Върни се горе

Линк към интервюто на министър Меджидиев в „Тази събота“, БТВ

 

Водещ: Как страната ни помага на Турция в тези толкова тежки дни за съседите ни и в кои моменти са най-горещите проблеми в здравеопазването ни, които изискват много бързо решение? Мой гост сега е служебният министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев. Добро утро, здравейте. 

Д-р Асен Меджидиев: Добро утро, здравейте.

Водещ: Д-р Меджидиев, трагедията на съседите ни е огромна. Над 20 000 са жертвите до момента и всички ние знаем, че най-вероятно броят ще расте. Как помагаме, колко български лекари има в момента в Турция?

Д-р Асен Меджидиев: В момента аз мога да кажа, че като министър на здравеопазването се гордея със съсловието на лекари и сестри от България, тъй като в последните пет дни имам денонощни обаждания от колеги и лекари, и сестри, които са готови да заминат да помагат в Турция. България беше една от държавите, която първа реагира. В момента имаме подготвен екип от 40 лекари, които са готови с багажа си. Включително обажданията на директори на болници бяха за това как трябва да бъдат подготвени лекарите. Някои от тях имат подготвени палатки, спални чували. Директорите ме питат как да бъдат оборудвани чантите за помощ. Единствено изчакваме и сме в непрекъсната връзка с турското правителство, с турското посолство, с нашия посланик в Турция, който е изключително активен, г-н Чолаков. По три пъти на ден се чуваме с него и очакваме готовността на турската държава да поеме екипите, да каже в коя точка те трябва да кацнат. Министърът на отборната също активно съдейства за транспортирането на тези хора. В очакване сме къде трябва да бъдат транспортирани тези хора, къде да бъдат настанени, в какви болници.

Водещ: Т.е. чакате знак от турска страна къде да бъдат насочени усилията на вашите колеги.

Д-р Асен Меджидиев: В абсолютна готовност сме.

Водещ: Казахте, 40 ваши колеги вече са…

Д-р Асен Меджидиев: 40 има в първата група. Има много други желаещи. Мога да кажа, че дори имаме желаещи студенти, специализанти пети и шести курс, рентгенови лаборанти, медицински сестри. Впечатлен съм от съсловието!

Водещ: Браво, браво на тях! Нека сега да включим за кратко по „Вайбър“ медицинската сестра от „Пирогов“ Татяна Димитрова, която се е записала за доброволец в Турция. Добро утро, г-жо Димитрова, здравейте.

Татяна Димитрова: Добро утро.

Водещ: Кажете ми защо се записахте доброволец, за да помагате на пострадалите от земетресението в Турция.

Татяна Димитрова: Записах се за доброволец, защото съм човек, който е възпитан в семейство, което е готово винаги да протегне ръка, когато има възможност за това. В момента, в който разбрах за земетресението и видях какво се случва, първата мисъл в мен беше, че аз трябва да съм там, с каквото мога да помогна. Всъщност това…

Водещ: Няма да скрием обаче факта, че сте майка на пет деца. Пускат ли ви децата ви там?

Татяна Димитрова: Имам пълната подкрепа на цялото си семейство, на родителите си и на децата също, за което много съм им благодарна. Вкъщи настъпи много бърза организация, почти като в казарма всичко се организира и казаха „Мамо, тръгвай! Ние ще се оправим. И се гордеем с теб!“. Да чуеш такива думи от децата си е много силно. И пак казвам – благодаря! Съвсем не се правя на герой и не искам хората да гледат на мен като на герой. Аз съм просто един човек, който може да помогне.

Водещ: Аз гледам на вас като герой и ви се възхищавам за това, че с пет деца и при тази професия, която работите, правите точно това, което правите. Кажете ми, знам, че сте си стегнали вече багажа – какво сложихте в него?

Татяна Димитрова: Всичко, което ми е необходимо за основни битови нужди, нищо излишно – топли дрехи. Това е – топли дрехи основно съм си взела, влажни кърпички е това, което ще ми е необходимо. Останалото вече – ще оцелеем.

Водещ: Вие сте медицинска сестра, такава е професията ви, но не се ли притеснявате от това, което ще видите в Турция? Шок, страх, болка, смърт.

Татяна Димитрова: Ако кажа, че не се притеснявам, ще излъжа. Да, притеснявам се, но не се страхувам, защото само това ще оправдае съществуването ми – фактът, че съм помогнала на някой.

Водещ: Добре. Тук сме заедно с министъра на здравеопазването д-р Меджидиев. Министре, ако искате, може да кажете нещо на вашата колега от „Пирогов“.

Д-р Асен Меджидиев: Аз ще припомня едно нещо, което е много важно и за което уважавам уникално много тази професия. Бяхме позабравили една думичка – милосърдие. Това е най-ценното нещо в случая. Освен че сте медицинска сестра и всички лекари са медицински специалисти, тук на преден план излиза правосъдието, което е в душата на всеки едни медик. Поздравявам ви!

Татяна Димитрова: Благодаря, благодаря.

Водещ: Татяна, искате ли нещо да кажете на д-р Меджидиев?

Татяна Димитрова: Искам да изкажа благодарност за много бързата организация, за пълното съдействие от страна на Министерството на здравеопазването, от страна на болницата, в която работя, и за подкрепата, която имаме, морална. Благодаря!

Д-р Асен Меджидиев: Благодаря.

Водещ: Добре, благодаря ви. Успех ви пожелаваме! Когато заминете се надявам да държим връзка и още веднъж – моите адмирации за това, което правите. Татяна Димитрова – медицинска сестра в „Пирогов“, майка на пет деца, записала се още в първите часове за доброволец, който очаква всеки момент знак от Турция, за да тръгне натам. Какво да си кажем накрая на тази тема? Паднаха границите. Сякаш има много болка, но има и много надежда. Всички са готови да помогнат.

Д-р Асен Меджидиев: Аз може би бих се обърнал с едно послание към всички европейски политици. В този момент на много голямо нещастие за турските, за сирийските граждани, всички ние с огромно съчувствие го изживяваме и се стремим всячески да помогнем, в този момент границите са отворени. Цял свят е там, всички се стремим да помогнем, всички сме обединени от каузата. Искам да се обърна към политиците: нека не само в нещастието, а и във всеки един обикновен ден да правим по нещичко добро, това ще ни зареди, тогава ще бъдем много по-силни. Такива природни бедствия са непредвидими, ние не можем да ги контролираме. Тук ще намеся и Шенген. Сега има ли Шенген в Турция? Обръщам се, ето нашата уникална държава, която е винаги, на всяка точка в света да помогне, защо трябва да се изолира? Нека да помислят тези европейски политици, че в нормалното време, тогава трябва да си помагаме и да сме отворени един към друг, а не да затваряме границите.

Водещ: Така, добро послание. Но знаете ли какво си мисля още от първите минути на това земетресение, когато виждам какво се случва там? Неминуемо правя асоциации с това – ами ако се беше случило тук? Колко необходими, д-р Меджидиев, щяха да ни бъдат медицинските хеликоптери, за които ни се изтъркаха езиците вече месеци наред да говорим. Има ли някакви новини, свързани с придобиването на медицински хеликоптери от България?

Д-р Асен Меджидиев: Аз много се радвам, че ми задавате този въпрос точно в този момент, тъй като по инициатива и на президента, и на министъра на транспорта предприехме нова инициатива. Вървейки процедурата, която е по договаряне в момента за закупуването на хеликоптери, се взе едно решение и преди една седмица създадохме нова работна група, с която спешно се започва обучаване на медицинските екипи, за да може, когато имаме хеликоптер, те да бъдат готови, подготовка на хамбарите, където ще бъдат локализирани тези хеликоптери, подготовка на площадките, където ще могат да кацат близо до съответните лечебни заведения, подготовка на пилотите, подготовка на техническото обслужване. Затова тази работна група включва един доста сериозен екип от Министерството на здравеопазването, Министерството на транспорта, Министерството на отбраната, Министерството на вътрешните работи, Министерството на регионалното развитие, Министерството на финансите. Вчера имахме втората сбирка и се тръгва към една инициатива за т.нар. „мокър лизинг“ и е много вероятно още…

Водещ: Какво означава това, „мокър лизинг“?

Д-р Асен Меджидиев: В много кратък период, до няколко месеца да успеем да вземем два хеликоптера с екипи, които да стартират въздушната спешна помощ още в следващите месеци, преди да са дошли хеликоптерите, които ще закупим, да може да предоставим на гражданите тази услуга. Затова стартираме с тази работна група обучението на екипите и площадки, и всичко останало.

Водещ: Откъде бихме наели тези екипи и тези хеликоптери, докато си купим?

Д-р Асен Меджидиев: Това е процедура, която сега тази работна група я разработва в най-кратък срок това нещо да се случи, като не искам да определям срокове, за да не бъда голословен и после да кажа, че сме закъснели с половин или с един месец, но се надявам до лятото евентуално да подсигурим вече два хеликоптера, които да покриват по-голямата част от страната.

Водещ: Добре.

Д-р Асен Меджидиев: Отделно върви процедурата по разглеждане на първата, договаряне с италианската фирма „Леонардо“. Там имаше едно обжалване от фирма „Бел текстрон“ към КЗК, което след обжалването жалбата се оставя без разглеждане от КЗК, тъй като спрямо тях то е подадено от лице без правен интерес. Така че там очакваме решението на работната група, в която аз нямам достъп да видя какво е договарянето. Но ще имаме и закупуване на хеликоптери отделно от това. Правителството и президентството в момента полагат всички усилия още в най-кратък срок да имаме такъв хеликоптер.

Водещ: Добре. Друга голяма тема, изключително важна за всички ни, защото много често ние ставаме и ваши пациенти – липсата на лекарства. Сега, това не е проблем само на България, това е проблем и на цяла Европа, проблем е и на САЩ. Но хората не се интересуват от това. Те като влязат в аптеката се интересуват: „Има ли за мен това лекарство, което ме спасява или което ще ми помогне?“. Обвинихте в липсата на лекарства вашата предшественичка Асена Сербезова. Тя пък ви обвини в популизъм и в това, че не правите разлика между наблюдавани медикаменти и забранени за износ медикаменти. Популист ли сте?

Д-р Асен Меджидиев: Мога ли да изчистя темата?

Водещ: Да.

Д-р Асен Меджидиев: Не обвинявам лично никой. Обвиних предишния състав на Министерството на здравеопазването, че не е взел необходимите мерки, за да не се случват подобни ситуации. Наистина кризата е в цяла Европа. Мога да кажа, че в някои западноевропейски страни липсата на медикаменти е много по-голяма като брой медикаменти, отколкото в нашата страна.

Водещ: Къде? В Италия са зле, Германия.

Д-р Асен Меджидиев: В Италия, в Германия, във Великобритания, в Испания. Дори Европейската комисия в момента взима кардинални мерки за решаване на този проблем. В България донякъде нашето правителство се справи за момента. Обвиненията ми са – те не са обвинения, те са констатации за невзети решения по един одит, който е направен, който е назначен от самия предишен кабинет. В момента по тези предписания на този одит ние взимаме мерки, за да не се случват подобни неща.

Водещ: Какво правите? Асена Сербезова вече не е министър, вие сте министър.

Д-р Асен Меджидиев: Точно.

Водещ: Какво правите вие като министър, за да няма липса на лекарства?

Д-р Асен Меджидиев: Аз не искам да се пренасочва конфликта в личен план, защото това отмества темата и мерките, които се взимат. Нека да говорим за това какво трябва да се направи и какво не е направено, а не Асен и Асена.

Водещ: То малко вицово звучи, да.

Д-р Асен Меджидиев: Да. Хората не ги вълнуват взаимоотношенията между бившия и настоящ министър, хората ги вълнува да има медикаменти в аптеките. В момента сме направили 60 проверки, активизирани са и те продължават и в момента. Предстоят и имаме налагане на петима търговци на едро на наказания. Трима от тях ще бъдат с парични санкции от 15 до 30 хиляди лева, на един от търговците ще имаме отнемане на разрешения, на другия – спиране на работата на складовете му. Но това ще продължи. Другото, което е – стимулираме паралелния внос, експресно да бъдат зареждани медикаментите, които виждаме и очакваме, че ще има недостиг.

Водещ: Сега чух нещо много притеснително. Вчера в ефира на бТВ беше Богдан Кирилов – директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата.

Д-р Асен Меджидиев: Да.

Водещ: И той предупреди, че се задава липсата на инсулин. Половин милион са българите, които страдат от диабет. Не казвам, че всички от тях са на инсулин, разбира се, но за какво да бъдат предупредени тези хора още отсега?

Д-р Асен Меджидиев: Аз ще дам пример и с така известния Оземпик – макар че не трябва медикаменти да се съобщават като имена в ефира, не е коректно, който липсва в цяла Европа. Въпреки това точно преди три дни успяхме да договорим със Словения и доставихме 9 600 опаковки на пазара в страната на един от най-дефицитните продукти. Наистина се очаква на някои противодиабетни средства недостиг, но ние подготвяме заместители и информираме лекари в страната какво могат да предписват.

Водещ: Т.е. можете ли в момента да кажете на хората диабетици, които ви гледат: „Дами и господа, бъдете спокойни, няма да останете без лекарства“?

Д-р Асен Меджидиев: Да, ще имаме. Няма да останат без медикаменти.

Водещ: Гарантирате ли?

Д-р Асен Меджидиев: Може просто търговското наименование да не бъде същото на продукта, който се предлага, но ще имаме медикамент със същия състав, така че пациентите със сигурност ще бъдат задоволени. Аз искам да кажа в ефира, че пазара с антибиотици успяхме да го задоволим при липсата пак в цяла Европа, включително детските суспензии са налице. И контролът, който налагаме в момента – предупреждавам – е жесток и той ще продължи да бъде такъв. Обръщам се и към търговците на едро: няма да направя компромис като министър към никой, нямам сантименти нито към търговци, нито към лекари, нито към аптекари. Имам сантименти към българските граждани да бъдат задоволени.

Водещ: А помните ли колко здравни министри са си подавали оставката заради лобита във фармацевтиката?

Д-р Асен Меджидиев: Най-лесно е да си подадеш оставката и да се откажеш от решаването на един проблем. Аз съм горд човек и ще се боря докрай.

Водещ: Финален въпрос, на финала, но не и по значение. Моля ви за ясен отговор. През седмицата стана ясно, че мъж, възрастен, който е бил болен от COVID-19, е починал след като няколко болници са му отказали да бъде приет. Извършвате проверка – какво показва тази проверка, готова ли е?

Д-р Асен Меджидиев: За съжаление тази информация я получих само от медиите като сигнал. Веднага сезирах Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ и са изпратени на проверка и в лечебните заведения, и в Спешна помощ, за да се установи точно какъв е бил проблемът. Не искам да ги коментирам, защото аз в момента имам само медийна информация. Очаквам резултатите от проверката в понеделник или във вторник. Можете да бъдете сигурни, че ако има виновни по веригата, ще бъдат наказани с най-суровите наказания. Както мога да стимулирам колегите си и лечебните заведения, така мога да бъда и тежък контрольор.

Водещ: Благодаря ви.

Д-р Асен Меджидиев: Всичко е важно да се прави така, че хората да получават качествена медицинска услуга и да имат медикаменти.

Водещ: Благодаря за този разговор. Д-р Асен Меджидиев, служебен министър на здравеопазването – гост на „Тази събота“.

Сподели в: