Върни се горе

Линк към интервюто на министър Меджидиев за „Още от деня“, БНТ

 

Водещ: Днес започваме с въпрос, свързан с оцеляването, със здравето и с бързата медицинска помощ. Правителството реши спешната помощ по въздуха да се поеме от правителствения авиоотряд. Тук е министърът на здравеопазването Асен Меджидиев. Здравейте и добре дошъл, господин министър.

Д-р Асен Меджидиев: Здравейте. Здравейте и на вашите зрители.

Водещ: Как ще действа тази спешна помощ, която ще се осъществява от Авиоотряда?

Д-р Асен Меджидиев: Това са две много добри новини – едната от вчера, едната от днес. На Министерски съвет се взе решение държавният авиационен оператор да извършва услуга, което е и от изцяло общ икономически интерес, да осигуряват въздушен транспорт за нуждите на спешната медицинска помощ. Целта на този проект е трайно и устойчиво и много отговорно решаване на въпроса за осигуряване на този въздушен транспорт, тъй като държавният авиационен оператор се е доказал, сами виждате, че дори и още преди да са дошли хеликоптерите, ние помагаме и помогнахме на доста пациенти до момента.

Водещ: Колко хеликоптера от правителствения авиоотряд ще се включат в тази спешна помощ по въздуха?

Д-р Асен Меджидиев: Аз сега ще ви го обясня по-подробно. Първо имаме едно решение от вчерашния ден, което Министерството на здравеопазването подписа с италианската фирма „Леонардо“ за закупуване на шест хеликоптера, които са по Плана за възстановяване и устойчивост. Една процедура, която се проточи доста дълго време. Само ще ви дам хронология на събитията – още през 2020 година това беше идея на нашия президент, президента на България, която беше доста неглижирана от управляващите тогава. Единствено се задвижи от служебния кабинет на Янев. Но след това и миналата година се създаде едно дружество, което мога отговорно да заявя, че абсолютно нищо не беше направило по този въпрос. Ние започнахме изцяло отново договаряне, пряко договаряне заради параметрите, които бяха заложени преди това и накрая вчера се подписа споразумение с италианците, и на 15 декември ще имаме първия хеликоптер по Плана за възстановяване и устойчивост.

Водещ: Дотогава какво ще се случва?

Д-р Асен Меджидиев: Дотогава взехме решение държавата, като се обединихме абсолютно всички министерства, пак под ръководството на президента да доставим хеликоптери още в следващите три-четири месеца, до средата на годината да имаме два хеликоптера, с които да започнем тази помощ, докато дойдат тези, които сме договорили за закупуване. Те ще бъдат позиционирани в София, в Долна Митрополия или Безмер – това сега ще бъде уточнено. Но най-важното е, че създадохме един доста мащабен екип от експерти на ниво министри и зам.-министри между Министерството на здравеопазването, Министерството на транспорта, Министерството на отбраната, МВР, МРРБ, Министерството на финансите. Като целта на тези експерти, които вече работим от един месец, е първо да изготвим програмата, тя е готова и се надявам в следващите двадесет дни да започнем обучението на лекарите, медицинските екипи, които ще оказват тази въздушна помощ по въздух в хеликоптерите.

Водещ: Безспорно медицинските екипи са най-важните, другите, разбира се, няма как и без тях. Кажете кои ще бъдат и откъде ще бъдат лекарите, които ще се включат в тези екипи?

Д-р Асен Меджидиев: Решението ни е първоначално това да бъдат анестезиолози реаниматори, които ще бъдат обучавани от екип, мога да  назова имената и имената, които ще участват в обучението им. Това ще бъдат ген. Мутафчийски, проф. Алексиев, проф. Младенов, д-р Христо Стоянов от болница „Лозенец“. Ще бъдат обучавани на територията на ВМА, където имаме и Катедра по авиационна медицина. Паралелно с това подготвяме хангарите и местата, където тези екипи ще бъдат позиционирани в страната. В момента обикалям из страната, аз и моят екип от МЗ, за уточняване на площадките, където ще могат да кацат, и болниците, които ще бъдат използвани, до тях да бъдат транспортирани съответно пациентите, когато се наложи.

Водещ: Кажете, кога се очаква да започне да работи тази медицинска помощ по въздуха? На коя дата?

Д-р Асен Меджидиев: Аз го казах – в средата на годината. Не мога да се ангажирам точно с дата, тъй като в момента върви другата процедура. Тази процедура, която споменах, се подписа с италианците за доставка на хеликоптери, които държавата купува, като първият ще дойде декември месец. Другата процедура сега се обявява – силно се надявам юни месец, най-късно юли месец, да имаме хеликоптери и екипите дотогава да бъдат подготвени, площадките да бъдат подготвени, хангарите да бъдат подготвени. Да се създаде добър координационен център тук в София, който да регулира транспорта и да прави връзка със звената на спешната помощ в страната. И юни – юли месец те да летят.

Водещ: Кой ще преценява кой от пациентите, намиращи се в тежко и спешно състояние, трябва да бъде обслужен от тази въздушна помощ?

Д-р Асен Меджидиев: Точно това споменах. Ще бъде създаден в София такъв координационен център от специалисти, като в тези специалисти ще бъдат включени, включително и експерти от МО и МТИТС, като те ще се координират със съответните спешни помощи в страната и със съответните лечебни болници в страната. Те ще организират…

Водещ: Как ще бъдат подавани сигналите, пак ли на 112 ще трябва да алармират хората, които са изпаднали в такава помощ и техните близки?

Д-р Асен Меджидиев: Първо мислим да има отделна честота специално за това нещо. 112 ще се използва и през системата ще се прехвърля директно обаждането към този координационен център. Този координационен център съответно ще има обратна връзка със спешните звена, обратна връзка с лечебните заведения и той ще нарежда на екипа, който е позициониран – ние ще имаме медицински екипи, които ще бъдат позиционирани там, където стоят хеликоптерите, и той ще нарежда на този хеликоптер за къде да тръгне, откъде да поеме пациента и в кое лечебно заведение да бъде закаран пациентът.

Водещ: Безплатна ли ще бъде тази помощ и ще има ли значение дали човекът е осигурен или не?

Д-р Асен Меджидиев: При всички положения ще бъде безплатна. При спешността ние не търсим пациента, не гледаме дали пациентът е осигурен или не – тук държавата се грижи за всеки един български гражданин. Това е модел….Затова казвам, че се радвам, че държавният авиационен оператор се включва в това нещо, защото тук усилията на всички държавни ведомства са насочени максимално бързо, безплатно, ефективно да бъде предоставена тази помощ.

Водещ: А ако има нужда от издирване на хора, изчезнали например в гористи местности или планини, този екип ще се включва ли и когато има риск за живота и за здравето?

Д-р Асен Меджидиев: Значи това вече се съгласува с планинските спасителни служби и с екипите на БЧК. Нека да заработим първо с първоначалната помощ, това ни е целта – максимално бързо да доставим два хеликоптера, които да започнат да работят. След това вече ще се съобразява и с възможностите на тези хеликоптери – различните модели хеликоптери могат да кацат на различни места, не всеки хеликоптер може да обслужва планинските служби.

Водещ: От вчера, господин министър, започнахме да говорим за Бюджет 2023 с финансовия министър, която беше наш гост. И като говорим за средства, какво се случва с ваксините за COVID-19, които си спомняме, че бяха много и като че ли вече са за бракуване?

Д-р Асен Меджидиев: Изключително много ви благодаря за въпроса, той е много актуален, тъй като ми предстои на 13-ти март посещение в ЕК точно по тази тема, на среща с министрите от ЕС на здравеопазването. Този въпрос аз го поставих пред ЕК още на 9-ти декември, като изрично настоях договорът с Pfizer да бъде прекратен. Защо? И в момента имаме едни огромни количества, които предстои да бъдат бракувани, за което плащаме. Тези количества, които са предвидени за България, са огромни.

Водещ: Каква, на каква стойност са тези количества?

Д-р Асен Меджидиев: Ами стойността е плашеща. Аз съм подготвил становище, което ще го представя пред ЕК. Категорично България не желае повече доставки на ваксини. Ако може ЕК да ги преразпредели, да ги дари на някоя страна, която има нужда, ако не – да ни възстановят средствата. Но България няма нужда от повече ваксини. Ние трябва да ги доставяме и пак казвам – да заделяме средства, за да ги плащаме. Мога да кажа, че финансовият ресурс, който до 2025 година е предвиден по този договор, спокойно може да стигне да изградим детската болница.

Водещ: Ако обаче ЕК не приеме вашите аргументи и каже, договорът е подписан, България е сложила своя подпис, какъв е изходът и има ли изход?

Д-р Асен Меджидиев: Аз ще дам един пример – на 9-ти декември, когато поставих този въпрос, България беше първата страна, която го постави и след това 18 страни ме подкрепиха, подкрепиха България. Аз даже се учудих тогава, че българските медии не го отразиха, но „Политико“, „Ройтерс“, всички европейски медии отразиха нашето становище. Сега моето становище и нашето на страната е още по-сериозно, ние сме категорични. Вече има сигнали и давам пример, Полша също е заела тази позиция, даже още по-остро от България. И аз съм сигурен, че повечето страни от ЕС ще бъдат на това становище. Според мен и фирмите производители трябва да се съобразят с него, защото в крайна сметка интересът е за пациента. Стигна се до един момент, че ние трудно изпълняваме имунизационния си календар в България, губи се доверието сред хората. Аз съм министър, за да защитавам българските граждани и техните интереси, аз не защитавам фармацевтични компании. И категорично ще бъда на тази позиция, пак повтарям, много остър и категоричен ще бъда в ЕК.

Водещ: Кога, ако договорът се спазва, България трябва да преведе следващата вноска по тези ваксини, за да получи количество, което както казвате, не ни трябва?

Д-р Асен Меджидиев: Позицията ми ще бъде остра, тъй като сега имаме писмо от ЕК, че производителите са готови да разсрочат следващите доставки във времето, да не ги получаваме сега, но не са готови да се откажат от тези доставки, като имаме предвид и другото – те не са произведени тези ваксини. Тук трябва да има и жест от страна на производителите. Доста голямо количество беше поръчано преди, в което България не взе участие в прогнозните стойности на тези дози, те се взеха общо от ЕК колко да се разпредели за България. Тези количества, които бяха разпределени за България, по принцип бяха много големи.

Водещ: И за да завършим, ще се подпишете ли вие, ако ЕК ни задължи да купим, ще сложите ли вие подпис?

Д-р Асен Меджидиев: Докато съм аз министър, няма да сложа.

Водещ: Добре, благодаря ви. Нека така да завършим, благодаря ви за това интервю.

Сподели в: