Върни се горе

Линк към интервюто на министър Меджидиев в „Денят започва“, БНТ

 

Водещ: Много въпроси имаме към здравния министър, затова и веднага започваме разговора с д-р Асен Меджидиев. Здравейте, добро утро.

Асен Меджидиев: Добро утро и на Вас.

Водещ: Д-р Меджидиев, предлагам като за начало на нашия разговор да използвам и анкетата ни в днешното ни предаване. Питаме ви дали очаквате скоро да заработи т.нар. въздушна спешна помощ. Виждате какви са резултатите, д-р Меджидиев – 81% отговарят с „Не“, но категорично „Не“. Хората не очакват скоро това да се случи. Какво за Вас означава „скоро“?

Асен Меджидиев: Абсолютно нормално е това, което виждам на анкетата, тъй като няколко години имаше само коментари на тази тема, без никой нищо да направи. Президентът пое тази инициатива още декември 2020 г. За съжаление, бяха загубени две години в едни, буквално ще го кажа, празни приказки и никакви действия. Благодарение на неговата активност ни събра от няколко министерства, които имат експертизата и компетенциите да могат да завършат този процес – Министерство на здравеопазването, Министерство на транспорта, на отбраната, на вътрешните работи, на регионалното развитие, и под неговото ръководство стартирахме този процес. Мога да кажа, че доста активно работим вече в тези месеци. И за да помогна да се обърне анкетата, ще кажа много хубавата новина, че вече имаме споразумение с италианската фирма „Леонардо“ и още на 15 декември получаваме първия хеликоптер.

Водещ: На 15 декември?

Асен Меджидиев: Декември го получаваме първия, като останалите шест, общо шест хеликоптера – споразумението е за шест хеликоптера, в следващите години поетапно ще ги получаваме. Но благодарение и на неговата инициатива и на съвместната ни работа, взехме решение още сега, в средата на годината, и обявяваме тази седмица обществена поръчка за лизинг на два хеликоптера, които ще дойдат с екипажи и с техници към тях, така че да…

Водещ: Откъде?

Асен Меджидиев: От Италия, за да може да стартираме тази въздушна помощ, спешна помощ по въздуха още през летните месеци. Така че сигурен съм, че след днешното участие и това, което обявявам, ще променя анкетата. Убеден съм в това нещо. И поне досега, в осеммесечното си управление на Министерство на здравеопазването съм съобщавал само новини, които са се случили, а не съм казал неща, които ще се случат. Затова казвам: имаме споразумение с италианците…

Водещ: Лятото какво означава – юни, юли?

Асен Меджидиев: Надявам се в края на месец юли да имаме хеликоптери, работещи.

Водещ: Два?

Асен Меджидиев: Два, да.

Водещ: Къде ще оперират те?

Асен Меджидиев: Аз това точно бях започнал да казвам, че благодарение на това, че работим вече и с Държавния авиационен оператор и ще ползваме и пистите на Военновъздушните сили, които са ни изключително важни за подготовката за хангари, за изграждането на хангари, за изграждането на площадки към болниците, изисква малко по-дълъг процес. Стартирали сме го и него. Определени са лечебните заведения, където ще имаме площадки. Определени са оперативните бази, където ще изградим тези хангари. Определен е Националният координационен център в София. Днес са обявени вече местата и за лекарите, за екипите, които ще обучаваме, и започва обучението на медицинските екипи. Паралелно с това започва обучението и на пилоти и техници за тези хеликоптери.

Водещ: Кой ще ги обучава, къде ще ги обучава?

Асен Меджидиев: Във Военна болница ще се обучават медиците. Проф. Младенов, проф. Алексиев, д-р Стоянов, мога да кажа, че експерти и лекари, които са тясноспециализирани в тази област.

Водещ: А кои ще са медиците? Как да кажа, пожелание ли ще изявяват те, такова желание или ще бъдат посочени от спешни отделения?

Асен Меджидиев: Със сигурност трябва да имат желание. Взехме решението първоначално това да са анестезиолози и реаниматори, така да започнем, като съответно задължително те ще минават първо през Катедрата по авиационна медицина на Военномедицинска академия, за да се види дали са годни за летене, физическото им състояние. И след това вече проф. Мутафчийски, ген. Мутафчийски изгражда дори макет на хеликоптер, на който ще се извършва обучението във Военномедицинска академия. Целият този процес е стартирал и аз го споменах и в една друга медия – буквално всяка седмица по три пъти се събираме всички експерти, за да може паралелно всички тези процеси да се движат. Те изискват доста работа. Пак казвам, много съжалявам, че благодарение на липсата на експертиза бяха загубени две години.

Водещ: Ние сме в предизборна кампания и това ме ограничава да говоря много в конкретика, особено пък да споменавам хора, които са в листи. Затова се извиняваме на нашите зрители, принципно ще се опитам да задам въпроса, защото директорът на дружеството, на държавния оператор, който беше закрит по Ваше време, реагира на едни Ваши думи. Каза, че не е загубено никакво време. Напротив, били са стартирали едни процеси, които е трябвало просто Вие да довършите.

Асен Меджидиев: Кои процеси са стартирани?

Водещ: Ами…

Асен Меджидиев: Може ли да ми цитирате?

Водещ: Договор било, всички документи…

Асен Меджидиев: Не, не. Може ли да ми цитира медиците, които са обучени, пилотите, които са обучени, хангарите, които са изградени, площадките? Защото аз обиколих цяла България. Министър Стоянов – министърът на отбраната, министър Алексиев – вицепремиер, всичките в момента само това правим. Ами, имаме две площадки в България. Може да се каца в момента само в две болници.

Водещ: Къде?

Асен Меджидиев: Кое е изградено?

Водещ: Къде може само?

Асен Меджидиев: Във Варна и в София може да се каца в момента. Това ли е изградено?

Водещ: Между другото, като казвате това, Русе реагира, че не е включено.

Асен Меджидиев: Русе реагира. Определили сме го като място, където ще има площадка за кацане на хеликоптер. Оперативните бази ще бъдат първоначално в Долна Митрополия и в София за първите два хеликоптера, които ще получим. Паралелно с това, мислим да изградим поне още три бази в страната. Със сигурност ще изградим база на летището в Безмер. Работи се насочено, така че да може цялата страна да бъде покрита.

Водещ: Ще помоля колегите да покажат една карта точно с центровете, които, може би – и Вие ще потвърдите, ще бъдат. Това ли са местата, където ще бъдат въпросните центрове с разполагане и на хеликоптерни площадки включително?

Асен Меджидиев: Малко места сте посочили.

Водещ: Повече ще бъдат?

Асен Меджидиев: Доста повече места ще бъдат с хеликоптерни площадки. Мога да кажа, че хеликоптерна площадка ще има и в Бургас, ще има и в Русе, ще има и в Добрич, ще има е в Плевен – видях, че е обявен. Ще имаме в Балчик, така че ще…

Водещ: Т.е. това, което русенци реагираха и се притесняваха, че те остават извън обхват…

Асен Меджидиев: Не, определено е мястото за хеликоптерна площадка в Русе. Ген. Златев и Захари Алексиев лично посетиха Русе, събрахме се, имахме видеопрезентация от генерала и от Захари Алексиев какви площадки ще бъдат изграждани. В момента пускаме процедурата за обществена поръчка за изграждането им.

Водещ: Добре.

Асен Меджидиев: И понеже бяхте засегнали темата за бюджета, пак ще кажа – Министерството на здравеопазването заделя и финансови средства, Министерство на финансите също е в тази работна група…

Водещ: Колко, колко?

Асен Меджидиев: … за да може да се изградят тези хеликоптерни площадки, да се изградят хангарите и оперативните бази, и Националният координационен център.

Водещ: Изобщо за цялата въздушна спешна помощ какъв трябва да бъде бюджетът за година?

Асен Меджидиев: Ами, не малък.

Водещ: Колко?

Асен Меджидиев: Не мога да говоря в точни цифри, защото това са обществени поръчки, които тепърва ще се определят цените и все пак ще имаме кандидати.

Водещ: Лизингът на тези хеликоптери колко ще струва?

Асен Меджидиев: Няма да бъдат коректни. Хеликоптерите – успяхме да свалим цената при преговарянето и се закупуват с около 6 милиона по-ниска цена от тази, която беше заявена първоначално, така че цената е доста добра.

Водещ: За закупуването на един хеликоптер?

Асен Меджидиев: Не, за закупуването на шестте хеликоптера, за които направихме споразумение…

Водещ: Да, колко ще струва един хеликоптер?

Асен Меджидиев: Един хеликоптер ще е от порядъка на… не мога точна сума да кажа – от порядъка на 18 милиона евро.

Водещ: Добре, 18 милиона. А лизингът на тези два хеликоптера, за които казахте, от Италия – какво ще струва?

Асен Меджидиев: В момента пускаме обществената поръчка. След като завърши…

Водещ: Параметри?

Асен Меджидиев: Не мога да кажа.

Водещ: Не можете да кажете, добре.

Асен Меджидиев: После, обществената поръчка се обявява от Министерство на транспорта, не от Министерство на здравеопазването.

Водещ: Понеже преди малко Ви попитах за екипите, които ще работят – това е много, много важна част. Започвате с анестезиолози, след това ще трябва да се обучат и медицински сестри, защото това е екип, който…

Асен Меджидиев: Не, не, паралелно ги пускаме. И медицинските сестри, и анестезиолозите – паралелно започва обучението. 20 анестезиолога с 20 медицински сестри. Макар че първоначално са нужди 10 екипa, ние започваме обучение на 20 сестри и 20 лекаря, за да имаме пълно покритие.

Водещ: Те ще имат ли по-добро заплащане, допълнително?

Асен Меджидиев: Категорично, определено.

Водещ: Колко?

Асен Меджидиев: Доста по-добро, защото ще работят в по-тежки условия, със сигурност. Все пак това е спешна помощ по въздух. Ще трябва да летят, ще трябва да дават дежурства. Добре ще бъдат заплатени, определено.

Водещ: Но не можете да ни кажете процентно, като заплата – тепърва?

Асен Меджидиев: Ще има заплащане на дежурство, на дежурство ще се заплаща и на медицинска сестра, и на лекар. Един лекар и една сестра ще трябва да дават от порядъка на пет или шест дежурства в месеца, за което ще получават горе-долу равностойността на една заплата, каквато взимат в съответното лечебно заведение за тези пет-шест дежурства.

Водещ: Впрочем, някои казаха, включително това е важна тема – и за пилотите. Кой ще поеме тяхната заплата? Защото да си пилот при такива условия също е високоплатена работа, разбирам.

Асен Меджидиев: Най-важното, което искам да спомена, е, че тази помощ ще бъде абсолютно безплатна, а не както се коментираше при предишния проект на господинa, който споменахте. Тук се поема абсолютно всичко от държавата и държавата, Министерство на финансите, е заделило ресурса да бъде покрита и да функционира.

Водещ: А ще бъде ли в обхвата на системата 112? Т.е. на 112 ли ще трябва да се звънне, за да…

Асен Меджидиев: Задължително, задължително. Точно Координационният център, който споменах, Националният координационен център ще отговаря за това. Там ще дежурят специалисти от Министерство на транспорта, от Министерство на отбраната и от Министерство на здравеопазването, които ще координират полетите, ще координират медицинската дейност.

Водещ: И за да завършим тази тема – кога ще имаме вече работеща система? Кога смятате и какъв срок може да дадете на хората?

Асен Меджидиев: Пак казвам, първият закупен хеликоптер от италианците, който направихме…

Водещ: В края на годината?

Асен Меджидиев: В края на годината. Но още през летните месеци ще имаме два хеликоптера, взети на лизинг, с пилоти и с техници, които ще летят. Това организира нашият…

Водещ: Дотогава ще има и първите обучени екипи и ще може лятото вече да са готови?

Асен Меджидиев: Екипите ще бъдат обучени лятото, със сигурност. Аз се надявам още в края на май месец екипите да бъдат обучени. Това беше желанието и на президента и ни помогна да организираме тази работа.

Водещ: Добре, тъй като за пари вече заговорихме, така или иначе, г-н министър, сега се прави бюджетът на държавата. Какво ще има за здравеопазване?

Асен Меджидиев: Аз мога да кажа, че бюджетът за здравеопазване е добър, определено. Ще дам един пример. Макар и на удължен бюджет, ние в нашето правителство в края на годината успяхме благодарение на Министерство на финансите да заделим 55 милиона за увеличение на заплатите в РЗИ и заплатите в центровете за спешна медицинска помощ – нещо, което в предишното правителство тотално беше отказано да бъде направено. И то увеличение от порядъка на 30%. Заделихме в момента около 41 милиона, за да може да продължи проектът за изграждането на спешните центрове, който още от 2016 г. единствено по времето на министър Илко Семерджиев се работеше по него, след това беше тотално замразен. Ние сега го възстановяваме. Отделно са заделени 60 милиона, в края на годината раздадохме 60 милиона капиталови и помогнахме на всички лечебни заведения за закупуване на апаратура, за обновяване на помещения. Това са доста средства.

Водещ: А за тази година? Понеже казахте за увеличаването на заплатите с около 30% в спешната помощ…

Асен Меджидиев: То е факт, то е факт.

Водещ: Имаме въпроси обаче и казуси, в които има спешни центрове, където медицинска сестра продължава да взима около 1700 лева заплата. С инфлацията си представяме за какво може да стига.

Асен Меджидиев: Пак казвам, аз ги заварих в положение с 30% по-малка заплата. В момента…

Водещ: Но може ли да очакват още увеличение?

Асен Меджидиев: Със сигурност ще се постараем при гласуването на новия бюджет да постигнем и още по-добри резултати, категорично, тъй като и бюджетът на Здравната каса ще бъде увеличен. Достатъчно е само, че имаме увеличение на минимална работна заплата и на пенсии. От там здравноосигурителната вноска се променя и от там има един доста по-голям бюджет. Моето желание, това са ми разговорите и с Лекарския съюз, тъй като Лекарският съюз е преговорен партньор със Здравната каса – най-важното, тъй като целта на нашето правителство е майчино и детско здравеопазване, увеличение на ниско остойностените детски клинични пътеки. Там ще наблегнем за едно увеличение от порядъка на 40-50%. Това веднага ще се отрази и на заплащането на лекарите в лечебните заведения.

Водещ: Алгоритмите за клиничните пътеки и заплащането е една тема, за която в Националната здравноосигурителна каса и Лекарският съюз говорят постоянно, когато говорим пък за бюджети. Между другото, какъв бюджет ще има Касата? Ще разполага ли и клиничните пътеки там, освен тези, които споменахте, ще /…/?

Асен Меджидиев: Аз не мога да отговарям за бюджета на Националната здравноосигурителна каса. Към мен е Надзорният съвет, и то аз имам един представител на Министерството на здравеопазването – това е председателят на Надзорния съвет. Но пак казвам – със сигурност с новия бюджет ще има увеличение на парите в Националната здравноосигурителна каса, и то не с малко. И казвам каква е задачата на Министерството на здравеопазването – подобряване на спешната помощ и на майчино и детско здравеопазване. В момента обикалям страната и организирам във всичките областни болници – даже в Добрич вече започнаха, в Бургас също стартира, да започнат да работят екипи за отдалечените населени места и местата, където нямаме лекари, тези държавни болници, областни, да се грижат за тях. Вече са подсигурени екипите, направен е графикът. Миналата седмица имах – пример давам, среща с всички кметове на общини в Добричка област. Вчера имам сигнал от кмета на Добрич, че ги е организирал, направил е графика и започват тези посещения. Това ни е една от задачите. В Бургас пуснахме пилотно телемедицински проект, с който 1600 пункта вече имаме работещи. Наблюдавам как с едно огромно удоволствие как по малките населени места възрастни жени се редят пред мониторите, за да направят връзка с областната болница в Бургас. Това са прекрасни неща и са неща, които не са правени досега.

Водещ: А детска болница, Национална детска болница? Какво става?

Асен Меджидиев: Основен приоритет, основен приоритет. В момента мисля, че до седмица, министър Шишков ще бъде готов с ПУП-а на мястото, което избрахме, което е прекрасно. Усилията са огромни. Там ни съдейства и Европейската банка за развитие, която ще ни помогне в изграждането на анализа. Работи се, дълъг процес е. Предстои и възлагане за проектиране, което ще коства пак малко по-продължително време. Но то е започнало, вече няма връщане назад. Пак нашето правителство му даде старт.

Водещ: И пак за срокове трябва да Ви питам обаче. Защото само слушаме в бъдеще време винаги.

Асен Меджидиев: Силно се надявам… Пак казвам – проектирането е един дълъг процес, поне шест, девет, десет месеца, след това изграждането. Силно се надявам в края на следващата година да имаме детска болница.

Водещ: В края на следващата година?

Асен Меджидиев: Да.

Водещ: Добре. Отново ще Ви върна на темата за бюджет. Личните лекари все повече надигат глас – ще кажете дали основателно, за това, че потребителската такса трябва да бъде вдигната. Вашето мнение какво е? Да бъде отново 1% от минималната работна заплата искат.

Асен Меджидиев: Когато става въпрос за увеличение на възнаграждения на лекари, аз не мога да имам друго становище, винаги съм „за“ и винаги го подкрепям. Само че пак казвам – при удължения бюджет ние трябва да изчакаме новия бюджет, за да може да вземем това решение и разпределението на средствата тогава да бъде направено. Това е нормалният вариант. А исках да спомена и друго, което е чувствителна тема за нашето население, понеже имахме недостиг на медикаменти. Искам да спомена, че от днес в България постъпиха 27 560 опаковки Оземпик и в цялата липса в цяла Европа, тъй като преди една седмица, когато обсъждахме проблема с ваксините в Европейската комисия, всички европейски министри на здравеопазването бяха силно притеснени за липса в техните страни, много големи. България успя да договори и днес на пазара имаме тези опаковки Оземпик. Даже имам сигналите…

Водещ: Това е лекарство за?

Асен Меджидиев: За диабетно болни. Имам сигнали, че вече са разпределени в дистрибуторската мрежа. От 15 март имаме 12 500 опаковки Фиасп – това е бързодействащ инсулин. Въобще, неща, които на европейския пазар са изключително дефицитни. Успяхме да регулираме пазара в България и продължаваме много успешно да следим и да провеждаме контрол върху доставчиците и разпределителите.

Водещ: Да, това е важно. Защото, г-н министър, променихте ли и трябва ли въобще да се промени онзи алгоритъм, формула, за която имаше съмнения, за да няма такива липси?

Асен Меджидиев: Задължително. Подготвили сме законови промени. Това беше пропуснато от предишното правителство, това е задължително. Подготвили сме законовите промени, чакаме с нетърпение да имаме парламент. Дано да имаме и редовно правителство, но имаме ли парламент, това ще бъде първият законопроект, който ще внесем в парламента за гласуване.

Водещ: Като говорим за лекарства, и техните цени също будят недоумение. Има и такъв, „лекарствен туризъм“ го наричат някои – в съседни наши държави да се ходи да се купуват по-евтини лекарства. Защо така се получава? Има и предложение, впрочем, за отпадане, изобщо за отпадане на ДДС, особено за лекарства, които са по Здравна каса, за да падне и цената.

Асен Меджидиев: Това бъдещите депутати могат да го вземат като решение. Аз не мога да го взема, мога да го предложа, но…

Водещ: Добре ли Ви звучи?

Асен Меджидиев: На мен много добре ми звучи. Всичко, което е добро за здравеопазването и ще доведе до по-ниски цени и по-добра услуга на гражданите, аз 100% го подкрепям.

Водещ: А бихте ли го предложили на следващия парламент?

Асен Меджидиев: Да, да, бих го предложил. И пропуснах, понеже говорихме за хеликоптерите, да спомена и нещо друго. Нашето правителство доказа, че може да се работи със спешна помощ по въздуха, защото – давам примера – за тези три месеца спасихме два човешки живота. Това е уникално. Просто аз съм един от най-щастливите министри. Благодарение на помощта и на министър Демерджиев, и на министър Стоянов, и на лекарите от Сливен, на лекарите от Бургас, не мога да не спомена името на д-р Христо Пседерски, на д-р Младенов от „Пирогов“ – едно детенце живее втори живот.

Водещ: Да, така е.

Асен Меджидиев: Една родилка също живее втори живот. Това са най-щастливите моменти, спасихме ги със спешна помощ по въздуха, макар че нямахме хеликоптери.

Водещ: Аз виждам емоциите Ви и като лекар на тази тема, така че напълно я разбирам и благодаря също от името и на нашите зрители за тези случаи. Надяваме се, че ще ставаме свидетели на по-малко, но тогава, когато ги има, ще има и кой да реагира навреме и да спасява човешки животи. Съвсем на финала сме. Много изговорихте в последно време за COVID ваксините. Нещо ново по тази тема можете ли да кажете в посока на това дали и кога ще спрем да взимаме ваксини и да плащаме милиони, които не се използват просто?

Асен Меджидиев: Моята позиция, много се радвам, че напълно с единодушие е подкрепена от всички министри от Министерски съвет и че категорично България е за разтрогване на договора с „Пфайзер“ или за сключване на договор, в който всяка една държава членка да получава количествата, които са ѝ нужни.

Водещ: А ще стане ли това?

Асен Меджидиев: И да ги заплаща след доставка. В момента ние сезирахме Европейската комисия. Аз го казах пред всички министри и на работния обяд, и на официалното заседание – България е непреклонна в това си становище. Много се радвам, че и други европейски страни членки ни подкрепиха в лицето на Полша, Литва, Унгария официално, а и други страни членки казаха, че няма да продължат да подписват такъв договор.

Водещ: Добре, да видим сроковете, защото наистина при положението, в което се намира не само страната…

Асен Меджидиев: Аз няма да позволя да разходваме ресурс, не само да го разходваме за непотребно нещо, но и да хвърляме пари след това да го унищожаваме.

Водещ: Добре. Много кратко Ви моля, няма как да не ви попитам – казах Ви преди нашия разговор, отново погледнах „Фейсбук“ страницата на предаването – един нов проблем сред подрастващите с т.нар. „никотинови торбички“, някакво състезание си организират деца, без да осъзнават каква опасност могат да си причинят.

Асен Меджидиев: Много сериозна работна група направихме съвместно Министерство на здравеопазването с Министерство на вътрешните работи. Водещ по темата е Министерство на вътрешните работи и по повод и на другите наркотични вещества, и по повод на пробите, които се извършват на шофьори. Работата тепърва ни предстои и тези решения се надявам в 15-дневен срок да бъдат взети.

Водещ: Най-важното какво е? Има ли паралел с райския газ, можем ли да направим такъв?

Асен Меджидиев: Не можем да направим точен паралел с това, но със сигурност няма да го допуснем.

Водещ: То и сега е забранено да се продават.

Асен Меджидиев: Да.

Водещ: Но все пак стига до тях.

Асен Меджидиев: Позицията ни е твърда в това отношение, просто изчистваме в момента с Министерството на вътрешните работи.

Водещ: Добре, и тях ще питаме. Благодаря много, г-н министър, за този разговор. Нещата и в развитие ще следим и с Вас, надявам се и в следващо интервю, защото много неща не можахме да изговорим, но не ни стигна и времето за тях.

Асен Меджидиев: И аз благодаря много.

Водещ: Благодаря Ви.

Сподели в: