Върни се горе

Линк към интервюто на министър Меджидиев в БНР, „Преди всички“

 

 

Водещ: Продължаваме да следим всяка информация, свързана с катастрофата на сръбския автобус с деца и възрастни, който катастрофира при 216-ти километър от АМ „Тракия“ в неделя вечерта. Сега повече за актуалното състояние на двете деца, приети в „Пирогов“, по-тежко пострадали, което наложи транспортирането им от болницата в Стара Загора вчера към „Пирогов“ – какво е състоянието на тези деца тази сутрин, това ще ни каже не кой да е, а служебният здравен министър д-р Асен Меджидиев, с когото имаме пряка телефонна връзка. Здравейте, д-р Меджидиев.

Асен Меджидиев: Здравейте. Състоянието на децата към момента – едното детенце, което вчера беше оперирано, е приведено в по-добро общо състояние, в съзнание е. Операцията е минала добре. Интердисциплинарно се е подходило към операцията, събран е екип на „Пирогов“. И определено състоянието му е по-добро. Другото детенце все още е в критично състояние. Доколкото имам информация, тъй като говорих с колегите от „Пирогов“, все още не е в пълно съзнание. Продължават диагностичното уточняване и реанимационните мероприятия при него. Добре беше, че децата все пак навреме, веднага бяха приведени от старозагорската болница в „Пирогов“. Не че и колегите в Стара Загора не се бяха справили първоначално при спешността и реанимационните мероприятия, които бяха оказани, бяха много адекватни и добри, но просто в Детската хирургия на „Пирогов“ има доста повече специалисти и може да се подходи дисциплинарно.

Водещ: Стискаме палци и за двамата малки пациенти, както и за пациентите, които останаха в Стара Загора, разбира се, както и за тези, които се прибраха вече в доста по-добро състояние вече в домовете си в Сърбия, да се възстановят бързо и благополучно. Д-р Меджидиев, освен че следите този сюжет пряко и непосредствено и се информирате за състоянието на децата, а и на възрастните, днес следобед Ви очаква Експертен съвет, който да реши колко да бъде продължителността на карантината, при какви условия, кога тя да започва и да приключва, каква да бъде за ваксинираните и за неваксинираните. И понеже в петък при представянето на екипа си отказахте да се ангажирате лично Вие с прогноза колко дни кое да бъде, защото разчитате на експертите, кажете ми, моля Ви, като лекар, а и вече като министър, какъв ефект ще даде по-малката карантина, която евентуално ще се гласува днес и ще се запише в заповедта, която ще издадете, за ваксинираните, при положение че имаме толкова нисък процент на ваксинация, такъв, за какъвто и Вие признахте в петък, такъв, за какъвто говорим от началото на самата пандемия?

Асен Меджидиев: Първата точка и промяната, която ние направихме още с встъпването ни като нов екип на Министерството на здравеопазването, беше да разглеждаме тези мерки ежеседмично, тъй като промяната в COVID ситуацията наистина виждаме, че първо типът вирус и мутацията е различна в сравнение с предходните вълни. Второто, което е – вече събрахме Експертен съвет и този Експертен съвет заседава всяка седмица и взима адекватни мерки на седмица, а не мерките да важат цял месец. По повод на карантината – не мога да се ангажирам със становище, тъй като аз издавам заповедта, както споменах и на предишната пресконференция, на базата на становищата на тези експерти. Затова ги събрах отново, за да може всеки един в неговата научна област да отчита резултатите за седмицата, да ги анализираме и съвместно всички взимаме решения. При всички положения разликата между нас и някои от другите европейски държави, което го споменах и на пресконференцията, е, че нивото на ваксинация в България е по-ниско. Ние затова взехме още първия ден мерки, за да освободим възможността на хората да се ваксинират, тъй като при предишното правителство това беше много затруднено. Беше предоставена възможност само личните лекари, и то само пациентите, записани в техните пациентски листи, можеха да ваксинират, което за мен е нонсенс, тъй като ние караме хората и се стремим да получим по-високо ваксинационно число, да предпазим населението, а в следващия момент не им даваме възможност да се ваксинират. Другото, което направихме, е да предоставим възможност на всички, които ваксинират, като отворят един флакон да го използват дори за един или за двама души, а не да чакат да се събере пълната бройка хора за използване, и ако трябва, да го изхвърлят. Защото аз съм на принципа, че е по-добре един ваксиниран, отколкото нула ваксинирани.

Водещ: Да, но тъй като има твърде често нула ваксинирани, Вие имате ли на бюрото си в министерството сметка колко струват всички бракувани ваксини?

Асен Меджидиев: Те бяха бракувани много ваксини.

Водещ: Твърде много.

Асен Меджидиев: Мога да Ви кажа, че над 1,3 милиона опаковки бяха бракувани, но една от причините за този брак е това, което споменах преди малко.

Водещ: Да.

Асен Меджидиев: Ние трябва да върнем доверието на тези хора и първо да им предоставим възможността да се ваксинират. Затова го казвам – ние пуснахме мобилни групи по страната в отдалечените и труднодостъпните места до хората, които желаят, да пътува кола, която да предоставя тази възможност. Това е първото, което…

Водещ: Имате ли вече информация за резултати от тези мобилни групи или е твърде рано?

Асен Меджидиев: Има резултати, категорично. Още първия ден, като ги пуснаха, веднага имаше заявки. Тук е вече въпрос на организация и на кметовете на населени места. Те трябва да се обаждат в съответното РЗИ и да заявяват колко желаещи имат, да ги организират тези хора и в момента, в който пожелаят, мобилната група се насочва към тях и извършва тази услуга. На нас идеята ни е тези мобилни екипи сега да работят за тестване и ваксинация, впоследствие, в следващия един месец, когато се успокои ситуацията, да можем да ги трансформираме и в тези мобилни групи да пътуват и хора за превенция, профилактика и за провеждане на прегледи по тези населени места, тъй като всички знаем, че там и обезпечеността със специалисти, и с лекари, е доста затруднена. Така че…

Водещ: Факт. Д-р Меджидиев, относно тестването…

Асен Меджидиев: Да?

Водещ: Трябваше вчера на Надзорен съвет на Здравната каса да се реши въпросът с обратното връщане на възможността личните лекари отново да пускат направления за тестове, за да се изследват пациентите им за COVID-19. Документално факт ли е вече това и от кога личните лекари на практика ще могат да пускат тези направления?

Асен Меджидиев: Новият Надзорен съвет на Здравната каса беше избран преди няколко дни. Вчера имаше първа работна среща, предстои да заседава тази седмица. Силно се надявам от понеделник да могат спокойно да се издават електронни направления за безплатни тестове. Това е уговорено и от страна на Лекарския съюз, и от страна на Националната здравна каса, и от страна на Министерството на здравеопазването – абсолютно единомислие в становището, че със задна дата в момента лекарите, които ваксинират, ще получат възнаграждението си за ваксинации също. Тези пари също ще бъдат върнати като субсидия към лекарите, които ваксинират.

Водещ: Откога започва връщането със задна дата? Следващият понеделник – за тестовете, 22 август. А парите?

Асен Меджидиев: Заплащането ще се извършва в момента, в който е започнала тази ваксинация.

Водещ: Така.

Асен Меджидиев: Говорим от средата на предишния месец, от юли месец със задна дата това ще влезе в сила.

Водещ: Добре.

Асен Меджидиев: А по повод моето мнение за карантината, понеже не Ви отговорих…

Водещ: Да.

Асен Меджидиев: Аз с това започнах – че сме с по-ниско ниво на ваксинация, затова и това, което обсъждаме и което се надявам днес да се вземе някакво решение на Експертния съвет, е, че трябва да има различен период на карантина за ваксинирани и неваксинирани, тъй като при ваксинираните процесът на заразяване като времетраене е по-кратък, а когато пациентът е инфектиран, той е вирусоносител само два-три дни след това. Като по този начин отделно ще се стимулира и ваксинацията. Говорим категорично за скъсяване на периода на карантина и за ваксинирани, и за неваксинирани, като предполагам, че ще има разлика в няколко дни за ваксинирани и неваксинирани. Тъй като аз съм клиницист и, работейки две години и половина в тази COVID ситуация, особено в последните месеци, това, което ми направи впечатление – че повечето хора след петия-шестия ден вече не разпространяват заразата. Но наистина, съкращавайки карантината, болният се освобождава от карантина след направен антигенен тест. Ако антигенният тест е отрицателен, той ще бъде освободен от карантина. Това е мое предложение, разбирате ли, не на експертите.

Водещ: Да.

Асен Меджидиев: Ще чакам експертите да дадат становище. Но по този начин първо ще подобрим оценката на разпространението на вируса с тестването, тъй като ние сме предоставили вече на всички РЗИ-та безплатни антигенни тестове.

Водещ: Колко са те към момента, имате ли число?

Асен Меджидиев: Имаме голяма възможност, пълна възможност.

Водещ: Няма да има ограничение?

Асен Меджидиев: Няма как да се стигне до недостиг, абсолютно навсякъде има тестове заредени.

Водещ: Добре, така.

Асен Меджидиев: Така че по този начин според мен първо ще разтоварим населението от тази ограничителна мярка. Второ, ще помогнем и на бизнес, и на цялата страна, на обществото, на всички.

Водещ: Така, д-р Меджидиев, знаете, че времето неумолимо тече, а има много въпроси към Вас. Да поговорим за пари. Поискахте от болниците отчети за диспропорцията при заплащането от една страна на администрацията, от друга страна – на медицинските кадри. Започнаха ли да идват при Вас вече тези отчети на директорите на болниците?

Асен Меджидиев: Да, имаме отчети. Правим един анализ.

Водещ: Има ли фрапантни нарушения на диспропорциите?

Асен Меджидиев: На нас този анализ ни трябва… Разберете ме правилно, това не е някаква наказателна мярка или някаква проверка. С повечето от данните ние самите в министерството също разполагаме, просто исках да сравня дали отговарят точно по болници, защото започваме, тази седмица създаваме работната група за изработване на Наредба за остойностяването на лекарския и сестринския труд.

Водещ: Кога я създавате тази седмица? Дали сте им 15-20 дни само за работа. Казахте, никой министър досега не се нагърби с тази щекотлива задача – парите на лекарите и сестрите.

Асен Меджидиев: От първия ден на застъпването на този състав на министерството това ни е една от първите задачи. Естествено, първата ни задача беше да коригираме Националния план за справяне с COVID. Това ни беше първата задача, тъй като задачата на правителството е да подсигури една спокойна обстановка за провеждане на избори. Но паралелно с това сме си поставили и другите задачи, една от които е изработването на тази наредба. Готови сме вече почти със състава на работната група, тя ще стартира още тази седмица. Силно се надявам в този мандат, който е кратък по принцип, да успеем да изработим тази наредба. Проблем може да стане с това, че тъй като някои неща са законодателни, и това ще трябва да се гласува след това от Народното събрание.

Водещ: Работещ парламент.

Асен Меджидиев: Да, да.

Водещ: Така. Сега два бързи въпроси, д-р Меджидиев.

Асен Меджидиев: Да?

Водещ: Вчера в ефира на „Преди всички“ чухме Неделчо Тотев от Сдружението на общинските болници. Те искат спешна среща с Вас. Те част ли са от тази група? Чухме и фелдшер, който след 30-годишна практика, иска да напусне Спешна помощ. Фелдшерите, знаете, от много години искат да имат собствена съсловна организация, да не бъдат част от тази на медицинските сестри. С тях ще разговаряте ли? Те са категорични, че никой няма да ги чуе, включително и Вие. Това прозвуча вчера в сутрешния блок. 

Асен Меджидиев: Това са лични мнения.

Водещ: Така, Вашето какво е?

Асен Меджидиев: Вече направих, още миналата седмица направихме среща със специалистите по здравни грижи и тяхната съсловна организация. Обединихме се твърдо по това становище, че това е едно от най-важните неща – за остойностяването, защото това важи също и за медицинските сестри на 100%, изключително голямо значение има. Там също разглеждаме и стандартите, които вече са предложени от съсловната организация на специалистите по здравни грижи. Планувана е и среща тази седмица с Асоциацията на областните болници, съответно другата седмица ще имаме среща  с Асоциацията на общинските болници, защото там трябва да разгледаме не само включването на техен представител в работната група – това е задължително. Естествено, в тази работна група ще има и от синдикатите, от тези асоциации, от фелдшери. Мислим много силно за изграждане на Факултет за обучение на парамедици, които да се включат в спешната помощ, не само за спешния въздушен транспорт, но и в спешната помощ. Те са много задачи подредени.

Водещ: Много са.

Асен Меджидиев: И да Ви кажа, че буквално абсолютно всеки ден се работи по тях и ги подреждаме. Пак казвам, къс е хоризонтът, но съм почти сигурен, че ще успеем много от тези инициативи да ги направим работещи. С Асоциацията на общинските болници ще имам разговор и за тези мобилни групи, с които искам да подобря превенцията и профилактиката на детското здравеопазване в страната, ще искаме да се възстановят профилактичните прегледи в страната.

Водещ: Така.

Асен Меджидиев: Ще имаме изграждане на телемедицински групи, които пак да помогнат на отдалечените и труднодостъпни места в страната.

Водещ: Това откога може да започне, д-р Меджидиев? Звучи много колоритно – телемедицина в труднодостъпни места, в детски градини и училища. От кога реално може да започне това?

Асен Меджидиев: Активно работим по този въпрос организационно. Със сигурност първоначално ще го започнем пилотно, на определени места, за да видим как се случва, каква организация сме направили, да видим дали самите ние имаме някъде пропуск в организацията, но Ви гарантирам, че до месец, месец и половина някъде ще стартираме пилотния проект.

Водещ: Д-р Меджидиев, може би за финал на нашия разговор – дайте ни конкретен работещ модел за това прословуто остойностяване на труда на медицинските кадри. Какво според Вас ще бъде работещо у нас?

Асен Меджидиев: Работещо е, когато имаме някаква стойност, която е уточнена в законови рамки, и тя залегне във всички нормативни документи, с които се оценяват всички останали процеси в извършването на една медицинска услуга, тъй като проблемът е единствено това, че ние имаме остойностяване на всичко останало в сферата на медицината, с изключение на труда на лекаря, на сестрата, на фелдшера и на целия екип, който извършва медицинската услуга. Никъде го нямаме залегнало и което да надгражда съответно. Ние в момента работим с допълнителни материални стимулирания, с извънредни пари, с всякакви видове стимули. Никъде няма заложена законова рамка. Това е…

Водещ: В клиничните пътеки ли да влезе това заплащане?

Асен Меджидиев: Не само в клиничните, то и в първичния преглед ще е заплащането, и при специалистите в медицинските центрове – на всички нива се разглежда. Това е доста сложен процес, пак да Ви го кажа. Но аз Ви казвам, че има хора, които са работили вече на тази тема. Независимо, че не е поета инициатива от Министерство на здравеопазването и от други държавни структури за такова нещо, ние имаме подготовка все пак някаква.

Водещ: Проверки на болници – кога?

Асен Меджидиев: Това е много сложно казано – проверки на болници. Аз съм клиницист, 30 години работя като клиницист в болници на първа линия. Покрай програмата „Детско здраве“, която 10 години работи, съм обиколил почти всички болници. Да го кажем посещение на болници. Посещенията на болниците започват още от тази седмица.

Водещ: А ако не Ви харесва, каквото видите при посещение – санкции ще има ли?

Асен Меджидиев: Знаете ли, не санкциите – корекциите са важни, не санкциите. Финансовите санкции, смяната на ръководители – понякога и това се налага, знаете много добре. Но основното е подобряване на администрирането, подобряване на организацията, да видим точките, в които нещо куца, нещо не е в ред и ние адекватно да се намесим с трансформиране и корекция на тези места, където това нещо съществува. Има много болници, които страдат от липса на обезпеченост с кадри. Там трябва да видим, имам вече даже и сигнали от такива места, където директорите…

Водещ: Откъде?

Асен Меджидиев: Няма да ги коментираме едно по едно, не е коректно.

Водещ: Добре.

Асен Меджидиев: Но първо ще посетим точно тези места, за да видим и да помогнем на ръководството. Разберете, не всичко се прави само със санкции.

Водещ: Разбрах. Първо е морковът и после е тоягата, и то на местата, където вече са ви сигнализирали, че имат проблем.

Асен Меджидиев: Да.

Водещ: Благодаря Ви много, д-р Меджидиев, за включването. Ще Ви каним отново, защото има много въпроси към Вас. Служебният здравен министър д-р Асен Меджидиев – в „Преди всички“.

Сподели в: