Върни се горе

Линк към интервюто на министър Меджидиев за „Денят започва с Георги Любенов“, БНТ

 

Водещ: Студиото на БНТ посреща министъра на здравеопазването д-р Асен Меджидиев, който е наш гост. Г-н министър, г-н Меджидиев, здравейте и добре дошли при нас.

Асен Меджидиев: Здравейте, добро утро.

Водещ: Много са въпросите във Вашия сектор, в здравеопазването. Сигурен съм, че дори и зрителите има какво да добавят, всеки има впечатление за начина, по който функционира здравеопазването в България. Нека да започнем обаче така: поредни избори, след което би трябвало да има работещ най-после парламент, би трябвало да има редовно правителство, а следователно и бюджет. Страда ли здравеопазването от липсата на редовен актуален бюджет на страната за 2023 г.?

Асен Меджидиев: Когато започнахме, още в предишния мандат, защото това е втори мандат на служебното правителство, аз се надявах, че ролята на служебното правителство е да подготви изборите. Тогава имах задачата да се справя с COVID кризата, защото все още бяхме в извънредна епидемиологична обстановка, и с идеята нещо малко да помогнем за тези три месеца, които ни предстояха, в здравеопазването. В тези вече седем месеца мога да Ви кажа, че проблемите, които ние решихме като служебно правителство специално в здравеопазването, са много. Направихме доста и аз се гордея, че направихме неща, които някои редовни кабинети не са ги направили.

Водещ: Ако искате, дайте пример, за да се ориентират зрителите. Каква Ви е най-голямата гордост в решаването на проблемите, какво например?

Асен Меджидиев: Първо коригирахме възнагражденията в спешната помощ, коригирахме възнагражденията на РЗИ. В процес съм и почти готово е остойностяването на лекарския труд. Два проекта, които ги чувам в различни партии, сега предполагам пак ще ги чуем като предизборна платформа – спешната помощ по въздуха и Националната детска болница, майчиното и детско здравеопазване бяха само артикулирани от политическите формации. Тогава имаше редовни кабинети. Нашето правителство стартира проекта за Националната детска болница след много години само говорене. Имаме мястото, изгражда се ПУП-а, в момента се прави ПУП-а. Поканихме израелски експерти. Европейската банка ни съдейства за анализа. Върви и това няма вече как да спре, наистина. Спешната помощ по въздуха – преди две седмици подписахме с италианската фирма за 6 хеликоптера, които ще бъдат получени. Първият ще бъде получен на 15 декември. Това са усилия на цялото правителство, говоря на всички министерства в правителството, и наистина ще имаме спешна помощ по въздуха, която ще бъде абсолютно безплатна за всички българи. Не това, което се спрягаше от един екип, създаден преди това – аз така и не разбрах функцията на този екип, не видях какво направи, чух само едни приказки. Тук обединението и силата на държавата си личи в това нещо.

Водещ: Министър Меджидиев, ако искате, понеже предлагате две теми – едната е детската болница, другата е въздушната помощ, ако искате да се спрем малко и на двете теми. Каква е конкретиката в плановете за осигуряване на въздушните линейки, т.нар. хеликоптери? Гостува ни наскоро ген. Златев – шефът на бившия „Авиоотряд 28“. Очевидно са готови Държавният авиационен оператор да поеме тази медицинска помощ. Но той призна нещо много важно: едно, че няма хеликоптери, няма и кой да ги кара. То даже и пилоти няма за тия хеликоптери.

Асен Меджидиев: Ще го обясня. Ген. Златев участва в екипа ни, който създадохме, и този екип – аз затова обръщам внимание – този екип е междуведомствен. Тук е и Министерство на отбраната, и Министерство на здравеопазването, министерствата на транспорта и на вътрешните работи, и финансите, МРРБ, всичките експерти, и то на ниво заместник-министри и министри. Всички сме обединили усилията си максимално бързо да се случи. В момента започвам обучението на лекарите, които ще участват в екипите. Силно се надявам до два месеца да сме абсолютно готови. Както споменах, имаме вече споразумение, подписано с италианската фирма, за хеликоптерите, които ще получим по Плана за възстановяване и устойчивост.

Водещ: Първият, казвате, е декември.

Асен Меджидиев: Първият е декември. Но допълнителен лизинг правим в момента и силно се надявам, че още летните месеци ще получим два хеликоптера, които ще бъдат с екипи, с пилоти и с техници. Тази помощ ще стартира още през летните месеци. В момента и ген. Златев, и другите експерт две седмици обикаляме страната, уточняваме площадките, където ще може да се каца. Уточнихме обектите, където ще бъдат разположени хангарите на тези хеликоптери.

Водещ: Къде ще бъдат базирани?

Асен Меджидиев: Първоначално ще бъдат базирани в Долна Митрополия и „Враждебна“. Отделно – във всички големи болнични комплекси подсигуряваме хеликоптерни площадки за кацане. Националният координационен център, тъй като ще имаме и Координационен център, който да координира полетите, насочването – той също вече е уточнен. Той е към нашето министерство, към Министерството на здравеопазването. Всички тези хора денонощно работят на тази тема.

Водещ: От кого зависи изпращането на хеликоптер на пациент в нужда?

Асен Меджидиев: Точно от този Координационен център.

Водещ: От Координационния център.

Асен Меджидиев: Точно от този Координационен център.

Водещ: Как става, практически как става да ни го обясните. Човек, който е пострадал, се обажда – къде, на 112?

Асен Меджидиев: На 112, оттам ще бъде създадена връзката. Това са и нашите центрове за спешна медицинска помощ, които са в цялата страна.

Водещ: И там преценяват дали да бъде вдигнат хеликоптер или не?

Асен Меджидиев: Не, от там подават сигнала, примерно какво произшествие имаме или дали имаме тежко болен, дали има фрактура, дали има някаква друга злополука. В Координационния център дежурят експерти, ще дежурят и хора лекари с доста високо ниво и хора от Министерство на отбраната съответно, които ще бъдат свързани с Държавния авиационен оператор. Те казват откъде ще тръгне хеликоптерът, от коя база, до къде трябва да отиде и къде ще кацне, къде този пациент ще бъде поет. Затова казвам: в момента подсигуряваме най-високотехнологичните ни бази като лечебни заведения, които да осигуряват, защото ние трябва да подсигурим абсолютно всичко – и родилна помощ, и акушерство и гинекология, и неврохирургия, и гръдни травми, абсолютно всичко. Разберете едно: много е важен, говорим за първия час, „златният първи час“. Този „златен първи час“ е важен не само за това да бъде транспортиран до лечебното заведение, но и там екипът да е подходящ, така че веднага да може да подсигури услуга.

Водещ: Добре, г-н министър, времевите хоризонти ги уточнихте: до лятото – два хеликоптера на лизинг…

Асен Меджидиев: След това…

Водещ: А декември най-после държавата ще има първи български.

Асен Меджидиев: Да, това…

Водещ: Първи български. А общо колко трябва да бъдат?

Асен Меджидиев: Шест. Първият ще бъде декември месец. На 15 декември трябва да отидем в Италия да го приемем. До 2025 г. ще получим още шест хеликоптера. Това е договорът, който се подписва.

Водещ: И другата тема – необратимите усилия на държавата по Детската болница, Национална педиатрична болница. Даже и по този въпрос, знаете, имаше спорове – частна ли да бъде, държавна ли да бъде детската болница. Дотук какво е ясно с терена в „Горна баня“? Дотук – докъде?

Асен Меджидиев: Аз с това започнах – наслушахме се, на частна, държавна, този терен ни е симпатичен, другият не ни е симпатичен.

Водещ: Ама кой въобще ще лекува? Ама ще има ли въобще лекари за детската болница, има ли въобще специалисти?

Асен Меджидиев: Естествено, че имаме специалисти. Видяхте колко инцидента се случиха, в които нашата здравна помощ показа, че нивото ни на обслужване не е ниско, не е ниско, а е доста високо. Ще дам един пример с това какви усилия положи нашето правителство. Преди една седмица дадохме разрешение и стартира проектът за детска болница в Бургас – един уникален проект, за който поздравявам кмета и областния управител, цялото ръководство на Община Бургас за това какво правят. Преди 10 дни сложихме първата копка на нов детски комплекс в болница „Свети Георги“ в Пловдив. Тук вече говорим за майчино и детско здравеопазване като национален приоритет. Това е стратегията на държавата. Това е националната ни сигурност. Теренът, който избрахме и който го обявихме за обект от национално значение в „Горна баня“, е уникален. Това са 41 дка с минерален извор. Там ще се прави не само детска болница, но ще се прави детска болница от най-модерен тип, като малко в Европа. Бяхме на посещение в Израел и видях болница „Шнайдер“, която е по ниво трета в света. Видях един комплекс, който се изгражда към нея, нов. Събираме модели, които са най-удачни в целия свят. Там ще има, освен болницата, хотел за родителите, тъй като това е национален обект. Ще имаме рехабилитация, отделна сграда за рехабилитация на децата. Ще имаме топла връзка с другата болница. Ще имаме огромен парк – някъде около 14 дка. Специалисти има.

Водещ: Специалисти има.

Асен Меджидиев: Може да бъдете спокойни за това.

Водещ: Д-р Меджидиев, сега хубаво е, аз се радвам, че Вие подхождате към въпросите за здравето като към тема от националната сигурност – това е чудесно. Ако може обаче някак си философски да Ви питам: откакто сте министър, разсъждавате ли над този феномен – всяка една година, всеки един бюджет за здраве расте в България, парите стават все повече и повече, а пациентите стават все по-недоволни? А и Вашите колеги, лекарите, и те не съм сигурен дали са много доволни. Т.е. какво се получава в тази система? Виждате медийни публикации, виждате колко близки на болни пациенти са агресивни, как коментират и как се отнасят към здравната помощ. Какво се случва в тази система?

Асен Меджидиев: Не мислете, че това е само в България. Здравната помощ е много чувствителен сектор за цялото население. Ще дам един пример. Погледнете във Великобритания какво се случва – там здравната система е в колапс. Слава богу, в България не е така. Видяхте, там стачкуват от два месеца, има стоп на спешната помощ. Тук всичките тези проблеми ги решаваме. Парите за здравеопазване винаги ще бъдат в недостиг. Тук не е въпросът колко са те, а как се разходват. Усилията, които в момента ние правим, са за правилното разходване на тези средства. Аз неколкократно споменах, че тъй като наистина майчиното и детско здравеопазване е приоритет на това правителство и се надявам и на следващото редовно да остане, давам пример: ние в момента се борим с тези пари, тъй като в новия бюджет, който предстои, само от увеличението на минималната работна заплата и увеличението на пенсиите ще имаме пак увеличение на бюджета. Нека да го разходваме за повишаване на ниско остойностените детски пътеки, да насочим усилията там. Аз ще Ви кажа една новина, която непрекъснато следя. Много окуражаващо е, че в момента за специализация на млади хора, най-голямото желание на младите хора е да специализират педиатрия. Ето един много хубав позив, нещо много добро, което е послание към обществото.

Водещ: Да, тъкмо на съмнението…

Асен Меджидиев: Нека да ги подкрепим…

Водещ: … кой ще лекува и какво ще се случи с детското здравеопазване, казвате – ето, има желаещи точно в педиатрията.

Асен Меджидиев: Има го това, говоря със статистика, с цифри.

Водещ: Добре де, ама ето – понеже дадохте пример с Великобритания, България, която традиционно изнася медицинските си кадри за цяла Европа, за Европейския съюз – даже и там, казвате, са недоволни, и там даже има стачки, и там има колапс на цялата система на здравеопазване във Великобритания.

Асен Меджидиев: Това е един от най-чувствителните сектори навсякъде по света.

Водещ: Д-р Меджидиев, на 8 март – съвсем скоро, на 8 март се навършват, знаете, три години от датата, която промени света, датата, в която светът сякаш наистина спря – става дума за прочутата и за съжаление банална тема за мнозина „COVID пандемията“.

Асен Меджидиев: COVID ситуацията, да.

Водещ: COVID ситуацията по света. Само в едно изречение – имате ли поука? Само в едно изречение – какво стана през март 2020 г. в света, какво стана?

Асен Меджидиев: Светът се срещна с един нов вирус, непознат почти навсякъде. Особено първите месеци бяха много тежки за цялата здравна система в света. На лекарите беше трудно, не го познаваха. Трябваше един период от няколко месеца, докато се запознаем с алгоритъма на лечение на този проблем. Слава богу, съсловието успя да се пребори и аз съм горд с лекарите в България, тъй като в България наистина адекватно се преборихме с тази ситуация.  

Водещ: И ето – три години по-късно имаме ваксини за бракуване. Защо?

Асен Меджидиев: Много чувствителна тема, благодаря за въпроса. Преди 10 дни поставих въпроса пред Европейската комисия. На 9 декември за първи път в Брюксел го поставих този въпрос. Принудени сме да закупуваме ваксини до 2025 г., огромни количества. Ние не само имаме ваксини за бракуване, ние бракувахме голямо количество. Предстои да бракуваме през тази година още 2 800 000 дози. Това е огромен финансов ресурс. Аз бях абсолютно категоричен пред Европейската комисия, че България е твърдо за прекратяване на договора с „Пфайзер“ за закупуване на ваксини. В България е видимо първо, че COVID ситуацията отмина. Второ – че всички експерти коментират, че новият тип на вируса, той заобикаля тези ваксини. Третият въпрос е, че ние трябва да закупуваме бустерни дози. Ние имаме ниско ваксинационно число – на кой да ги прилагаме тези бустерни дози? Това са пари, хвърлени на вятъра. Ще Ви кажа какво направих, даже в последния ни онлайн разговор с еврокомисаря по здравеопазване. Бях доста критичен и категоричен, че не е имиджово дори за Европейския съюз, не е имиджово да бъдем принуждавани да закупуваме тези ваксини, тъй като ние още с доставянето им трябва да ги унищожаваме. Аз поканих еврокомисарката да дойде – ако това е имиджът – заедно да ги унищожаваме. Дали ще бъде имиджово и за Еврокомисията? Ние застанахме зад тази Еврокомисия, макар че България никога не е участвала в решението за това какво количество ваксини да бъдат закупувани. Дори на последния борд ние изразихме несъгласие. Нека да се чуваме, когато е нужно, и да гледаме приоритетите на отделните държави. И тук искам нещо много важно да спомена – след изказването ми още на другия ден полският посланик беше при мен в министерството и донесе писмо от полския министър на здравеопазването, който първи подкрепи България със същото становище.

Водещ: Ето сега изпреварихте, изпреварихте въпроса ми, точно това щях да питам – ние ли сме, нашият глас, на България ли е толкова критичен или други държави в Европейския съюз се присъединяват към този призив: „Стига с поръчката на това огромно количество ваксини!“?

Асен Меджидиев: Давам пример…

Водещ: Добре, стигнало се е дотук. Казвате, 2 800 000 ваксини ще бъдат унищожени. Първо Ви питам: това пари на вятъра ли са?

Асен Меджидиев: Категорично.

Водещ: Колко пари изхвърляме? Колко струва една доза ваксина, колко?

Асен Меджидиев: От конфиденциалност нямам право да коментирам цифри, но аз го казах в една друга медия.

Водещ: Вярно ли е, че е около 40 лева, вярно ли е?

Асен Меджидиев: Ще го кажа метафорично: с тези средства, които трябва да дадем и които плащаме за унищожаването, защото унищожаването също се заплаща, ще построим една детска болница и ще останат…

Водещ: Пари за друго.

Асен Меджидиев: … да оправим детските центрове в страната.

Водещ: Хайде сега, който може да смята бързо – 2 800 000, умножено по 40 лева, колко милиона прави? Не знам – сметнете бързо колко милиона прави това. Това са пари на вятъра, така ли? Като се е стигнало до този извод, г-н министър, какво да правим с тия дози ваксини? Те не могат ли да послужат на други народи, на други държави?

Асен Меджидиев: Това предложение го изказах пред Европейската комисия – Еврокомисията да ги дари или който има нужда и който не се съгласява с нашето становище, да ги разпределят там, на тези страни, които имат нужда, макар че…

Водещ: Допускате ли, че има държави, които са в нужда от тези ваксини?

Асен Меджидиев: Не виждам такива.

Водещ: По света не виждате?

Асен Меджидиев: В момента не виждам такава държава.

Водещ: Дори и Африка, дори и Индия?

Асен Меджидиев: Не мога да кажа, говоря за Евросъюза, защото ние заседаваме с министрите на здравеопазването от Евросъюза. Казвам, имам покана от Чехия, от Литва, които също заемат нашата позиция. Декември месец, когато се изказах на тази тема и бяхме първи с това становище, 18 страни ни подкрепиха от Европа, подкрепиха моето становище. Категоричен ще бъда в това отношение.

Водещ: Хората, които… Поставят ли си хора пета доза ваксина в момента? Има ли?

Асен Меджидиев: В момента няма никакви желаещи въобще за поставяне на ваксини. Казвам го категорично. Министерство на здравеопазването подсигури всички възможности. Още в началото, с встъпването ми в кабинета дори възстанових средствата, които се заплащат на лекарите за поставяне на ваксини. Разкрих максимално много ваксинационни центрове. Населението няма нужда от това нещо в момента. В момента грипът протича доста по-тежко. Ще кажа другите резултати. Ние нямаме достатъчно ваксини за грип. Аз с това се боря. Това доведе до един отлив, тази антиваксинационна кампания, която се беше случила, и резултатите от нея доведоха до отлив на хората да покриват задължителен имунизационен календар. Имаме отказ от желание за ваксинация срещу морбили. Ние трябва да мислим как да вкараме ваксинацията за варицела. Това са ни сериозните проблеми в момента, на мен като министър на здравеопазването. Със сигурност аз, докато съм министър, няма да позволя да хвърляме пари на вятъра за ваксини, които ще ги унищожаваме.

Водещ: Като казвате за задължителната ваксинация, която очевидно е станала жертва на…

Асен Меджидиев: Да, на тези течения.

Водещ: … на двугодишен, тригодишен климат в страната по отношение на ваксинирането, министър Меджидиев, имате ли обяснение за високите нива на морбили и скарлатина в България?

Асен Меджидиев: Пак ще ги сравня – те не са само в България, а е и европейска тенденция.

Водещ: Ама те са рекордни само за… Цифрите са в пъти на скарлатината, в пъти.

Асен Меджидиев: Ами, имайте предвид, че тези две години извънредна епидемиологична ситуация, COVID ситуация доведоха до тези по-високи вълни след това и с грип. С грипа е по-тежка ситуацията в момента. Това, което ми прави впечатление, е, че самият грип тип А, който протича в момента, протича доста по-тежко, но мога с гордост да кажа, че и с него се справихме. Минахме пиковата вълна, овладяхме я без напрежение в населението. Здравната система отговори адекватно. Имахме легла за настаняване на болните, нашите лекари се справиха перфектно. Така че всеки един проблем… Ние не можем да знаем в следващите три месеца какво ни очаква. Здравната система трябва да бъде подготвена за всичко. Това е силата на едно правителство, това е силата на едно Министерство на здравеопазването, това е силата на лекарите.

Водещ: За да бъде подготвена и за да работи здравната система, пак завъртаме темата, стигаме до парите – важната тема. Преди да станете министър, бяхте шеф на Лекарския съюз в столицата.

Асен Меджидиев: Точно така, да.

Водещ: И ето сега, Вашите колеги, д-р Меджидиев, говорят за вдигане отново на потребителската такса – от 2,90 на поне 8 лева трябва да се вдигне, което също е в пъти, много повече трябва да бъде. Говори се за вдигане на здравната вноска на 12%. Парите ли гарантират качеството?

Асен Меджидиев: Не, не парите гарантират качеството, но наистина колегите имат такива нужди.

Водещ: Колко мислите, че трябва да струва прегледът при доктор? Като влезем при личния лекар, колко да струва таксата, колко да бъде потребителската такса?

Асен Меджидиев: Потребителската такса и прегледът са две различни неща. Ние в България имаме безплатно здравеопазване, изцяло гарантирано от държавата, и държавата, както в началото на разговора споменахте, отделя огромен финансов ресурс.

Водещ: Е ние… Да, да, прав сте, нормативно е безплатно, но имаме избор на екип, нали – същата работа. Така че вместо да си избираме екип и да плащаме потребителска такса – колко трябва да даваме?

Асен Меджидиев: Пак казвам, подкрепям наистина, че трябва да има увеличение, но не мисля, че моментът е сега. Първо, в условията на удължен бюджет 1/12 е много трудно да се изчислява подобно нещо. Аз пак споменах – при следващия бюджет ще имаме доста по-голям ресурс и в системата на здравеопазването. Тогава е моментът да се определят точните цифри и наистина, подкрепям го, подкрепям колегите. Наистина трябва да има увеличение, но то трябва да бъде разчетено от Министерство на финансите, не от Министерство на здравеопазването. Това е обществен държавен ресурс. Там трябва да се мисли в цифри, така че колегите да получат тяхното увеличение, без да страда населението. Вие видяхте, че държавата подсигури на пенсионерите да заплащат само 1 лев, докато беше подсигурено на държавата. На децата също беше подсигурено от държавата. Държавата винаги заема правилната позиция, но в този момент, в който… Вие го казахте преди малко как се работи с такъв бюджет – трудно се работи, но не сме спрели да подкрепяме колегите си.

Водещ: Добре, не е сега моментът, казвате Вие като експертно становище. А по отношение на здравната вноска – 12% за здраве?

Асен Меджидиев: Немалка е здравната вноска в България.

Водещ: И смятате, че и това е много? По-скоро сте против?

Асен Меджидиев: Справяме се, но…

Водещ: По-скоро против?

Асен Меджидиев: Не, не мога да кажа, че съм против, просто не съм експертът, който трябва да изчислява здравната вноска. Там финансистите трябва да кажат.

Водещ: Да.

Асен Меджидиев: Моята експертиза опира до лечението на пациентите, а не с колко държавата трябва да подсигурява пари от вносителя.

Водещ: Последна тема, ако ми позволите, г-н министър, да Ви предложа за разговор и за размисъл. Това е липсата на лекарства. През есента, то цяла Европа се оказа изправена пред този проблем, много неща нямаше в Европа, в България включително – и за диабет лекарства, и антибиотици. В момента каква е обективната снимка, сега, в момента, към днешна дата?

Асен Меджидиев: Много често го чувам оправданието, че в цяла Европа няма лекарства. Наистина е така, но всяка една държава гледа положението при нея как е. Аз като министър съм длъжен да подсигуря всички възможности, така че българското население да има лекарства. Мога да кажа, че в последните два месеца екипът на Министерство на здравеопазването буквално не е спал на тази тема и постигнахме някакви резултати, наистина с непопулярни мерки, да не кажа донякъде доста силни. За последния месец проведохме 60 проверки, продължават изключително на всички нива да се проверяват и контролът да бъде завишен. Отнехме две разрешения на търговци на едро. Наложихме финансови глоби в размер от 15 до 30 хиляди лева. Но това са оправдания на предишните управляващи. Ще кажа това, което беше пропуснато – тази система беше оставена без никакъв контрол допреди 7 месеца.

Водещ: Снабдяването с лекарства?

Асен Меджидиев: Да, беше с никакъв контрол. Дори на мен в момента…

Водещ: Е, тъкмо като министърът беше специалист точно по лекарства.

Асен Меджидиев: Не искам да коментирам конкретни лица. То е видимо. Дори в момента аз нямам законовите механизми, с които да контролирам тази система. Прилагам много непопулярни мерки, подготвили сме законовите промени, чакам да имаме парламент, да имаме редовно правителство, за да може да ги вкараме. За мен бяха направени някои неща, които не са коректни към населението. Вие сам казахте – липса на медикаменти, липса на антидиабетични средства. Подсигурихме ги, с огромни усилия. Направихме специализиран съвет, в който поканих всички търговци, аптеки, Фармацевтичен съюз, с които да работим. Аз това помолих – нека да подсигурим първо нашите граждани.

Водещ: Сега компенсирани ли са тези липси, д-р Меджидиев, сега? В момента, какво липсва в момента на пазара?

Асен Меджидиев: В момента липсват много малко медикаменти, липсва така популярният Оземпик – давам пример. Той липсва в цяла Европа наистина, и то от производствен казус. Но точно преди 20 дни успяхме през фирмата-производител да доставим 9600 дози, въпреки всичко. Никъде в Европа не са доставени. Ние го подсигурихме. Следим ежедневно очаквани липси, а не неполучени липси – очаквани липси. И взимаме мерките в момента, в който виждаме, че се очаква примерно през следващата седмица определен медикамент да липсва. Усилията са огромни, които полагаме. Много е трудна сферата, пак казвам.

Водещ: Ами трудна е, защото…

Асен Меджидиев: Вие го споменахте, че липсват и в Европа, но нека да не ни бъде оправдание.

Водещ: То в условията на реформа и липса на такава темата е направо философски камък. Аз не знам тая дилема.

Асен Меджидиев: Аз Ви го казах, че…

Водещ: Ааа, Вие сте министър, Вие сте се заел с тая работа.

Асен Меджидиев: Аз Ви го казах – че като служебно правителство не очаквах, че ще ни се наложи да правим толкова много реформи. Очаквах, че ще подготвим изборите. Ние 7 месеца доста реформи направихме.

Водещ: Благодаря Ви. Беше интересно и за предизвикателствата в една сложна, голяма, трудна тема, каквато е здравеопазването. Министърът Асен Меджидиев – в нашето студио. Благодаря Ви, г-н министър.

Асен Меджидиев: Благодаря и аз.

Сподели в: