Върни се горе

Линк към интервюто на министър Меджидиев в "Лице в лице", БТВ

 

Водещ: Първият ми гост днес е здравният министър д-р Асен Меджидиев. Здравейте, д-р Меджидиев.

Асен Меджидиев: Здравейте и за много години! Хубава година пожелавам, здрава преди всичко.

Водещ: За много години! Бог да е с нас, да.

Асен Меджидиев: Да.

Водещ: Сега, в момента, в Европа се обсъждат общи мерки срещу бума на COVID-19 в Китай. Знаем, че няколко страни – Франция, Испания, вече едностранно наложиха мерки, но не за своите граждани, а за тези, които идват от Китай, изискват тестове. Нали така?

Асен Меджидиев: Точно. И Италия включително.

Водещ: Да, и Италия, очевидно.

Асен Меджидиев: Да.

Водещ: Въпросът е, че сега трябва всяка страна да каже своето предложение. Каква е българската позиция?

Асен Меджидиев: В момента изчакваме становището на Европейската комисия, която заседава вчера онлайн, но не е взето още становище. Очакваме до 8 януари да има общо становище – така се взе решението на Европейска комисия за целия Европейски съюз, да бъдем с идентични мерки, и то конкретно само спрямо хората, които пристигат от Китай. Затова изчакваме. Българската позиция в момента специално за България – ние не виждаме… Вчера заседавахме комисията от експерти и проф. Кантарджиев, и доц. Кунчев, и проф. Христова, всичките сме на мнение, че в момента ние нямаме проблем с COVID ситуацията в страната. По-скоро настъпва грипната вълна, пикът на която очакваме през февруари месец. Но аз го споменах и в Брюксел на заседание на Европейската комисия по здравеопазване през декември месец, че в България, макар и с по-малко ваксинационно число, имаме доста прекарали заболяването и изграден сравнително добър имунитет. В Китай може би това се получи, тъй като там бяха много дълго време затворени и затова се получи сега това ново заразяване, разпространение на COVID ситуацията.

Водещ: Хората нямат имунитет, те се стерилизират, стоейки вкъщи.

Асен Меджидиев: Точно. По-скоро там е причината. Но ще се съобразим при всички положения със становището на Европейската комисия. Ако се вземат единни мерки…

Водещ: Това възможно ли е? При най-тежките вълни на COVID-19 нямаше единни мерки. Всяка държава си правеше мерките според ръста на COVID-19, според възгледите на своите медицински специалисти.  

Асен Меджидиев: Нашето становище е, че всяка една страна от Европейския съюз спрямо конкретната ситуация в страната трябва да налага не ограничения, а мерки и превенция спрямо ситуацията в страната, тъй като много трудно ще бъде да оценяваме всеки един пристигащ от Китай. Защо? Повечето от тях кацат на летището в Истанбул, кацат на други летища, ние нямаме директни полети от Китай.

Водещ: Нямаме.

Асен Меджидиев: Тези хора все пак попадат на друго летище и след това идват при нас. След това, ако установим един положителен съответно при един полет, какво правим с другите, които са били в съответния полет?

Водещ: Да.

Асен Меджидиев: Другите пътници, пасажери. Това го разисквахме доста дълго, но…

Водещ: Не възнамерявате да ги затваряте в хотели хората и прочие, както едно време беше?

Асен Меджидиев: Не, категорично, но провеждаме разговори с китайските представители в страната, за да вземем най-оптималните и най-малко ограничителни мерки, това, което да е полезно за българските граждани. За мен това е важно.

Водещ: Добре, именно. В тази връзка и все пак се заговори за COVID-19, макар че както казвате Вие, в Китай най-вероятно по друга причина има този бум – заради затварянето на населението и липсата на имунитет. Но сега гледам, че английските изследователи са установили, че има нов вариант на COVID-19, който обаче изобщо не се влияе от ваксинационния календар. Каквито и ваксини, колкото и бустери да имаш, той не се влияе. Какво правим сега с тези ваксини, които са в такова изобилие, поръчахме и ги имаме?

Асен Меджидиев: Пак ще се върна на заседанието в Брюксел от 9 декември, на което аз бях представител на България в здравна комисия, където поставих доста остро въпроса. Аз се учудвам, че малко от българските медии го отразиха. Доста европейски медии го отразиха, тъй като аз бях първата страна, която след моето изказване ме подкрепиха 15 държави от Европейския съюз.

Водещ: Какво казахте там, д-р Меджидиев?

Асен Меджидиев: Аз бях категоричен, че трябва да бъде прекратен договорът с „Пфайзер“ за ваксини, тъй като ние разполагаме в момента с едно огромно количество ваксини на „Пфайзер“, на които до месец ще им изтече срокът на годност и ние трябва да ги унищожаваме и да заплащаме за това. А предстоят нови доставки пак на голямо количество ваксини, които…

Водещ: Ние вече сме ги поръчали.

Асен Меджидиев: Те са поръчани с договор още от предишното правителство, не са от нас.

Водещ: Да, да. Откога са?

Асен Меджидиев: Отпреди година. Количества, които са договорени. Не е виновно предишното правителство. Тези ваксини са договаряни от Европейската комисия на общ принцип. И аз това споменах – че ще дойдат едни ваксини с изтичащ срок на годност, с много кратък срок на годност, при условие че ние в момента не провеждаме почти никаква ваксинация. И с идването им, месец след това и тях ще трябва да ги унищожаваме и пак ще трябва да плащаме пари за унищожаването им. Затова моето изказване в Европейската комисия беше да се прекрати договора. Ако не – средствата, които бъдат изхарчени за тези ваксини, да бъдат възстановени от Европейската комисия. Това беше становището на България.

Водещ: Ние колко бракувахме досега?

Асен Меджидиев: Предстои да бракуваме 1,3 милиона дози.

Водещ: А бракували ли сме досега?

Асен Меджидиев: Бракували сме съответно и други количества.

Водещ: Това са милиони сигурно, които сме дали за тези ваксини.

Асен Меджидиев: Доста парички са, доста парички, които могат да помогнат – давам пример, на детското здравеопазване прекрасно.

Водещ: Да, да. Вместо да правим SMS-и за „Българската Коледа“…

Асен Меджидиев: Ние защитаваме позицията си много директно и ясно, България.

Водещ: Добре.

Асен Меджидиев: Аз затова казвам, че европейските медии го отразиха с това, че България е заела много правилна позиция. Само ще кажа още нещо – че дори Германия подкрепи българската позиция.

Водещ: Да де, още повече тези изследвания, които са последните, за новите щамове на COVID-19, те нямат никакво отношение към досегашните ваксини.  

Асен Меджидиев: Абсолютно. Протичането дори и при заразяването, настоящото – това, което и английските учени съобщават, заобикаля се ваксинацията, но прекарването е много по-леко и незастрашаващо живота.

Водещ: Дай Боже да е така. Минаваме на друга тема, но тъй като това беше тема, която обсъждате в момента в Брюксел. Кажете сега защо прекратихте и казахте, че обществената поръчка за медицинските хеликоптери е лоша? И пак ли ще се лишим от медицински хеликоптери и ще сме единствената държава в Европейския съюз без такива?

Асен Меджидиев: Ще започна от последния въпрос и ще се върна на първия.

Водещ: Добре.

Асен Меджидиев: Няма да се лишим от хеликоптери. Поне служебното правителство, усилията, които полага, ще доведат до резултат, че до края на годината ще имаме първия хеликоптер в страната. Преекспонира се тази позиция и се коментира от неправилната гледна точка.

Водещ: А коя е правилната според Вас?

Асен Меджидиев: Ами не, ще кажа защо. Понеже четох декларацията на „Продължаваме промяната“, с която в момента излиза като основните цели, които си поставят в тема „Здравеопазване“ – една от тях е до септември месец да има хеликоптер. Аз ще задам въпроса така: защо се провали обществената поръчка?

Водещ: Защо?

Асен Меджидиев: Тя не е една, две обществени поръчки се провалиха.

Водещ: Дайте информация.

Асен Меджидиев: Тази инициатива за хеликоптерите не е нито на нас, нито на „Продължаваме промяната“. Тази инициатива за спешна помощ по въздух е лично на президента на България, който положи огромни усилия това да се случи. С тази разлика обаче, че тази фирма, която беше създадена – „България Хели Мед Сървиз“, направи такова задание за обществена поръчка, че в крайна сметка се яви само една единствена фирма и цената, която беше поставена, беше доста по-ниска от цената, на която може да се закупи един хеликоптер. Да не коментираме друго…

Водещ: Е това не е ли хубаво?

Асен Меджидиев: Ами това е въпрос на…

Водещ: Ако някой по-евтино предлага нещо, от което имаме нужда?

Асен Меджидиев: Не, не, нашата беше ниска цена, която е заложена.

Водещ: А, ние я казваме.

Асен Меджидиев: Да.

Водещ: Даваме по-малко, но те искат много повече.

Асен Меджидиев: Не искам да коментирам и другите условия, които бяха заложени. И затова нито една от другите фирми, известни производители на хеликоптери, въобще не участваха като кандидати.

Водещ: Можете ли да кажете? Съмнявате се, че е нагласена поръчката ли, д-р Меджидиев?

Асен Меджидиев: Не, не, не, не. Две обществени поръчки се провалиха, едната беше в Министерството на транспорта, другата – в Министерството на здравеопазването. Не, че е нагласена поръчката, напротив – просто е ниска експертизата на хората, които са изготвили документите за обществена поръчка. Ние трябва да спазим като служебно правителство законодателството. Отваряме обществената поръчка, виждаме кандидатите. Кандидатът е дал доста по-висока цена от тази, която е заложена. Ние нищо не можем да направим. В максимално кратък срок, веднага след отварянето на процедурата, съвместно с Министерство на транспорта прекратихме еднолично участието на акционерното дружество „България Хели Мед“ и…

Водещ: Т.е. махате, няма да го има това дружество?

Асен Меджидиев: Не, няма да го има.

Водещ: Защо?

Асен Меджидиев: Защото ще го поеме държавният авиационен оператор.

Водещ: Ами според някои експерти, вчера г-н Моновски включително твърди, че държавният авиационен оператор няма експертизата да поеме.

Асен Меджидиев: Напротив, напротив. Кой да има експертизата? Той в момента дори без хеликоптери, когато се налага помощ по въздуха със самолети и с други неща, той го поема. И много по-евтино ще излезе на държавата с тях да се направи. Ние в момента подготвяме документите за нова процедура, която ще бъде пусната. И пак Ви казвам – хеликоптер ще има до края на септември месец.

Водещ: До края на септември.

Асен Меджидиев: Просто трябва да се изгради една качествена…

Водещ: Но без дружеството, създадено от „Продължаваме промяната“, и с държавен авиационен?

Асен Меджидиев: Ами благодарение на това дружество нямаме хеликоптер. Трябваше сега вече да имаме завършена обществена поръчка.

Водещ: Добре, значи това дружество прави лоша обществена поръчка, защото не уточнява параметрите?

Асен Меджидиев: Експертизата не е била добра, за да се зададе правилно задание на обществената поръчка.

Водещ: Къде е грешката, една грешка кажете?

Асен Меджидиев: Първо – в цената, второ – в гаранционното обслужване, трето – за доставката на другите хеликоптери, пак за цената. Останалите фирми просто при тези условия не кандидатстват. Давам пример – „Еърбъс“, една от световните фирми за производство на хеликоптери, не участват в поръчката, в кандидатстването.

Водещ: На кое от условията според Вас не отговарят?

Асен Меджидиев: Не съм експерт в тази област, аз не правя обществени поръчки.

Водещ: Не сте.

Асен Меджидиев: Аз гледам резултати.

Водещ: Добре, а кога ще е следващата обществена поръчка, за да имаме до септември медицински хеликоптер?

Асен Меджидиев: В момента я подготвяме. Аз силно се надявам, че февруари месец ще бъде пусната.

Водещ: С други параметри.

Асен Меджидиев: Февруари месец ще бъде пусната с параметри, които са реални и с които ще можем до края на годината да имаме тези хеликоптери.

Водещ: А какви експерти изработват тези критерии?

Асен Меджидиев: Експерти, които са професионалисти в тази област.

Водещ: По-добри от тези, които са в сегашното ръководство?

Асен Меджидиев: Със сигурност.

Водещ: Те са какви – лекари, авиатори, летци, авиоинженери? Какъв тип хора трябва да…

Асен Меджидиев: Обществената поръчка е комплексна, тя не е само за качеството на хеликоптера и за техническите параметри.

Водещ: Именно, затова питам.

Асен Меджидиев: Тя е и за оборудването на хеликоптера с медицинска апаратура, тя е и за много други технически данни, които трябва да се заложат в една такава обществена поръчка. Най-малкото…

Водещ: А изброените от мен професии – хора с такива професии ли са?

Асен Меджидиев: Да, точно затова казвам, че затова сменяме и оператор да бъде държавният авиационен оператор.

Водещ: И казвате, февруари месец – обществена поръчка, септември месец – хеликоптер?

Асен Меджидиев: Гарантирам го.

Водещ: Добре, ще си говорим пак, щом го гарантирате.

Асен Меджидиев: Със сигурност. Ще се радвам да Ви гостувам не като министър, да ме поканите и да кажете „Д-р Меджидиев, бяхте прав – имаме хеликоптер“.

Водещ: Аз винаги се радвам, когато мога да кажа на някой политик „Бяхте прав“.

Асен Меджидиев: Има и друго нещо – че ние сме…

Водещ: Въпросът е да се случи, да имам повод да го кажа.

Асен Меджидиев: Готови сме и като държава, и като финанси дори ако се наложи, да участваме с допълнителни средства от държавата, дофинансиране, но хеликоптер ще се закупи.

Водещ: А какво стана с Детската болница, д-р Меджидиев?

Асен Меджидиев: Това е пак един от параметрите, който е заложен в декларацията на опитващите в момента да съставят кабинет. Там вчера прочетох, че ще направят Детска болница до септември месец. Учудва ме, защото осем месеца при управлението на тези хора проектът „Детска болница“ беше тотално замразен, нищо не се случи. Пак ще спомена името на президента, тъй като още когато ме покани за служебен министър, уточнихме основните цели на това служебно правителство и това с какво можем да помогнем на държавата. Една от тези задачи, които той ми постави, беше да стартираме проекта за Детска болница. Имаме министерско постановление, с което Детската болница е обявена за обект от национално значение. Имаме избран терен.

Водещ: „Горна баня“.

Асен Меджидиев: В „Горна баня“. В момента имаме съгласуване на документацията, проведено с Министерство на културата, проведено с Министерство на околната среда, документите в момента са в Министерство на регионалното развитие. Предстои извеждането на новия ПУП и от там – стартиране на процедура за обществена поръчка за проектиране на Детската болница.

Водещ: Кога ще имаме Детска болница?

Асен Меджидиев: Това не мога да го кажа, кога ще я построим, защото това са тежки неща. Само това ще Ви кажа, че дори изготвянето на един проект за Детска болница, това не е проект на една обществена сграда или на един хотел. Дори за самите…

Водещ: Да, да, но ние я проектираме и строим вече десетилетия. Затова питам – случайно нещо вижда ли се на хоризонта?

Асен Меджидиев: Всичко се движи в максимално кратки срокове. Силно се надявам, че след 15 дни ще започнем дори да разчистваме терена, на който ще бъде построена детската болница.

Водещ: Добре, разбрах Ви.

Асен Меджидиев: Съвместно имаме подкрепата на Европейската банка с експерти за анализа за потребността от персонал в нея, за обезпечаването ѝ с кадри. Всичко това се действа с изключително бързи темпове.  

Водещ: Аз прочетох, че според Вашето министерство – анализ, който сте направили, 25% от леглата в България, болничните легла в България са излишни. Нали така?

Асен Меджидиев: Не е точно така. Наистина има излишни легла, но не мога да кажа, че точно такъв е процентът. То се гледа профилирано по различните специалности. Не говорим за излишни легла въобще като цяло в държавата, а говорим за това, което е и европейска директива – че трябва да насочим малко повече усилия в доболничната помощ, да засилим превенцията, профилактиката и да намалим хоспитализацията на болните. Това означава сериозна промяна в здравеопазването ни и помощ на ниво „Профилактиране и превенция“, а не престояване в болничното легло, казано простичко. Просто засилването, насоките ни трябва да бъдат насочени в профилактика, превенция и доболнично лечение.

Водещ: Като говорим сега за доболничната помощ – липсват лекарства. Вие бяхте обещали… „Вентолин“ и още няколко лекарства, които са свързани…

Асен Меджидиев: Подготвен съм, тъй като очаквах този въпрос. Аз го пуснах като съобщение от Министерство на здравеопазването преди Нова година, тъй като това много се експонира.

Водещ: Но все още има липси. Аз знам вашето съобщение, чела съм го.

Асен Меджидиев: Ще коментирам в цифри и в имена на лекарства. От 23 декември „Вентолин Solution“ имаме 5040 опаковки.

Водещ: Това достатъчно ли е за нуждите?

Асен Меджидиев: Така. Януари ще имаме още 10 000 опаковки. От инхалационния „Вентолин“ имаме 12 400 опаковки. Доставени на 23 декември – 3900 опаковки. „Пулмикорт“ – забележете, който най-много се коментираше, декември месец имаме доставени 25 000 опаковки. Планирани доставки за януари – 20 000 опаковки, за февруари – 20 000 опаковки, за март – 20 000 опаковки. Инхалационен „Пулмикорт“ – към декември имаме доставени 3800 опаковки, планирани за януари – 3700, за февруари – 3600, за март – 3600. По същия начин е с „НовоРапид“, с „Тресиба“, с антидиабетичните средства. За всичко това имаме доставка. И този съвет, който направихме, който да следи недостига на лекарствата – искам да поздравя нашата Агенция за лекарствата, която работи денонощно и проследява абсолютно всичко. Затова ги имаме тези доставки, защото предварително се следи какво ще липсва на пазара. Но искам да обърна внимание и на нещо друго. Нека да погледнем малко по-широко – може би следите новините, в цяла Европа има огромен недостиг на лекарства в момента.

Водещ: Включително и антивирусни.

Асен Меджидиев: Всякакви.

Водещ: И антибиотици.

Асен Меджидиев: И антибиотици. Слава богу в България нямаме недостиг на антибиотици, но в цяла Европа го има този недостиг. Не знам дали следяхте, аз случайно видях новините на „Евронюз“ преди Нова година – Германия очаква фалит на държавните си болници. Здравеопазването в България не е в толкова лошо положение. Не, че в момента аз съм министър. Аз съм министър от пет месеца. Все пак и министрите преди мен са направили нещо, за да е по-стабилно здравеопазването. След COVID кризата, след усилията, които положихме, все пак добре стоим. Не може само да критикуваме. Нека да погледнем и добрите неща.

Водещ: Добре, казвате обаче, че в момента няма недостиг на лекарства, защото наши зрители ни сигнализират?

Асен Меджидиев: Със сигурност на някои медикаменти имат недостиг, със сигурност, но той е временен, който в период от 7 до 15 дни…

Водещ: Да се надяваме, че това не е фатално за хората, които не могат да си ги купят.

Асен Меджидиев: Със сигурност. И другото, на което искам да обърна внимание…

Водещ: Защото споменахте респираторни заболявания, астма, диабет. Това са заболявания, които изискват всекидневна поддръжка.

Асен Меджидиев: Другото, което искам да обърна внимание на пациентите – нека да не го търсим само в една аптека. Имаме различни доставчици, всяка аптека сключва различни договори с доставчиците. Ако го няма в „Люлин“ 1, в „Люлин“ 5 може да го има медикамента.

Водещ: Добре.

Асен Меджидиев: Да обърна внимание и на лекарите – когато няма „Фраксипарин“, има „Клексан“. Той е същият препарат, върши същата работа.

Водещ: По-гъвкаво.

Асен Меджидиев: Нека да не се фиксираме. Лекари сме.

Водещ: Казвате да са по-гъвкави Вашите колеги, когато изписват лекарства, знаейки, че…

Асен Меджидиев: Естествено, естествено. То не е проблемът в нашите колеги. Нашите колеги са гъвкави и мога да кажа, че са и достатъчно компетентни. Проблемът понякога назрява от недоволството на някой, че се е разходил от единия край до другия край на София или че в момента не го е намерил. Или някой конкретно му е казал „Не, само този препарат ще ползваш, никакъв друг!“.

Водещ: Сега кажете какво става със заплатите на работещите в спешната помощ, както и на РЗИ? Защото аз видях и гледах няколко репортажа през месеците и годините – на тези хора наистина, особено покрай COVID-19, много им се събра, а заплатите не им бяха увеличени.

Асен Меджидиев: Пак ще се върна на предишното правителство. Беше заявено, че заплатите на РЗИ няма да бъдат повишени – мисля, че юни месец, докато не се извърши реформа и съкращение на персонала в РЗИ-тата. Там имаме недостиг на персонал, лисват кадри, просто липсват кадри. Това, което ние направихме още ноември месец – отпуснахме едни средства и за РЗИ, и за спешна помощ, които ги раздадохме като допълнително материално стимулиране, за да компенсираме тези хора. Помните, че те бяха пред стачка, пред стачна готовност. Сега, декември месец…

Водещ: Да, да, аз гледах няколко репортажа и хората много тревожни неща казваха за заплатите си и за работата си.

Асен Меджидиев: Сега, декември месец го направихме устойчиво. 4 616 700 лева отпуснахме.

Водещ: Кажете на човек какво се пада, да знаят.

Асен Меджидиев: 30% увеличение на заплатите устойчиво за цялата година напред.

Водещ: Всеки служител в РЗИ получава 30% увеличение.

Асен Меджидиев: 30% увеличение в РЗИ и в спешна помощ, не само в РЗИ.

Водещ: И в спешната помощ.

Асен Меджидиев: И в системата на спешната помощ, и в РЗИ.

Водещ: Добре. Това е еднократно или?

Асен Меджидиев: Не, устойчиво е.

Водещ: Устойчиво ще бъде, добре.

Асен Меджидиев: Увеличение на заплатите. Това не е ДМС, не е допълнително материално стимулиране.

Водещ: Не е ДМС. Това си е просто увеличение на заплатите.

Асен Меджидиев: Това е устойчиво увеличение на заплатите. Това, което успяхме да го направим сега, декември месец.

Водещ: И още един тревожен въпрос обаче.

Асен Меджидиев: Да?

Водещ: Въпросът с ТЕЛК-а. Пак наши зрители сигнализират, аз слушах и омбудсмана Диана Ковачева, която казва, че по пет-шест месеца хората чакат да бъдат там освидетелствани, а в същото време нямат пари да си купят лекарства, които вероятно това решение би им помогнало да е по-евтино.

Асен Меджидиев: Признавам, че има проблем наистина.

Водещ: Има?

Асен Меджидиев: Признавам, че има проблем, за което…

Водещ: Защо има такъв проблем?

Асен Меджидиев: … съм насрочил среща другата седмица с представителите на ТЕЛК-овете в България и на ръководителите на лечебни заведения, където се намират тези ТЕЛК-ове. Примерно за София са 12 ТЕЛК-а.

Водещ: Откъде идва проблемът? Пет-шест месеца да чакаш за час за комисия.

Асен Меджидиев: Ще ви кажа. Първо – малко са кадрите, които обслужват ТЕЛК-овете. Много малко са желаещите да работят в ТЕЛК.

Водещ: Защо не искат?

Асен Меджидиев: Повечето хора са на по-пределна възраст, предпенсионна и следпенсионна възраст. Заплащането на освидетелстване на едно ТЕЛК-ово решение е от порядъка на около 40 лева. Това също трябва да се промени. Ще дам пример. Има много хора, които и от чужбина идват с ТЕЛК-ови решения, които тук трябва да бъдат преведени и обработени. Само ще дам пример. За миналата година 350 000 лева сме дали само за преводи на документи от чужбина на ТЕЛК-ови решения. После – при специализираните ТЕЛК-ове е доста по-тежко, затова се и бавят понякога решенията. Не ги оправдавам, не ме разбирайте криво, но когато са специализирани и имаме на онколог становище, имаме на хирург становище и т.н., това изисква малко по-дълга процедура. Но пак казвам, това не е оправдание. Наистина имаме забавяния и там трябва да се помисли за корекция на наредбата, за корекция на заплащането на ТЕЛК-овите решения.

Водещ: Това щях да попитам. Омбудсманът предлага, докато на човека му дойде ред да стигне в комисията за ТЕЛК, да важи старото решение.

Асен Меджидиев: Да важи старото решение.

Водещ: Защото тези хора наистина казват „Нямаме пари за транспорт, за лекарства, докато сме извън“.

Асен Меджидиев: В момента с Министерство на труда и социалните грижи това ни е коментарът и с началника на НЕЛК и на ТЕЛК, това го коментираме. И пак Ви казвам, другата седмица ще ги събера, за да мога да оптимизирам под влияние и на ръководителите на тези лечебни заведения, в които се намират тези ТЕЛК-ове, поне за момента да се ускори този процес. Признавам, че има пропуски в момента.

Водещ: Ще предложите ли такъв период, в който старият ТЕЛК да важи?

Асен Меджидиев: Да, при всички положения ще направим оптимизация на това нещо…

Водещ: На този процес.

Асен Меджидиев: Така че хората да могат да получават навреме ТЕЛК-овите си решения и да не остават без ТЕЛК-ово решение и без заплащане на пенсиите си за един такъв дълъг период.

Водещ: Добре, два финални въпроса искам да Ви задам. Единият, тъй като има бум на респираторните заболявания, в частност грипа – смятате ли, че може да се стигне до т.нар. дървени ваканции, както се казваха едно време, или грипни ваканции?

Асен Меджидиев: Почти всяка година преди COVID-19 аз, като работещ лекар, помня, че имахме по седмица някъде грипна ваканция.

Водещ: Грипна ваканция.

Асен Меджидиев: Така. Сега, понеже грипът понякога протича и малко по-тежичко, тъй като това бяха две години на COVID ситуация, и условията са малко поизменени и имунитетът ни е променен също. Силно се надявам да няма такива грипни ваканции. Слушах покрай Нова година медийните съобщения за много голямо натоварване пред кабинетите – да, така е. Но аз искам да поздравя колегите в спешните клиники на областните болници, на университетските болници. Мога да кажа едно нещо – нито една университетска и областна болница по коледните празници не беше затворила врата нито за деца, нито за възрастни.

Водещ: Има ли недостиг на легла?

Асен Меджидиев: Не, недостиг на легла нямаме.

Водещ: Т.е. да не дава Господ, ако някой се усложни…

Асен Меджидиев: Не, това не е проблем.

Водещ: Ще бъде приет.

Асен Меджидиев: Не е проблем. Даже ние запазихме интензивните легла с оглед риска от COVID-19, бъдеща COVID ситуация още през август месец, така че имаме легла.

Водещ: Може ли така да обобщим: България не смята да въвежда никакви анти- COVID мерки на този етап, а заболяемостта е нормална, хората са…

Асен Меджидиев: Силно се надявам да не въвеждаме никакви мерки, не смятаме такова нещо.

Водещ: Разбрах.

Асен Меджидиев: Така  заседава и комисията вчера. И силно се надявам въобще да не се върне тази патология, до която достигаше COVID-19.

Водещ: Да, тази патология, в която живяхме.

Асен Меджидиев: Да.

Водещ: Благодаря Ви за този разговор.

Асен Меджидиев: Благодаря и аз.

 

Сподели в: