Върни се горе

Линк към интервюто на министър Меджидиев в БНТ, „Още от деня“

 

Водещ: В студиото вече е д-р Асен Меджидиев – министър на здравеопазването в служебния кабинет. Добър ден, господин министър, добре дошли в предаването.

Асен Меджидиев: Добър ден. Благодаря за поканата.

Водещ: Първият ми въпрос е свързан с погледа върху системата. До преди 10 дни Вие гледахте на здравната система с очите на лекар, човек, който се занимаваше с отстояване на различни битки в Софийската лекарска колегия. Но сега вече трябва да го гледате като министър. Кои са пробойните в системата в момента?

Асен Меджидиев: Има и плюсове в това, че идвам от предната линия. Че съм клиницист, работил съм години наред като клиницист. Другият ми плюс за мен лично е, че съм работил дълго време като председател на Столична колегия на Лекарския съюз, така че все пак имам някакъв поглед върху системата и върху проблемите, които се наслагват през годините, за които ние много пъти сме сигнализирали, че трябва да бъдат решавани. Пробойните, то да кажем пробойните – ако ги разглеждаме като пробойни, през годините трябва да е изтекло абсолютно всичко. Все пак имаме здравеопазване. Аз много пъти съм го заявявал – имаме едни много добри лекари като специалисти, като ниво на обучение. По нищо неотстъпващи на лекарите в цяла Европа и в света. Но проблемите са в администрирането, има много болници с големи задължения, натрупани във времето. Имаме липса на кадри. Обезпечеността по места, особено по малките населени места, по общинските болници, по по-отдалечените региони. От това страда най-много здравеопазването. Там трябва да се наблегне, да се мисли за една по-добра оптимизация и организация на здравеопазването.

Водещ: Със сигурност един от въпросите, които повдигнахте днес, има пряко отношение по това, което казвате – мотивацията на медицинския персонал. Повдигнахте въпроса за остойностяването на медицинския труд. Ние виждаме, включително вчера имаше такива статии, след като се подават декларации имуществени, става ясно, че директори на болници и то не на най-големите и най-натоварените болници, на места получават около 100 хиляди лева на месец, а в същото време има медицински лица, медицински сестри и лекари, които работят с много ниски заплати. Как може да се преодолее тази диспропорция, защото тя наистина изглежда изключително странно?

Асен Меджидиев: Имате основание напълно за въпроса. Това е болезнен въпрос от години. Даже днес съм издал заповед да получим сводка от всички лечебни заведения за възнаграждението на административния персонал в съответните лечебни заведения, да направим един сравнителен анализ какво е съотношението на парите, които се заделят за администрация и какви са възнагражденията на лекарите и сестрите, които извършват услугата, нищо против нямам администрацията. Просто да оптимизираме това нещо. Но проблемът за остойностяването на лекарския труд се поставя в годините многократно, просто досега не е имало никаква воля това да се организира и да се създаде, да влезе като наредба.

Водещ: Появи се воля, обаче видяхте какво стана, веднага решението беше дадено на съд.

Асен Меджидиев: За остойностяването ли? Не, това е нещо съвсем различно.

Водещ: За повишаване на доходите.

Асен Меджидиев: Повишаването на доходите е друг механизъм, който беше направен от предишното правителство и ако така повишаваме доходите, аз не съм против. Аз съм, тъй като съм работил в Лекарския съюз и защитавам интересите на съсловието, също, както и на гражданите, съм с най-голямото желание всеки един лекар, медицинска сестра, санитар да получава максимален доход. Но трябва да се съобразим със състоянието на различните лечебни заведения. Не можем да имаме уравниловка, всяко едно лечебно заведение ние да изискваме конкретни нива на заплащане. Остойностяването на лекарския труд, точно няма да допуснем такова подобно нещо. Давам един елементарен пример – в една клинична пътека в момента всичко е остойностено, за да се получи една цена, която НЗОК, министерството, Лекарският съюз договарят и влиза в рамковия договор, срещу което се получават тези пари в съответното лечебно заведение. Вътре влизат ток, вода, площ, разходи за медикаменти, разходи за изследвания, процедури. Никъде не е залегнал трудът на лекаря и на сестрата. Ето за това говорим. Ако залегне една цена, която се постигне в съответната процентност спрямо заболяването, което се лекува, всеки един лекар и една сестра във всеки един момент през времето, през което работи, може да се ориентира какъв доход ще получи. И тогава корекцията на доходите трудно ще се осъществява от ръководителите на лечебните заведения. Ще има някакви много по-ясни правила. Има европейски държави, в които това е изградено. Ние водихме разговори и със съсловната организация на специалистите по здравни грижи, медицинските сестри, и очакваме от тях другата седмица да ни дадат човек, който да влезе в работната група по изработката на тази наредба. Защото това и за задържането на медицинските сестри в България е от много голямо значение.

Водещ: И на младите специалисти. А, по стечение на обстоятелствата, се случи така, че с очите си видях в голяма болница колко много млади лекари, специализанти, работят в момента и действително това, което човек вижда, може да изпитва само респект към усилията, и разбира се, и медицинските сестри и целия персонал. Обаче се налага омбудсманът да призовава, тук в нашето студио коментирахме с госпожа Ковачева, да се върнат COVID парите за медицинския персонал на първа линия. Вие как смятате? Смятате ли, че това трябва да се направи и бихте ли работил в тази посока?

Асен Меджидиев: Аз от първия ден работя, с тази разлика, че е много лесно да се призовава тук от Вашето студио. Но това нещо трябва да се изработи, да се направят корекции в определени документи. Трябва да се създаде Надзорен съвет на НЗОК, който вчера го избрахме. Още в понеделник инициирам веднага първо заседание на Надзорния съвет на НЗОК, за да се определят тези параметри. Защото, как да Ви обясня? Ще обясня най-просто – тя много хубаво призовава, но тя прекрасно знае, че без законодателен орган в момента, това не може да се случи. Няма как да се случи. Ние мислим за реални механизми, с които да компенсираме тези хора, особено работещи с тежки пациенти с COVID-19, в интензивните отделения, в реанимационните отделения. Даже вече съм провел разговори с шефа на Здравната каса, провели сме разговори със съсловните организации, имаме единомислие в тази посока. Има процедури, пътеки, на които могат да бъдат увеличени цените. Другото в момента е несъстоятелно като искане. Аз съжалявам, че госпожа Ковачева не е запозната със законовите разпоредби на тези неща, защото тези пари се даваха по време на извънредната ситуация. Прекъсваме извънредната ситуация, по законодателен път няма как, не може да бъдат отпуснати законово.

Водещ: Не очаквате, разбирам тогава от Вашите думи, да изпаднем пак в такава обстановка на извънредна ситуация. Как бихте управлявал нова вълна и то есента, когато учебната година започва, всички се връщат и тръгват на работа?

Асен Меджидиев: В никакъв случай не очаквам да изпаднем в такава ситуация. Няма гаранции, че не може да се получи нова вълна. Тук проблемът е следният – ние положихме усилия през първите 10 дни, основно това насочихме усилията си цялото министерство, здравната система да бъде подготвена. Да имаме подготвени интензивни легла във всички лечебни заведения, пациентите да не бъдат връщани, ако се наложи. Отпуснахме от днес безплатни антигенни тестове. Връщаме навсякъде възможност за ваксинация, тъй като беше ограничена. Ние призовавахме за ваксинация, но до този момент беше ограничена възможността на хората да се ваксинират. Те можеха да се ваксинират само при общопрактикуващите лекари. Това е абсурдно. Искаме ваксинирани, ние сме с едни от най-ниските проценти в Европа по ваксинация, а всъщност не им даваме възможност. Предоставихме…

Водещ: Сега как се променя?

Асен Меджидиев: То е вече променено. Пуснахме 17 области на страната, дори мобилни групи, които даже мога да Ви кажа кои населени места са били днес, в кои населени места ще бъдат утре и вдругиден по заявка на кметовете, където да отиват да тестват населението и всички желаещи да бъдат ваксинирани на място. Парите за тези ваксинации ги възстановяваме още другата седмица, когато гласуваме анекса към рамковия договор, парите на лекарите, които ваксинират се връщат и ще им бъде заплащано за това. Целта ни е не да рекламираме ваксинационната кампания, а просто да дадем възможност на хората да се ваксинират. Оттам е и темата, която Вие споменахте като анонс за карантината. Много лесно е да кажем европейски държави като Австрия, като Великобритания, там отпадна карантината. Но ние променяме този план, който беше въведен Национален план за справяне с COVID ситуацията, тъй като там отдавна бяха изолирани експертите. Беше автоматизиран, включващ се при някакви параметри. Да, но разберете ме – ние в момента, всяка една вълна е различна, мутацията на вируса е различна, протичането е различно. Ние трябва да бъдем флексибилни, да взимаме подходящи мерки. Не трябва да тормозим населението.

Водещ: Ще обсъждате следващата седмица темата за продължителност на карантината. Аз си спомням, че и доц. Ангел Кунчев говори преди време, в края на юли, че може би вълната, каквато е тя в момента, предполага да се съкрати карантината. Ако постигнете наистина такова съгласие, кога мислите, че ще влезе това в сила?

Асен Меджидиев: Ние взехме решение вече всяка седмица, всеки вторник този експертен съвет се събира в моя кабинет. Аз подписвам заповедите, но не взимам аз решенията. Идеята е експертите да се произнесат кое е удачно, кое няма да застраши живота на пациентите и рискът от заболяване и кое ще разтовари и хората, и бизнеса, и туризма, и всичко, така че да спре да се всява паника в населението. Здравната система е готова да го поеме. Във вторник ще имаме заседание на този експертен съвет, обсъждаме няколко варианта. Ако така върви в момента, както сме паднали от платото и върви кривата надолу, намаляват заразените, нямаме никаква натовареност в болниците или много минимална, се смята да бъде в два пакета евентуално – за ваксинираните хора да бъде по-малко дни, например пет, това е пак казвам – експертите ще го кажат. За останалите хора да бъде 7, но на 5 ден да се прави един или два антигенни теста и ако тези хора са  с отрицателен вече антигенен тест, да се освобождават по-рано от карантината. Но пак казвам – това експертите ще се произнесат.

Водещ: Благодаря Ви много за този разговор. Темите в здравеопазването са безкрайни и очакваме, че ще бъдете гост Вие и екипът Ви на предаването, за да разнищваме всяка една от тях. Благодаря Ви още веднъж.

Асен Меджидиев: Благодаря и аз.

Сподели в: