи и да положи големи усилия за това нещо. С увеличението на бюджета на Здравната каса и отпускането на тези средства, и увеличението на тези клинични пътеки, ще се помогне много на тези лечебни заведения да увеличат ресурса си и да могат да стимулират персонала си да работи качествено.

Водещ: В новия бюджет според Вас трябва ли да има промяна в здравните вноски за гражданите, за всички осигурени?

Д-р Асен Меджидиев: Пак казвам, тук не съм експерт, не мога да бъда коректен.

Водещ: Имате ли становище, Вашето лично становище? Тогава друго да Ви питам, Вие сте си лекар, практикуващ …

Д-р Асен Меджидиев: Пак ще кажа: с бюджета, който сме отделили за увеличение, без увеличение на здравната вноска, се помага много на здравната система. Ще се усети от всички колеги на всички нива. Така че, има много механизми, с които може да се помогне.

Водещ: А трябва ли потребителската такса при посещение на лекар да се вдигне – нещо, което личните лекари, знаете, Съюзът на личните лекари настояват. Казват, че 2,90 лева е просто нечовешко ниска такса.

Д-р Асен Меджидиев: Аз, преди да стана министър, съм бил председател на Столична колегия на Лекарския съюз. Аз винаги съм защитавал интересите на колегите си. Като министър задачата ми беше да защитавам интересите не само на колегите си, а и на пациентите, да мисия цялостно за здравеопазването така, че всички нива от нашето население да бъдат защитени и да получават медицинска грижа. Пак казвам: това е работа на експертите. Не мога да преценя дали трябва да се промени, това е въпрос на калкулации и на хората във финансово министерство, в Министерство на труда и социалните грижи, които да направят тази оценка. Бих подкрепил всеки един колега да получава достойно възнаграждение, да му се помага, но със сигурност, ако се увеличава здравната вноска, трябва да я поеме държавата, а не пациентът. Нямам против да бъде увеличена, но не на гърба на пациента. Държавата да влезе с участие и тя да поеме това увеличение на потребителската такса, както беше за деца, както беше за пенсионери.

Водещ: Горещата тема, д-р Меджидиев, е свързана с въздушната медицинска помощ. Първите екипи вече са обучени, първите лекари и сестри вече знаят какво означава да практикуваш в хеликоптер. Само че няма хеликоптер, само че няма вертолет. Има ли дата, на която трябва да изберете испански ли ще са, италиански? Нали двете – испанска и италианска кандидатстват?

Д-р Асен Меджидиев: Ще Ви кажа. Тази тема за шест месеца ми се наложи …

Водещ: Да се специализирате ли?

Д-р Асен Меджидиев: Доста да специализирам, освен в медицината.

Водещ: Ами сега, ако станете един пилот на хеликоптер, значи може да обслужвате ХЕМС.

Д-р Асен Меджидиев: Много съм щастлив, че успяхме много неща да направим по тази тема. Първо, ще имаме наши хеликоптери, от декември месец един, догодина – още два. Но както разбрахте, процедурата в Министерство на транспорта по лизинга е приключила и е избрана вече фирма, доколкото знам, тъй като процедурата се провежда в Министерство на транспорта специално за лизинговите хеликоптери.

Водещ: А знаете ли кой е – испанската или италианската?

Д-р Асен Меджидиев: Доколкото знам, италианска фирма.

Водещ: Италианската.

Д-р Асен Меджидиев: Тъй като тя е предложила много по-ниска цена, от порядъка на 5 млн. по-ниска, отколкото на испанската. И ще кажа нещо отговорно: със сигурност в края на този месец или в началото на следващия ще имаме два хеликоптера, които ще стартират и ще започне въздушната помощ по въздуха.

Водещ: Още преди 15 юли?

Д-р Асен Меджидиев: Да, такива са моите виждания.

Водещ: Да. Значи ето това е новото. Още юни!

Д-р Асен Меджидиев: Пожелавам на колегата да завърши. Много малко остана. Започнахме площадките, предстои да бъдат завършени до 15-20 дни. Завършваме окомплектоването на Националния център за спешна медицинска помощ по въздуха. Имаме обучени първите 50 медика, тези хеликоптери ще дойдат с пилоти и с техници. Така че, просто много малко остава и реално нашето население ще има спешна помощ по въздуха още в летните месеци.

Водещ: Докато България има собствен хеликоптер през декември тази година.

Д-р Асен Меджидиев: Точно, точно затова казвам.

Водещ: Да, просто да се ориентира аудиторията, защото темата е малко сложна и е много …

Д-р Асен Меджидиев: Аз затова го обясних.

Водещ: Да.

Д-р Асен Меджидиев: През декември ще имаме собствен, а сега, в края на месеца или началото на следващия месец ще имаме два хеликоптера, които ще стартират спешната помощ по въздуха.

Водещ: Да. Г-н министър, много хубаво си говорим за някакви новости, които в Европа въобще не са новости, нали, България е единствената държава без ХЕМС от Европейския съюз. Но докато ние си бленуваме за новостите, каква спешна помощ има? Родилки виждате, че умират, без да са получили спешна медицинска помощ.

Д-р Асен Меджидиев: Има такива единични случаи наистина. В момента още не ми е завършила проверката за родилката, която почина. Пак ще изкажа съболезнования към близките, много тъжен случай, много. Чак ми е тежко да го коментирам, но …

Водещ: Смятате ли, че пациентите, ето заради такива случаи пациентите губят доверие в системата? Тъкмо …

Д-р Асен Меджидиев: Но ще спомена нещо друго. Не сте обърнали внимание като медии – преди четири дни в „Майчин дом“ беше спасена родилка в много тежко състояние, с кръвозагуба от 5 литра кръв, в много тежко състояние. Преди около пет месеца с усилията и на Министерство на отбраната – аз затова казвам, благодаря на екипа на всички министерства, че работихме в едно – с помощта на Министерство на отбраната, на министъра на отбраната, с помощта на Министерство на вътрешните работи транспортирахме родилка от Силистра по спешност в изключително тежко състояние. Благодаря на екипа на „Майчин дом“, който оперира по спешност тази жена и е жива, жива. И детето е живо, и тя е жива. Тя живее втори живот. По същия начин спасихме детенце от Бургас, пак със спешна помощ по въздуха, със самолет от Бургас беше докарано в „Пирогов“. 20 дни това дете беше в кома. Живо е, аз бях на изписването. Аз по-щастлив родител, макар че 29 години работя с деца и оперирам деца и работя с родителите им – повече искра и надежда, и щастие от очите на тази майка не съм виждал. Това е … как да Ви кажа, ето тези няколко случая, те са много повече – седем пъти ми се наложи през мандата да транспортираме хора по въздуха по спешност. С изключение на един, всички бяха с добър край.

Водещ: И ето, точно в този емоционален дух, д-р Меджидиев, не като министър, не като министър, а като лекар, като човек, човешки Ви питам: защо пациентите губят доверие? Защо са все по-недоволни? Всъщност от системата са недоволни всички – нито лекарите са доволни, че работят, нито пациентите, че получават такава медицинска помощ.

Д-р Асен Меджидиев: Ще Ви кажа нещо друго. Преди година и половина, някъде половин година преди да застъпя като министър, бях в Германия и се срещнах с кмета на един голям град в Германия, който ме покани да работя там. Категорично аз съм отказал, още когато специализирах навремето в Германия, да остана там. Аз съм родолюбец, обичам България, обичам приятелите си, обичам семейството си и никога няма да работя на друго място. Там кризата е още по-голяма. Ние я гледаме оттук. Ами кризата с лекарствата? България се справи с кризата с лекарствата, в Европа продължава. Давам един пример, който не го отчитаме. Помните ли преди пет месеца какво беше с недостига на лекарства? Беше много тежък проблем. В Европа продължава, в момента в Европа нямаме детски антибиотици. В България имаме, ние постигнахме това нещо. Затова казвам, такова недоволство при такава криза … Имайте предвид, че здравеопазването е един от най-тежките ресори, труден и тежък, особено с кадрите.

Водещ: Разбира се.

Д-р Асен Меджидиев: Борим се.

Водещ: Онзи ден шефът на спешната помощ д-р Гелев, на фона на това, че ще имаме въздушна помощ, медицинска, той казва: „Ама ние нямаме лекари за линейки, нямаме сестри, нямаме вече и шофьори, няма кадри вече за Бърза помощ“.

Д-р Асен Меджидиев: Ами давам един пример – нашият кабинет откри два нови спешни центъра, в Сърница и в Приморско, точно преди две седмици, които са обезпечени с кадри. Не е така. Различно е.

Водещ: Ама те са пренасочени тези кадри, те не са … Или са нови?

Д-р Асен Меджидиев: Не, нови.

Водещ: Нови.

Д-р Асен Меджидиев: Давам примера – в Сърница са млади хора, които …

Водещ: Те, ако отидат от една болница в друга, това пак не решава проблема.

Д-р Асен Меджидиев: … са се върнали да работят в Сърница, желанието им е да работят в мястото, където са родени. Полагат се усилия. Труден е процесът, признавам, но успяхме да увеличим при условията на много малък бюджет, с който разполагахме, със средствата, които пак бяха много малки, увеличихме заплатите миналата година на цялата спешна помощ в България, увеличихме заплатите на районните здравни инспектори. Полагат се усилия. Това със сигурност не може да се случи за 10 месеца.

Водещ: Добре, в последното Ви изречение, какво отива в ръцете на новия здравен министър, какво наследява?

Д-р Асен Меджидиев: Пак пожелавам успех! Експертите, които ги имаме, са добри. Аз работих с един много добър екип в Министерство на здравеопазването. Надявам се, че и той ще може да го ползва и ще работи с него. Пак казвам: моите впечатления от този човек са много добри, тъй като съм бил председател на Лекарския съюз и си познавам колегите. Силно се надявам, че той ще успее и ще продължи всичко това нещо, което споменах. Те не са само тези четири точки, които казах. Много тежки задачи има пред него.

Водещ: Връщате се да практикувате, нали, след края на мандата?

Д-р Асен Меджидиев: Естествено, естествено, с огромно удоволствието, огромно удоволствие.

Водещ: Имате ли нетърпение вече за среща с Вашите пациенти?

Д-р Асен Меджидиев: Огромно удоволствие, чакам го отдавна.

Водещ: Добре.

Д-р Асен Меджидиев: Там ми е сърцето, при моите пациенти и при моите си колеги, много ги обичам. Моята клиника, която аз създадох преди 10 години, чакат ме с нетърпение и аз чакам с нетърпение да се върна при тях.

Водещ: Заключителните думи на един служебен министър, който може би дни ще бъде още – да видим как ще бъде гласуването, не знам.

Д-р Асен Меджидиев: Надявам се да има редовно правителство, пожелавам им успех!

Водещ: Служебният здравен министър д-р Асен Меджидиев.

Сподели в: