Върни се горе

Линк към интервюто на министър Меджидиев в „120 минути“, БТВ

 

 

Водещ: С отслабването на КОВИД епидемията в световен мащаб служебният министър на здравеопазването Асен Меджидиев поиска от Брюксел всяка страна членка сама да посочва количествата и да поръчва ваксини. Припомняме ви, че в началото на епидемията Брюксел правеше пакетни поръчки. Сега той е в студиото. Здравейте.

Д-р Асен Меджидиев: Здравейте.

Водещ: Договорът за брой и доставка на ваксини е сключен през 2021 г. като обща доставка за всички страни членки, нали?

Д-р Асен Меджидиев: Точно така. С тази разлика, че България не е участвала в определянето на броя на ваксините, които трябва да бъдат доставени. Само пет държави членки са определяли количествата на ваксините, които трябва да бъдат доставяни за всяка една страна членка, като основен критерий е взет населението. И за България е планувано едно доста голямо количество. Мога директно да кажа…

Водещ: Да, кажете ми колко са, според тези данни колко ваксини са?

Д-р Асен Меджидиев: Директно мога да кажа, че България трябва до юни месец да закупи още 7 милиона дози ваксини.

Водещ: 7 милиона.

Д-р Асен Меджидиев: 7 милиона дози. До момента имаме 2,8 милиона дози ваксини, които са бракувани. През следващите месеци предстои да бракуваме още 2,5 милиона дози. Отделно имаме 1,5 милиона дози, които са предплатени през май месец от  предишния редовен кабинет. Аз не ги получих през ноември месец, тъй като сега трябваше и тях да ги бракувам. Просто отложих доставката. Те са предплатени. Така че това е едно огромно количество ваксини, което реално ние ще трябва да плащаме, за да го унищожим. Точно това поставих в Брюксел по време на срещата на министрите.

Водещ: Чакайте, имате ли право например – казвате 7 милиона, да кажем интересът към ваксинирането е нисък, в България е най-ниският интерес в целия Европейски съюз, знаем го всички – имате ли право тези ваксини да ги дарим? Може ли да ги препродаваме?

Д-р Асен Меджидиев: Имаме право да ги дарим, с тази разлика, че направихме доста опити – никой не желае такова дарение.

Водещ: Не желае?

Д-р Асен Меджидиев: Нямаме право да ги препродаваме. Затова предложението ни, което постави България на тази среща на министрите и на работния обяд, който имахме – да се прекрати договора с „Пфайзер“ или да се поръчват конкретни количества спрямо нуждите на всяка една държава членка и след съответната доставка към тази държава членка да се извършва плащането. Аз съм много щастлив, че на този работен обяд и на тази среща на министрите нас ни подкрепиха полският министър на здравеопазването, литовският министър на здравеопазването, унгарският министър на здравеопазването. И с тази разлика, че България излезе с позиция, одобрена от нашето правителство, което за пореден път доказа, че то се грижи за българските граждани и не иска да изразходва едни финансови ресурси, които могат да бъдат насочени в здравеопазването ни за много по-полезни неща.

Водещ: А добре, за да решите този казус, вие трябва да убедите Европейската комисия или фармацевтичните компании, които произвеждат ваксините в момента?

Д-р Асен Меджидиев: Ние не преговаряме директно с фармацевтичните компании.

Водещ: А Европейката комисия.

Д-р Асен Меджидиев: И Европейската комисия беше водила такива преговори и беше предложен един пак абсолютно неприемлив договор.

Водещ: Какъв беше той?

Д-р Асен Меджидиев: Той беше да се намалят количествата към държавите членки срещу плащане на т.нар. такса „гъвкавост“. Аз мога да кажа директно тази такса.

Водещ: Каква е такса „гъвкавост“?

Д-р Асен Меджидиев: Ще го обясня на прост език – такса „неустойка“. Искаха да платим конкретно за България една огромна сума пари, милиони.

Водещ: Колко милиона?

Д-р Асен Меджидиев: Нямам право да казвам цифрите като конфиденциалност, но огромно количество средства. Директно мога да кажа, казах го и в други медии – с тези пари можем да построим детската болница. С което категорично не се съгласихме и тези четири държави ни подкрепиха. Но тези четири държави ни подкрепиха официално. Имаше още четири държави, които казаха, че трябва да се върне Европейската комисия на масата за преговори, защото и според тях тези условия са неприемливи. Така че предстои…

Водещ: Добре. При поляците, например, които са четвъртата по население страна, какъв е проблемът? Какви са количествата там, сподели ли ви вашият колега?

Д-р Асен Меджидиев: Категорично моят колега, министърът на здравеопазването на Полша – проведохме среща дори преди заседанието на европейските министри, категорично подкрепи България. Той я подкрепи и в зала, като каза, че подкрепя напълно становището на българската страна с тези неща, които изказах, това как да бъдат договаряни.

Водещ: Добре, вие поискахте от компаниите да покажат отговорност към обществата – това четох. Но да погледнем малко и от другата гледна точка – именно държавите членки настояваха за бърза доставка. Помните какво беше преди две години и половина.

Д-р Асен Меджидиев: Никой не оспорва това нещо, никой не оспорва. Аз признавам бързата реакция на Европейската комисия и бързата доставка тогава на ваксини, когато бяха нужни. Ние тогава в България бяхме абсолютно съпричастни, проявихме абсолютната солидарност, за да се случи това нещо. Но пак казвам, дори на заседанията на борда България е изразила несъгласие с тези огромни количества. Това са огромни количества за българската държава. Разбирате ли? Аз съм министър на здравеопазването и аз трябва да защитавам българските интереси. Може да сме държава членка на Европейския съюз, но всяка една държава първо защитава интересите на собствените си граждани и здравето на собствените си граждани. Аз съм от тази страна, аз никога не съм бил антиваксър. Напротив, аз съм подкрепял ваксинациите. Дори нашето правителство като дойде разкри ваксинационни кабинети, върнахме заплащането на лекарите – по 15 лева за извършване на ваксинации, направихме кампания, когато все още имаше КОВИД вълна. Но когато в момента нямаме нужда и аз трябва да отделям допълнителни финансови ресурси, за да унищожавам ваксини, няма да го допусна.

Водещ: Вие казвате „Няма да го допусна.“, но в крайна сметка какво казаха шведите, които в момента председателстват Европейския съюз?

Д-р Асен Меджидиев: Мога да бъда директен. Много от тези държави членки са и производители, интересите са различни. Ние в България сме само потребители и то на едни огромни количества, от които нямаме нужда.

Водещ: Т.е. тук не става въпрос за…

Д-р Асен Меджидиев: Интересите са различни на всяка една държава.

Водещ: Разбирам.

Д-р Асен Меджидиев: И всяка една държава застава на този Европейски съюз, представяйки  солидарност, но гледайки собствените си интереси. Така България ще гледа собствените си интереси оттук нататък. 

Водещ: Добре де, това ли са само съюзниците на вашата идея – Полша, Латвия и Унгария?

Д-р Асен Меджидиев: Аз съобщавам съюзниците, които изразиха официалното си мнение на пресконференция, която съвместно направихме пред европейските медии. Но Словакия, Хърватия, Словения, Румъния също изразиха становище, че в този вариант, с тази неустойка, не подкрепят подписването на подобен договор. Искат да се преразгледат и Европейската комисия да се върне на масата за преговорите с „Пфайзер“. И аз приканвам „Пфайзер“ като производител и той да прояви солидарност, както държавите членки. Не може да плащаме едни ваксини – ами те не са произведени още.

Водещ: Те не са произведени.

Д-р Асен Меджидиев: Не са произведени още.

Водещ: Т.е. не е нещо, което да му изтече срокът, и да е вложено…

Д-р Асен Меджидиев: Не е нещо, което да е някаква тотална загуба. Аз разбирам компаниите, че са вложили ресурс за производство, планирани са такива производства, но това може да се разсрочи в годините и да се разгледат нуждите. Има държави членки, които имат нужда от такива ваксини в по-големи количества. Нека да бъде пропорционално на тези, всеки да заяви нуждите си.

Водещ: Кои държави например имат нужда и казват „Не искам“.

Д-р Асен Меджидиев: Не мога да цитирам, пак казвам – има конфиденциална информация, която не мога да коментирам. Не искам да коментирам други държави какви потребности имат. Аз казвам България какви потребности има. България в момента няма потребности от ваксини. Имаме наличности, които пак казвам, над 2,5 милиона предстои да бракуваме.

Водещ: Вече въпрос не като министър, а като лекар. Информацията за милиони бракувани ваксини и опит за прекратяване или промяна на клаузите в договора не се ли опасявате, че ще повлияе негативно на и без това ниската култура за ваксиниране?

Д-р Асен Меджидиев: Не мисля. Този момент с ваксинациите допринесе малко и срина доверието на хората в нормалния имунизационен календар. Аз като министър на здравеопазването…

Водещ: То това е проблемът.

Д-р Асен Меджидиев: … това го наблюдавам в момента. Имаме недоверие към ваксини, които са изключително важни, които по имунизационен календар на децата трябва да се прилагат. Ние в момента, нашият Пандемичен комитет, който имаме към Министерството на здравеопазването, разсъждава и каква да бъде позицията ни за следващата година за ваксинация срещу варицела, ваксинацията срещу морбили. Там са ни съществените проблеми, там държавата трябва да насочи в момента усилията си. Това е истината.

Водещ: И как ще го постигнете?

Д-р Асен Меджидиев: Със строга държавна политика, сериозно отстоявайки държавните интереси. Пак го казвам: ще отстояваме интересите на българските граждани. Членове сме на Европейската комисия…

Водещ: Ясно. Но как ще убедите хората, че трябва да направят тези ваксини на децата си?

Д-р Асен Меджидиев: По това нещо работим, работим го и по училища, и по детски градини. Ето сега проведох кампания – връщам се от Добрич, прегледахме 400 деца по програма „Детско здраве“, от 13 водещи специалиста. Там се провеждат разговори за всяко едно такова нещо. Там се преглеждат дечица от 15-дневна възраст до 18-годишна възраст. Тази кампания се провежда всеки месец и това ни е работата – да се работи с хората.

Водещ: Добре, тази тема с ваксините тепърва ще се развива и на европейско ниво, доколкото разбирам. Ще е интересно коя държава какви позиции има в момента. Друга актуална тема за България – медицинските хеликоптери. За тях се говори от години. Преди три седмици на гости ми беше Георги Гвоздейков. Той беше освободен като директор на ХЕМС – държавната фирма, която трябваше по най-бързия начин да осигури тези хеликоптери. Защо беше нужно да бъде закривана тази структура?

Д-р Асен Меджидиев: Аз ще започна по-отдалече. Много точно казахте от колко години се говори за това нещо. Това е инициатива на президента Радев от декември 2020 г. Аз съм много тъжен, че за тези две години и половина нищо не се свърши по тази тема. Тепърва трябваше нашето правителство да седне и да разработи този проект, за да може да имаме хеликоптери и да имаме въздушна помощ.

Водещ: Напротив, той каза, че дори са обучавали персонал, били са пред сключване на договор за обществена поръчка, но фирма, занимаваща се със сценично озвучаване, е обжалвала обществената поръчка.

Д-р Асен Меджидиев: Мога ли да го обясня по-точно? Това е един сложен процес. Тук става въпрос за няколко, седем точки, на които трябва да се обърне внимание. Трябва да започнем, първо, да се подготвят оперативните бази, където ще бъдат разположени тези хеликоптери; трябва да се изградят хангари за тези хеликоптери; трябва да се изградят площадки към всяко едно лечебно заведение, където да могат да кацат тези хеликоптери; трябва да се обучат пилоти, техници, които да летят и да обслужват тези хеликоптери; трябва да се обучат медици, които да летят на тези хеликоптери; трябва да се създаде Национален координационен център. Нали разбирате, това е един сериозен процес. Аз затова казвам – две години бяха напълно загубени. Не искам да коментирам господина, който ви е бил на гости, но абсолютно нищо подобно не беше свършено. Чухте ме какво трябва да се направи – това изисква един дълъг процес. Ние в момента…

Водещ: Но аз, като ви слушам колко сложен е този процес, надали ще се вместите и във вашето обещание това да се случи до декември.

Д-р Асен Меджидиев: В последните пет месеца се работи много активно. В момента правим заданието, ще бъдат обявени поръчките за изграждане на площадки, за изграждане на хангари. Обучението на лекарите започва. Обучението на пилотите започва. Националният координационен център вече е подготвен, структурата му е подготвена. И другата най-хубава новина е, че ние буквално юни-юли месец ще имаме първите два хеликоптера по друг проект. Следващата седмица се пуска обществената поръчка за лизинг. Ще имаме два хеликоптера, които ще дойдат с обучени пилоти. Заедно с пилотите – и техниците.

Водещ: Ако някой пак реши да обжалва? Например фирма, която се занимава с поставяне на балатум в мезонети…

Д-р Асен Меджидиев: Ще спазим законовите…

Водещ: ... да обжалва вашите поръчки за хеликоптери?

Д-р Асен Меджидиев: Ще изчакаме законовата процедура, ще мине през КЗК, ще мине през Върховния административен съд. Това най-много да забави един месец или месец и половина. Но ще се случи. То вече се случи. И по другия въпрос, който ми зададохте за авиационния оператор – авиационният оператор, аз тук не мога да бъда много компетентен, защото тук правистите на Министерството на транспорта отговарят за това нещо.

Водещ: Избрани ли са какви да са хеликоптерите? Кой ще ги достави?

Д-р Асен Меджидиев: Те са го съгласували с Европейската комисия и е абсолютно законна процедурата с Държавния авиационен оператор. И е много по-ценно, защото и опитът, и сигурността, когато е държавата, и това, че ще бъде безплатна услугата, която ще подсигурим на гражданите – това е държавата. Разберете, в момента са се обединили Министерството на здравеопазването, Министерството на транспорта, Министерството на отбраната, Министерството на вътрешните работи, Министерството на регионалното развитие, Министерството на финансите, направили сме един огромен екип наистина от много добри експерти, които всяка седмица по три пъти се събират, и аз ви казах докъде сме стигнали.

Водещ: Ясно.

Д-р Асен Меджидиев: Обиколили сме цялата страна да изберем площадките. Работи се и ще се случи.

Водещ: Пожелавам ви да не се използва тази вратичка да се появи някоя фирма без дейност, която да обжалва и да започне да бави тази процедура. Благодаря ви за участието, министър Меджидиев.

Д-р Асен Меджидиев: И аз благодаря много.

Сподели в: